Στο τεράστιο θέμα των παρακολουθήσεων αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί, καθώς επρόκειτο για αντιδημοκρατική εκτροπή. Κάλεσε δε την πρόεδρο της Δημοκρατίας να τοποθετηθεί δημόσια, ειδικά για το θέμα της άρσης του απορρήτου.
Η συνέντευξη
«Τόσο εγώ, όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ορθώς μιλάμε για αντιδημοκρατική εκτροπή που παρόμοια δεν έχουμε ξανασυναντήσει από την μεταπολίτευση και μετά. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρχει ευνομούμενη πολιτεία, που ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να είχε πιαστεί να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους και θα έμενε στη θέση του. Ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε από τη στιγμή που αποκαλύφθηκαν αυτά, δεν είναι δυνατόν να δίνει την ευθύνη στον ανιψιό του. Πρόκειται για πολιτική δειλία». Και συνέχισε:
«Η ίδια η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ δεν είναι δυνατόν να αποδέχεται τη συνευθύνη αυτή. Από σκάνδαλο Μητσοτάκη, γίνεται σκάνδαλο ΝΔ. Εγώ έχω κάθε λόγο να θέλω να πάω στις εκλογές έχοντας απέναντι τον κ. Μητσοτάκη και με ό,τι τον βαραίνει. Εγώ δεν θέλω να ταυτίσω ένα κόμμα που έχω μεγάλες διαφορές με τέτοιες αντιδημοκρατικές λειτουργίες. Εγώ δεν έχω να θέσω κάτι στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα θέτει η ίδια η ζωή. Τι θα θέσω λοιπόν; Αυτό που περιμένω είναι μια σαφή δημόσια τοποθέτηση σε ό,τι αφορά το κυρίαρχο ζήτημα με την άρση του απορρήτου. Αυτό εξευτελίζει κάθε έννοια δημοκρατικής λογοδοσίας και ευθύνης».
Η συνέντευξη
Για αντιδημοκρατική εκτροπή που παρόμοια δεν έχουμε ξανασυναντήσει από την αντιπολίτευση και μετά έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για το σκάνδαλο των υποκλοπών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της 86ς ΔΕΘ.
«Σε καμία άλλη χώρα δεν θα παρέμενε στη χώρα του ο πρωθυπουργός. Πρόκειται για πολιτική δειλία. Από σκάνδαλο Μητσοτάκη, γίνεται σκάνδαλο ΝΔ. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχαμε την παραίτηση του πρωθυπουργού. Δε θα με συνέφερε. Έχω κάθε λόγο να πάω στις εκλογές με αντίπαλο τον κ. Μητσοτάκη» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Ερωτηθείς αν θα ζητήσει παρέμβαση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Δεν έχω να θέσω κανένα θέμα. Τα θέτει η ίδια η ζωή. Ένα θέμα που αφορά όλους μας. Τι να θέσω στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Να ζητήσω να παραιτήσει τον πρωθυπουργό; Δεν είναι στις αρμοδιότητές της. Απαιτώ μία σαφή τοποθέτηση».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επανέλαβε ότι δεν είχε δώσει καμία εντολή παρακολούθησης του Στέργιου Πιτσιόρλα και υπογράμμισε ότι όσο η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες συμψηφισμού, τόσο θα επιβεβαιώνει την ενοχή τους.
«Η ΕΥΠ επί των ημερών μας λειτουργούσε με βάση όσα το γράμμα του νόμου ορίζει. Ήταν προσανατολισμένη στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Ως πρωθυπουργός είχα μία απόλυτα θεσμική σχέση με τον διοικητή. Είχα μία θεσμική συμπεριφορά και σχέση με τον διοικητή της ΕΥΠ. Όπως ξέρετε δεν ανήκε στον πρωθυπουργό, αλλά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο όμως με ενημέρωνε. Δεν έδωσα καμία εντολή παρακολούθησης του κ. Πιτσιόρλα.
Ενημερώθηκα και έπραξα όπως θα έπρεπε να πράξει κάθε πρωθυπουργός που σέβεται τον όρκο του στο Σύνταγμα και στους νόμους. Δεν πρόταξα το κομματικό συμφέρον και τους φίλους μου. Ζήτησα από τον διοικητή της ΕΥΠ αν υπάρξει οποιαδήποτε επιβαρυντικό στοιχείο για τα στελέχη αυτά να με ενημερώσει. Ουδέποτε είχα κάποια ενημέρωση. Είχαμε την “κακιά συνήθεια” να μην καταστρέφουμε φακέλους, να αποστέλλουμε όλο το υλικό στην Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη είχε όλα αυτά τα στοιχεία 6 χρόνια. Στο δικαστήριο πάνε 7 πρόσωπα. Μεταξύ αυτών δεν είναι ο κ. Πιτσιόρλας. Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Έτσι λειτουργούσαμε εμείς.
