Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί και τα χτυπήματα στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας συνεχίζουν να αυξάνονται αλλά οι Ουκρανοί αποκρούουν «πολυάριθμες» απόπειρες προόδου των εισβολέων σύμφωνα με τις πληροφορίες των μυστικών πληροφοριών του βρετανικού ΥΠΕΞ και τους ισχυρισμούς του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, που κάνει λόγο για «σθεναρή αντίσταση» και «αντεπιθέσεις» σε ορισμένα σημεία.
Την ίδια ώρα η Δύση υπόσχεται να στείλει επιπλέον όπλα στους αμυνόμενους ενώ οι πολιορκημένοι της Μαριούπολης λένε «ζούμε ίσως τις τελευταίες ημέρες μας, αν όχι τις τελευταίες ώρες μας».
Ολες οι εξελίξεις
15.17 Άρχισε η συζήτηση περί ένταξης στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιο της Φινλανδίας
Στο φινλανδικό κοινοβούλιο άρχισε η συζήτηση για το αν θα επιδιωχθεί ένταξη στο ΝΑΤΟ, μετά την άνοδο της στήριξης σε κάτι τέτοιο από την κοινή γνώμη στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μετέδωσε το AFP.
H πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν είπε πως η χώρα της θα αποφασίσει «αρκετά γρήγορα, εντός εβδομάδων» για το αν θα υποβάλει αίτημα ένταξης.
Βουλευτές στη φινλανδική Eduskunta την προηγούμενη εβδομάδα έλαβαν ένα κυβερνητικό white paper που αξιολογούσε τι σημαίνει μια ένταξη στο ΝΑΤΟ. Σε αυτό δεν περιλαμβάνονταν συστάσεις μα τονιζόταν πως, χωρίς ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Φινλανδία δεν έχει εγγυήσεις ασφαλείας, αν και είναι εταίρος της Συμμαχίας. Η αποτροπή θα ήταν «σημαντικά μεγαλύτερη» ως μέλος του ΝΑΤΟ, αναφερόταν.
14.26 Bloomberg: Αυξάνονται τα κορυφαία στελέχη στο Κρεμλίνο που αμφισβητούν την επιλογή Πούτιν
Ένας μικρός, μα ολοένα αυξανόμενος αριθμός κορυφαίων στελεχών στο Κρεμλίνο φαίνονται να αμφισβητούν απόφαση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία, μετέδωσε το Bloomberg.
Ανώτεροι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου σε υψηλά πόστα στην κυβέρνηση και στις επιχειρήσεις πιστεύουν πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν ένα «καταστροφικό λάθος που πάει τη χώρα πίσω χρόνια» είπαν στο Bloomberg δέκα πηγές.
Οι άνθρωποι αυτοί «δεν βλέπουν ενδεχόμενο» ο Πούτιν να αλλάξει πορεία και καμιά προοπτική για αμφισβήτηση της θέσης του εντός της Ρωσίας, είπαν οι πηγές αυτές.
Ο Ρώσος πρόεδρος σταδιακά έφτασε στο σημείο να εξαρτάται από ένα στενό κύκλο σκληροπυρηνικών συμβούλων, είπαν, ενώ ο Πούτιν φαίνεται να έχει απορρίψει τις προειδοποιήσεις για τον τεράστιο πολιτικό και οικονομικό κόστος του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, κάποιοι «insiders» στο Κρεμλίνο φοβούνται πως ο Πούτιν θα μπορούσε να φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν βρεθεί αντιμέτωπος με την αποτυχία.
14.10 Εξέπνευσε και το νέο ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση των υπερασπιστών της Μαριούπολης
Το τελεσίγραφο από τη Ρωσία στους τελευταίους Ουκρανούς υπερασπιστές της Μαριούπολης που αντιστέκονται στην πολιορκημένη Μαριούπολη έχει εκπνεύσει.
Η Ρωσία είπε ότι θα έδινε «για άλλη μια φορά» στην Ουκρανία την επιλογή «να σταματήσουν να μάχονται και να καταθέσουν τα όπλα τους».
