Το φινλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση να υποβληθεί αίτημα για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα η Σουηδία υπέγραψε και επίσημα την αίτηση της χώρας για ένταξη στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ). «Πρόκειται για κάτι μεγάλο και σοβαρό, σαν να πετύχαμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι το καλύτερο για τη Σουηδία» είπε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας.
Λαβρόφ: Δεν κάνει μεγάλη διαφορά η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε σήμερα ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πιθανόν «να μην κάνει μεγάλη διαφορά» καθώς οι δύο χώρες συμμετείχαν επί μακρόν στις στρατιωτικές ασκήσεις της Συμμαχίας.
«Η Φινλανδία και η Σουηδία, καθώς και άλλες ουδέτερες χώρες, συμμετέχουν εδώ και πολλά χρόνια στις στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ υπολογίζει το έδαφός τους όταν σχεδιάζει στρατιωτική επέκταση προς ανατολάς. Ας δούμε πώς θα χρησιμοποιηθεί το έδαφός τους στην πράξη στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας» είπε ο Λαβρόφ.
Αλλαγή πλεύσης από Πούτιν
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, φάνηκε να κάνει ένα βήμα πίσω σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις της χώρας του στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η Μόσχα δεν έχει πρόβλημα με την ένταξη των δύο αυτών χωρών στη Συμμαχία.
Παρ’ όλο που ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε ότι η Μόσχα θα αναλάμβανε δράση εάν το ΝΑΤΟ μετέφερε περισσότερα στρατεύματα ή εξοπλισμό του στα εδάφη των νέων μελών του – μια απόφαση που τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία έχουν ήδη αποκλείσει – είπε πως η επέκταση του ΝΑΤΟ από μόνη της δεν αποτελεί απειλή.
«Σε ό,τι αφορά την επέκταση, με την ένταξη νέων μελών, [δηλ.] της Φινλανδίας και της Σουηδίας, η Ρωσία δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτά τα κράτη – κανένα. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, δεν υπάρχει άμεση απειλή για τη Ρωσία από μια επέκταση σε αυτές τις χώρες», είπε ο Πούτιν.
Τα σχόλια αυτά αποτελούν μια σημαντική μεταστροφή στη ρητορική της ρωσικής πλευράς. Εδώ και δεκαετίες, η Μόσχα αναφέρεται στην επέκταση του ΝΑΤΟ ως μια άμεση απειλή στην ασφάλεια της Ρωσίας, χρησιμοποιώντας μάλιστα αυτό το επιχείρημα και για να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία.