Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αργολίδας κ. Φώτη Δαμούλο, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Άρτας κ. Γιάννη Γκολομάζο, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κ. Δημήτρη Δημητρίου, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης, κ. Σταύρο Σπαθή και τον Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης κ. Εμμανουήλ Ψαρουδάκη. Στη συνάντηση επίσης συμμετείχε ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιώργος Χιονίδης.
Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε ο ισχυρός αντίκτυπος των πολλαπλών κρίσεων που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι απαιτούμενες παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
Οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων ενημέρωσαν εκτενώς την Ευρωβουλευτή για την ασφυκτική πίεση που υφίστανται οι ελληνικές επιχειρήσεις και την επείγουσα ανάγκη ουσιαστικής στήριξή τους απέναντι στην ακρίβεια, τον υψηλό πληθωρισμό και την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, που γονατίζει την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία.
Από την πλευρά της η Ευρωβουλευτής ενημέρωσε για τις παρεμβάσεις της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσα από σειρά ψηφισμάτων, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, για την άσκηση πίεσης στην Κομισιόν και τα κράτη-μέλη να λάβουν μέτρα γενναίας στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση – από την οποία είναι αποκλεισμένη η πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων σήμερα -, καθώς και για τη μείωση της φορολογίας και τη μετάθεση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς το Δημόσιο.
Στο μέτωπο της ενέργειας η Έλενα Κουντουρά τόνισε την ευθύνη των ευρωπαϊκών και των εθνικών αρχών για τη σημαντική καθυστέρηση και ολιγωρία που επέδειξαν απέναντι στη σφοδρότητα της ενεργειακής κρίσης. Απαιτούνται, όπως ανέφερε, τολμηρές πολιτικές αποφάσεις, μεταξύ άλλων για την αποσύνδεση της τιμής χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο – όπως διεκδίκησαν και πέτυχαν οι χώρες της Ιβηρικής-, την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο και τη θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους 5% στην παραγωγή ενέργειας, που πρέπει να είναι και χαμηλότερος σε περιόδους κρίσεων. Επιπλέον, τόνισε ότι στην Ελλάδα είναι αναγκαία η προστασία των καταναλωτών με την απαγόρευση και το πάγωμα των αποσυνδέσεων ηλεκτρικού ρεύματος, για όσο διαρκεί η κρίση. Και επιβάλλεται η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, όπως έχουν πράξει άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να δοθεί ουσιαστική ανάσα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Στη συνάντηση, συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η συνεργασία, στο πλαίσιο της οποίας θα προγραμματιστούν νέες δράσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη διεκδίκηση ουσιαστικών και άμεσων λύσεων.