Έδωσα ρητή εντολή τα στοιχεία να δοθούν στην επόμενη διοίκηση. Ο κ. Μητσοτάκης ενημερωνόταν σε τακτική βάση από τον κ. Ρουμπάτη για όλα τα κρίσιμα στοιχεία. Οι συγκρίσεις είναι μέρα με τη νύχτα σε όλα τα επίπεδα. Όσο επιχειρούν να δημιουργήσουν συνθήκες συμψηφισμού τόσο θα επιβεβαιώνουν την ενοχή τους» σημείωσε μεταξύ άλλων.
Παρωδία η Εξεταστική Επιτροπή
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι πέρα από μία εθιμοτυπική συνάντηση διάρκειας 30 λεπτών με τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, συνάντηση που έγινε στο γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη Βουλή, δεν είχε άλλη ενημέρωση.
Στη συνέχεια χαρακτήρισε παρωδία την Εξεταστική Επιτροπή και μίλησε για εξευτελισμό της δημοκρατικής διαδικασίας.« Οι βουλευτές της πλειοψηφίας παίρνουν εντολή να μην καλούνται μάρτυρες, δεν αφήνουν να γίνονται ερωτήσεις, διακόπτουν τους βουλευτές που ρωτούν, δημιουργούν εντάσεις».
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην υπόθεση παρακολούθησης του Χρήστου Σπίρτζη, τονίζοντας ότι είχαν τη δυνατότητα να ενεργοποιούν το τηλέφωνο του τομεάρχη Προστασίας Πολίτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνεδριάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον ίδιο. «Είχαν τη δυνατότητα να ανοίγουν κάμερα και κανείς δε μιλά για αυτό. Όλα τα διεθνή ΜΜΕ έχουν καταδείξει ως κύριο ζήτημα την κατάλυση της δημοκρατικής διαδικασίας στη χώρα. Και εδώ λειτουργούμε σα να μη συμβαίνει τίποτα. Τελικός κριτής όλων ο ελληνικός λαός αλλά εμείς αυτήν την υπόθεση δεν πρόκειται να την αφήσουμε έτσι. Και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και στην αρμόδια επίτροπο, και όπου μπορούμε στα διεθνή φόρα, θα παλέψουμε για να μην αφήσουμε αυτή τη χώρα στο σκοτάδι. Ποινικές ευθύνες δε θα αντιμετωπίσουν όσοι πουν την αλήθεια – δεν υπάρχει απόρρητο – ποινικές ευθύνες θα αντιμετωπίσουν πιθανότητα όσοι γνωρίζουν την αλήθεια και την αποκρύπτουν. Η αλήθεια θα βγει στο φως, δεν θα καταφέρουν να την κρύψουν στο σκοτάδι».
Μέρα με τη νύχτα το όραμα ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ
Ερωτηθείς για το κόστος των εξαγγελιών του και για το ενδεχόμενο νέο «μνημόνιο» που βλέπει η κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απάντησε:
«Κατηγορούν εμάς ότι θα οδηγήσουμε τη χώρα σε μνημόνια, αυτοί που την οδήγησαν σε μνημόνια. Μας κατηγορούν εμάς, που διαχειριστήκαμε τη χρεοκοπία βγάζοντας τη χώρα από τα μνημόνια. Κινδυνεύουμε να έχουμε υποκλοπές και στο ζήτημα αυτό.
Το πρόγραμμα είναι απολύτως κοστολογημένο. Έχει κόστος 5,6 δις. ευρώ. Έχει ένα σκέλος εξόδων και ένα σκέλος εσόδων. Κοστολογημένα 1 προς 1. Δεν διαφέρει πολύ από αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός πριν μία εβδομάδα. Είναι μέρα με τη νύχτα το όραμα. Ο κ. Μητσοτάκης παίρνει χρήματα προκειμένου να επιδοτεί την αισχροκέρδεια στις τιμές του ρεύματος. Θα την σταματήσουμε και θα την φορολογήσουμε για να δώσουμε ανάσα στη μεσαία τάξη και στους μισθωτούς. 7 δις. ευρώ αυξήθηκαν οι φόροι το τελευταίο 6μηνο».
Ο Μητσοτάκης αντί να μειώσει λογαριασμούς, μειώνει το εισόδημα των πολιτών
Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε ότι στην περσινή ΔΕΘ κατέθεσε προτάσεις για την ενεργειακή κρίση. «Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι θα μειώσει το κόστος των λογαριασμών, αλλά τελικά μείωσε το εισόδημα των πολιτών. Δέκα μέρες μετά ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ με μία σκανδαλώδη διαδικασία που χρήζει διερεύνησης. Δόθηκε η δυνατότητα σε μία πολιτική που έχει μοναδικό στόχο τη στήριξη των συμφερόντων. Με υπερκέρδη, με τη ΔΕΗ να πρωταγωνιστεί στο ράλι της αισχροκέρδειας και τρομακτική αύξηση στην τιμή της χοντρικής. Από τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρι τον σημερινό έμμεσο τρόπο. Η ΔΕΗ μετά την ιδιωτικοποίησή της έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ράλι της αισχροκέρδειας. Θα μπει ένα τέρμα σε αυτό το πάρτι της αισχροκέρδειας με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ. Θα περάσει στο δημόσιο έλεγχο με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου» ξεκαθάρισε.
