Δήλωση Νίκου Ε. Ηγουμενίδη για την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Σχετικά με την σημερινή Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Νίκος Ε. Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η σημερινή Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου επαναφέρει το ιστορικό μας χρέος: Την ανάδειξη και διεθνή αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας για τις βαρβαρότητες των Νεότουρκων που οδήγησαν στη Γενοκτονία των Ποντίων. Με αυτό το καθήκον σε όλα τα επίπεδα και τιμώντας μέσα από τις εκδηλώσεις αυτών των ημερών τη μνήμη των θυμάτων, εργαζόμαστε για να πάψουν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου που οδηγούν σε εθνοκαθάρσεις και ξεριζωμούς. Η συμβολή του Ποντιακού Ελληνισμού – αναπόσπαστου τμήματος του Ελληνισμού με την σπουδαία παράδοση και ιστορία για την πατρίδα μας – παραμένει και σήμερα πολύτιμη».
Δήλωση Χάρη Μαμουλάκη
Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:
«Η 19η Μαΐου θα μας θυμίζει για πάντα τους Έλληνες του Πόντου που δολοφονήθηκαν ή ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες με τον πιο βίαιο τρόπο. Θα μας θυμίζει την βαρβαρότητα των Νεότουρκων. Τους 335.000 νεκρούς και τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Την ανάγκη για αναγνώριση της αλήθειας και διατήρηση της ιστορικής μνήμης.
Θα τονίζει όμως και την συμβολή του Ποντιακού Ελληνισμού στην ανάπτυξη της πατρίδας μας. Την δύναμη με την οποία μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν και να αφήσουν το δικό τους ισχυρό στίγμα στον πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό τομέα.
Θυμόμαστε και τιμούμε. Η μνήμη παραμένει ζωντανή!».
Δήλωση Σωκράτη Βαρδάκη
Με αφορμή τη μαύρη επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στέλνει το ακόλουθο μήνυμα:
«Τιμούμε σήμερα τους αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού, και ευχόμαστε να μην ξαναβρεθούμε μάρτυρες παρόμοιων στυγερών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Η ανέλιξη στην εξουσία των Νεότουρκων και του Κεμάλ Ατατούρκ το 1908 στην Οθωμανική Θεσσαλονίκη, θεωρείται η απαρχή συστηματικών και οργανωμένων διωγμών εξαντλητικών πορειών, εγκλεισμών σε τάγματα καταναγκαστικής εργασίας (Αμελέ Ταμπουρού), λεηλασιών και βιαιοτήτων σε βάρος όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής. Η άνοδος του Τουρκικού Εθνικισμού αφανίζει χιλιάδες Αρμένιους (1915) και Πόντιους, μετά την απόβαση του Κεμάλ στη Σαμψούντα (19/5/1919). Η ωμή βαρβαρότητα απέναντι στους ανθρώπους δεν έχει τέλος.
Το 1923 ολοκληρώθηκε με πρωτοφανή αγριότητα, η επιχείρηση αφανισμού και εκτοπισμού των Ποντίων από τι πατρογονικές τους εστίες. Όσοι γλίτωσαν από τη φρίκη, κατέφυγαν πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ περίπου 400.000 ήρθαν στην Ελλάδα.
Η Δικαίωση όλων όσων έπεσαν θύματα ολικού αφανισμού, βιώνοντας τον πόνο του βίαιου ξεριζωμού, δεν είναι μόνο υποχρέωση, αλλά και ιερό καθήκον όλων μας».