Την εβδομάδα 14 – 18 Νοεμβρίου 2022, στο πλαίσιο της 3ης κινητικότητας του προγράμματος ERASMUS+ “Everyone is Someone”, φιλοξενήθηκαν στο 11ο ΓΕΛ Ηρακλείου 20 μαθητές/τριες και 12 καθηγητές/τριες από σχολεία της Λιθουανίας, της Εσθονίας, της Πολωνίας, της Τουρκίας και της Ιταλίας. Το πρόγραμμα “Everyone is Someone” εστιάζει στην ενεργητική συμμετοχή των νέων στη σχολική ζωή, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνική δράση τους. Οι δραστηριότητες του προγράμματος στην Ελλάδα αναφέρονταν στο ρόλο των μαθητικών κοινοτήτων, στην αλληλεγγύη, την κοινωνική προσφορά και στις πρωτοβουλίες προστασίας του περιβάλλοντος.
Από το σχολείο υποδοχής διοργανώθηκαν σχετικές δραστηριότητες, όπως παρουσιάσεις του ρόλου των μαθητικών συμβουλίων από τα συμμετέχοντα σχολεία, παιχνίδι ρόλων για την ανάπτυξη της συνεργατικότητας και της ενσυναίσθησης, κατασκευές χριστουγεννιάτικων παιχνιδιών που θα δοθούν σε παζάρι συλλόγου παιδικής προστασίας, δημιουργική γραφή και καλλιτεχνική δημιουργία στο πλαίσιο του προγράμματος IMMERSE για την ενσωμάτωση των προσφύγων, καθαρισμός ακτής στις Γούρνες, περιήγηση στο Ενυδρείο Κρήτης και παρουσίαση των συνεπειών της ρύπανσης στη θάλασσα.
Παράλληλα όμως διοργανώθηκαν και δραστηριότητες ώστε οι φιλοξενούμενοι/ες να γνωρίσουν τη ζωή και την κουλτούρα της Κρήτης αλλά και να χαλαρώσουν, όπως παρουσίαση και εκμάθηση παραδοσιακών χορών από τη χορευτική ομάδα του σχολείου, μουσικές εκδηλώσεις στο σχολικό χώρο, παιχνίδια στην άμμο στο KARTEROS BEACH SPORT CENTER, περιήγηση στον Αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στο Θεματικό Μυθολογικό Πάρκο στο Ψυχρό, επίσκεψη στα Χανιά και στο Ρέθυμνο.
Οι μαθητές/τριες του προγράμματος ανέλαβαν ενεργητικό ρόλο σε όλες τις δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα φρόντιζαν να κάνουν ευχάριστη τη διαμονή στους/στις φιλοξενούμενους/ες μαθητές/τριες με κάθε τρόπο.
Οι οικογένειες των μαθητών/τριών του 11ου ΓΕΛ Ηρακλείου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα πρόσφεραν απλόχερα στους αλλοδαπούς/ές μαθητές/τριες την κρητική φιλοξενία, ανοίγοντας τα σπίτια και τις καρδιές τους, αλλά και βοήθησαν σε όλες τις δραστηριότητες στο σχολείο, με προθυμία και φροντίδα αμέριστη. Οφείλεται για το λόγο αυτό μεγάλη ευγνωμοσύνη στους/στις μαθητές/τριες και στις οικογένειές τους.
Οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, ακόμη και όσοι/ες δε συμμετείχαν στο πρόγραμμα, βοήθησαν με όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της φιλοξενίας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους το πρόγραμμα στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, καθώς όλες οι ομάδες έφυγαν ενθουσιασμένες, με τις καλύτερες εντυπώσεις από το σχολείο και από την Κρήτη. Η εμπειρίες που αποκόμισαν όλοι/ες οι συμμετέχοντες/ουσες στο πρόγραμμα είναι πραγματικά ανεκτίμητες και αποδεικνύουν τη σημασία των προγραμμάτων ERASMUS+ για την αλληλογνωριμία, αλληλοκατανόηση και αλληλοεκτίμηση των λαών, για τη διαμόρφωση ενεργών Ευρωπαίων Πολιτών, οι οποίοι θα εργαστούν για μια καλύτερη Ευρώπη και για έναν καλύτερο κόσμο.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στους φορείς και τους επαγγελματίες που αφιλοκερδώς συνέδραμαν στο εγχείρημα:
- Στο Heraklion Imrov Theater (HIV), και ιδιαίτερα στον κ. Μιχάλη Παναγιωτάκη, που διοργάνωσε αυτοσχεδιαστικό θεατρικό παιχνίδι για τη βιωματική προσέγγιση του προβλήματος των προσφύγων.
- Στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου για την προσφορά αναψυκτικών και χυμών όλες τις ημέρες της φιλοξενίας.
- Στο ΚΕΣΑΝ Ηρακλείου, και ιδιαίτερα στην κ. Σοφία Περακάκη, που διοργάνωσε εργαστήρι κατασκευής χριστουγεννιάτικων παιχνιδιών.
- Στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ηρακλείου, και ιδιαίτερα στον κ. Παύλο Ποτουρίδη, για την διοργάνωση παιχνιδιών στην άμμο στο KARTEROS BEACH SPORT CENTER.
- Στον κ. Αντώνη Αλεξάκη (Sound Project) για την παραχώρηση φωτισμού.
- Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, και ιδιαίτερα στην κ. Αρετή Βουράκη για τη διοργάνωση του προγράμματος IMMERSE και την προσφορά των αναμνηστικών δώρων στους/στις φιλοξενούμενους/ες μαθητές/τριες.