Τα σοβαρά ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης του ΚΕΤΥΑΚ αλλά και τις «γκρίζες ζώνες» της συγκρότησης της δομής αυτής της ΕΥΠ, που ήρθε τις τελευταίες μέρες στο φως της επικαιρότητας με αφορμή νέες αποκαλύψεις για το σκανδαλο των υποκλοπών Μητσοτάκη υπενθύμισε ο Κώστας Αρβανίτης μιλώντας στον ρ/σ 98.4 του Ηρακλείου.
Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / The Left μιλώντας στον Δημοσιογράφο του σταθμού και του ΚΡΗΤΗ TV Γιώργο Σαχίνη αναφέρθηκε εκτενώς στη γραπτή ερώτηση που είχε απευθύνει προς την Κομισιόν, αρκετές εβδομάδες πριν από τις πρόσφατες αποκαλύψεις που τοποθετούν το ΚΕΤΥΑΚ, μια ιδιόμορφη «ΕΥΠ μέσα στην ΕΥΠ», όπως έχει χαρακτηριστεί, στο κάδρο των αποκαλύψεων για τη χρήση του Predator στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμα του Inside Story, περιγράφεται ως χώρος εγκατάστασης του συστήματος παρακολούθησης «χώρος που ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση στην Αγία Παρασκευή» και γίνεται αναφορά σε «εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή», όπου και εδρεύει η επίμαχη δομή της ΕΥΠ.
«Όταν ρωτάμε την Κομισιόν, δεν είναι μόνο για να μας δώσει μία απάντηση, είναι για να βάλουμε στην ευθύνη της να αναζητήσει και να μας δώσει απαντήσεις και να ψάξει μια περίπτωση», σημείωσε ο Κώστας Αρβανίτης, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της ευρωπαϊκής ηγεσίας, σε αναμονή της απάντησης της Κομισιόν.
«Αυτή η υπόθεση, που φέραμε εμείς στην Κομισιόν είναι περίεργη, διότι είναι κάτι περίεργα παιχνίδια με το υπηρεσιακό κέντρο της κυβερνοασφάλειας και την ΕΥΠ στην Ελλάδα. (…) Εδώ λοιπόν υπάρχουν δημοσιεύματα στα οποία δεν έχει δοθεί πειστική απάντηση. Και βάζουμε δύο ερωτήσεις στο ζήτημα των κυβερνητικών μεθοδεύσεων γύρω από τη δημιουργία του ΚΕΤΥΑΚ, θα ξαναδούμε εδώ μάλλον πάλι και τον κ. Πιερρακάκη. Οι ερωτήσεις επικεντρώνονται στο κατά πόσο η ΕΥΠ είναι ο κατάλληλος φορέας να υλοποιήσει μια στρατηγική κυβερνοασφάλειας. Με τη λογική αυτή πάλι εδώ είναι αφεντικό ο Μητσοτάκης. Καταλαβαίνετε γιατί έχουμε έναν μπιζνεσμαν πρωθυπουργό. Μια ΕΥΠ δηλαδή μέσα στην ΕΥΠ με ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά ελληνική, Μητσοτακική, αδιαφανής».
«Μείζον θέμα για την Ευρώπη, αλλά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για την Ελλάδα», χαρακτήρισε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τις παρακολουθήσεις ξεκαθαρίζοντας πως, «Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι ο πρωθυπουργός της χώρας ηγείτο της διαδικασίας των παρακολουθήσεων», ενώ μιλώντας σχετικά με το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις που παρουσιάστηκε χτες το χαρακτήρισε «σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο», καθώς δίνει τριετή «άφεση αμαρτιών».
Ο Κώστας Αρβανίτης αναφέρθηκε αναλυτικά στο ιστορικό της διερεύνησης των παρακολουθήσεων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθως αυτή άρχισε έπειτα από τη διερευνητική απόστολή της Επιτροπής LIBE στην Πολωνία, στην οποία και είχε συμμετάσχει. Στηλίτευσε για μια ακόμη φορά τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και Ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, περιέγραψε το πλαίσιο των επιβεβλημένων κινήσεων Μητσοτάκη προκειμένου να διαλυθούν οι σκιές από την υπόθεση των υποκλοπών, ενώ χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «τοξικό, ακόμη και για το ίδιο το κόμμα του στην Ευρώπη, το ΕΛΚ», που δεν θέλει να χρεωθεί ένα τόσο «καραμπινάτο» θέμα όπως είναι οι υποκλοπές στην Ελλάδα.
Τέλος, χαρακτήρισε κατώτερη των περιστάσεων την ηγεσία της Ευρώπης, μια ηγεσία που όπως είπε χαρακτηριστικά, «Σέρνεται ουσιαστικά, πίσω από πολιτικές των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας ως ετερόφωτος συνεργάτης στον παγκόσμιο χάρτη».
