Ο Διονύσης Τεμπονέρας αποδομεί σημείο προς σημείο τα όσα είπε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης για τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Ο δικηγόρος – εργατολόγος και τομεάρχης Κοινωνικής Ασφάλισης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κάνει λόγο για «μνημείο εξαπάτησης» για λωτοφάγους και χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς του Κωστή Χατζηδάκη «χονδροειδή ψευδή, που προσβάλλουν την νοημοσύνη, ασφαλισμένων και συνταξιούχων».
Υπενθυμίζεται ότι ο Κωστής Χατζηδάκης μεταξύ άλλων είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ότι το 87% των συνταξιούχων θα δει κατευθείαν αύξηση, και μάλιστα μερικοί διπλή και τριπλή.
Αναλυτικά η απάντηση του Διονύση Τεμπονέρα:
«Ένα «μνημείο εξαπάτησης» για λωτοφάγους, κατασκεύασε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Χατζηδάκης, σε κυριακάτικη, τηλεοπτική του συνέντευξη.
Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς, μια συνέντευξη-μονόλογο, 22 λεπτών και 21 δευτερολέπτων, μέσα στην οποία, κατόρθωσαν και χώρεσαν τόσα χονδροειδή ψευδή, που προσβάλλουν την νοημοσύνη, ασφαλισμένων και συνταξιούχων;
Ψέμα 1ο
Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι, το 87% των συνταξιούχων, από το 2023, θα δουν άμεσα, σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις τους.
Η πραγματικότητα
Ο Υπουργός αθροίζει νομοθετημένες, προ 5ετιας, αυξήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ(ν.4475/2017),νομοθετημένες αυξήσεις πριν την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία (ν.4670/2020), που ήταν έτσι κι αλλιώς προγραμματισμένες, τα χρήματα από την 13η σύνταξη(ν.4611/2019) της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που έκοψε από τους συνταξιούχους το 2019(1 δις ευρώ) και τα εμφανίζει, ως αυξήσεις, που θα λάβουν οι συνταξιούχοι από το 2023. Η αλήθεια είναι ότι, οι συνταξιούχοι «χρηματοδοτούν» οι ίδιοι τις αυξήσεις των συντάξεων τους, τις οποίες αν και μεσολαβεί «ο πιο δύσκολος Χειμώνας από το 1942», θα τις λάβουν στην καλύτερη περίπτωση, από τον Μάρτιο του 2023, δηλαδή σε 6 μήνες από σήμερα. Περίπου δε 1 εκατομμύριο εξ αυτών, δεν πρόκειται να δουν καμία αύξηση, λόγω της «προσωπικής διαφοράς». Μέχρι τότε, οι συνταξιούχοι, θα συνεχίζουν να πληρώνουν την «ακρίβεια Μητσοτάκη» σε ενέργεια και τρόφιμα, βλέποντας τις συντάξεις τους καθηλωμένες.
Ψέμα 2ο
Η κυβέρνηση από 1.1.2023 καταργεί την εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων.
Η πραγματικότητα
Τεχνηέντως, η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι, καταργείται η «ασφαλιστική» εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων(ΕΑΣ), η οποία και αποτελεί, μια από τις βασικές περικοπές των συντάξεων, που θα εξακολουθήσει να επιβάλλεται και το 2023. Η αλήθεια είναι ότι, καταργείται μόνο η ειδική «φορολογική» εισφορά αλληλεγγύης (άρθρο 29 του ν. 3986/2011), σε όσους έχουν εισοδήματα, άνω των 12.000 ευρώ ετησίως(όχι μόνο από συντάξεις). Ειδικά οι χαμηλότερες συντάξεις, θα έχουν αύξηση μόλις 22 ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ το δημοσιονομικό κόστος, για τους συνταξιούχους, είναι 273 εκατομμύρια ευρώ, ετησίως.
Παράδειγμα: Συνταξιούχος, με συνολικό δηλωθέν εισόδημα 15.000 ευρώ, 8.000 από συντάξεις και 7.000 από ενοίκια, θα έχει συνολικό ετήσιο όφελος, μόλις 66 ευρώ, λόγω κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Ψέμα 3ο
Η κυβέρνηση δίνει αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, από το 2023 που θα φτάσουν το 6-7%.
Η πραγματικότητα
Η κυβέρνηση για να «καρπωθεί» επικοινωνιακά τις αυξήσεις, που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017(ν.4475/2017) …επανανομοθέτησε την σχετική ρύθμιση(αρ.25 του ν.4670/2020) τον Φεβρουάριο του 2020. Η σχετική αύξηση, ήταν προγραμματισμένη εδώ και χρόνια και μάλιστα, πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία(και την πανδημία), που οδήγησε στις μεγάλες αυξήσεις, στην ενέργεια και στα βασικά είδη κατανάλωσης. Πρόκειται λοιπόν, για ελάχιστη αποκατάσταση, μιας κατάφωρης αδικίας, εις βάρος των συνταξιούχων, που είδαν καθηλωμένες τις συντάξεις τους, επί 12 έτη και όχι για μια αναγκαιότητα, που προέκυψε λόγω της νέας, παγκόσμιας, οικονομικής πραγματικότητας, που επέβαλλε ο πόλεμος.
Ψέμα 4ο
Με τις αυξήσεις του 6% στις συντάξεις από το 2023 οι συνταξιούχοι λαμβάνουν μια επιπλέον 13η σύνταξη.
Η πραγματικότητα
Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 2023, οι συνταξιούχοι θα ελάμβαναν και 13η σύνταξη(πλήρη οι χαμηλοσυνταξιούχοι, μέχρι 500 ευρώ) και αυξήσεις στις συντάξεις τους, σύμφωνα με το νόμο, αλλά και αναδρομικά, σε 3 ετήσιες δόσεις, για τις αντισυνταγματικές περικοπές, που έκανε η «κυβέρνηση Σαμαρά» σε δώρα και επικουρικές συντάξεις και κανένας νόμος Κατρούγκαλου, όπως ισχυρίζεται ο κ. Χατζηδάκης. Η κυβέρνηση της ΝΔ, που ψήφισε στη βουλή, την 13η σύνταξη, δεσμευόμενη ότι, δεν θα την καταργήσει, το 2020 όχι απλά την κατήργησε, αλλά με τα χρήματα των συνταξιούχων, ήδη πληρώνει τις παχυλές αμοιβές των golden boys, που ιδιωτικοποιούν την επικουρική ασφάλιση(βλ. ΤΕΚΑ).
Ψέμα 5ο
Η κυβέρνηση θα δώσει την 4η δόση του επανυπολογισμού του νόμου Βρούτση(ν.4670/2020) με την οποία θα αυξηθούν οι συντάξεις.
Η πραγματικότητα
Πρόκειται για ήδη νομοθετημένη και προγραμματισμένη αύξηση, που προβλέπεται από νόμο, προ 2,5 ετών(ν.4670/2020). Η κυβέρνηση υπόσχεται αυξήσεις, ενώ ακόμα δεν έχει ολοκληρώσει τους επανυπολογισμούς για 100.000 συνταξιούχους στους οποίους δεν έχει καταβάλλει τις προηγούμενες δόσεις. Η συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων, απαιτείται να έχει πάνω από 30 έτη ασφάλισης και να μην έχει μεγάλη προσωπική διαφορά, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, οι αυξήσεις απλά συμψηφίζονται με την προσωπική διαφορά και η όποια αύξηση, θα είναι μόνο λογιστική, χωρίς να φτάνει, στην τσέπη των συνταξιούχων.
Ψέμα 6ο
Οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν εφάπαξ έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ.
Η πραγματικότητα
Την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα θα λάβουν περίπου 1 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι με μηνιαίο εισόδημα έως 800 ευρώ. Συνεπώς, δικαιούχοι είναι όσοι έχουν εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) και από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια) έως 800 ευρώ τον μήνα. Υπενθυμίζεται πως πέρσι ο αντίστοιχος κόφτης ήταν τα 600 ευρώ Ο δεύτερος «κόφτης», αναμένεται να είναι το περιουσιακό κριτήριο. Πέρυσι το όριο της αξίας της περιουσίας δεν έπρεπε να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Τρίτος κόφτης είναι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. Φέτος το όριο για το οικογενειακό εισόδημα έρχεται στα 16.800 ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν 14.400 ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δύο συνταξιούχοι κάτω από την ίδια στέγη, που λαμβάνουν 800 ευρώ σύνταξη έκαστος, χωρίς άλλα εισοδήματα δηλώνουν ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 19.200 ευρώ, ήτοι πάνω από το όριο των 16.800 ευρώ, με αποτέλεσμα να χάσουν το επίδομα. Επομένως, για να λάβουν το επίδομα θα πρέπει ένας από τους δύο να εισπράττει χαμηλότερη σύνταξη ή η σύνταξη του καθενός, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 700 ευρώ, προκειμένου συνολικά, να μην υπερβαίνουν τον κόφτη του οικογενειακού εισοδήματος.
Ψέμα 7ο
Ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τις εισφορές των μη μισθωτών.
