Ακόμα και τη βίαιη προσαγωγή των τεσσάρων κομβικών προσώπων για το σκάνδαλο των υποκλοπών που καλούνται να προσέλθουν την ερχόμενη Δευτέρα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αν επιλέξουν να μην παραστούν αυτοβούλως.
Πρόκειται για τον ανιψιό του Κυριάκου Μητσοτάκη και πρώην γενικό του γραμματέα Γρηγόρη Δημητριάδη, τον Ταλ Ντίλιαν, ιδρυτή της Intellexa που εμπορεύεται το Predator, και τους επιχειρηματίες Φέλιξ Μπίτζιο και Γιάννη Λαβράνο που συνδέονται με τις εταιρείες Krikel και Intellexa.
Κατά τη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να είναι δημόσια η συνεδρίαση της Επιτροπής, , με το αιτιολογικό ότι τα τέσσερα πρόσωπα που έχουν κληθεί, δεν μπορούν να επικαλεστούν το απόρρητο, καθώς είναι ιδιώτες. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να προσέλθουν υποχρεωτικώς στη συνεδρίαση και δεν μπορεί να γίνει δεκτή η δια υπομνήματος εξέτασή τους και ως εκ τούτου, στην περίπτωση που δεν προσέλθουν, θα ζητήσει από την Επιτροπή να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή τους.
Από την άλλη μεριά, κοινοβουλευτικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστηρίζουν ότι η Επιτροπή δεν έχει δικαίωμα, βάσει του Κανονισμού της Βουλής, να διατάξει την βίαιη προσαγωγή, καθώς δεν πρόκειται για διαδικασία εξέτασης μαρτύρων, αλλά για διαδικασία ακρόασης.
Σύμφωνα με την Αυγή ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας φέρεται να διαφώνησε με το ζήτημα των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και τη δυνατότητα βίαιης προσαγωγής.
Αποστάσεις απ’ το προεδρείο πήρε σήμερα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κ. Τζαβάρας, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» είπε ότι δεν τίθεται θέμα απορρήτου στην συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τη Δευτέρα, γιατί δεν αφορά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, με δεδομένο ότι δεν θα προσέλθουν ο πρωθυπουργός και κάποιος υπουργός, αλλά την εξέταση ζητημάτων που άπτονται διαφάνειας του δημόσιου βίου. Επίσης άφησε αιχμές για καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη και επισήμανε πως «το βάρος της απόδειξης προφανώς δεν το έχει ο δημοσιογράφος, το έχει ο εισαγγελέας και ο δικαστής» και πως «ο δημοσιογράφος έχει την υποχρέωση να διασταυρώνει τις πληροφορίες του».
Η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας, σύμφωνα με το άρθρο 41Α του Κανονισμού της Βουλής που ορίζει ότι μπορεί να λάβουν χώρα ακροάσεις προσώπων, αν το ζητήσουν τα 2/5 των μελών της Επιτροπής.
Ο εν λόγω κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι μετά την ακρόαση η επιτροπή μπορεί να συντάξει έκθεση, στην οποία καταχωρίζονται και οι απόψεις της τυχόν μειοψηφίας. H έκθεση μπορεί να περιέχει συστάσεις προς οποιαδήποτε Αρχή, πλην της δικαστικής, καθώς και διαπιστώσεις ή κρίσεις για υπόθεση η οποία απασχόλησε την επιτροπή. H έκθεση υποβάλλεται στην Ολομέλεια και καταχωρίζεται στα πρακτικά της Βουλής. Ακολούθως και εφόσον ζητηθεί από τη μειοψηφία εγγράφεται σε ημερήσια διάταξη κοινοβουλευτικού ελέγχου και συζητείται κατά προτεραιότητα σε μία συνεδρίαση, χωρίς τη διεξαγωγή ψηφοφορίας.
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο και κυρίως αφότου αποκαλύφθηκε πως στο στόχαστρο του «Μεγάλου Αδελφού» είχε πέσει όχι μόνο ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης αλλά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκος Ανδρουλάκης. Στην πρώτη βέβαια συνεδρίαση κρύφτηκαν σχεδόν όλοι πίσω απ’ το αμφιλεγόμενο απόρρητο. Μετά το άρον – άρον κλείσιμο της Εξεταστικής Επιτροπής χωρίς να δεχθούν κανένα αίτημα της αντιπολίτευσης για κλήτευση μαρτύρων – κλειδιά και το ράπισμα απ’ την αρμόδια επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, ήρθε και σύσσωμη η απαίτηση της αντιπολίτευσης να κληθούν συγκεκριμένα πρόσωπα και έτσι αναγκάστηκαν να κάνουν πίσω απ’ την κυβέρνηση και να δεχθούν να τους καλέσουν στην Επιτροπή.
Πριν από λίγες ημέρες το InsideStory.gr αποκάλυψε ότι οι εταιρείες Krikel και Intellexa των επιχειρηματιών Μπίτζιου και Λαβράνου, οι οποίες είχαν σχέση μεταξύ τους, ταυτόχρονα διατηρούσαν στενές σχέσεις με το ελληνικό Δημόσιο και πως ήδη από τον Ιούλιο του 2020 η Krikel του Γιάννη Λαβράνου, η οποία είχε υπογράψει επτά απόρρητες συμβάσεις με το Δημόσιο, έστελνε εμβάσματα στην Intellexa (εταιρεία που εμπορεύεται το Predator), της οποίας το 35% ανήκει στον Φέλιξ Μπίτζιο.