Ανακοίνωση εξέδωσε το «Συμπόσιο Πολιτισμού» σχετικά με το νομοσχέδιο για τα πέντε μεγάλα Αρχαιολογικά και Ιστορικά Μουσεία της Ελλάδας και ειδικότερα για την κινητοποίηση υπεράσπισης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται:
«- Τ᾿ ἀγάλματα εἶναι στὸ μουσεῖο.
-Ὄχι, σὲ κυνηγοῦν, πῶς δὲν τὸ βλέπεις;
θέλω νὰ πῶ μὲ τὰ σπασμένα μέλη τους,
μὲ τὴν ἀλλοτινὴ μορφή τους ποὺ δὲ γνώρισες
κι ὅμως τὴν ξέρεις.
…
Ἀλήθεια, τὰ συντρίμμια
δὲν εἶναι ἐκεῖνα- ἐσὺ ῾σαι τὸ ρημάδι-
σὲ κυνηγοῦν μὲ μία παράξενη παρθενιὰ
στὸ σπίτι στὸ γραφεῖο στὶς δεξιώσεις
τῶν μεγιστάνων, στὸν ἀνομολόγητο φόβο τοῦ ὕπνου-
μιλοῦν γιὰ περιστατικὰ ποὺ θὰ ἤθελες νὰ μὴν ὑπάρχουν
ἢ νὰ γινόντουσαν χρόνια μετὰ τὸ θάνατό σου,
κι αὐτὸ εἶναι δύσκολο γιατί…
-Τ᾿ ἀγάλματα εἶναι στὸ μουσεῖο.
Καληνύχτα.
-… γιατὶ τ᾿ ἀγάλματα δὲν εἶναι πιὰ συντρίμμια,
εἴμαστε ἐμεῖς.»
Γιώργος Σεφέρης – Aπό “Ὁ Ἡδονικὸς Ἐλπήνωρ”
Τα μεγάλα Αρχαιολογικά και Ιστορικά Μουσεία της χώρας είναι παγκόσμιες κοιτίδες της κληρονομιάς του Ελληνικού Πολιτισμού. Διαφυλάττουν και εκπέμπουν τις οικουμενικές αξίες της διαχρονικής πολιτισμικής διαδρομής του Ελληνισμού οι οποίες είναι απελευθερωτικές για την Ανθρωπότητα. Είναι οι αξίες της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης, της Ισότητα, της Φιλίας και της Αδερφοσύνης, που τροφοδότησαν τα μεγάλα πνευματικά και πολιτικά κινήματα των λαών για την κατάκτηση και την διεύρυνση της Δημοκρατίας και της συλλογικής τους αυτογνωσίας, όπως η Αναγέννηση, ο Διαφωτισμός, η Γαλλική και η Αμερικάνικη Επανάσταση, το κίνημα απελευθέρωσης των δούλων, η Επανάσταση του 1821, η μεγαλειώδης Αντίσταση κατά του Φασισμού κ.λ.π. Το «Συμπόσιο Πολιτισμού» θεωρεί πως τα αγάλματα είναι η φλεγόμενη συνείδηση του Έθνους και των πολιτών, αρκεί να σκάψουμε βαθύτερα. Ο αρχαιολογικός πλούτος μας είναι εν δυνάμει εφαλτήριο πολιτισμικής απογείωσης από την μεθοδευμένη πολυποίκιλη παρακμή που μας έχει βουλιάξει το σύστημα με αιχμή την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την απαράδεκτη υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη, που χωρίς κανένα ενδοιασμό τσιμέντωσε με περισσή βαρβαρότητα ακόμα και την Ακρόπολη. Το «Συμπόσιο Πολιτισμού» πιστεύει πως η προσπάθεια που καταβάλλει η κ. Μενδώνη με τις ευλογίες του πρωθυπουργού, να ιδιωτικοποιήσει εμμέσως πλην σαφώς τα πέντε μεγάλα Μουσεία της χώρας ( Αρχαιολογικό Μουσείο Κρήτης ,το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ,το Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού ), με την μετατροπή τους σε Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, αποτελεί πράξη ξεπουλήματος στην αγορά και στους ιδιώτες της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Η παράδοση, για πολλά χρόνια, σημαντικών αρχαιολογικών συλλογών σε ιδιώτες και ξένα μουσεία , αποτελεί στοιχείο κατάλυσης της εθνικής ανεξαρτησίας, ως οργανική συνέχεια του περιεχομένου επιβολής των Μνημονίων. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο, το επικίνδυνο αυτό εγχείρημα, να ηττηθεί από ένα κίνημα ενεργών πολιτών. Πρόκειται για αφετηρία πολιτισμικού αποικιοκρατισμού που οδηγεί στην κατάλυση της πολιτισμικής Δημοκρατίας και στον Μεταμοντέρνο εκφασισμό. Θέλει να στείλει το μήνυμα πως ο Ελληνικός λαός πρέπει να υποταχθεί στις πιο αβυσσαλέες ορέξεις του κεφαλαίου και να σταματήσει κάθε προσπάθεια πνευματικής και πολιτικής του αυτογνωσίας και συλλογικής αυτοσυνειδησίας. Οι ντόπιοι υπηρέτες μιας ανάλγητης πολιτικής λειτουργούν ως μεταπράτες του παγκοσμιοποιημένου Μεταμοντέρνου νεοφιλελευθερισμού που θέλει συνειδητά να μεταβάλλει τις οικουμενικές αξίες που συμπυκνώνουν οι αρχαιότητες, σε άψυχα εμπορεύματα.
