Υποκλοπές: Κρυφτούλι από τον απομονωμένο, άρα ένοχο, Μητσοτάκη- Αποφεύγει στη Βουλή τον Α. Τσίπρα

Ένας πρωθυπουργός που κρύβεται πλέον από κάθε δημόσιο και διεθνή έλεγχο και κινείται αφήνοντας την αίσθηση ότι ομολογει σιωπηλά την ενοχή του για το σκάνδαλο των υποκλοπών και το μόνο που τον ενδιαφέρει πλέον είναι να προστατεύσει τον εαυτό του από οποιαδήποτε Εξεταστική στο μέλλον που ενδεχομένως θα καταλήξει σε Προανακριτική !

Οσοι περίμεναν κοινοβουλευτική μάχη αύριο, Παρασκευή, μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα, για την υπόθεση των υποκλοπών, μάλλον θα απογοητευτούν. Οι φήμες που έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα πάει να απαντήσει στην ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το in.gr του Μαρινάκη, πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα βρίσκεται στη Βουλή την Παρασκευή. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές «ο πρωθυπουργός έχει πει ό,τι ήταν να πει για το ζήτημα των υποκλοπών και το θέμα το διερεύνησε διεξοδικά η Βουλή. Εχει απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν σε κοινωνικά θέματα, όπως η ακρίβεια, αλλά στην περίπτωση αυτή πρόκειται για απόπειρα του κ. Τσίπρα να συντηρήσει το αφήγημα».

Ετσι, αφού απέφυγε να βρεθεί στη Βουλή όταν συζητήθηκε το πόρισμα της Εξεταστικής για το σκάνδαλο των υποκλοπών, αφού απέρριψε το αίτημα της Επιτροπής Pega του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διερευνά την υπόθεση, να τον συναντήσει, πλέον αρνείται να απαντήσει στην ερώτηση που του έθεσε πριν από λίγες μέρες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, αποδεικνύοντας περίτρανα γι’ άλλη μια φορά ότι η δέσμευσή του να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση ήταν μια επικοινωνιακή φούσκα, από εκείνες στις οποίες επιδίδεται από τότε που έγινε πρωθυπουργός.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν επίσης στην «Εφ.Συν.» ότι «ο πρωθυπουργός ό,τι ήταν να πει για το θέμα των παρακολουθήσεων το έχει πει». Σημείωναν ακόμα ότι στην ερώτηση Τσίπρα για την ακρίβεια ο Κυρ. Μητσοτάκης πήγε, προσθέτοντας ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί τον κόσμο, ενώ σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών έλεγαν ότι παρ’ όλο που έγιναν οι διαδικασίες στη Βουλή, αναφέροντας τη συζήτηση στην Ολομέλεια, την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και την Εξεταστική Επιτροπή, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να συντηρήσει το θέμα στην επικαιρότητα. Αυτό που δεν είπαν οι πηγές του Μαξίμου είναι πως εδώ και 4 μήνες που ξεκίνησε αυτή η ιστορία η κοινωνία ακόμη δεν έχει μάθει τους λόγους για τους οποίους βρέθηκε υπό παρακολούθηση ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Θανάση Κουκάκη.

Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές διαρροές για την απόφαση του πρωθυπουργού να μην απαντήσει, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» τόνισε αρχικά ότι δεν θέλει να πιστέψει κάτι τέτοιο, καταλήγοντας: «Αν αυτό συμβεί, σημαίνει ότι το βάζει στα πόδια, φυγομαχεί, δεν έχει επιχειρήματα και επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας όσα αναφέρω στην ερώτηση». Υπενθυμίζεται ότι στην ερώτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είχε επικαλεστεί τα πρόσφατα δημοσιεύματα των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα», όπως επίσης και του ιστότοπου Inside Story, τα οποία αποκάλυπταν καινούργια στοιχεία για την υπόθεση. Συγκεκριμένα οι εφημερίδες του ομίλου Μαρινάκη έκαναν λόγο για παρακολουθήσεις ακόμα και υπουργών -«φωτογραφίζοντας» τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη-, επιχειρηματιών και ιδιωτών, ενώ ταυτόχρονα απ’ το ρεπορτάζ προέκυπτε ότι ο πρωθυπουργικός ανιψιός, Γρηγόρης Δημητριάδης, ήταν η «γέφυρα» προκειμένου να καταφύγει από την Κύπρο στην Ελλάδα η εταιρεία Intellexa, η οποία εμπορεύεται το λογισμικό Predator.

