Υποκλοπές: Κουκουλώματα και “ομερτά” της ΝΔ – Χειρισμοί που εμπαίζουν τον κοινοβουλευτισμό

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Με παρόντα τον Γρηγόρη Δημητριάδη και εκκωφαντικά απόντες τους Γιάννη Λαβράνο, Φέλιξ Μπίζιο και Ταλ Ντίλιαν – των επιχειρηματιών των Krikel και Intellexa που συνδέονται με το παράνομο λογισμικό Predator.- ξεκινά η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλή για το μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ισραηλινός επιχειρηματίας δεν εντοπίστηκε για να κλητευθεί ούτε από το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ενώ οι Λαβράνος, Μπίτζιος ζήτησαν από την Επιτροπή να τους τεθούν ερωτήματα μέσω των ελληνικών προξενείων στο Λονδίνο και τη Ρώμη.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δια του Γιώργου Κατρούγκαλο. Όπως επεσήμανε ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής η παρουσία τους είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τον Κανονισμό και ζήτησε να ξανακληθούν στην Επιτροπή Θεσμών.

Την ίδια ώρα, να είναι μυστική η συνεδρίαση αποφάσισε ετσιθελικά η ΝΔ, με τον γαλάζιο πρόεδρο Θανάση Μπούρα να ισχυρίζεται πως η διαδικασία είναι μυστική επειδή αφορά την ΕΥΠ. «Αυτό συνιστά ομολογία της κυβερνητικής πλευράς ότι Λαβράνος, Μπίτζιος και Ντίλιαν έχουν σχέση με την ΕΥΠ, εφόσον αυτοί έχουν κληθεί για το θέμα των υποκλοπών του Predator», κατήγγειλε, σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Δύο είναι τα ερωτήματα για τον Γρηγόρη Δημητριάδη. Το πρώτο εάν θα επικαλεστεί και πάλι το απόρρητο όπως έκανε στην Εξεταστική για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Το δεύτερο εάν δεχθεί να καταθέσει μόνο με υπόμνημα μη αποδεχόμενος να υποστεί τον βάσανο των ερωτήσεων των βουλευτών – μελών της Επιτροπής.

Η μάχη αναμένεται να δοθεί στο στρατόπεδο της ΝΔ στην Επιτροπή Θεσμών, όπου από τα 19 μέλη, οι γαλάζιοι βουλευτές είναι δέκα ανάμεσά τους και η Όλγα Κεφαλογιάννη που έχει πολλές φορές εκφράσει την αντίθεσή της στην επίκληση του απορρήτου για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Το παρασκήνιο με Τζαβάρα

Οι «επίφοβοι» για το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι άλλοι από τον Κώστα Τζαβάρα και την Όλγα Κεφαλογιάννη. Μάλιστα ο πρώτος ουσιαστικά «ξηλώθηκε» άρον άρον την Παρασκευή. Την Παρασκευή το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Μυλωνάκης, γενικός γραμματέας της Βουλής και απόλυτος έμπιστος του Κυριάκου Μητσοτάκη, μίλησε με τον έμπειρο βουλευτή της Ν.Δ. για να του εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού για τα όσα είπε σε συνέντευξή του στον ρ/σ Στο Κόκκινο το ίδιο πρωί.

Το «βάρος της απόδειξης προφανώς δεν το έχει ο δημοσιογράφος, το έχει ο εισαγγελέας και ο δικαστής» είχε πει στον ρ/σ Στο Κόκκινο ο Κ. Τζαβάρας, αντιτιθέμενος σφόδρα στη «γραμμή» της Ν.Δ. για τις πρόσφατες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις. Παράλληλα, ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός έβαλε και κατά της δικαστικής εξουσίας, λέγοντας πως «οι εισαγγελείς κάθονται και κλώθουν» και «καλό θα είναι να βγουν στη δράση».

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που σχολίασε ότι «τέτοιου είδους δηλώσεις είναι εντελώς άστοχες και άδικες, ενσπείρουν ανησυχία και αμφιβολίες στους πολίτες και, με βεβαιότητα, στο τέλος της έρευνας θα απαξιωθούν εκείνοι που τις έκαναν». Ωστόσο, αυτή ήταν η πρώτη από σφοδρές πιέσεις που δέχτηκε ο βουλευτής της Ν.Δ.