Ακολουθούν σημεία από τη συνέντευξη του Κώστα Αρβανίτη:
«Με δική του νομοθετική παρέμβαση με το που βγήκε δημοκρατικά και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης πήρε στην ευθύνη του την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, δεν έχει ξαναγίνει, μαζί με την ΕΡΤ και το ΑΠΕ. Αυτό μας έβαλε σε πολλές υπόνοιες ότι ο κύριος Μητσοτάκης είναι ένας ελεγχόμενος πρωθυπουργός και φοβάται ή θέλει να ελέγχει. Εδώ λοιπόν, υπάρχει ένα ζήτημα πολύ καθαρό και υπάρχει και μία αντίθεση με άλλες χώρες που έχουνε λογισμικά και θα βρούμε λύσεις για να περιορίσουμε τη δράση τους. Εδώ λοιπόν έχουμε τον επικεφαλής, τον αρχηγό της κυβέρνησης να είναι επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας Πληροφοριών και να δίνει εντολή στον ανιψιό του κι αυτός στην ουρά του να παρακολουθούν τους δημοσιογράφους».
«Επειδή έχει κλειδώσει ότι η παρακολούθηση Κουκάκη και η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, πρέπει να τελειώσει η συζήτηση «ποιος έχει την ευθύνη»: Ο Μητσοτάκης έχει την ευθύνη! Να σας πω και κάτι; Γιατί δεν προχωρά η διαδικασία ελέγχου;»
«Μέσα από τον κύριο Ανδρουλάκη παρακολουθούνταν δυνάμει 705 βουλευτές, κομισάριοι, γραμματείς, όλο το ευρωπαϊκό στερέωμα. Γι αυτό υπάρχει σοβαρό ζήτημα και για αυτό απορώ πώς είναι δυνατόν η ελληνική δικαιοσύνη να μην παρεμβαίνει άμεσα ειδικά σε περιπτώσεις ιδιαίτερα κραυγαλέες».
«Χθες ανακοίνωσε ο κύριος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση, ένα σχέδιο νόμου για να διορθώσει το δικό του νόμο και δίνει άφεση αμαρτιών τρία χρόνια. Δηλαδή ο Σαχίνης παρακολουθείται και θα μάθει το λόγο μετά από τρία χρόνια, όταν θα έχει φύγει ο κύριος Μητσοτάκης από την κυβέρνηση; Τι είναι αυτά που ζούμε εδώ; τι είναι αυτά που ζούμε εδώ; Είναι σκάνδαλο στο σκάνδαλο, και η οικογένεια έχει ένα θέμα με τις παρακολουθήσεις γενικώς. Από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη υπήρχε θέμα, δημοσιογραφούσα τότε, ήμουν νέος αλλά θυμάμαι πάρα πολλές κασέτες με τους Μαυρίκους».
«Ο κύριος Μητσοτάκης, εδώ, για το ευρωκοινοβούλιο, είναι μία τοξική περίπτωση θέλω να σας πω. Δημιουργεί θέμα δηλαδή και στον κύριο Βέμπερ κατά τη γνώμη μου, αλλά είναι δικό τους θέμα αυτό στο ΕΛΚ, και νομίζω οτι υπάρχει και ένα ζήτημα, ότι δεν θέλει όλο το ΕΛΚ να πάρει όλη τη ρετσινιά, καθώς έχει ήδη προβλήματα με την Πολωνία, με τη Σλοβενία έχει θέματα, δεν θα θελε να πάρει πάνω του και ένα τέτοιο καραμπινάτο θέμα».
«Η Ευρώπη πάει εκεί που την οδηγεί η παρασιτική ελίτ που επιχορηγεί και βοηθάει τη δεξιά. Έχουμε μια ηγεσία κάτω από τις πραγματικές ανάγκες που έχει σήμερα η κοινωνία και έχουμε στην ΕΕ μια ηγέτιδα την κ. Φον Ντερ Λάιεν, πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Οι ηγέτες της Ευρώπης, μιλάω για τους γαλλογερμανούς είναι πολύ κατώτεροι. Σέρνονται ουσιαστικά πίσω από πολιτικές των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας, ως ετερόφωτος συνεργάτης στον παγκόσμιο χάρτη».
«Κρίμα για την Ευρώπη. Δηλαδή, δεν υπάρχει πολιτική. Τι θα κάνουμε δηλαδή με την κρίση στη Ρωσία; Τι θα γίνει με τον πόλεμο; Τι θα γίνει με τη φτώχεια; Διότι δεν τρέχαμε στις πεδιάδες της ευημερίας στην ΕΕ. Ιδιαίτερα για τις χώρες του νότου, δυστυχώς. Και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή αν δεν δημιουργηθεί ένα μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων, το πράγμα πάει πάρα πολύ άσχημα και βεβαίως πριμοδοτεί η δεξιά, αυτό που βλέπουμε πολύ καλά, που είναι η alt-right, η Ακροδεξιά και ζούμε μέρες του ’35 ξανά στην Ιταλία, την Πολωνία, την Ουγγαρία. Και στην Ελλάδα ως ένα βαθμό, αφού ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι ένας φιλελεύθερος πολιτικός και η πολιτική του. Eίναι alt-right».