Κλιμάκιο της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λασιθίου με επικεφαλής τον Βουλευτή Μανόλη Θραψανιώτη επισκέφτηκε τη Σητεία την Δευτέρα 31/10/2022. Συμμετείχαν εκτός του Βουλευτή, ο συντονιστής της ΝΕ Λασιθίου Γιώργος Καλλιντέρης, η πρώην Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη, ο δικηγόρος Μανόλης Καλαϊτζάκης, μέλος της ΟΜ Ιεράπετρας, η συντονίστρια της ΟΜ Σητείας Ειρήνη Καζαμία, μέλη της Νομαρχιακής και των οργανώσεων μελών Λασιθίου.
Κατά την περιοδεία στις περιοχές του κέντρου της πόλης και με τη συζήτηση με τους κατοίκους αναδείχτηκαν οι τεράστιες ζημιές σε πάρα πολλές επιχειρήσεις, κατοικίες και εξοπλισμούς αλλά και σε υποδομές του Δήμου. Έγινε επίσης φανερή τόσο η ανεπαρκής αντιπλημμυρική κάλυψη του “νέου σχεδίου πόλης” όσο και η ανετοιμότητα του μηχανισμού να διατηρήσει ανοιχτά τα υπάρχοντα δίκτυα απορροής των υδάτων από φερτά υλικά. Οι κάτοικοι δεν είχαν ειδοποιηθεί έγκαιρα για την ένταση του φαινομένου (τα sms της Πολιτικής Προστασίας έφτασαν στις 13.30 το μεσημέρι!) και θεωρούσαν μεγάλη τύχη που η βροχή δεν έπεσε ημέρα με ανοιχτά σχολεία, γιατί από το μέρος που πλημμύρισε περνούν πολλά παιδιά και θα αντιμετώπιζαν τεράστιο κίνδυνο.
Η εικόνα της πόλης είχε σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί, χάρη στις προσπάθειες του Δήμου, της Αντιπεριφέρειας, των καταστηματαρχών και των εθελοντών, όμως η αγωνία για την επόμενη μέρα και την αντιμετώπιση των συνεπειών ήταν διάχυτη σε όλους τους κατοίκους.
Στην ενημέρωση από τον Δήμαρχο κ. Ζερβάκη και στη συζήτηση με τους κατοίκους και τους φορείς που ακολούθησε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, προέκυψαν ανάγκες και προτάσεις που συνοπτικά είναι:
- Άμεση αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών υποχρεώσεων, επιστρεπτέας προκαταβολής και ρυθμίσεων παλαιότερων χρεών καθώς 15 μέρες μετά την καταστροφή δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, παρά τις υποσχέσεις. Την ημέρα της περιοδείας ήταν η τελευταία του μήνα και πολλοί κάτοικοι προσπαθούσαν να καλύψουν υποχρεώσεις. Λόγω της μεγάλης ζημιάς είναι ανάγκη να προβλεφθεί και διακανονισμός των λογαριασμών ρεύματος, νερού, τηλεφώνου αλλά και δανειακών υποχρεώσεων τουλάχιστον για όσο διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
- Άμεση καταβολή της ενίσχυσης πρώτης αρωγής (άρθρο 6 ν. 4797/2021) στους δικαιούχους πλημμυροπαθείς, αφού η πρώτη εκτίμηση των ζημιών στις επιχειρήσεις έχει ολοκληρωθεί, βάσει της ΚΥΑ (24/10/2022). Προκαταβολή έναντι του συνολικού ποσού της επιχορήγησης, μετά από αιτιολογημένο αίτημα του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη προς τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Οικονομικών για άσκηση από τον Υπουργό Οικονομικών της διακριτικής ευχέρειας του άρθρου 4 (ν. 4797/2021) περί χορήγησης προκαταβολής έναντι επιχορήγησης, χωρίς να απαιτείται η συγκέντρωση του συνόλου των δικαιολογητικών για το σύνολο των επιχειρήσεων και των μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται αναλυτικά στο άρθρο 8, (ν. 4797/2021 άρθρο 8).
- Μέτρα για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που δεν λειτουργούν, παρόμοια με αυτά που ίσχυσαν την περίοδο της καραντίνας (αναστολή εργασίας) γιατί έχουν απομείνει χωρίς εισόδημα.
- Άμεση ενίσχυση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που έπαθαν ζημιές (σύμφωνα με το νόμο 4797/21 άρθρο 11 και 12) και γρήγορη αποκατάσταση του κατεστραμμένου αγροτικού οδικού δικτύου με αξιοποίηση και ιδιωτικών μηχανημάτων, γιατί ξεκίνησε η ελαιοκομιδή.
- Για τα ΙΧ αυτοκίνητα που δεν αποζημιώνονται με τις σημερινές προβλέψεις του νόμου, πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για νομοθετική παρέμβαση – τροπολογία στον ισχύοντα νόμο. Η καταγραφή των οχημάτων από τον Δήμο Σητείας είναι μέτρο προς την σωστή κατεύθυνση. Δεν πρέπει οι ιδιοκτήτες να αναγκαστούν να καταφύγουν σε χρονοβόρες ομαδικές δικαστικές αγωγές, αναζητώντας ευθύνες για τις καταστροφές που υπέστησαν.
- Πρόσβαση των επιχειρήσεων σε φθηνό δανεισμό καθώς η κρατική ενίσχυση δεν καλύπτει τις εκτεταμένες ζημιές τους. Πρόβλεψη για αποζημίωση σε παλαιές λειτουργικές συσκευές που δεν αποζημιώνονται λόγω «απόσβεσης», ειδικά σε επιχειρήσεις εστίασης.
- Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας στα σημεία που εντοπίζεται το πρόβλημα για την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και είναι πλέον γνωστά, με διανοίξεις και καθαρισμό όλων των ρεμάτων που καταλήγουν στην περιβόητη «βάγκα», όπως η εξαγγελία για άμεση κατεδάφιση της γέφυρας στον Αι’ Γιάννη και αντικατάστασή της με πρόχειρη γέφυρα του στρατού. Πρέπει αμέσως να χρηματοδοτηθεί και να εφαρμοστεί η μελέτη για τον ποταμό Παντέλη. Το έργο αν και είχε χρηματοδοτηθεί με 1.500.000 € μετά τις πλημμύρες του 2019, δεν έχει γίνει για το μέρος του ποταμού από τον Αι Γιάννη και κάτω, αλλά χρησιμοποιήθηκε για το επάνω μέρος.
- Άμεση καταβολή ενισχύσεων για τις κατεστραμμένες οικίες και οικοσκευές αφού ολοκληρώθηκε η απογραφή.
- Επικαιροποίηση του νέου σχεδίου πόλεως με σοβαρές αντιπλημμυρικές μελέτες σύμφωνα με τα νέα οικιστικά, περιβαλλοντικά και καιρικά δεδομένα.
- Άμεσες παρεμβάσεις στον αρχαιολογικό χώρο του νεκροταφείου στον Πετρά σε συνεργασία με την αρχαιολογική ομάδα της κ. Τσιποπούλου για την προστασία του μνημείου.
- Αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας σε Πυροσβεστικό Σταθμό για να μπορεί να αντιμετωπίζει καταστάσεις όπως η πλημμύρα της 15/10. Αν και το προσωπικό στην συγκεκριμένη περίπτωση ξεπέρασε τον εαυτό του, έγινε φανερό ότι δεν επαρκούσε.
- Θωράκιση των Δημόσιων τεχνικών υπηρεσιών με προσωπικό και πόρους.
- Τέλος είναι σημαντικό, όπως αναφέρθηκε και κατά την συζήτηση, η αλληλεγγύη που έδειξαν οι πολίτες της Σητείας ειδικά η νέα γενιά με την βοήθεια τους στην αποκατάσταση των ζημιών από την πλημμύρα.
Οι καταστροφές από την πλημμύρα έχουν βαριές συνέπειες σε ολόκληρη την πόλη και την Επαρχία Σητείας. Το ισχυρό καιρικό φαινόμενο ανέδειξε προβλήματα και κακούς σχεδιασμούς του παρελθόντος, που πρέπει να διορθωθούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος, η Οργάνωση Μελών Σητείας, η Νομαρχιακή Επιτροπή και ο Βουλευτής Μανόλης Θραψανιώτης θα είναι δίπλα στους κατοίκους, θα στηρίξουν τα αιτήματά τους και θα ελέγχουν την υλοποίηση των μέτρων αποκατάστασης.