Λίγες ώρες αργότερα διαμηνύθηκε στον Κ. Τζαβάρα από το Μαξίμου μέσω Μυλωνάκη ότι οι δηλώσεις του δημιουργούν πρόβλημα. Πληροφορίες αναφέρουν πως γνωστοποιήθηκε στον βουλευτή ότι θα αντικατασταθεί στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία έχουν κληθεί Δημητριάδης, Ντίλιαν, Λαβράνος και Μπίτζιος. Σημειωτέον, οι επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων έχουν τη δυνατότητα να αντικαθιστούν μέλη των επιτροπών, ωστόσο στη συγκεκριμένη Επιτροπή δεν είθισται τέτοια «βίαιη» αντικατάσταση και προτιμάται ο κάθε βουλευτής να αποστέλλει επιστολή επικαλούμενος εμπόδια να προσέλθει στην επικείμενη συνεδρίαση.

Το ενδιαφέρον είναι πως η συνεννόηση ανάμεσα στον Τζαβάρα και τον Μυλωνάκη φαίνεται να περιελάμβανε η αντικατάσταση να γίνει αύριο Δευτέρα. Γι’ αυτό και το περιβάλλον Τζαβάρα σε ερώτηση της ΑΥΓΗΣ για το θέμα έλεγε αρχικά «θα δούμε» και δεν επιβεβαίωνε την αντικατάστασή του.

Λίγα λεπτά μετά, πηγές της Ν.Δ. δημοσιοποίησαν την κίνηση, με αποτέλεσμα η αντικατάσταση να μοιάζει τελεσίδικη. Έτσι αναγκάστηκε ουσιαστικά ο Κώστας Τζαβάρας να επιβεβαιώσει πως θα επικαλεστεί προβλήματα υγείας για να μην προσέλθει στην Επιτροπή. Συνεργάτες του έλεγαν μάλιστα ότι ο βουλευτής δεν επιθυμεί να προκαλέσει πρόβλημα στην παράταξη.

Ο Γιώργος Βλάχος, μέλος της «καραμανλικής» συνιστώσας, θα πάρει τη θέση του Κώστα Τζαβάρα στην πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας μετά την αιφνίδια αντικατάσταση του μη αρεστού στο Μαξίμου πρώην αναπληρωτή υπουργού Παιδείας.

Με δεδομένες τις αναφορές του Γ. Βλάχου στον Κώστα Καραρμανλή πολλοί αναρωτιούνται αν θα συμβάλλει στην ανάγκη για «κάθαρση», όπως είχε επισημάνει από τα Ανώγεια για το σκάνδαλο των υποκλοπών ο πρώην πρωθυπουργός.

Ωστόσο, με τις εκλογές να πλησιάζουν επικίνδυνα και τον ίδιο να πιέζεται από τις υποψηφιότητες των Στ. Πέτσα και Σ. Ζαχαράκη στη συγκεκριμένη περιφέρεια, δεν είναι λίγοι αυτοί που προβλέπουν ότι ο Γ. Βλάχος θα συμβάλλει στη «στεγανοποίηση» της διαδικασίας, κάτι που επιθυμεί διακαώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ανησυχία του Μαξίμου για Κεφαλογιάννη

Πλέον όλα τα βλέμματα της κυβέρνησης πέφτουν πάνω στην Όλγα Κεφαλογιάννη η οποία διαρκώς επαναλαμβάνει την αντίθεσή της με την επίκληση του απορρήτου στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Η βουλευτής της ΝΔ, μιλώντας στην Όλγα Τρέμη και στην εκπομπή Meeting Point του newsbomb, επεσήμανε όσον αφορά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι ήταν λάθος η απαγόρευση ενημέρωσης του παρακολουθούμενου που θέσπισε η κυβέρνηση το 2021 και λάθος η νέα πρόβλεψη για ενημέρωση του θύματος μετά από τριετία και εφόσον δοθεί έγκριση τον Διοικητή της ΕΥΠ και τον εισαγγελέα της υπηρεσίας πληροφοριών. Παράλληλα επεσήμανε ότι είναι σημαντική η εθνική ασφάλεια, ωστόσο, δεν πρέπει να καταστρατηγούνται θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα και κανείς δεν μπορεί να επικαλείται απόρρητο απέναντι στην ΑΔΑΕ.