14.04 Παραδόσεις στρατιωτών στη Μαριούπολη αναφέρουν οι αυτονομιστές
Πέντε Ουκρανοί στρατιώτες που υπερασπίζονταν το τελευταίο μέρος που ελέγχουν οι δυνάμεις του Κιέβου στη Μαριούπολη, την χαλυβουργία Azovstal, κατέθεσαν τα όπλα και 140 άμαχοι απομακρύνθηκαν, δήλωσαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας.
«Πέντε Ουκρανοί στρατιωτικοί κατέθεσαν τα όπλα και εγκατέλειψαν οικειοθελώς το εργοστάσιο της Azovstal», όπου έχουν οχυρωθεί οι τελευταίοι υπερασπιστές της Μαριούπολης, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι αρχές της αυτοανακηρυχθείσας αυτονομιστικής δημοκρατίας του Ντονέτσκ, η οποία δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα.
Σε άλλη ανακοίνωσή τους που δόθηκε χθες, Τρίτη, το βράδυ στη δημοσιότητα, οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν ότι 140 άμαχοι απομακρύνθηκαν από την πόλη.
Οι πληροφορίες αυτές δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή.
13.54 ΟΗΕ: Πάνω από 5 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία
Ο αριθμός των Ουκρανών που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου ανέρχεται σε 5.010.971, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Η Ουκρανία ελπίζει να αποστείλει 90 λεωφορεία στην Μαριούπολη, την στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, για να απομακρύνει σήμερα περίπου 6.000 γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στη δημόσια τηλεόραση ο δήμαρχος της πόλης.
Από το Σάββατο δεν έχει ανοίξει κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος στην Ουκρανία, ελλείψει συμφωνίας με τους Ρώσους, οι οποίοι έχουν εντείνει τις τελευταίες μέρες τα πλήγματά τους στην ανατολική Ουκρανία.
Συνολικά 300.000 Ουκρανοί έχουν απομακρυνθεί μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων από τότε που άρχισε ο πόλεμος, στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με αριθμό που ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ το ουκρανικό υπουργείο Επανένταξης.
13.28 Σαρλ Μισέλ: Η ιστορία δεν θα ξεχάσει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν εδώ
«Στην Μποροντιάνκα. Οπως στην Μπούτσα και τόσες πολλές άλλες πόλεις στην Ουκρανία. Η Ιστορία δεν θα ξεχάσει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν εδώ. Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη @ZelenskyyUa», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος έφθασε σήμερα στο Κίεβο.
In Borodyanka.
Like Bucha and too many other towns in #Ukraine
History will not forget the war crimes that have been committed here.
There can be no peace without justice. @ZelenskyyUa pic.twitter.com/9as6Qk4lGe
— Charles Michel (@CharlesMichel) April 20, 2022
13.03 Οι μαχητές της Μαριούπολης «πέτυχαν στο να δεσμεύσουν ρωσικές δυνάμεις»
Οι ουκρανικές δυνάμεις στην Μαριούπολη ήταν επιτυχείς στο να δεσμεύσουν χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες που αλλιώς θα είχαν αναπτυχθεί βορειότερα, για την κύρια μάχη στο Ντονμπάς, σύμφωνα με τον καθηγητή Μάλκολμ Τσάλμερς, αναπληρωτή γενικό διευθυντή του Royal United Services Institute (RUSI).
«Οι υπερασπιστές της Μαριούπολης, έχοντας αντέξει τόσο πολύ, συνέβαλαν σημαντικά στη συνολική πολεμική προσπάθεια- ακόμα και αν εν τέλει ηττηθούν» είπε στο BBC.
«Οι ρωσικοί πόροι δεν είναι απεριόριστοι και έχασαν πολύ εξοπλισμό και προσωπικό σε μια αποτυχημένη εκστρατεία για την κατάληψη του Κιέβου» πρόσθεσε ο Τσάλμερς. Ο ίδιος είπε πως ο απόλυτος στόχος του Πούτιν παραμένει η αντικατάσταση της ουκρανικής κυβέρνησης με ένα καθεστώς της αρεσκείας του- ακόμα και η πλήρης απορρόφηση της Ουκρανίας από τη Ρωσία. «Η μάχη του Ντονμπάς είναι υπόθεση αλληλούχισης- προσπαθείς να επιτύχεις ένα πράγμα τη φορά».
Όπως προσθέτει, εάν η Ρωσία είναι επιτυχής στην επίθεσή της στο Ντονμπάς, «που είναι δυνατόν μα όχι το πιο πιθανό», μετά θα συνέχιζαν νότια για να επιτεθούν στην Οδησσό και στο Κίεβο. «Εκ των υστέρων η ρωσική ηγεσία θα πιστέψει ότι έκαναν στρατηγικό λάθος προσπαθώντας να πολεμήσουν την Ουκρανία σε πολλαπλά μέτωπα στην αρχή του πολέμου» λέει ο Τσάλμερς.
12.40 Φόβοι ότι το Ίζιουμ θα γίνει η επόμενη Μπούκσα: Χιλιάδες εγκλωβισμένοι
Η πόλη Ίζιουμ, γνωστή ως είσοδος στην περιοχή του Ντονμπάς και της Μαύρης Θάλασσας, βιώνει σκληρές μάχες καθώς οι Ρώσοι τη χρησιμοποιούν ως σημείο εξόρμησης για επιθέσεις εναντίον πόλεων στα ανατολικά.
Τώρα υπάρχουν φόβοι πως θα γίνει η επόμενη Μπούκσα- για την οποία η Ρωσία κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου σε βάρος αμάχων, περιλαμβανομένων εκτελέσεων και βασανιστηρίων.
Το Ίζιουμ έχει αναφερθεί πως έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Η στρατηγικής σημασίας πόλη, 110 χλμ νοτιοανατολικά του Χαρκόβου, έπεσε πλήρως στα χέρια των Ρώσων την 1η Απριλίου. Αν και κάποιες εκκενώσεις έγιναν πριν τη ρωσική εισβολή, αξιωματούχοι λένε πως υπάρχουν περίπου 10.000 με 15.000 άνθρωποι ακόμα εγκλωβισμένοι εκεί.
Περίπου το 80% των κτιρίων κατοικιών έχουν καταστραφεί και η πόλη έχει αποκοπεί σιδηροδρομικά, κατά τον αναπληρωτή δήμαρχό της.
Άνθρωποι που μπόρεσαν να φύγουν από εκεί είπαν στο BBC πως ήταν στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής. Για πάνω από έναν μήνα οι άμαχοι δεν είχαν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια, και δεν είχαν ηλεκτρισμό, θέρμανση ή νερό, είπε ο Στεπάν Μασέλσκι, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Ίζιουμ.
Ο Μασέλσκι, που είναι σε μια ελεγχόμενη από τους Ουκρανούς περιοχή κοντά στο Ίζιουμ, λέει πως η επαφή με αμάχους ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, που δεν επιτρέπουν την είσοδο ή την έξοδο. «Έχουμε ανεπιβεβαίωτες αναφορές για εκτοπισμούς (αμάχων) στη Ρωσία- στους ανθρώπους δεν επιτρέπεται να κινούνται εντός της πόλης» είπε.
12.24 H Ρωσία ισχυρίζεται πως έπληξε 1.053 ουκρανικές στρατιωτικές θέσεις
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει πως οι δυνάμεις του έπληξαν 1.053 ουκρανικές στρατιωτικές θέσεις τη νύχτα. Σε μήνυμα μέσω Telegram, το υπουργείο Άμυνας είπε ότι κατέστρεψε 106 θέσεις πυρός του πυροβολικού και κατέρριψε έξι ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Όπως υποστηρίχθηκε, οι δυνάμεις της έπληξαν 73 στρατιωτικά «assets» της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων τέσσερις σταθμοί διοίκησης, 57 θέσεις με ουκρανικό προσωπικό και στρατιωτικό εξοπλισμό, επτά οχυρές θέσεις και τέσσερις αποθήκες οπλισμού, έξι άρματα μάχης και εννιά τεθωρακισμένα οχήματα και ένα πυροβόλο Msta-B. Ακόμη, υποστηρίχθηκε πως ένα πλήγμα ακριβείας σκότωσε μέχρι και 40 Ουκρανούς στρατιωτικούς και κατέστρεψε επτά μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού.
12.20 Ο Σαρλ Μισέλ στο Κίεβο
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ταξίδεψε το πρωί στο Κίεβο. Κατέφθασε με τρένο και τον υποδέχτηκε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός αρμόδια για ευρωπαϊκά ζητήματα και ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση Όλγα Στεφανίσινα. Ο Μισέλ αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι αργότερα μέσα στη μέρα.
10:55 Αυξανόμενη πλειοψηφία Σουηδών υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ
Μια αυξανόμενη πλειοψηφία Σουηδών τάσσεται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, έδειξε δημοσκόπηση, καθώς αξιωματούχοι, τόσο στη Σουηδία όσο και στη Φινλανδία, εξετάζουν αν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα πρέπει να οδηγήσει στον τερματισμό δεκαετιών στρατιωτικής ουδετερότητας.
Δημοσκόπηση της Demoskop που παραγγέλθηκε από την εφημερίδα Aftonbladet έδειξε ότι 57% των Σουηδών υποστηρίζουν τώρα την ένταξη στο ΝΑΤΟ, από 51% που ήταν το Μάρτιο. Αυτοί που αντιτίθενται στην ένταξη μειώθηκαν στο 21% από 24% ενώ οι αναποφάσιστοι έπεσαν στο 22% από 25%.
Η δημοσκόπηση του Μαρτίου ήταν η πρώτη που είχε δείξει ότι μια πλειοψηφία των Σουηδών υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η Σουηδία δεν έχει εμπλακεί σε πόλεμο από την εποχή του Ναπολέοντα και έχει οικοδομήσει την πολιτική ασφαλείας της στη «μη συμμετοχή σε στρατιωτικές συμμαχίες».
Ωστόσο, όπως και στη Φινλανδία, η εισβολή στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», προκάλεσε μια ριζική επανεξέταση. Αμφότερες οι χώρες θεωρείται τώρα πολύ πιθανό να ενταχθούν στην 30μελή συμμαχία.
Η κυβέρνηση της Σουηδίας επανεξετάζει την πολιτική ασφαλείας και μια σχετική έκθεση πρόκειται να δημοσιοποιηθεί πριν από το τέλος Μαΐου ενώ οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες διεξάγουν εσωκομματική συζήτηση για το αν θα παραιτηθούν από τη μακροχρόνια αντίθεσή τους στην ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ.
Η δημοσκόπηση της Demskop, η οποία αποτελείται από 1.177 συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν από τις 14 Απριλίου ως τις 19 Απριλίου, έδειξαν επίσης αυξανόμενη υποστήριξη της ένταξης μεταξύ των ψηφοφόρων των Σοσιαλδημοκρατών, όπου σημαντικά περισσότεροι υποστηρίζουν την ένταξη στη συμμαχία απ′ ό,τι αντιτίθενται σ′ αυτή.
10.24 Αντιαεροπορικοί πύραυλοι Mistral από τη Νορβηγία στην Ουκρανία
Η Νορβηγία έστειλε στην Ουκρανία 100 αντιαεροπορικούς πυραύλους Mistral κατόπιν αιτήματος του Κιέβου, ανακοίνωσε το νορβηγικό υπουργείο Άμυνας.
Επίσης, προηγουμένως η Νορβηγία είχε στείλει 2.000 αντιαρματικά.
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από το Όσλο να στείλει περισσότερα όπλα στη χώρα του, ανάμεσά τους πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Harpoon και φορητούς πυραύλους NASAMS. Επιπλέον, τόνισε ότι ο ουκρανικός στρατός χρειάζεται αντιαρματικά και βαριά πυροβόλα.
10.21 ΙΑΕΑ: Αποκατάσταση επικοινωνίας με το Τσέρνομπιλ
Η απευθείας επικοινωνία μεταξύ του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και του πυρηνικού σταθμού στο Τσέρνομπιλ έχει αποκατασταθεί, λέει η ΙΑΕΑ.
Ρωσικές δυνάμεις κατείχαν το Τσέρνομπιλ για πέντε εβδομάδες πριν αποσυρθούν στις 31 Μαρτίου. Η ΙΑΕΑ έχασε επαφή με τον σταθμό στις 10 Μαρτίου.
10.16 Στόχος η απομάκρυνση 6.000 αμάχων από τη Μαριούπολη
Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, είπε ότι η Ουκρανία σκοπεύει να απομακρύνει 6.000 αμάχους (γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους) με 90 λεωφορεία από τη Μαριούπολη σήμερα.
Ακόμη, ο Μποϊτσένκο είπε ότι 100.000 άμαχοι παραμένουν στην πολιορκημένη πόλη και δεκάδες χιλιάδες έχουν σκοτωθεί.
Όπως σημείωσε, ελπίζει πως η προκαταρκτική συμφωνία με τη Ρωσία για τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου θα γίνει σεβαστή και θα τηρηθεί.
10.00 Ζελένσκι: Θα είχαμε ήδη τελειώσει τον πόλεμο αν είχαμε τα όπλα
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε μήνυμά του προς τους ηγέτες της Δύσης υποστήριξε πως αν η Ουκρανία είχε πρόσβαση σε όλα τα όπλα που χρειάζεται, ο πόλεμος θα είχε ήδη τελειώσει.
«Αν είχαμε πρόσβαση σε όλα τα όπλα που χρειαζόμαστε, που έχουν οι εταίροι μας και είναι συγκρίσιμα με αυτά που χρησιμοποιεί η Ρωσική Ομοσπονδία, θα είχαμε ήδη τελειώσει αυτόν τον πόλεμο. Θα είχαμε ήδη επαναφέρει την ειρήνη και απελευθερώσει την επικράτειά μας από τους κατακτητές. Επειδή η υπεροχή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε τακτικές και σοφία είναι φανερή…Είναι άδικο που η Ουκρανία αναγκάζεται ακόμα να ζητά αυτά που οι εταίροι της αποθηκεύουν κάπου εδώ και χρόνια. Αν έχουν τα όπλα που η Ουκρανία χρειάζεται εδώ, χρειάζεται τώρα, αν έχουν τα πυρομαχικά που χρειαζόμαστε εδώ και τώρα, είναι ηθικό τους καθήκον πρώτα από όλα να βοηθήσουν να προστατευθεί η ελευθερία. Να βοηθήσουν να σωθούν οι ζωές χιλιάδων Ουκρανών. Αν είχαμε λάβει αυτά που λαμβάνουμε τώρα την πρώτη εβδομάδα του πολέμου, το όφελος για την Ουκρανία και για την ελευθερία στην Ευρώπη θα ήταν μεγαλύτερο, είμαι βέβαιος».
09.32 Συμφωνία για απομάκρυνση γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων από την Μαριούπολη
Η Ουκρανία κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με τη Ρωσία για το άνοιγμα σήμερα ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων από την Μαριούπολη, την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι στην νοτιοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ.
«Δεδομένης της καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης στην Μαριούπολη, εκεί είναι που θα επικεντρώσουμε σήμερα τις προσπάθειές μας», σημείωσε.
09.06 Εντείνονται οι μάχες στο Ντονμπάς
Η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ οι μάχες στο Ντονμπάς εντείνονται, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.
