Ξύπνησαν εφιαλτικές μνήμες από την περσινή καταστροφή στη χώρα. Πώς μια φωτιά σε χαμηλή βλάστηση ξέφυγε από τον έλεγχο. Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις
Βελτιωμένη η κατάσταση της πυρκαγιάς στην Άνω Βούλα που ξύπνησε άσχημες μνήμες, ενώ οι χαμηλής ισχύς άνεμοι βοηθούν το έργο της Πυροσβεστικής να αντιμετωπίσει τις μικρές, αλλά αρκετές εστίες που έχουν παραμείνει.
Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν και εναέρια μέσα, ενώ το μέτωπο συνεχίζει να καίει προς το κοιμητήριο Βούλας. Η φωτιά έχει οριοθετηθεί και στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις προκειμένου να την σβήσουν πλήρως.
Πάλι φταίνε οι δύσκολες συνθήκες…
Σε προειδοποιήσεις περί «σκληρού καλοκαιριού» -όπως είπε χαρακτηριστικά- αρκέστηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά την έκτακτη ενημέρωση, το πρωί της Κυριακής, για τη φωτιά στην Βούλα, χωρίς ωστόσο οι απαντήσεις που έδωσε να πείθουν για μια πιο αποτελεσματική διαχείριση των πυρκαγιών φέτος.
«Είμαστε ακόμα στην αρχή του καλοκαιριού και ο στόχος είναι να μετριάσουμε τις σκληρές επιπτώσεις όλων αυτών των νέων φαινομένων που προέρχονται από την κλιματική κρίση» είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Το καλοκαίρι θα είναι σκληρό. Όλες οι μετεωρολογικές προγνώσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, που θεωρείται ως hot spot της κλιματικής κρίσης, δείχνουν ότι τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα και αυτό το καλοκαίρι» σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης και συμπλήρωσε: «Ο στόχος μας ως υπουργείο είναι να μετριάσουμε όλα αυτά τα φαινόμενα».
Κατά την έκτακτη ενημέρωση, ο Χρ. Στυλανίδηςισχυρίστηκε ότι «παρά τις αντίξοες συνθήκες, χθες κατορθώσαμε λόγω συντονισμένων προσπαθειών να περιοριστεί η δύσκολη πυρκαγιά μέσα σε 6-7 ώρες. Από πλευράς μου, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι πάλεψαν για να προστατεύσουν συνανθρώπους και τις περιουσίες τους. Όλοι μαζί έδωσαν μια πολύ δύσκολη μάχη με εκκενώσεις και οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού μέχρι την κατάσβεση της φωτιάς».
Όλα τα παραπάνω προϊδεάζουν ότι όντως θα έχουμε ένα σκληρό καλοκαίρι γιατί όπως φαίνεται τίποτα δεν έχει αλλάξει στη στρατηγική της κυβέρνησης που με εύκολο τρόπο τα “ρίχνει” όλα στην κλιματική αλλαγή και στις “αντίξοες συνθήκες” χωρίς να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και χωρίς επι της ουσίας να εξηγεί γιατί με την πρώτη φωτιά στην Αττική, είχαμε τέτοιας έκτασης καταστροφή. Αλλά ούτε και να δρομολογεί νέες, χιλιάδες προσλήψεις πυροσβεστών και να σχεδιάζει προληπτικές παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας.
Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγες ημέρες όταν ο αρμόδιος υπουργός δήλωνε ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος για το φετινό καλοκαίρι, με τον κ. Στυλιανίδη να αλλάζει τροπάριο σήμερα ισχυριζόμενος ότι η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα είναι δυναμική και κάθε φορά τα σχέδια προσαρμόζονται στις συνθήκες.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς έκανε λόγο για περιορισμένες υλικές ζημιές σε κατοικίες για να τονίσει το γεγονός ότι αποφεύχθηκαν τραυματισμοί ή απώλειες ζωής.
Τόνισε και εκείνος ότι η φωτιά ήταν δύσκολη, καθώς βρισκόταν κοντά σε αστικό ιστό και με ρυμοτομικά προβλήματα.
Η πρωινή ανακοίνωση της Πυροσβεστικής
Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές 04/06/2022 στην Γλυφάδα Αττικής είναι σε ύφεση. Οι δυνάμεις που επιχειρούν ενισχύθηκαν με Πυροσβέστες, οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.
Συνολικά επιχειρούν, 283 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», ομάδα Σ.μη.Ε.Α., 2 Α/Φ και 2 Ε/Π εκ των οποίων το ένα (1) ως συντονιστικό.
Συνδρομή παρέχουν, η ΕΛ.ΑΣ. με 100 αστυνομικούς και 38 οχήματα, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων, καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Αττικής και σε μερική επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.
Αναπάντητα ερωτήματα
Εκείνο που μένει από την πρώτη κιόλας καλοκαιρινή εμπειρία είναι το γεγονός ότι μια φωτιά σε χαμηλή βλάστηση που θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί και να περιοριστεί άμεσα, ξέφυγε από τον έλεγχο και μπήκε σε αστική περιοχή απειλώντας και καταστρέφοντας περιουσίες.
Η φωτιά ξέσπασε χθες το μεσημέρι, αρχικά σε έκταση με ξηρά χόρτα, στο τέρμα της οδού Μετσόβου, στην περιοχή Πουρνάρι, στην Άνω Γλυφάδα και σύντομα εξαπλώθηκε προς το βουνό και την Άνω Βούλα.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, δόθηκε εντολή εκκένωσης από το 112 για την περιοχή της Άνω Βούλας ενώ λίγο αργότερα δόθηκε εκ νέου εντολή εκκένωσης (για προληπτικούς) και για τις περιοχές Νέα Κάλυμνος, Εξοχή, Χέρωμα και Δίλοφο στη Βάρη.
Την εντολή να ανοίξει το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Βούλας έδωσε ο δήμαρχος, προκειμένου να φιλοξενηθούν στις αίθουσες όσοι κάτοικοι της περιοχής αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τις κατοικίες τους.
Οι υποψίες για την έναρξη της πυρκαγιάς στρέφονται στον υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στους πρόποδες του Υμηττού, στο τέρμα της οδού Μετσόβου. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, η φωτιά ξεκίνησε από εκεί.
Πάντως ο ΔΕΔΔΗΕ τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα που έφτασε ως το Πανόραμα της Βούλας ξεκίνησε από υποσταθμό του. Ωστόσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ότι, αφού ξέσπασε η φωτιά, ίσως να έγινε έκρηξη ή να έπεσαν καλώδια.
Για τα αίτια των πυρκαγιών γίνονται έρευνες από τα κατά τόπους ανακριτικά τμήματα και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.