Το ερώτημα είναι τι θα πράξει η Όλγα Κεφαλογιάννη και αν τελικά θα διαφωνήσει ανοιχτά με τη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου, παρά τις πιέσεις που δέχεται. Υπενθυμίζεται πως όταν, προ μηνών, φούντωσαν τα σενάρια για αντικατάστασή της από την Επιτροπή, η ίδια είχε δηλώσει: «Οφείλω να θυμίσω ότι η αντικατάσταση των βουλευτών σε οποιαδήποτε επιτροπή είναι κοινοβουλευτική πρακτική που γίνεται κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του βουλευτή να αντικατασταθεί λόγω προσωπικού κωλύματος, κάτι το οποίο στην περίπτωσή μου δεν υφίσταται. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η συνέχιση της συμμετοχής μου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ιδίως σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση και επιβεβλημένο κοινοβουλευτικό μου καθήκον».

Εκτός Επιτροπής τέθηκαν Ευριπίδης Στυλιανίδης και Ανδρέας Κουτσούμπας

Στο παρά πέντε της κρίσιμης συνεδρίασης για το σκάνδαλο των υποκλοπών, η κυβέρνηση έθεσε εκτός Επιτροπής ακόμα δυο γαλάζιους βουλευτές. Πρόκειται για τον Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον Ανδρέα Κουτσούμπα, που σύμφωνα με τη ΝΔ απουσιάζουν στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι ο γαλάζιος Ανδρέας Κουτσούμπας είχε ταχθεί κατά της επίκλησης του απορρήτου για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Σε συνέντευξή του στο Star Κεντρικής Ελλάδας, στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Κουτσούμπας είχε δηλώσει ότι: «Είμαι κι εγώ από αυτούς που θα ήθελα, πολύ περισσότερο λόγω της ιδιότητας να το μάθω και εγώ» είπε για τους λόγους της παρακολούθησης Ανδρουλάκη σε συνέντευξή του στο Star Κεντρικής Ελλάδας.

Τη θέση τους θα πάρουν οι βουλευτές Δημήτρης Μαρκόπουλος και Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ερμηνείες για τη βίαιη προσαρμογή

Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο της βίαιης προσαγωγής μαρτύρων οι απόψεις των κομμάτων είναι εντελώς διαφορετικές. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές η Επιτροπή δεν έχει δικαίωμα, βάσει του Κανονισμού της Βουλής, να διατάξει την βίαιη προσαγωγή, καθώς δεν πρόκειται για διαδικασία εξέτασης μαρτύρων, αλλά για διαδικασία ακρόασης. Την ίδια ώρα, όμως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να προσέλθουν υποχρεωτικώς στην συνεδρίαση και πως δεν μπορεί να γίνει δεκτή η δια υπομνήματος εξέτασή τους. Ειδικότερα, όπως τόνιζαν πηγές της Κουμουνδούρου, σύμφωνα με το άρθρο 43Α παρ. 2 περ. α) του Κανονισμού της Βουλής η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει την εξουσία να καλεί και να εξετάζει πρόσωπα «με ανάλογη εφαρμογή των άρθρων 146 και 147». Πρόκειται για περίπτωση που δεν συνιστά απλή «ακρόαση», αλλά «εξέταση» αυτών των προσώπων. Για το λόγο αυτόν, στην περίπτωση αυτή είναι κατά τον Κανονισμό της Βουλής δυνατή και η έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής (άρθρο 147 παρ. 2 ΚτΒ) για εκείνο το πρόσωπο που κλητεύθηκε νόμιμα και δεν προσήλθε στην επιτροπή.

Η αρμοδιότητα αυτή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας δεν προϋποθέτει τη μετατροπή της σε εξεταστική επιτροπή, αφού σε αυτή την περίπτωση έτσι και αλλιώς θα ίσχυε το άρθρο 147 ΚτΒ, που αφορά ακριβώς τις αρμοδιότητες των εξεταστικών επιτροπών, και δεν θα χρειαζόταν να γίνει παραπομπή σε αυτό και να επισημανθεί η αναλογική εφαρμογή του. Εξάλλου, η μετατροπή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από ειδική μόνιμη επιτροπή της Βουλής σε εξεταστική επιτροπή προβλέπεται στην παρ. 7 του άρθρου 43Α του ΚτΒ, ενώ η αρμοδιότητα της να καλεί και να εξετάζει πρόσωπα με τους όρους και τις διατυπώσεις που αφορούν τους μάρτυρες κατατάσσεται συστηματικά στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου, δηλ. εκεί ακριβώς όπου περιγράφονται οι συνήθεις αρμοδιότητές της.

Πηγές: Αυγή, Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί