«Αβέβαιο» το μέλλον του Twitter μετά την εξαγορά , λέει ο εκτελεστικός διευθυντής της πλατφόρμας
Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ κατέληξε σε συμφωνία με την Twitter Inc για την εξαγορά της εταιρείας έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια κίνηση με την οποία η δημοφιλής πλατφόρμα με τα εκατομμύρια χρήστες, μεταξύ των οποίων πολλοί ηγέτες και διασημότητες, θα περάσει στην ιδιοκτησία του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο.
Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, που την περασμένη εβδομάδα έδειχνε αβέβαιη, εντάθηκαν το Σαββατοκύριακο, αφού ο Μασκ φέρεται να έπεισε τους μετόχους με τις χρηματοδοτικές λεπτομέρειες της προσφοράς του.
Πρόκειται για μια καθοριστική στιγμή για την εταιρεία, που συμπληρώνει 16 χρόνια ως ένας από τους πλέον επιδραστικούς χώρους δημόσιας συζήτησης στον κόσμο και πλέον βρισκόταν αντιμέτωπη με σειρά προκλήσεων.
«Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας δημοκρατίας που λειτουργεί και το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία της πόλης, όπου συζητούνται θέματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας» υποστηρίζει ο Μασκ σε ανακοίνωσή του. Ωστόσο, όσο κι αν ο Μασκ ομνύει στην υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου, η συγκέντρωση τόσης εξουσίας σε έναν άνθρωπο εγείρει αυτονόητα ερωτήματα για την ισχύ που αποκτά.
🚀💫♥️ Yesss!!! ♥️💫🚀 pic.twitter.com/0T9HzUHuh6
— Elon Musk (@elonmusk) April 25, 2022
«Θέλω να κάνω το Twitter καλύτερο ενισχύοντάς το με νέες δυνατότητες, μετατρέποντας τους αλγόριθμους σε ανοιχτού κώδικα για να ενισχύσω την αξιοπιστία, νικώντας τα bots, και ταυτοποιώντας όλους τους πραγματικούς χρήστες. Το Τουίτερ έχει καταπληκτικές προοπτικές – προσβλέπω στη συνεργασία με την εταιρεία και την κοινότητα των χρηστών για να τις “ξεκλειδώσω”», είπε ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ λίγο μετά την ανακοίνωση της τρομακτικού μεγέθους εξαγοράς – και της ιδιωτικοποίησης (απόσυρσης από το χρηματιστήριο) της πλατφόρμας.
Ο επιχειρηματίας συμφώνησε να καταβάλει 54,20 δολάρια ανά μετοχή και έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να αποσύρει την εταιρεία από το Χρηματιστήριο στο οποίο εισήχθη το 2013.
Αιτία ανησυχία η «αναδιαμόρφωση» του Twitter από τον Μασκ
«Παρ’ όλα τα προβλήματά του, το Twitter είναι κεντρικό στην πολιτιστική και πολιτική ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες και πέρα από αυτήν, και ο Μασκ είναι εδώ και καιρό ένας από τους πιο εξέχοντες χρήστες του. Το χρησιμοποιεί για να κάνει κηρύγματα στους θαυμαστές του που τον υποστηρίζουν, να χτυπήσει τους επικριτές του, να χειραγωγήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να παρέχει στα μέσα ενημέρωσης τροφή και παγίδες για ατελείωτα κλικ. Αλλά η προσπάθειά του να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του για να αρπάξει το Twitter και να το αναδιαμορφώσει για τους δικούς του σκοπούς είναι σοβαρή αιτία ανησυχίας», έγραφε χαρακτηριστικά ο Paris Marx, αρθρογράφος του Jacobinmag στις ΗΠΑ (εδώ η σχετική μετάφραση του άρθρου του Παρίς Μαρξ στο rednblack.gr, με τίτλο «Δεν χρειαζόμαστε δισεκατομμυριούχους σαν τον Έλον Μασκ»).
«Αβέβαιο» το μέλλον του Twitter μετά την εξαγορά
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Twitter Παράγκ Αγκραουάλ δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ότι το μέλλον της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης είναι αβέβαιο μετά την εξαγορά της από τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ. Ο ίδιος μιλούσε στη διάρκεια μιας συγκέντρωσης του προσωπικού της εταιρίας.
Ο Μασκ θα δεχτεί ερωτήσεις από το προσωπικό του Twitter αργότερα, όπως ανακοίνωσε στους εργαζόμενους η εταιρία.
Καθώς ο Αγκραουάλ άκουγε τις ερωτήσεις για τα σχέδια του Μασκ αναφορικά με την εταιρία, την πιθανότητα απολύσεων, αλλά και τις σκέψεις του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας για την ίδια συμφωνία, απέφυγε αρκετές ερωτήσεις, υποστηρίζοντας ότι αυτές θα έπρεπε να απαντηθούν από τον Μασκ. Ο Μασκ έχει δηλώσει ότι το Twitter θα πρέπει να είναι μία πλατφόρμα που θα προωθεί την ελευθερία του λόγου.
Οι εργαζόμενοι ρώτησαν τον Αγκραουάλ το αν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο λογαριασμός του οποίου στο Twitter ανεστάλη μόνιμα την προηγούμενη χρονιά, θα μπορέσει να επανέλθει στο μέσο μετά την ανάληψη του ελέγχου από τον Μασκ. «Από τη στιγμή που η συμφωνία κλείσει, δεν ξέρουμε προς ποια κατεύθυνση θα πάει η πλατφόρμα», απάντησε ο Αγκραουάλ σε μία ερώτηση που ήταν σχετική με τον Τραμπ. «Πιστεύω πως όταν έχουμε μία ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Έλον, θα είναι μία ερώτηση την οποία θα πρέπει να του θέσουμε».
Ο Αγκραουάλ είπε στους εργαζόμενους ότι δεν υπάρχουν σχέδια για απολύσεις. Ο Μπρετ Τέιλορ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Twitter είχε ως στόχο να διαβεβαιώσει τους εργαζόμενους ότι η συμφωνία με τον Μασκ έδωσε προτεραιότητα στην «λειτουργική συνέχεια» μέχρι το κλείσιμο της συμφωνίας. «Νομίζω ότι αισθανόμαστε πολύ άνετα ότι (η συμφωνία) δίνει σε αυτή την ομάδα την ικανότητα να συνεχίσει να κάνει την εταιρία επιτυχή, μεταξύ της υπογραφής και του κλεισίματος της μεταβίβασης,» είπε ο Τέιλορ.