«Μαζευτείτε, προτού έχουμε νεκρό στο πανεπιστήμιο»
«Μαζευτείτε, προτού έχουμε νεκρό στο πανεπιστήμιο», είπε, απευθυνόμενος στον Τάκη Θεοδωρικάκο και στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5 FM» και αναφερθείς στις χθεσινές εικόνες σκληρής καταστολής στο ΑΠΘ, που οδήγησαν στο σοβαρότατο τραυματισμό ενός φοιτητή και στη νοσηλεία του στο νοσοκομείο.
«Με αυτά που γίνονται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με μία κυβέρνηση που λειτουργεί με όρους βεντέτας απέναντι στη νέα γενιά, κινδυνεύουμε κάθε μέρα να έχουμε νεκρό», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Σημείωσε ακόμα ότι «η αστυνομία λέει αστείες αιτιολογίες, είδαμε χθες μια ανακοίνωση που θύμισε τα όσα έλεγε η αστυνομία στην περίφημη υπόθεση της ζαρντινιέρας».
«Οι χθεσινές εικόνες είναι δομικό χαρακτηριστικό της κυβερνητικής πολιτικής. Η ΝΔ έχει επιλέξει από την πρώτη στιγμή, να εμφανίσει την “ασφάλεια” ως ένα πεδίο απλής, γυμνής καταστολής», σημείωσε. «Αυτά που κάνει η ΝΔ στην πραγματικότητα αμφισβητούν την ασφάλεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας, αμφισβητούν την ασφάλεια φοιτητών και φοιτητριών», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
«Αν είχαμε δει τέτοιες εικόνες στην Τουρκία του Ερντογάν, άνδρα των ΜΑΤ να ρίχνει σε ευθεία βολή χειροβομβίδα κρότου-λάμψης πάνω σε φοιτητή, θα ήταν πρώτη είδηση στα ελληνικά κανάλια, θα μιλούσαμε για τον αυταρχισμό του Ερντογάν, για μια κυβέρνηση που καταρρέει, για μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να ελέγξει την ακρίβεια και ποντάρει στην καταστολή και τον αυταρχισμό», εξήγησε. «Άλλωστε σε κάποια κανάλια υπάρχουν καταπληκτικά ρεπορτάζ για την ακρίβεια και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, απλά αναφέρονται στην Τουρκία…», τόνισε με νόημα.
«Την ίδια στιγμή, αυτό που κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ για τους νέους ανθρώπους, είναι να νομοθετεί υπέρ των ιδιωτικών κολεγίων και υπέρ της μαύρης εργασίας. Αυτή η πολιτική δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς καταστολή», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Εξηγώντας ότι η ΝΔ συνδυάζει μια ακραία νεοφιλελεύθερη ταυτότητα με τον παραδοσιακό δεξιό κρατικό αυταρχισμό, σχολίασε: «η επιλογή της καταστολής αποτελεί και μια προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκροτήσει ένα αντιδραστικό μπλοκ μέσα στην κοινωνία, πάνω στη λογική που προβάλλουν ότι “θα βάλουν σε τάξη ένα καθεστώς ανομίας”».
«Η Νέα Δημοκρατία, βέβαια, είναι μία δύναμη θεσμικής, βαθύτατης ανομίας. Αυτά που έχει κάνει με το σκάνδαλο Novartis, η διάλυση της επιθεώρησης εργασίας, η διάλυση της επιθεώρησης περιβάλλοντος, η διαρκής αλλαγή των κανόνων υπέρ των ισχυρών, αναπαράγουν συνεχώς μία λογική θεσμικής ανομίας υπέρ των λίγων. Επομένως, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εγγυηθεί την ασφάλεια της κοινωνίας», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.
«Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει κανένα θεσμικό άγχος για τη δημοκρατική λειτουργία της αστυνομίας», τόνισε και ανέφερε: «το χαρακτηριστικότερο, τραγικό παράδειγμα είναι ότι μετά τη δολοφονία του νεαρού Ρομά στο Πέραμα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Θεοδωρικάκος, επισκέφτηκε τους αστυνομικούς που κατηγορούνται για τη δολοφονία». «Αυτό όμως καταλήγει να γίνεται επικίνδυνο. Όταν είναι αυτά τα σήματα της πολιτικής ηγεσίας, όταν οι εντολές συνεχώς κλιμακώνουν την ένταση, τότε η μόνη λέξη για τον κ. Θεοδωρικάκο, την κ. Κεραμέως και εν τέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι “μαζευτείτε”, μαζευτείτε γιατί θα έρθουν τα χειρότερα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Αναφερθείς στην απόφαση της κυβέρνησης για τη συγκρότηση πανεπιστημιακής αστυνομίας, έκανε λόγο για «ένα τεράστιο φιάσκο». «Πρώτα από όλα, μιλάμε για ένα τεράστιο ρουσφέτι ανθρώπων που έχουν προσληφθεί χωρίς κανένα αξιοκρατικό κριτήριο. Και αυτό, σε ένα σχέδιο που επί της αρχής είναι αντιδραστικό και αυταρχικό. Η μόνη χώρα στην ευρύτερη γειτονιά μας που έχει μόνιμη παρουσία της αστυνομίας στον πανεπιστημιακό χώρο είναι η Τουρκία του Ερντογάν, αυτό δεν είναι ευρωπαϊκό παράδειγμα», επισήμανε.
Παραπέμποντας στις εικόνες χιλιάδες κόσμου που διαδήλωσαν χθες στη Θεσσαλονίκη, αντιδρώντας στον κυβερνητικό αυταρχισμό, τόνισε: «δεν μπορούν τα πράγματα να αλλάξουν αν δεν υπάρξει αντίσταση και από την κοινωνία». «Χρειάζονται τα κινήματα, χρειάζονται όλα αυτά που δίνουν κουράγιο στην κοινωνία και δείχνουν ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς, ανοίγουν το δρόμο στην πολιτική αλλαγή. Άλλωστε πολιτική αλλαγή χωρίς την κυβέρνηση δεν γίνεται, αλλά από μόνη της η κυβέρνηση δεν φτάνει», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.