Στην ίδια συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι το κρίσιμο ζήτημα υπαρξιακής σημασίας για τη λειτουργία της Δημοκρατίας είναι «αν θα πάμε σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση με το Predator σε λειτουργία να κατασκοπεύει πολιτικούς αντιπάλους».

Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που τα 11 μέλη της Επιτροπής Pega έφτασαν χθες στην Αθήνα και είχαν την πρώτη τους συνάντηση με δημοσιογράφους που ασχολήθηκαν με την αποκάλυψη του σκανδάλου. Η Κουμουνδούρου επιτέθηκε στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό για την άρνησή του να τους συναντήσει. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονταν μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι μόνοι που αρνήθηκαν ή απέφυγαν να απαντήσουν στις αλλεπάλληλες προσκλήσεις της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, που βρίσκεται στην Ελλάδα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, είναι οι κ. Μητσοτάκης, Δημητριάδης, Λαβράνος και Μπίτζιος (σ.σ. οι επιχειρηματίες πίσω από τις εταιρείες Krikel και Intellexa). Οι ίδιοι που προστατεύτηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία για να μην καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή. Οι ίδιοι δηλαδή που έφεραν το Predator στην Ελλάδα και συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα».

Αίσθηση προκάλεσε πάντως δημοσίευμα του Economist που ήταν ιδιαίτερα επικριτικό για τον πρωθυπουργό και για τη στάση του απέναντι στην Επιτροπή. Οπως γράφει, η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου θα διερευνήσει «εάν το κυβερνών κόμμα χρησιμοποίησε λογισμικό υποκλοπής spyware για να κατασκοπεύει παράνομα πολιτικούς και δημοσιογράφο. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αρνήθηκε ότι αγόρασε το ισραηλινό λογισμικό Predator (το οποίο είναι παρόμοιο με το Pegasus spyware που χρησιμοποιείται από κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων του Μεξικού και της Σαουδικής Αραβίας). Ωστόσο, η απροθυμία των αξιωματούχων να συναντηθούν με τους ανακριτές έχει τροφοδοτήσει τις ανησυχίες ότι το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, ενεπλάκη σε μια προσπάθεια πέρυσι να χακάρει το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.».

Το καλύτερο, όμως, ο Economist το κρατάει για τη συνέχεια: «Μια έρευνα του ελληνικού Κοινοβουλίου έληξε ξαφνικά τον περασμένο μήνα, αφού βουλευτές της κυβέρνησης μπλόκαραν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης να καλέσουν σημαντικούς μάρτυρες. Περιλάμβαναν διευθυντικά στελέχη στην Intellexa, μια εταιρεία που ελέγχεται από το Ισραήλ με έδρα την Αθήνα που πούλησε την Predator, και τον ανιψιό του κ. Μητσοτάκη, τον τότε επικεφαλής του γραφείου του υπουργικού συμβουλίου. Η ευρωπαϊκή επιτροπή μπορεί να δυσκολευτεί να ξεμπερδέψει έναν τέτοιο ιστό. Αλλά αν βρει στοιχεία ότι η κυβέρνηση βρισκόταν πίσω από τις υποκλοπές, θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τις πιθανότητες του κ. Μητσοτάκη να κερδίσει τις γενικές εκλογές την επόμενη άνοιξη».

Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην Pega

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως με επιστολή προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής PEGA η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Ολγα Γεροβασίλη, ζητεί να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα συναντήσεων της Επιτροπής ο βουλευτής και επικεφαλής των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, προκειμένου να εκθέσει αντικειμενικά δεδομένα και να παραδώσει το πόρισμα των μελών της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών της Εξεταστικής Επιτροπής του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί