Νέα στοιχεία που καταδεικνύουν την τεράστια ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών παρουσιάζει το Inside Story. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ των Τάσου Τέλλογλου και Ελίζας Τριανταφύλλου, τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η εταιρεία που εμπορεύεται το παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων Predator, η Intellexa, «αξιοποίησε τον κρίσιμο χρόνο που άφησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να χαθεί, εξασφαλίζοντας παράλληλα την παραμονή της στη χώρα».
Στο ρεπορτάζ παρουσιάζονται στοιχεία για τις κινήσεις που έκανε η εταιρεία για να προστατευθεί, όσο διάστημα βρίσκεται στο προσκήνιο η υπόθεση των νόμιμων και παράνομων παρακολουθήσεων, αξιοποιώντας τον χώρο και τον χρόνο που της δόθηκε.
Η συμφωνία κυβέρνησης – Intellexa
Η πιο σημαντική πληροφορία που δίνει νέα διάσταση στο σκάνδαλο των υποκλοπών και στις ευθύνες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αυτή της συμφωνίας που επήλθε πριν από περίπου ένα μήνα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Intellexa, για να μείνει στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρει το Inside Story, πρόκειται για ασφαλή πληροφορία που προέρχεται από πηγή με στενή γνώση των τεκταινόμενων στην εταιρεία. Στο ρεπορτάζ παρουσιάζεται αποκαλυπτικό χρονολόγιο για τις κινήσεις της εταιρείας από την επομένη της αποκάλυψης της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και μέχρι σήμερα, με στοιχεία που πιστοποιούν ότι η εταιρεία που εμπορεύεται το παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων ήρθε στην Ελλάδα για να μείνει με τις ευλογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα τα στοιχεία που αποκαλύπτουν το στημένο παιγνίδι είναι τα εξής όπως τα παρουσιάζει το Inside Story:
-Αμέσως μετά την αποκάλυψη της παράνομης παρακολούθησης Κουκάκη, τον Απρίλιο του 2022, οι Έλληνες και ξένοι εργαζόμενοι της Intellexa σταμάτησαν να πηγαίνουν κάθε μέρα στα γραφεία της εταiρείας στο Ελληνικό για δουλειά και άρχισαν να εργάζονται εξ αποστάσεως. Την απόφαση πήρε η εταιρεία και ο ίδιος ο Ταλ Ντίλιαν, που βρισκόταν στην Αθήνα στις 12 Απριλίου 2022, μία μέρα μετά το δημοσίευμα.
-Λίγα 24ωρα μετά και ενώ έχει μεσολαβήσει η αποκάλυψη των Reporters United για τη νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του Θανάση Κουκάκη από την ΕΥΠ σε προγενέστερο διάστημα της μόλυνσής του από το Predator της Intellexa, υπάλληλοι της εταιρείας λαμβάνουν εντολή να αδειάσουν τα δύο υπόγεια από τους servers που ήταν εγκατεστημένοι εκεί. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, μέρος αυτού του εξοπλισμού μεταφέρθηκε σε έναν χώρο στα βόρεια προάστια και είναι άγνωστο αν παραμένει ακόμη εκεί. Παρά την αναστάτωση στα γραφεία της, η εταιρεία συνεχίζει κανονικά τις προσλήψεις.
-Στις 18 Απριλίου 2022 η Intellexa προσλαμβάνει έναν υψηλόβαθμο μηχανικό λογισμικού, αρχές Μαΐου έναν προγραμματιστή λογισμικού, τον Ιούνιο γίνονται άλλες δύο προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού (Python Back End Developer και System Integration Engineer).
-Στα τέλη Ιουλίου στη μισθοδοσία προστίθενται ακόμη δύο άτομα ισραηλινής καταγωγής. Στο μεταξύ και ενώ το ρεπορτάζ του Inside Story προχωράει, αρχίζουν έρευνες για το αν υπάρχει κάποια πηγή εντός της εταιρείας που διαρρέει εσωτερικές πληροφορίες
-Συνολικά από τα τέλη του 2020 όπου η εταιρεία είχε μόνιμο προσωπικό μόλις δυο άτομα, ο αριθμός των εργαζομένων έφτασε μέσα σε δυο χρόνια τους είκοσι ελληνικής και ισραηλινής υπηκοότητας.
-Το 2021 έγιναν δέκα προσλήψεις. Πρόκειται για την χρονιά κατά την οποία τα κινητά των Κουκάκη, Ανδρουλάκη, Σπίρτζη και των δύο υπαλλήλων της ΕΥΠ δέχτηκαν στοχευμένα μηνύματα που περιείχαν κακόβουλα links από ψευδεπίγραφες ιστοσελίδες που έχουν συνδεθεί με το Predator.
Τι δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το inside story, την πρώτη χρονιά λειτουργίας της εταιρείας στην Ελλάδα, το 2021, η Intellexa ΑΕ – και δύο συγγενικές με αυτήν εταιρείες Apollo Technologies, Hermes Technologies- καταγράφει ακαθάριστα έσοδα 5,5 εκατ. ευρώ από τα μόλις 778.000 ευρώ που είχε την περίοδο Μαρτίου- Δεκεμβρίου 2020.
-Στις 6 Ιουνίου η μοναδική σύμβουλος-διαχειρίστρια των εταιρειών Intellexa, Apollo Technologies και Hermes Technologies ανακαλεί στο σύνολο της την πληρεξουσιότητα και κάθε εξουσία εκπροσώπησης που είχε χορηγηθεί σε δικηγόρο του Κολωνακίου. Η ρήξη επήλθε όταν –μετά τα πρώτα δημοσιεύματα για το Predator– ο δικηγόρος ζήτησε πληροφορίες για τις συμβάσεις πώλησης που έχει συνάψει η εταιρεία.
-Στις 7 Ιουλίου οι μέτοχοι των Intellexa, Apollo Technologies και Hermes Technologies αποφασίζουν να μεταφέρουν την έδρα των εταιρειών, η οποία ήταν δηλωμένη στην διεύθυνση του λογιστικού γραφείου του Ηλία Κυριακίδη στην Κηφισιά – ο λογιστής είχε εκφράσει την επιθυμία να απομακρυνθεί. Η νέα έδρα της Intellexa βρίσκεται στο Χαλάνδρι, εκεί όπου στεγάζεται η νέα λογιστική και συμβουλευτική εταιρεία με την οποία συνεργάζεται πλέον η εταιρεία. Οι άλλες δύο (Apollo και Hermes Technologies) μετέφεραν την έδρα τους στο Μαρούσι, σε διεύθυνση όπου βρίσκεται εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες φορολογικής έδρας και επαγγελματικής διεύθυνσης. Η Feroveno δηλώνει ως έδρα ακόμη τη διεύθυνση όπου λειτουργούσαν τα γραφεία της Intellexa στο Ελληνικό.
-Στις 26 Ιουλίου ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την απόπειρα μόλυνσής του με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator. Είναι η κρίσιμη στιγμή που η Intellexa σταματά να κάνει προσλήψεις, αναφέρει το Inside Story.
-Με ετεροχρονισμένη ανάρτηση στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου, που δημοσιεύθηκε στις 4 Αυγούστου 2022 (μία ημέρα προτού γίνει γνωστό ότι ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης εκτός από την στόχευσή του με Predator ήταν και στο στόχαστρο επισυνδέσεων της ΕΥΠ), βεβαιώνεται πως ο επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος, ο οποίος κατείχε από τον Μάιο του 2020 το 35% της Intellexa μέσω της κυπριακής Santinomo που ήταν 100% ιδιοκτησίας του, είχε μεταβιβάσει τη Santinomo στην Thalestris, δηλαδή την ιρλανδική μητρική της Intellexa και μάλιστα 18 μήνες πριν, στις 18 Δεκεμβρίου 2020. Η μεταβίβαση αυτή, όπως έχει γράψει το inside story, δεν εμφανίζεται στις οικονομικές καταστάσεις της αγοράστριας εταιρείας, ενώ ο Φέλιξ Μπίτζιος τουλάχιστον μέχρι και τις 28 Σεπτεμβρίου του 2022 εξακολουθούσε να εμφανίζεται ως ο Πραγματικός Δικαιούχος της κυπριακής Santinomo και άρα μέσω αυτής ακόμη κάτοχος του 35% της ελληνικής Intellexa.
-Στις 5 Αυγούστου καρατομήθηκαν ο ανιψιός του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολένων σε μια προσπάθεια το σκάνδαλο των υποκλοπών να απομακρυνθεί από το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, πολιτικού και διοικητικού επικεφαλής της ΕΥΠ.
-Στις 31 Αυγούστου η εταιρεία εμφανίζεται να απολύει όλο το προσωπικό της, συνολικά 18 άτομα, πλην της HR manager η οποία αποχωρεί δέκα μέρες αργότερα. Όπως αναφέρει το Inside Story, «η ιδέα της διοίκησης της εταιρείας είναι για ένα διάστημα να παραμείνει το ελληνικό project της μια “Ωραία Κοιμωμένη”. Σύμφωνα με μία πηγή κοντά στην εταιρεία, η λειτουργία ήταν αδύνατη μετά από όσα συνέβησαν τον Αύγουστο “καθώς υπήρχε φόβος ότι θα παγώσουν οι λογαριασμοί της και δεν θα ήταν δυνατόν να κάνει πληρωμές”».
Πηγές: Inside Story, Αυγή