Στα Χανιά, ως τιμώμενος του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ, βρίσκεται ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης, Κώστας Γαβράς. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, άλεσε τον κόσμο να αναλογιστεί τι έκανε η Ευρώπη με το χρέος την εποχή Τσιπρα και γιατί σωπαίνει τώρα.
Παράλληλα, καταδίκασε την παρουσία της αστυνομίας στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα «Είναι τελείως απαράδεκτη», ανέφερε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει: «Στη χώρα της Δημοκρατίας δεν μπορούμε να το ανεχτούμε».
Θέλουν να συνηθίσουν οι νέοι την υποταγή, πρόσθεσε.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο Κώστας Γαβράς αναφέρθηκε και στην διεθνή πραγματικότητα, εκφράζοντας την αγωνία του για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του σε όλο τον κόσμο,
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία, είναι μια καταστροφή και απειλεί την ίδια την ενότητα της Ευρώπης, τόνισε χαρακτηριστικά».
Τεράστιος Κώστας Γαβράς‼️
Κάλεσε τον κόσμο να αναλογιστεί τι έκανε η Ευρώπη με το χρέος την εποχή #Τσιπρα και γιατί σωπαίνει τωρα ενω χαρακτήρισε
«απαράδεκτη την αστυνομία στα Πανεπιστήμια, θέλουν να συνηθίσουν οι νέοι την υποταγή»! pic.twitter.com/k8EsFPuMkx— Marka2 (@Marka2_) October 22, 2022
Για τον μοναδικό τρόπο που ο κινηματογράφος διαχρονικά συνιστά μια αντανάκλαση της κοινωνίας, αναφέρθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, τον κινηματογράφο, τα παιδιά μα και για τον κόσμο σήμερα ο διεθνούς φήμης Σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς που είναι το τιμώμενο πρόσωπο του 10ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.
«Τα παιδιά όπως μαθαίνουν να γράφουν θα πρέπει να μάθουν και πως γίνεται μια ταινία. Θα πρέπει να μάθουν ότι κινηματογράφος δεν είναι μόνο δύο ώρες χαμόγελα. Αλλά ο κινηματογράφος είναι καθρέφτης της ζωής», επεσήμανε ο αγαπημένος σκηνοθέτης, ο οποίος συνεχάρη την «ψυχή» του Φεστιβάλ Ματθαίο Φραντζεσκάκη, για την ένταξη εργαστηρίων κινηματογράφου για τα παιδιά μα και για τις on line προβολές ταινιών στα σχολεία, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.
“Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι, κι εγώ και η γυναίκα μου που είμαστε εδώ. Στην Κρήτη είχα έρθει δύο φορές όταν ήμουν νέος και αρκετά χρόνια αργότερα, όταν έκανα τα γυρίσματα της ταινίας “Παράδεισος στην Δύση” οπότε ξέρω αρκετά το νησί” ειπε ο κ. Γαβράς και συνέχισε:
“Με εξέπληξε η έκθεση αφισών, καθώς πολλές από αυτές δεν τις είχα δει ποτέ, τώρα τις ανακάλυψα, ενώ είμαι πολύ περήφανος και για το μικρό βιβλίο που κάνατε, είπε αναφερόμενος σε μία έκδοση του Chania Film Festival για τον Έλληνα σκηνοθέτη. Αναφέρθηκε επίσης με πολύ θερμά λόγια και στα εκπαιδευτικά προγράμματα του φεστιβάλ λέγοντας ότι, όπως τα παιδιά μαθαίνουν το αλφάβητο, έτσι μαθαίνουν και το πώς γίνεται μία ταινία. Είναι ένας τρόπος να εξοικειωθούν και κυρίως να φτάσουν στο σημείο να επιλέγουν τι θα δουν, γιατί ζούμε σε μία κοινωνία η οποία είναι γεμάτη εικόνες που μας ακολουθούν παντού. Ο κινηματογράφος θα υπάρχει πάντα, με κάθε τρόπο. Διηγούμαστε ιστορίες και στους ανθρώπους αρέσει να ακούνε ιστορίες, έχουμε όλοι μας ανάγκη να ακούμε ιστορίες
“Είναι λοιπόν πολύ σημαντική η έκθεση που κάνετε, όπως επίσης είναι σημαντικό να υπάρξει ένα μουσείο στο οποίο θα μπορεί όποιος θέλει να δει όλη την καταπληκτική διαδρομή της τέχνης του κινηματογράφου. Αν δει κανείς τις τεράστιες μηχανές που χρησιμοποιούσαμε πριν από πολλά χρόνια και τις συγκρίνει με το σήμερα, θα διαπιστώσει πόσο άλλαξε ο κινηματογρόφος και φυσικά πώς εξελίχθηκε ο κόσμος.
Με αφορμή την τελευταία του ταινία, το “Ενήλικοι στην Αίθουσα” που ήταν η δική του οπτική μέσα από το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Γαβράς ερωτώμενος για το πώς βλέπει την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα δήλωσε: “Ο ελληνικός λαός διάλεξε μία κυβέρνηση. Δεν θα ήθελα να το κρίνω αυτό. Εκείνο που με εκπλήσσει όμως πολύ είναι η Αστυνομία που έμαθα ότι βρίσκεται σε μερικά πανεπιστήμια. Είναι τελείως απαράδεκτο. Δεν μπορεί να έχεις φοιτητές που αύριο θα διοικήσουν την Ελλάδα με αστυνομικούς δίπλα τους. Δηλαδή τους μαθαίνουμε ήδη να υποτάσσονται στην αστυνομία. Πώς γίνεται να δεχτούμε στην Ελλάδα, στην χώρα της δημοκρατίας, αυτό το πράγμα το οποίο κατακρίνουν όλες οι άλλες χώρες της Ευρώπης. Υπάρχουν και ένα σωρό άλλα πράγματα βέβαια, αλλά δεν θέλω να γίνω κριτής της ελληνικής κυβέρνησης.