Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει αποστείλει η Ελλάδα, μετά τις τελευταίες προκλήσεις και επιθετικές δηλώσεις της Άγκυρας, όπως αναφέρει σήμερα το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ παρατίθενται στοιχεία της επιστολής που φέρεται να έχει ημερομηνία 25 Μαΐου 2022, μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
Για την αυθαίρετη σύνδεση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τα περί «αποστρατικοποίησης» που επικαλείται η Τουρκία, η Ελλάδα τονίζει ότι στην διεθνή νομολογία και τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης υπάρχουν τουλάχιστον δύο υποθέσεις (μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης για τον ναό Preah Vihear – Case Concerning the Temple of Preah Vihear, Cambodia v. Thailand, Judgment of 15 June 1962) και μεταξύ Λιβύης και Τσαντ – Territorial Dispute, Libyan Arab Jamahiriya/Chad, Judgment of 3 February 1994) καθιστούν σαφές ότι την στιγμή του καθορισμού συνόρων μεταξύ δύο χωρών, ο στόχος είναι η επίτευξη σταθερότητας και οριστικότητας. Στη συνέχεια, όπως τονίζει το Διεθνές Δικαστήριο, «ο ορισμός του συνόρου έχει δική του νομική ζωή» και «μονιμότητα την οποία δεν έχει απαραίτητα η ίδια η συνθήκη». Η Αθήνα προσθέτει ότι όλα τα νησιά έχουν πλήρη δικαιώματα σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες χωρίς την παραμικρή νομική αμφισβήτηση.
Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά-«απάντηση» σε προηγούμενη επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου Φεριντούν Σινιρλίογλου της 30ής Σεπτεμβρίου 2021, ο οποίος είχε αναφερθεί στην περίπτωση των Νήσων Άαλαντ (ανήκουν στην φινλανδική επικράτεια, έχουν σουηδικής καταγωγής πληθυσμό με πολύ αυξημένη αυτονομία και είναι πλήρως αποστρατικοποιημένα, μετά την κρίση κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο). Η Αθήνα σημειώνει αφενός ότι δεν υπάρχει καμία σχέση με τα όσα αφορούν την προσάρτηση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα. Αφετέρου, το ότι η Συνθήκη του 1947 δεν αφορά σε ένα «νομικό καθεστώς περί αποστρατιωτικοποίησης», κάτι που εκ των πραγμάτων καθιστά για την Τουρκία το θέμα «res inter alios acta», δηλαδή ότι τρίτη χώρα δεν έχει κανένα λόγο όσον αφορά συμφωνίες μεταξύ άλλων χωρών. Σημειώνεται μάλιστα ότι το Άρθρο 89 της συγκεκριμένης συνθήκης προβλέπει σαφώς ότι «οι προβλέψεις της δεν παρέχουν κανένα δικαίωμα και όφελος σε κράτη που δεν αποτελούν μέρη της».
Η Τουρκία ζητάει από άλλα κράτη-μέρη Συνθηκών στις οποίες είναι μέρος η Ελλάδα, να καλέσουν την Ελλάδα να «συμμορφωθεί» με προβλέψεις όπως εκείνη τις ερμηνεύει. Πρόκειται για επίμονη πρακτική έγερσης αβάσιμων ζητημάτων που επιτείνει την αστάθεια που προκαλούν οι τουρκικές ενέργειες, όπως τονίζεται. Τέτοιες ενέργειες είναι τόσο η συνεχής ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας, η διατυπωμένη απειλή πολέμου, όπως και οι υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τμήματα της ελληνικής επικράτειας (κάτι που ήδη από την Συνθήκη της Λωζάνης τονίζεται ότι πρέπει να αποφεύγεται, στο άρθρο 13).
Η Ελλάδα καλεί την Τουρκία σε παύη αυτών των πρακτικών και σε ειλικρινή προσέλευση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μία ειρηνική επίλυση «της εκκρεμούς διαφοράς» για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με βάση την καλή γειτονία και το διεθνές δίκαιο.