Το Υπουργείο Υγείας επισκέφθηκε την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας.
Σε ανακοίνωση του ΙΣΗ αναφέρονται:
Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Η. κ. Χάρης Βαβουρανάκης, ο Αντιπρόεδρος του Ι.Σ.Η. κ. Νικόλαος Παπανικολάου, ο Ταμίας του Ι.Σ.Η. κ. Δημήτριος Ξυδάκης και το Μέλος του Δ.Σ. του Ι.Σ.Η. κ. Νικόλαος Λαθουράκης.
Είχαμε την ευκαιρία να καταθέσουμε τις προτάσεις μας σχετικά με την οργάνωση ενιαίου και διαρκούς προγράμματος ενημέρωσης εκπαίδευσης και συνεργασίας των γιατρών με στόχο την δημιουργία ρεαλιστικού σχεδίου δράσης για την άμεση ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε καιρούς πανδημίας και φυσικών καταστροφών. Ο Υπουργός αναγνώρισε την ορθολογική κατεύθυνση των προτάσεων μας στην καθιέρωση κινήτρων δίνοντας έμφαση στην ουσιαστική συμμετοχή των γιατρών.
Για την συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, ο υπουργός απάντησε ότι με ΚΥΑ που θα εκδοθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα δίδεται η δυνατότητα σε όλους τους γιατρούς να συνταγογραφούν, με στοχευμένες ωστόσο παρεμβάσεις και εξαιρέσεις.
Για τον προσωπικό γιατρό και τις υποχρεώσεις του την καθημερινή πράξη ανέφερε ότι θα υπάρχει απόλυτη σχέση και αντιστοιχία ιατρικών πράξεων και αμοιβής. Με ΚΥΑ που θα εκδοθούν εντός του Ιουνίου θα περιγράφονται αναλυτικά. Μας διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων «Δοξιάδης», θα ξεκινήσει αρχές του επόμενου μήνα με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Ζήτησε επίσης την συνδρομή μας στην δημιουργία κι άλλων ανάλογων προγραμμάτων με στόχο την πρόληψη.
Αναγνώρισε ότι οι προτάσεις σχετικά με τους γιατρούς του κρατικού τομέα δίδουν ουσιαστικά κίνητρα παραμονής και ένταξης γιατρών στο σύστημα, ενώ συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Τέλος, αποδέχθηκε την πρόσκληση να συμμετάσχει στην ημερίδα, με θέμα την αποτίμηση της πανδημίας, που θα διοργανωθεί στο Ηράκλειο.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΘΕΜΑ: « ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΡΑΚΕΙΟΥ»
ΠΡΟΣ:
κ. Αθανάσιο Πλεύρη, Υπουργό Υγείας
ΚΟΙΝ/ΣΗ:
• κα Μίνα Γκάγκα, Αναπληρωτή Υπ. Υγείας
• κα Ζωή Ράπτη, Υφυπουργό Υγείας
• κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας
• κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικό Γραμματέα Π.Φ. Υγείας
• κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας
Κύριε Υπουργέ,
Με αφορμή τη σημερινή μας συνάντηση, θα θέλαμε να σας θέσουμε τα κύρια θέματα που απασχολούν τους γιατρούς του Συλλόγου μας και να σας παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας για την επίλυσή τους.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ & ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΩΝ
Η πανδημία Sars-Cov-2 ανέδειξε την ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής ενίσχυσης-στελέχωσης των κρατικών δομών (Νοσοκομεία και Κ.Υ.) για την αποτελεσματική και αξιόπιστη φροντίδα των συμπολιτών μας. Ανέδειξε επίσης, ότι το μέτρο της περιστασιακής-ευκαιριακής επιταξης ιατρών δεν απέδωσε.
Για την καλύτερη αντιμετώπιση ανάλογων περιστάσεων (πανδημία – φυσικές καταστροφές) απαιτείται οργάνωση και συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε:
➢ Την δημιουργία συντονιστικού κέντρου ανά Περιφέρεια με την συμμετοχή στην αξιολόγηση των αναγκών και των έκτακτων συνθηκών των τοπικών Ιατρικών Συλλόγων.
➢ Την αξιοποίηση των στρατιωτικών γιατρών.
➢ Δημιουργία προγράμματος διαρκούς εκπαίδευσης, ενημέρωσης και συμμετοχής ιδιωτών γιατρών στο σύστημα εφημεριών κρατικών δομών (νοσοκομεία – Κ.Υ).
➢ Να δοθούν κίνητρα συμμετοχής στο πρόγραμμα (ο χρόνος εφημερίας να προσμετράται ως συντάξιμος χρόνος, θεσμοθέτηση αφορολόγητης αμοιβής για την εφημερία).
➢ Δημιουργία αστικού τύπου κέντρων υγείας 24ωρη λειτουργίας, αυτόνομα ΤΕΠ, με γιατρούς ειδικοτήτων (π.χ. καρδιολόγος, ορθοπαιδικός, ΩΡΛ, παιδίατρος), με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων περιστατικών που δεν χρήζουν νοσηλείας.
➢ Καθορισμός υποχρεώσεων προσωπικού γιατρού, συνδέοντας ξεκάθαρα την προβλεπόμενη αμοιβή με την ιατρική πράξη.