Η πραγματικότητα
Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019, η κατώτατη εισφορά που πλήρωνε το 87% των ασφαλισμένων, ήταν 185 ευρώ. Ο νόμος Βρουτση(ν.4670/2020) ήταν εκείνος, που αύξησε τις εισφορές κατά 20% και η κατώτατη εισφορά αυξήθηκε, από τα 185 ευρώ, στα 220 ευρώ. Επιπλέον, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τους μικρομεσαίους, η κυβέρνηση αυξάνει από το 2023, τις εισφορές των μη μισθωτών, για πάνω από 1,2 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, κατά το ύψος του πληθωρισμού, ήτοι μεταξύ 7%-9%. Ο ασφαλιστικός νόμος Βρούτση, οδήγησε στην αλλαγή του συστήματος εισφορών των μη μισθωτών από 1η Ιανουαρίου 2020, αποσυνδέοντάς τες από το φορολογητέο εισόδημα και προέβλεπε το πάγωμα των εισφορών το 2021-2022, στο αρχικό ύψος. Εισήγαγε, δε, έξι ασφαλιστικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων καλούνται οι μη μισθωτοί να επιλέξουν κάθε χρόνο τις εισφορές που θα καταβάλλουν. Ο ίδιος νόμος προβλέπει ότι τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών «προσαυξάνονται κατ’ έτος με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους». Αυτό, θα ισχύσει για το 2023 και το 2024, ενώ από το 2025 και μετά, η αύξηση θα ακολουθεί “το ποσοστό αύξησης του δείκτη μισθών». Έτσι, εφόσον ο πληθωρισμός κλείσει σε ετήσια βάση, κοντά στο 9%, βάσει και των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρώτη ασφαλιστική κατηγορία των 210 ευρώ σήμερα για κύρια ασφάλιση και υγεία, θα διαμορφωθεί κοντά στα 230 ευρώ (+ 20 ευρώ), ενώ η 6η και υψηλότερη θα ανέλθει στα 616 ευρώ, από 566 που είναι σήμερα (+ 50 ευρώ). Να σημειωθεί ότι, η αύξηση θα συμπαρασύρει και τις εισφορές επικούρισης και εφάπαξ, για περίπου έναν στους επτά μη μισθωτούς, που έχουν αντίστοιχες καλύψεις.
Ψέμα 8ο
Η κυβέρνηση για τα αναδρομικά σε επικουρικές συντάξεις και δώρα θα περιμένει τις δικαστικές αποφάσεις
Η πραγματικότητα
Η κυβέρνηση με το ν.4714/2020 απέκλεισε, όσους δεν είχαν προσφύγει στα δικαστήρια τον Ιούλιο του 2020, από την καταβολή των αναδρομικών σε επικουρικές και δώρα. Ενώ υπουργοί της κυβέρνησης, προέτρεπαν τους συνταξιούχους να μην κάνουν αγωγές, η κυβέρνηση οχυρώνεται, πίσω από τις αποφάσεις της δικαιοσύνης ( βλ. απόφαση ΣτΕ)λέγοντας στους συνταξιούχους και στους …κληρονόμους τους, «να τρέξουν», στα πανάκριβα δικαστήρια, για να δικαιωθούν. Όσοι πρόλαβαν(μόνο 300.000)να ασκήσουν αγωγές, θα λάβουν ενδεχομένως όσα δικαιούνται, οι υπόλοιποι 2.200.000 απλά …έχασαν. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι συνταξιούχοι θα λάβουν τα αναδρομικά τους, σε 3 ετήσιες δόσεις, ως ελάχιστη ηθική υποχρέωση του κράτους, απέναντι στους συνταξιούχους.
Ψέμα 9ο
Ο «νόμος Κατρουγκαλου» ευθύνεται για το πέναλτι στους απασχολούμενους συνταξιούχους.
Η πραγματικότητα
Πράγματι, ο νόμος 4387/2016 προέβλεπε πέναλτι 60% στην σύνταξη, στους απασχολούμενους συνταξιούχους. Με ειδική ρύθμιση όμως, υπήρχε αναλογική περικοπή, για όσα ημερομίσθια εργαζόταν ο συνταξιούχος και όχι μείωση 60%, στο σύνολο της σύνταξης. Με το «νόμο Βρούτση» μειώθηκε μεν το πέναλτι στο μισό, αλλά η σύνταξη περικόπτεται στο συνολικό ποσοστό του 30%, ακόμα και αν κάποιος συνταξιούχος εργαστεί, για 1 ημερομίσθιο το μήνα. Έτσι όμως «ανθεί» η μαύρη εργασία και οι συνταξιούχοι δεν έχουν τη δυνατότητα, για συμπληρωματικό εισόδημα, στη δύσκολη σημερινή οικονομική συγκυρία.
Ψέμα 10ο
Το θέμα της έκδοσης των ληξιπρόθεσμων εκκρεμών κύριων συντάξεων βρίσκεται στην τελική ευθεία για την οριστική επίλυσή του.
Η πραγματικότητα
Πάνω από 80.000 κύριες συντάξεις εκκρεμούν(μαζί με τις διεθνείς), 124.000 επικουρικές βρίσκονται στοιβαγμένες στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και άλλα 55.000 εφάπαξ, αναμένουν να εκδοθούν. Ταυτόχρονα, εκκρεμούν 60.000 «παράλληλες» συντάξεις που παραμένει άγνωστο, πότε θα διεκπεραιωθούν. Το «κρυφός χρέος» για τις συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες ξεπερνά το 1 δις ευρώ. Ήταν ο κ. Χατζηδάκης που πριν λίγους μήνες μας έλεγε ότι, το Καλοκαίρι του 2022 το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων θα είναι, δήθεν, παρελθόν. Κυβέρνηση της ΝΔ και αξιοπιστία σίγουρα δεν συμβαδίζουν.
Όσο και αν προσπαθεί η ΝΔ να δημιουργήσει εντυπώσεις, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Ο κ. Χατζηδάκης φαίνεται έχει κοντή μνήμη. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους συνταξιούχους, που γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει στη χώρα την τελευταία δεκαετία και είναι έτοιμοι να στείλουν τον αληθινό λογαριασμό, στο Μέγαρο Μαξίμου».