Τι δουλειές έχει ο Κ. Μητσοτάκης με τον Κάρολο στη Σκωτία;

Το καμένο από το καλοκαίρι δημόσιο κτήμα Τατοΐου, το Dumfries house και οι πράσινες business του διάδοχου του βρετανικού θρόνου

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού μας πληροφόρησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Σκωτία μετά από πρόσκληση του Καρόλου όπου θα θα φιλοξενηθεί στο ιστορικό κτήμα και τα κτίρια του 18ου αιώνα του Dumfries House, το οποίο διαχειρίζεται το Ίδρυμα του Πρίγκιπα της Ουαλίας με τη μορφή κοινωνικής προσφοράς.


Η πρόταση αυτή από μόνη της περιγράφει ένα ευχάριστο διάλειμμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά από τις διακοπές του Πάσχα. Ίσως γι’ αυτό η συνέχεια της ενημέρωσης μας πληροφορεί ότι πρόκειται για επαγγελματικό ταξίδι αφού θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα άντλησης ιδεών από τον τρόπο ανάπτυξης του Dumfries House για την μελλοντική αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου.

Τι σχέση έχει, όμως, το Dumfries House με το Τατόι; Όπως αναφέρει η Αυγή, το ιστορικό κτήμα του Καρόλου είναι 2.000 στρέμματα ενώ το δημόσιο κτήμα Τατοΐου είναι συνολικά 42.000 στρέμματα εκ των οποίων τα 23.550 είναι αξιοποιήσιμα καθώς τα υπόλοιπα είναι ενταγμένα στην α΄ ζώνη απολύτου προστασίας του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας.

Εν ολίγοις πρόκειται για ένα μινιόν κτήμα σε σχέση με αυτό του Τατοΐου, το οποίο διατίθεται για γάμους, εταιρικές εκδηλώσεις, συνέδρια, διαθέτει ξενοδοχείο πέντε αστέρων, εστιατόριο και άλλα καταλύματα προς ενοικίαση.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και το σχέδιο αξιοποίησης του δημόσιου κτήματος Τατοΐου όπου προβλέπεται η κατασκευή τεσσάρων ξενοδοχείων, ξενώνων, τουλάχιστον τριών εστιατορίων, καφέ και αναψυκτηρίων, καταστημάτων πώλησης αναμνηστικών και αγροτικών προϊόντων καθώς και μουσειακοί χώροι.

Μόνο που η τεράστια διαφορά είναι ότι το δημόσιο κτήμα Τατοΐου με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη καταστράφηκε ολοσχερώς το περσινό καλοκαίρι τινάζοντας στον αέρα τα σχέδια αξιοποίησης. 

Επίσης μια ακόμα τεράστια διαφορά είναι ότι για το δημόσιο κτήμα Τατοΐου υπάρχουν πλείστες μελέτες αξιοποίησης. Για την ιστορία να πούμε ότι μέχρι σήμερα για την αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου έχουν εκπονηθεί μέχρι σήμερα δύο μελέτες από κρατικούς φορείς όπως την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου το 2002 και τον Οργανισμό Αθήνας το 2012  και μια την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) το 2014.

Το 2021 η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παρουσίασε τη μελέτη βιωσιμότητας για την αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου που έγινε για λογαριασμό του υπουργείου με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Λασκαρίδη.

Όσο για τον τρόπο υλοποίησης, άλλα έργα αναμένεται να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και άλλα στο Ταμείο Ανάκαμψης. Τα Χριστούγεννα του 2021 έγινε επίσης γνωστό ότι με κοινή υπουργική απόφαση τα υπουργεία Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης δέχθηκαν την πρόταση του Ιδρύματος Λασκαρίδη να αναλάβει το κόστος όλων των μελετών που χρειάζονται.

Το ερώτημα είναι, λοιπόν, τι «ιδέες» αναμένεται να πάρει από τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου ο Κυριάκος Μητσοτάκης για ένα δημόσιο κτήμα που αν μη τι άλλο έχει μελετηθεί και οι προτάσεις αξιοποίησης δεν είναι terra incognita.

Το «κλειδί» είναι ο φορέας Sustainable Markets Initiative του Καρόλου που πρόκειται για καθαρά επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο Κάρολος έχει συστήσει επίσης το Natural Capital Investors Alliance (Συμμαχία Επενδυτών για το Φυσικό Κεφάλαιο) και φιλοδοξεί να συγκεντρώσει 10 δισ. δολάρια έως το τέλος του 2022, εν είδει αποθεματικού ταμείου από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν βιώσιμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Μήπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται να ενταχθεί το δημόσιο κτήμα Τατοΐου στους σχεδιασμούς του φορέα του Καρόλου; Απάντηση δεν μπορούμε να δώσουμε καθώς μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός κινείται λες και πρόκειται να αξιοποιηθεί προσωπική του ιδιοκτησία και δεν έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις του. 

Ένα ακόμα ερώτημα που προκύπτει είναι εάν η επαφή με τον Κάρολο είναι μια αφορμή να μπει ξανά στο παιγνίδι η οικογένεια Γλύξμπουργκ που πολύ θα ήθελε να έχει λόγο στην αξιοποίηση του δημοσίου κτήματος αν και η έξωσή της είναι οριστική, αμετάκλητη και καλοπληρωμένη.

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Τι δουλειές έχει ο Κ. Μητσοτάκης με τον Κάρολο στη Σκωτία;”

  1. οικολόγοι - μισάνθρωποι

    Θέλουν να προστατεύσουν το περιβάλλον σε βάρος των ανθρώπων… Όχι βέβαια σε βάρος της τσέπης τους…

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί