Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα εκατοντάδες κενά των σχολείων σε Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό, πραγματοποίησαν 37 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.
Παρότι η νέα σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει, σημαντικές είναι οι ελλείψεις που καταγράφονται σε Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π.) και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (Ε.Β.Π.) στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας.
Ιδιαίτερα στο Ε.Ε.Π. συμπεριλαμβάνονται ειδικότητες άκρως απαραίτητες για μαθήτριες και μαθητές με ιδιαίτερες μαθησιακές και εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Σχολικοί Νοσηλευτές, κ.ά., η απουσία των οποίων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη φοίτηση των εν λόγω παιδιών, αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, κατ’ επέκταση.
Χαρακτηριστικό είναι τα παράδειγμα 13χρονης μαθήτριας με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 στο Ηράκλειο, η οποία καλείται σύμφωνα με δημοσιεύματα να αλλάξει σχολείο, καθώς δεν έχει τοποθετηθεί νοσηλευτής στο σχολείο που φοιτά. Η εναλλακτική λύση είναι να προσλάβουν οι γονείς νοσηλευτή, καλύπτοντας από την τσέπη τους το κόστος!
Όπως επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη στο πρόσφατο πόρισμά του για την Ειδική Αγωγή, ιδιαίτερα η απουσία σχολικού νοσηλευτή σε περιπτώσεις παιδιών με σοβαρές χρόνιες παθήσεις όπως επιληψία, σακχαρώδης διαβήτης κ.ά., που χρήζουν νοσηλευτικής φροντίδας ή συνδρομής στη διαδικασία χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής, κρίνεται πολύ σοβαρή και η σχολική φοίτηση χωρίς Νοσηλευτή ενέχει κινδύνους ακόμα και για τη ζωή των παιδιών.
Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης, «Είναι αδιανόητο όταν ήδη έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα στα σχολεία της χώρας, να υπάρχουν τέτοιες ελλείψεις σε Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό. Η παρουσία των ειδικοτήτων αυτών είναι ζωτικής σημασίας για τη φοίτηση στο σχολείο παιδιών που έχουν ανάγκη από ιδιαίτερη υποστήριξη.
Η δίχρονη εκπαίδευση κατέστη υποχρεωτική από την ηλικία των 4 ετών, με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2018, ώστε να παρέχεται στα παιδιά αυτά η τόσο σημαντική έγκαιρη πρώιμη παρέμβαση, την οποία ωστόσο στερούνται λόγω της ελλιπούς στελέχωσης.
Ειδικότερα, σε περιπτώσεις παιδιών με σοβαρά προβλήματα υγείας, η απουσία σχολικών νοσηλευτών είναι μία συνθήκη απαράδεκτη και επικίνδυνη».
Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές καλούν την αρμόδια Υπουργό να απαντήσει σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί με σκοπό την κάλυψη των κενών σε Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και πότε αναμένεται η επόμενη φάση προσλήψεων του εν λόγω προσωπικού.