Ξεφεύγει και πάλι η κατάσταση με τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας. Μετά τον Γκίκα Μαγιορκίνη και ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης εκτίμησε ότι οι μολύνσεις που θα ανακοινωθούν σήμερα Τρίτη από τον ΕΟΔΥ θα κινηθούν από 17.000 έως 22.000.
Δείτε επίσης: Κρήτη: Τελικά η κυβέρνηση δεν κατάφερε να στείλει διακοπές τον κορονοϊό…
Covid: «Έκρηξη» με 23.748 κρούσματα, 1.770 στην Κρήτη – Αρνητικό ρεκόρ τριμήνου
«Εξαρτάται από το πόσοι από αυτούς που πάσχουν θα τα δηλώσουν, όταν αυτοεξεταστούν με self test. Και το δεύτερο είναι πόσα τεστ θα κάνουμε συνολικά, δηλαδή θα πάμε να κάνουμε τεστ όσοι είμαστε λίγο άρρωστοι;» σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ο διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Κρήτης διατύπωσε μάλιστα την εκτίμηση ότι η ανοδική πορεία στα κρούσματα θα κρατήσει και πως η κορύφωση του πανδημικού κύματος αναμένεται μετά τις 15 Ιουλίου «χωρίς να την βλέπουμε ακόμα επακριβώς».
«Έως τις 15 Ιουλίου θα έχουμε ανοδική πορεία. Εάν ακολουθήσουμε το μοντέλο Πορτογαλίας που μας “μοιάζει” πάρα πολύ και κοινωνικά και η εποχή και τουριστικά, και μετρήσουμε σωστά τα κρούσματα, κάνουμε τα τεστ, πιθανότατα θα φτάσουμε στο ύψος που ήταν τουλάχιστον η Όμικρον 2, 20.000 με 30.000 κρούσματα στις αιχμές», υπογράμμισε.
Ο Ν. Τζανάκης προειδοποίησε ότι θα υπάρξει σχετική πίεση σε απλές κλίνες των νοσοκομείων και θα αυξηθούν οι θάνατοι. «Ήδη έχουν τετραπλασιαστεί οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, από 80 έχουν φτάσει 250» εξήγησε.
Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους πολίτες να κάνουν τεστ, ακόμη και μοριακό, και να το δηλώνουν αν κολλήσουν. Σημείωσε δε ότι φοβάται τις κοινωνικές εκδηλώσεις με πολλούς καλεσμένους, που μπορούν να λειτουργήσουν ως υπερμεταδοτικά γεγονότα.
Τέλος, για την τέταρτη δόση εμβολίου για την οποία άνοιξε χθες η πλατφόρμα, ο Ν. Τζανάκης σημείωσε ότι θα πρέπει να την κάνουν όσοι είναι άνω των 60 ετών ή έχουν υποκείμενα νοσήματα ανεξαρτήτου ηλικίας.
«Κάτω από 50, όποιος έχει κάνει τρεις δόσεις ή τρεις δόσεις συν νόσο και δεν έχει σοβαρά προβλήματα ή έχει καλά ρυθμισμένα συνοδά νοσήματα – μια υπερτασούλα, λίγο θυρεοειδή – κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να έρθει να κάνει το εμβόλιο. Δεν υπάρχει πουθενά, κανένα εύρημα που να λέει ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάποια ωφέλεια εξ αυτού», τόνισε.