«Η ρωσική αεροπορική δραστηριότητα στη βόρεια Ουκρανία είναι πιθανό να παραμείνει χαμηλή μετά την αποχώρησή της από το βόρειο τμήμα του Κιέβου. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος χτυπημάτων ακριβείας κατά στόχων προτεραιότητας σε ολόκληρη την Ουκρανία», σύμφωνα με το βρετανικό ΥΠΕΞ.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 20 April 2022
Find out more about the UK government's response: https://t.co/IzoGBjigxE
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/Gbf74aubUt
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) April 20, 2022
09.01 Στις 2 μ.μ. λήγει το νέο ρωσικό τελεσίγραφο
Η Ρωσία έδωσε στη Μαριούπολη ένα νέο τελεσίγραφο να παραδοθεί μέχρι τις 14:00 σήμερα.
Σε δήλωση που εκδόθηκε νωρίς το πρωί της Τετάρτης, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας είπε ότι οι δυνάμεις του άνοιξαν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο από το εργοστάσιο Azovstal «για την αποχώρηση Ουκρανών στρατιωτών και μαχητών εθνικιστικών σχηματισμών» για «εθελούσια κατάθεση των όπλων» καθώς και για εκκένωση του άμαχου πληθυσμού.
«Από τις 22:00 (ώρα Μόσχας) στις 19 Απριλίου 2022, κανείς δεν χρησιμοποίησε τον διάδρομο», πρόσθεσε το υπουργείο.
Η Ρωσία είπε ότι θα προσφέρει «για άλλη μια φορά» στην Ουκρανία την επιλογή «να σταματήσει τις μάχες και να καταθέσει τα όπλα» μέχρι τις 14:00 (ώρα Μόσχας) της Τετάρτης 20 Απριλίου.
08.44 Αποκαταστάθηκε η επικοινωνία με το Τσέρνομπιλ
Οι ουκρανικές αρχές ενημέρωσαν τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) πως αποκαταστάθηκε η απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στο μισοκατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπιλ και του ουκρανικού ρυθμιστικού φορέα της ατομικής ενέργειας.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, ο Ραφαέλ Γκρόσι, χαρακτήρισε την εξέλιξη «πολύ καλή είδηση», προσθέτοντας πως θα ηγηθεί ομάδας ειδικών του οργανισμού που θα επισκεφθεί το εργοστάσιο εντός του μήνα για να αποτιμήσει επιτόπου την κατάσταση.
Ο ρωσικός στρατός κυρίευσε την εγκατάσταση σχεδόν αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, πάντως οι δυνάμεις του αποχώρησαν την 31η Μαρτίου.
08.44 Αποκαταστάθηκε η επικοινωνία με το Τσέρνομπιλ
Οι ουκρανικές αρχές ενημέρωσαν τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) πως αποκαταστάθηκε η απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στο μισοκατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπιλ και του ουκρανικού ρυθμιστικού φορέα της ατομικής ενέργειας.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, ο Ραφαέλ Γκρόσι, χαρακτήρισε την εξέλιξη «πολύ καλή είδηση», προσθέτοντας πως θα ηγηθεί ομάδας ειδικών του οργανισμού που θα επισκεφθεί το εργοστάσιο εντός του μήνα για να αποτιμήσει επιτόπου την κατάσταση.
Ο ρωσικός στρατός κυρίευσε την εγκατάσταση σχεδόν αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, πάντως οι δυνάμεις του αποχώρησαν την 31η Μαρτίου.
08.28 Φιλορώσοι αυτονομιστές λένε πως πήραν την Κρεμίνα
Φιλορώσοι αυτονομιστές από την αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ ανακοίνωσαν ότι κυρίευσαν την Κρεμίνα.
Η πόλη αυτή, στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, βρίσκεται πλέον «πλήρως» υπό τον έλεγχο μονάδων της «Λαϊκής Δημοκρατίας», ανέφερε η Λαϊκή Πολιτοφυλακή του Λουχάνσκ μέσω Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες, ανεβάζοντας βίντεο στο οποίο φαίνεται η ρωσική σημαία στην είσοδο του δημαρχείου.