«Ήρθαν
ντυμένοι φίλοι
αμέτρητες φορές οι εχθροί μου
το παμπάλαιο χώμα πατώντας
και το χώμα δεν έδεσε ποτέ με τη φτέρνα τους.
Έφεραν το Σοφό, τον Οικιστή, και το Γεωμέτρη,
βίβλους γραμμάτων και αριθμών,
την πάσα υποταγή και δύναμη,
το παμπάλαιο φως εξουσιάζοντας.
Και το φως δεν έδεσε ποτέ με τη σκέπη τους.»
Οδυσσέας Ελύτης – Από “Αξιον Εστί”
Ο συμβολισμός αγάλματα – εμπορεύματα που κατασκευάζει η κ. Μενδώνη και οι πολιτικοί της προϊστάμενοι, παραπέμπει στην αχρεία συνείδηση – εμπόρευμα της αγοράς. Πρέπει να αντισταθούμε στον εκφυλισμό και στο ξεπούλημα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Να ξεσηκωθούν οι πολίτες του Ηρακλείου και της Κρήτης και να αποτρέψουν τη μετατροπή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου (που έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση μέσα στα πέντε Μουσεία της χώρας για το κραυγαλέο και χυδαίο ξεπούλημα) σε αποικιοκρατικό εξάρτημα. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου μαζί με την Κνωσό, είναι η καρδιά και ο Νους της πόλης, η φωτεινή ψυχή του μέλλοντός μας. Οι πολίτες να πάρουν μέρος μαζικά στην συναυλία που οργανώνει την Παρασκευή 29 Απριλίου στις 8.30 μμ, στην Πλατεία Ελευθερίας, το Τοπικό Παράρτημα Κρήτης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου.
Να θυμηθούμε και να εμπνευσθούμε από την μεγαλειώδη κινητοποίηση των πολιτών για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου τον Μάρτιο του 1979, να αποτρέψουμε την υποταγή και την πολιτισμική βαρβαρότητα.
Η πολιτισμική μας κληρονομιά δεν πρέπει να εκποιηθεί , διότι είναι το διαχρονικό μας οικουμενικό πρόσωπο μέσα στην μακραίωνη πολιτισμική και πολυκύμαντη διαδρομή του Ελληνισμού μακριά από τοξικούς εθνικισμούς .
«Πολλά πρόσωπα αλλάξαμε, πολλά, — ΟΧΙ προσωπεία.
Πίσω από χίλια πρόσωπα κρυφτήκαμε. Μπλεχτήκαμε
με θεούς και μύθους, μ’ άλλους φωτισμούς, μ’ άλλους χρόνους
για να σκεπάσουμε το πρόσωπό μας το βαθύ, το πικρό, το αμετάβλητο,
το άφταιγο, το τιμωρημένο, το μόνο δικό μας.»
Γιάννης Ρίτσος – Από “Τειρεσίας”
Το «Συμπόσιο Πολιτισμού», καλεί τους πολίτες να υπερασπιστούν το πρόσωπό τους, το πρόσωπο της πατρίδας και του Ελληνισμού, την βαθύτερη ψυχή μας που μας συνδέει με την ψυχή και των άλλων λαών.