«Ήταν σαφές ότι κάποια στιγμή θα γινόταν η εκδήλωση ενός κατολισθητικού φαινομένου. Ήταν σαφές ότι υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό» τόνισε στο Mega ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας για την τραγωδία που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στην Ιεράπετρα Κρήτης όταν βράχος έπεσε σε ενοικιαζόμενα δωμάτια με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μία 47χρονη και να τραυματιστεί ο 8χρονος γιος της.
«Σε αυτό συνέβαλε σε έναν μικρό βαθμό και η έντονη βροχόπτωση που είχαμε στην Κρήτη πριν από 15 μέρες, η οποία απλώς επιτάχυνε την εκδήλωση του φαινομένου. Κατά τα άλλα, ήταν μία κλασική περίπτωση όπου θα εκδηλωνόταν κάποια στιγμή η κατολίσθηση», σημείωσε.
«Τέτοιες μετακινήσεις ογκόλιθων είχαν γίνει και στο παρελθόν. Ήταν ένα φαινόμενο προδιαγεγραμμένο» εξήγησε, ενώ πρόσθεσε ότι το ξενοδοχείο θα έπρεπε να έχει κλείσει.
Ο Ευ. Λέκκας ανέφερε μάλιστα ότι αυτή η περίπτωση δεν είναι η μοναδική στη χώρα. «Υπάρχουν εκατοντάδες, χιλιάδες ξενοδοχεία σε ολόκληρη τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι επανέρχεται το θέμα της εκτέλεσης γεωλογικών και γεωτεχνικών μελετών ως υποχρεωτικών μελετών. «Και αυτοί που υπογράφουν αυτές τις μελέτες, να είναι επιστήμονες και τεχνικοί που να αναλαμβάνουν την ευθύνη της υπογραφής και οι υπηρεσίες να ελέγχονται έτσι ώστε εάν δεν έχουν αυτές τις μελέτες να μην προχωρούν στην έκδοση άδειας», συμπλήρωσε.
Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο, όπως είπε, λειτουργούσε από το 1980, όταν δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο για την υποχρέωση να εκτελούνται γεωπολιτικές μελέτες. «Από το 1995 και έπειτα έχει καθιερωθεί αυτό το θεσμικό πλαίσιο, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά ξενοδοχεία που διατρέχουν τον αντίστοιχο κίνδυνο» πρόσθεσε.
«Τα ξενοδοχεία χτίζονται σε ωραίες περιοχές. Αυτές οι περιοχές ουσιαστικά ενέχουν και πάρα πολλούς φυσικούς κινδύνους γιατί οι κίνδυνοι αυτοί συνέβαλαν στη διαμόρφωση του τοπίου» κατέληξε ο Ευ. Λέκκας.