Με την κατάθεση της Μάγδας Φύσσα συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής στην αίθουσα τελετών του Εφετείου. Στο πρώτο μέρος της κατάθεσής της η μάρτυρας περιέγραψε όσα γνωρίζει για τις συνθήκες της δολοφονίας, ενώ ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης, χαιρέτησε ναζιστικά μέσα στη δικαστική αίθουσα.
Δείτε επίσης: Πρόκληση από τον πατέρα Πλεύρη: Χαιρέτησε ναζιστικά στο δικαστήριο ενώ κατέθετε η Μάγδα Φύσσα!
Οι ερωτήσεις της έδρας εστίασαν στο χτύπημα και στη στάση του Ρουπακιά αλλά και στην αντίδραση του Παύλου.
Μάγδα Φύσσα: Αυτός που έκανε το χτύπημα ήταν εκπαιδευμένος
Πρόεδρος: Έτσι σας είπε ο γιατρός;
Μάγδα Φύσσα: Φυσικά, είπαν ότι κι εδώ έξω να γινόταν, δεν θα μπορούσαμε να τον σώσουμε. Το γράφει και η ιατροδικαστική έκθεση.
Εισαγγελέας: Καταθέσατε ότι ο Παύλος είπε στους φίλους του «τώρα τρέχουμε», αλλά εκείνος δεν έτρεξε. Θεωρείτε ότι το έκανε διότι ήταν ταπεινωτικό να τρέξει ή έμεινε για να προστατεύσει τους φίλους του;
Μάγδα Φύσσα: Δεν είναι ταπεινωτικό να τρέξεις. Η αξιοπρέπειά του δεν του επέτρεπε να τρέξει μέσα στο σπίτι του, στο Κερατσίνι. Αλλά ήθελε να σώσει τα παιδιά και έτσι έμεινε πίσω.
Η εισαγγελέας αναφέρθηκε στον ισχυρισμό του φυσικού αυτουργού της δολοφονίας, Γιώργου Ρουπακιά, ότι βρισκόταν σε άμυνα και η Μάγδα Φύσσα απάντησε κατηγορηματικά ότι «υπάρχει το βίντεο που δείχνει τι έγινε». Η μάρτυρας αναφέρεται στο οπτικοακουστικό υλικό που είναι μέρος της δικογραφίας και αποτυπώνει τον Ρουπακιά να παρκάρει παράνομα και να κατεβαίνει για να σκοτώσει.
Πολλές ήταν οι ερωτήσεις, από την έδρα και την πολιτική αγωγή, για το αν και γιατί ο Παύλος Φύσσας ήταν στόχος της Χρυσής Αυγής.
Εισαγγελέας: Υπάρχει κάποιο στοιχείο ότι ο γιος σας ήταν στόχος από πριν;
Μάγδα Φύσσα: Το έχω ακούσει. Μετά τις συλλήψεις άκουσα συνομιλίες να λένε «το ψάχναμε το μπαστάρδι, τώρα θα τραγουδάει στον Παράδεισο»….
Εισαγγελέας: Πιστεύετε ότι αν ο γιος σας δεν φώναζε «με μαχαιίρωσε», θα είχε συλληφθεί ο Ρουπακιάς;
Μάγδα Φύσσα: Όχι. Θα είχε φύγει. Ήταν κανονισμένο να φύγει. Και τους χάλασε τα σχέδια ο Παύλος γιατί άντεξε τέσσερα λεπτά.
Δεν ήταν θάνατος, ήταν δολοφονία
Χαρακτηριστική ήταν η στιγμή της δίκης που η πρόεδρος ξεκίνησε την ερώτησή της λέγοντας «Μετά τον θάνατο του γιου σας…» και η Μάγδα Φύσσα τη διέκοψε λέγοντας: «Δεν είναι θάνατος, είναι δολοφονία».
Στο τέλος των ερωτήσεων εκ της έδρας η κυρία Φύσσα πρόσθεσε: «Έχω να σας πω κι άλλα. Μετά τη δολοφονία δεν σταμάτησαν οι απειλές, συνεχίστηκαν σε βάρος μας, με το να περνάνε μηχανές κάτω από το σπίτι και φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής, με το να βεβηλώνουν το μνημείο του…»
Πολιτική ευθύνη
Η μάρτυρας ρωτήθηκε από την Πολιτική Αγωγή για τη στάση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής μετά τη δολοφονία.
Πολιτική Αγωγή: Την ευθύνη την έχει αναλάβει κάποιος;
Μάγδα Φύσσα: Φυσικά, ο αρχηγός την πολιτική ευθύνη. Ενώ στην αρχή έλεγαν ότι δεν γνωρίζανε, δεν είχαν καμία σχέση, μετά από δύο χρόνια ο αρχηγός της οργάνωσης ανέλαβε την πολιτική ευθύνη
Η μάρτυρας ανέφερε, επίσης, ότι ενώ η ηγεσία της Χρυσής Αυγής παρίστανε ότι δεν ήξερε τον Ρουπακιά, «υπάρχουν τηλεφωνήματα που αποδεικνύουν ότι τον ξέρανε και πολύ αποδεικτικό υλικό που αποδεικνύει ότι τον εκπαίδευσαν μια χαρά». Άλλωστε, όπως κατέθεσε, πριν τη δολοφονία ο Γ. Λαγός επικοινώνησε με τα κατώτερα στελέχη και μετά τη δολοφονία επικοινώνησε με τον Ν. Μιχαλολιάκο.
Κρατική ασυλία
«Υπήρχε κρατική ασυλία σε μια τρομοκρατική εγκληματική οργάνωση που κυκλοφορούσε ελεύθερα στους δρόμους και σκότωνε αθώους πολίτες», κατέθεσε επίσης η Μάγδα Φύσσα και έκανε λόγο για μια εγκληματική οργάνωση με ιεραρχία και εκπαίδευση.
Αναφερόμενη στην κοινωνική δράση του γιου της, είπε: «Ο Παύλος ήταν 34 χρονών. Σήμερα θα ήταν 43 και δεν τον άφησαν να ζήσει. Ήταν αντιφασίστας, αλληλέγγυος, βοηθούσε όπου μπορούσε και χρειαζόταν. Ήταν ένας ενεργός πολίτης».