“Αν δεν ενωθούμε, θα μας σκοτώσουν μία μία”
Σε μια πρωτοφανή κίνηση, μαθήτριες ένωσαν κι αυτές τις φωνές τους για να συμμετάσχουν στις διαμαρτυρίες που έχουν σαρώσει το Ιράν μετά το θάνατο της Μαχσά Αμινί που συνελήφθη επειδή παραβίασε το νόμο περί χιτζάμπ.
Σε βίντεο που έρχονται στη δημοσιότητα μέσω των social media, έφηβες ντυμένες με μαύρη στολή φαίνονται να ανεμίζουν τις μαντίλες τους στον αέρα σε διαδηλώσεις μέσα στις σχολικές αυλές και στους δρόμους.
Ακούγονται επίσης να φωνάζουν συνθήματα κατά του θρησκευτικού κατεστημένου, μεταξύ των οποίων και το “οι μουλάδες πρέπει να εξαφανιστούν”, όπως μεταδίδει το BBC.
Τα συνθήματα απηχούν εκείνα που ακούστηκαν στις διαδηλώσεις που σαρώνουν το Ιράν τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
After unrest at many universities, school protests are now spreading in Iran. In Shiraz, schoolgirls wave their head coverings in the air today chanting "death to the dictator" on day 18 of protests over the death of #MahsaAmini.#مهسا_امینیpic.twitter.com/rCIhihzR7U
— Shayan Sardarizadeh (@Shayan86) October 3, 2022
Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη Δευτέρα (3/10), κορίτσια στο Καράτζ, μια πόλη δυτικά της πρωτεύουσας Τεχεράνης, φέρονται να αναγκάζουν έναν άνδρα που πιστεύεται ότι είναι ο τοπικός διευθυντής εκπαίδευσης να βγει από το σχολείο τους και να του φωνάζουν “ντροπή σας”.
Protesting students, chasing away an #Iranian official from their school, shouting: Shame on you…October 3rd… #MahsaAmini pic.twitter.com/eFmRhvaN2H
— Rana Rahimpour (@ranarahimpour) October 3, 2022
Σε ένα άλλο βίντεο από το Καράτζ, οι μαθήτριες ακούγονται να φωνάζουν: “Αν δεν ενωθούμε, θα μας σκοτώσουν μία μία”.
Στη νότια πόλη Σιράζ, δεκάδες μαθήτριες φαίνεται ότι σταμάτησαν την κυκλοφορία σε κεντρικό δρόμο τη Δευτέρα, ενώ ανέμιζαν τις μαντίλες τους στον αέρα και φώναζαν “θάνατος στον δικτάτορα” – μια αναφορά στον ανώτατο ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο για όλα τα κρατικά θέματα.
Ακόμα περισσότερες διαδηλώσεις έλαβαν χώρα την Τρίτη στην Τεχεράνη και στις βορειοδυτικές πόλεις Σακέζ και Σανάντατζ.
Μαθήτριες φωτογραφήθηκαν επίσης να στέκονται στις τάξεις τους με ακάλυπτο το κεφάλι τους. Ορισμένοι ύψωναν τα μεσαία δάχτυλα στα πορτρέτα του Αγιατολάχ Χαμενεΐ και του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί.
The first reaction from Iran's supreme leader about protests over the death of #MahsaAmini was loaded with warnings of escalation, yet the protests themselves spread to secondary schools today with some schoolgirls making a point about how they felt towards the supreme leader. pic.twitter.com/ya2MPr15b4
— Siavash Ardalan (@BBCArdalan) October 4, 2022
Οι διαμαρτυρίες των μαθητριών ξεκίνησαν λίγες ώρες αφότου ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελικό λόγο για όλα τα κρατικά θέματα, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ότι ενορχηστρώνουν “ταραχές” μιλώντας για τις διαδηλώσεις, αποκαλώντας τους “τους πρώτους εχθρούς” του Ιράν.
Παράλληλα έδωσε την πλήρη υποστήριξή του στις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες απάντησαν στις διαδηλώσεις με βίαιη καταστολή.
Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Μάσα Αμινί, της 22χρονης Κούρδισσας που έπεσε σε κώμα αφού συνελήφθη και υπέστη ξυλοδαρμό από την Αστυνομία Ηθών στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη, με την κατηγορία ότι παραβίασε τον νόμο που απαιτεί από τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους με χιτζάμπ ή μαντήλα. Πέθανε στο νοσοκομείο τρεις ημέρες αργότερα.
Η οικογένειά της ισχυρίστηκε ότι οι αστυνομικοί τη χτύπησαν στο κεφάλι με γκλομπ ενώ της χτύπησαν το κεφάλι και σε ένα από τα οχήματά τους. Η αστυνομία αρνήθηκε ότι την χτύπησε και δήλωσε ότι υπέστη “αιφνίδια καρδιακή ανεπάρκεια”.
Οι πρώτες διαμαρτυρίες έλαβαν χώρα στο βορειοδυτικό Ιράν που κατοικείται από Κούρδους, όπου ζούσε και η Αμινί, και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν γρήγορα σε ολόκληρη τη χώρα.
Είναι πάρα πολύ στενάχωρο όλο αυτό… Και το τραγικό για μας εδώ στη δήθεν πολιτισμένη δύση είναι ότι στην ουσία τα πράγματα δεν είναι καλύτερα π.χ. στην Ελλάδα για τις γυναίκες…
Όσο η γυναίκα εκτός από ανθρώπινη αξία έχει και εμπορική/οικονομική αξία είτε ως αντικείμενο γάμου, είτε ως καλλονή, τόσο δεν έχει νόημα η σύζήτηση για ισότητα, ισοτιμία, φεμινισμό… Έχασα δέκα χρόνια από την καριέρα μου επειδή απέτυχα να πουλήσω καλά τον εαυτό μου και αυτό νομίζω είναι ενδεικτικό του ότι είμαστε Ιράν.