➢ Για τους εργαστηριακούς γιατρούς: Κατάργηση του άδικου νόμου του Clawback και του Rebate. Κάθε εξέταση που εκτελείται πρέπει να αμείβεται χωρίς περικοπές. Άμεση εφαρμογή συστήματος ειδοποίησης στο e-dapy για την υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού ανά μήνα. Αύξηση του κλειστού προϋπολιογισμού κάθε φορά που προστίθενται νέες εξετάσεις. Δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού πρόληψης – άμεση ενεργοποίηση προγράμματος Δοξιάδη-. Εφαρμογή ιατρικών πρωτοκόλλων συνταγογραφησης. Eφαρμογή ετήσιου δυναμικού κλειστού προϋπολογισμού ανα ασθενή.
Συνταγογράφηση ανασφαλίστων:
Η δυνατότητα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί να συνταγογραφούν ιατρικές εξετάσεις και φαρμακευτική αγωγή στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, θεωρείται αυτονόητη. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να αποσυμφορηθούν σημαντικά τα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων και των άλλων κρατικών δομών. Αφετέρου ενισχύεται σημαντικά, συνεπείς λογων και έργων, ο ρόλος του προσωπικού γιατρού κάθε συμπολίτη μας. Για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.
Προτείνουμε:
Κανένα φάρμακο να μην χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή. Το παράδειγμα των αντιβιοτικών δείχνει το δρόμο (μείωση δαπάνης κατά 18%).Αυστηρή τήρηση των ιατρικών πρωτοκόλλων.
Να εφαρμοστεί η θεραπεία μηνός και το ημερήσιο κόστος νοσηλείας στην χορήγηση όλων των φαρμάκων. ΚΡΑΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ – ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΣΥ
Τα κρατικά νοσοκομεία θα πρέπει να αποκτήσουν ευθύνη διαχείρισης των πόρων και της αποδοτικότητα τους με μοναδικό στόχο την διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης και την αξιόπιστη και αποτελεσματική περίθαλψη όλων των συμπολιτών μας.
Ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς των γιατρών του Ε.Σ.Υ. πέρα απο την αναβάθμιση του κρατικού μισθολογίου τους προτείονουμε:
➢ Oι εφημερίες στις δομές του Ε.Σ.Υ. να προσμετρούνται ως συντάξιμος χρόνος για όλους τους εφημερέυοντες γιατρούς.
➢ Η αμοιβή των εφημεριών να καταβάλεται στους γιατρούς αφορολόγητη.
➢ Να καθιερωθεί καθηκοντολόγιο για κάθε βαθμίδα του ΕΣΥ.
➢ Αποσύνδεση της υπηρεσίας υπαίθρου από τις εξετάσεις για ειδικότητα. Απαλλαγή από υπηρεσία υπαίθρου σε όσους ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους πριν τις αλλαγές στο νόμο για την υποχρεωτικότητα της υπηρεσίας υπαίθρου για τη λήψη ειδικότητας (πριν το 2013).
Φορολόγηση απογευματινών ιατρείων: Η συμμετοχή ενός γιατρού στα απογευματινά ιατρεία των κρατικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων, εξακολουθεί να φορολογείται ως επιχειρηματική. Για την αποκατάσταση της στρεβλότητας, στο πλαίσιο της ισότητας και της δικαιοσύνης, ζητούμε να αντιμετωπίζονται ως έχοντας σχέση εξαρτημένης εργασίας από την στιγμή που τα απογευματινά ιατρεία λειτουργούν στο Νοσοκομείο, η αμοιβή εισπράττεται από το Νοσοκομείο κι ο γιατρός πληρώνεται από το Νοσοκομείο μέρος των χρημάτων της συνολικής επίσκεψης.
Επικουρικοί γιατροί: Ο θεσμός του επικουρικού γιατρού, ενώ δημιουργήθηκε για να καλύψει έκτακτες ανάγκες στην πραγματικότητα και με το πέρασμα του χρόνου καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Προτείνουμε: Στα τμήματα που καλύπτονται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της τριετίας με επικουρικούς γιατρούς και που είναι προφανής η πάγια και διαρκής ανάγκη σύστασης οργανικής θέσης, να δρομολογείται άμεσα η προκήρυξη θέσεων. Διασφαλίζεται, με τον τρόπο αυτό, η αξιολόγηση των γιατρών με επιστημονικά κριτήρια, χωρίς να επιβαρύνεται επιπλέον ο κρατικός προϋπολογισμός, αφού οι επικουρικοί γιατροί ήδη αμείβονται
Συνταξοδότηση γιατρών: στην περίπτωση συνταξιοδότησης γιατρών η κενοθείσα θέση τους να προκυρήσεται τουλάχιστον έξι μήνες πριν την ημερομηνία συνταξιοδότησης.
Εξειδικεύσεις: Με το ΦΕΚ 3958/12.09.2018 κατοχυρώνονται επίσημα στην Ελλάδα 7 εξειδικεύσεις (Επείγουσα Ιατρική, Επεμβατική Ακτινολογία, Λοιμωξιολογία, Κλινική Μικροβιολογία, Εντατική Θεραπεία Ενηλίκων, Εντατική Θεραπεία Νεογνών και Διαβητολογία). Άμεση θεσμοθέτηση θέσεων θα ενισχύσει με γιατρούς τα Νοσοκομεία και θα αποτελέσει διέξοδο παραμονής για πολλούς νέους γιατρούς, προς όφελος της υγείας.
➢ Αν προκήρυξη θέσεων των ανωτέρω βασικών ειδικοτήτων προκύψει άγονη, η θέση να μετατρέπεται άμεσα σε θέση εξιδείκευσης.
➢ Κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (εφόσον το επιθυμούν) στους εξιδεικευόμενους ιατρούς.
Κύριε Υπουργέ,
παραμένουμε στη διάθεσή σας, με μοναδικό στόχο την προάσπιση της υγείας του Έλληνα πολίτη και την αξιοπρέπεια του Έλληνα γιατρού.