Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η παρουσίαση της νέας, βελτιωμένης έκδοσης του βιβλίου του Σταύρου Βλοντάκη «Η Οχυρά Θέσις Κρήτης» (Χρονικό της γερμανικής κατοχής στα Χανιά από τον Οχτώβρη του 1944 ως τον Μάη του 1945 και της αγγλογερμανικής από τον Μάη ως τον Ιούλη του 1945) χτες 25-5-22 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Ο νομικός, πρ. βουλευτής Σήφης Μιχελογιάννης μίλησε για την προσωπικότητα του συγγραφέα και τη συνεργασία του στη διαδικασία δημιουργίας του βιβλίου με τον Αντισυνταγματάρχη Δημ. Μιχελογιάννη, που ήταν διοικητής τάγματος στον ΕΛΑΣ της Κρήτης. Τόνισε τη σημασία της άρτιας επιστημονικής δουλειάς που έκανε ο συγγραφέας για την τεκμηρίωση και την ανάδειξη της αντίστασης στην Κρήτη. Ανέφερε επίσης και πως, μετά την έκδοση του βιβλίου και σε συμφωνία με τον Δημ. Μιχελογιάννη, ο συγγραφέας ανέλαβε να ταχτοποιήσει και να ταξινομήσει το αρχείο του Ανσχη, που τελικά παραδόθηκε στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης για χρήση από τους μελετητές της ιστορίας.
Ο φιλόλογος, πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας Κώστας Μουτζούρης παρουσίασε τη θερμή υποδοχή που επεφύλαξε στην πρώτη έκδοση του βιβλίου η κριτική της εποχής, όπως φαίνεται από διάφορα δημοσιεύματα εντύπων μεγάλης κυκλοφορίας. Διάβασε αποσπάσματα του προλόγου της Μ. Δούκα όπως και χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο. Επεσήμανε πως τα γεγονότα που σχετίζονται με την «Οχυρά Θέση Κρήτης» παραμένουν ακόμα άγνωστα ακόμα και στους περισσότερους Χανιώτες και πως το βιβλίο προβάλλει τον ηρωϊσμό και τις θυσίες των –νέων κυρίως- αγωνιστών των Χανιών της συγκεκριμένης περιόδου αλλά, παράλληλα, τεκμηριώνει τον αμοραλισμό της αγγλικής πολιτικής και την ιδιοτέλεια ορισμένων παραγόντων της δεξιάς παράταξης.
Τέλος ο σχολικός σύμβουλος και επιμελητής της επανέκδοσης Γιώργος Βλοντάκης ανέφερε το πώς βίωσε τη δημιουργία του βιβλίου, ποιοι λόγοι οδήγησαν στην αναγκαιότητα επανέκδοσης και ποιες αλλαγές και βελτιώσεις έγιναν.
Στη συζήτηση με το κοινό που ακολούθησε, αφού απαντήθηκαν κάποια ερωτήματα σχετικά με τα ιστορικά γεγονότα και τη δημιουργία της 1ης και 2ης έκδοσης του βιβλίου, αναφέρθηκε πως, με την τεκμηρίωση που παραθέτει, το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί ανάχωμα σε διάφορες προσπάθειες πλαστογράφησης της ιστορίας. Αρκετοί από τους παρόντες ανέφεραν πως υπάρχει τεράστιο κενό γνώσης της πρόσφατης ιστορίας μας στους νέους αλλά και γενικότερα στη νεοελληνική κοινωνία. Αναδύθηκε το ερώτημα πώς θα μπορούσε να καλυφτεί αυτό το κενό, όταν στο σχολείο η διδασκαλία της νεότερης ιστορίας δεν προχωρά σχεδόν ποτέ πέρα από τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο ή, το πολύ, το 1922, ενώ μικρά projects σχετικά με την τοπική ιστορία γίνονται λίγα, κυρίως στο γυμνάσιο. Παράλληλα, οι προφορικές αφηγήσεις στα πλαίσια της οικογένειας ή της γειτονιάς χάνονται σταδιακά, χωρίς οι περισσότερες να καταγραφούν.
Φυσικά δεν είναι καθόλου εύκολο να απαντηθεί αυτό το ερώτημα. Πάντως, καθώς στο κοινό υπήρχαν και πολλοί εκπαιδευτικοί, τονίστηκε πως το βιβλίο θα μπορούσε να αποτελέσει πολύ χρήσιμο βοήθημα για διάφορα προγράμματα τοπικής ιστορίας που υλοποιούνται στα σχολεία.