Την προκλητικότητα του κράτους να τιμωρεί τις νέες μητέρες, σε μια εποχή που η υπογεννητικότητα αποτελεί μείζον ζήτημα και χρήζει υιοθέτησης ενεργητικών πολιτικών για την αντιμετώπισή της, στηλιτεύουν 47 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.
Συγκεκριμένα, οι βουλευτές αναφέρονται σε μια πρόσφατη περίπτωση μητέρας, εποχιακής εργαζόμενης, η οποία δεν έλαβε το επίδομα μητρότητας, για μόλις 2 ημέρες εργασίας, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια κατάφερε να συμπληρώσει 198 αντί 200 ένσημα.
Το δε παράλογο είναι ότι ενώ τα ένσημα για την ένταξη στο ταμείο ανεργίας των χιλιάδων εποχιακών, μειώθηκαν στα 50, λόγω πανδημίας, στον ΕΦΚΑ διατηρήθηκε το όριο των 200 ημερών εργασίας προκειμένου να λαμβάνουν το επίδομα μητρότητας οι ασφαλισμένες μητέρες. Συνεπώς, ο ΟΑΕΔ απορρίπτει τις αιτήσεις, θέτοντας ως προϋπόθεση χορήγησης των επιδομάτων, την ένταξη στον ΕΦΚΑ.
Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα τελευταία δύο έτη, λόγω της πανδημίας, πολλοί εργαζόμενοι έμειναν εκτός αγοράς εργασίας, ενώ οι μονομερείς αναστολές, βάσει των οποίων ασφαλίστηκαν, με κάποιον αριθμό ημερών εργασίας, δεν τους διασφάλισαν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων, ώστε να δικαιούνται πλήρεις παροχές.
Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης: «Είναι απαράδεκτο, να ασκούνται τέτοιες πολιτικές εις βάρος των νέων μητέρων. Το κράτος οφείλει να λαμβάνει υπόψη του, ότι οι οικογένειες ήδη αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω των πενιχρών μισθών και της ακρίβειας, καθώς και ότι η πανδημία δεν επέτρεψε στους εργαζόμενους να συμμετέχουν υπό κανονικές συνθήκες στην αγορά εργασίας, με συνέπεια η ασφάλισή τους να υπολείπεται σε ένσημα».
Δεδομένων των παραπάνω, οι ερωτώντες βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει τι προτίθεται να κάνει προκειμένου οι νέες μητέρες να μην χάνουν το επίδομα μητρότητας, καθώς και αν θα μειώσει τον απαιτούμενο αριθμό ημερομισθίων, ώστε οι ασφαλισμένες μητέρες να δικαιούνται το επίδομα μητρότητας ακόμα και με λιγότερες ημέρες εργασίας. Τέλος, ζητούν από τον Υπουργό να εξετάσει αναδρομικά τις απορριφθείσες αιτήσεις που αφορούν το επίδομα μητρότητας, αφού χρειάζεται ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι να επανέλθει η αγορά εργασίας στα επίπεδα προ του 2019.
Γενικά η μητρότητα σήμερα στην Ελλάδα οδηγεί τις γυναίκες σε ακραία ψυχολογική, κοινωνική και επαγγελματική υποβάθμιση, καθώς δεν υπάρχει καμία προστασία και ειδικά η ανύπαντρη μητέρα είναι αόρατη σε αυτή τη χώρα. Το ευτύχημα είναι ότι κάποια στιγμή τα παιδιά μεγαλώνουν και μπορεί η μητέρα να είναι πιο ανεξάρτητη και να επιστρέψει στην καριέρα της.