Τερατογένεση αν συνεχίσει ο Μητσοτάκης στην εξουσία
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «λέει τερατογένεση την πιθανότητα να μην είναι ο ίδιος ξανά στην εξουσία στην επόμενη κυβέρνηση. Φαντάζομαι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί τερατογένεση να είναι στην εξουσία και θα συνεχίσει αυτές τις πολιτικές.
Θα του έλεγα να πάει στην επόμενη σύνοδο και απευθυνθεί στην συντριπτική πλειοψηφία των ηγετών να τους πεις ότι είναι αποτέλεσμα τερατογένεσης. Στην πλειοψηφία των κρατών υπάρχουν κυβερνήσεις πλειοψηφίας. Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε κατάματα αυτήν την πραγματικότητα. Απολύτως συνειδητή επιλογή να προχωρήσουμε σε αυτή τη μεγάλη τομή (σ.σ. αλλαγή εκλογικού νόμου Είναι μία μεγάλη δημοκρατική αλλαγή, δεν δημιουργεί αστάθεια, δημιουργεί σταθερότητα. Υπάρχει για πρώτη φορά στον τόπο η δυνατότητα να φτιάξουμε τη πιο δημοκρατική κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος».
Η αναφορά στην αποκάλυψη της «Αυγής» για την Opinion Poll
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν έχει «εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Όχι ότι δεν λαμβάνω υπόψη τις τάσεις. Υπάρχει μία διαρκής υποτίμηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, όχι από δόλο αλλά με συστημικό τρόπο που γίνονται οι δημοσκοπήσεις. Σας θυμίζω τις εκλογές του 2019. Όλοι θα κριθούμε. Και τα κόμματα και οι μετρήσεις. Σε ορισμένες δημοσκοπήσεις υπάρχει πλαστογραφία της στιγμής. Μόλις πριν μια βδομάδα είδε το φως της δημοσιότητας ότι σε μία από τις -όχι και πιο γνωστές- εταιρείες (σ.σ. Opinion Poll), ο ιδιοκτήτης της έχει πάρει σχεδόν 2,5 εκ. ευρώ απευθείας αναθέσεις και μέσα από διαδικασίες σπασίματος των αναθέσεων ώστε να μπορεί να πιάνει το όριο των 60.000 ευρώ που ορίζει ο νόμος. Όλα αυτά τα στοιχεία που για άλλες κυβερνήσεις θα ήταν ικανά να ρίξουν κυβερνήσεις, όπως έγινε στην Αυστρία, στην Ελλάδα θεωρούνται κανονικότητα».
«Η επόμενη εκλογική μάχη δε θα είναι ένας πόλεμος αλλά μία ειρηνική επανάσταση»
Κληθείς να σχολιάσει το πρόσφατο όργιο καταστολής στο ΑΠΘ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισήμανε:
«Είμαστε απέναντι σε καθεστωτικές τακτικές και νοοτροπίες. Η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει την ελευθερία Τύπου. Από τις διώξεις δημοσιογράφων, δικαστών, στις 7,5 δις. απευθείας αναθέσεων σε ημετέρους, από την υπόθεση των παρακολουθήσεων που ήταν ένα μοντέλο διακυβέρνησης και όχι ένα πολιτικό λάθος. Τα καθεστώτα όταν βρίσκονται μπροστά στην απώλεια στήριξης, όταν τρίζουν, τότε καταφεύγουν στο τελευταίο σκαλοπάτι, τον αυταρχισμό, την καταστολή. Θέλω να προειδοποίηση να μην επιχειρήσουν την κλιμάκωση της έντασης.
Πρόκειται για ενορχηστρωμένες να αλλάξουν την ατζέντα και να δημιουργήσουν ένταση. Οι νέοι έχουν ένα πολύ μεγάλο όπλο. Την ψήφο τους. Καμία μεγάλη αλλαγή δεν έγινε χωρίς τους νέους στην πρώτη γραμμή. Μπορούν να αλλάξουν τα πάντα αρκεί να συνειδητοποιήσουν ότι η αλλαγή δεν μπορεί να έρθει από μόνη της. Η επόμενη εκλογική μάχη δε θα είναι ένας πόλεμος αλλά μία ειρηνική επανάσταση».