Now that we have today’s equipment in the field, we can look frontlines. Russian forces captured Yampolivka, Zarichne and Tors’ke villages from the Ukrainian Army on the Rubijne line. pic.twitter.com/rYJXNDVi5a
— Barracuda 🇺🇦 (@BarracudaVol1) April 20, 2022
Στην πόλη φέρονται να απέμεναν κάπου 4.000 από τους 18.000 κατοίκους που μετρούσε προτού ξεσπάσει ο πόλεμος.
Κατά την εκτίμηση του αμερικανικού κέντρου έρευνας «Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου», η προέλαση στην Κρεμίνα ήταν η μοναδική χερσαία επιχείρηση των ρωσικών δυνάμεων και των συμμάχων τους που σημείωσε «σημαντική πρόοδο» το προηγούμενο 24ωρο.
07.57 Ουκρανική αντίσταση στο Ντονμπάς
Το υπουργείο Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στην πιο πρόσφατη ενημέρωσή του για τις μάχες στην Ουκρανία, αναφέρει οι Ουκρανοί αποκρούουν «πολυάριθμες» απόπειρες προόδου των ρωσικών δυνάμεων ενώ οι ρωσικοί βομβαρδισμοί και τα χτυπήματα στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς συνεχίζουν να αυξάνονται.
Η Ρωσία εξακολουθεί να παρεμποδίζεται από «περιβαλλοντικές, υλικοτεχνικές και τεχνικές προκλήσεις» που έχουν ήδη παρατηρηθεί στον πόλεμο – καθώς και από «υψηλά κίνητρα» αντίσταση από τους αμυνόμενους, σύμφωνα με το βρετανικό ΥΠΕΞ.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 19 April 2022
Find out more about the UK government’s response: https://t.co/U0gwg8S3av
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/wfg5Koailk
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) April 19, 2022
Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν μέχρι στιγμής κρατήσει τη γραμμή τους ενάντια σε μια ευρεία ρωσική επίθεση στα ανατολικά της χώρας και σε ορισμένα σημεία έχουν αντεπιτεθεί με επιτυχία, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Οι ρωσικές δυνάμεις εμφανίζονται να έχουν επιτεθεί σε κρίσιμες υποδομές στο Χάρκοβο, ενώ μια επίθεση νότια του Ιζιουμ «απέτυχε μετά από μεγάλες απώλειες», λένε οι Ουκρανοί
Επιπλέον, οι υποστηρίζουν ότι τα στρατεύματά τους κατάφεραν να ανακαταλάβουν την πόλη Μαρίνκα στην περιοχή του Ντόνετσκ, αφού εξαπέλυσαν μια αντεπίθεση εκεί.
07.52 Ξεπέρασαν τα 5 εκατ. οι Ουκρανοί πρόσφυγες
Η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε την Τρίτη πως 5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την Ουκρανία μετά τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.
Πέρα από τους πρόσφυγες, μέσα στην Ουκρανία υπάρχουν κάπου 7 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι.
07.46: Εκρήξεις στη Μικολάιβ
Νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί πλήττουν το Μικολάιβ, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης.
«Εκρήξεις στη Μικολάγιφ ξανά», ανέφερε ο Ολεξάντρ Σιενκέβιτς μέσω της πλατφόρμας Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες, καλώντας τους κατοίκους να καλυφθούν και να μείνουν μακριά από παράθυρα.
1/ 🇷🇺❌🇺🇦📹 — Locals in Nikolaev/Mikolaiv reports that the strongest explosion since the start of Belligerent State in Ukraine started happened moments ago on the Ports of the Southwestern Ukrainian city. pic.twitter.com/lcxec93eAk#stopputinnow #WW3 #w… https://t.co/lcxec93eAk
— Jayden X (@ijaydenx) April 20, 2022
Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN μετέδωσε από την πλευρά του ότι σε τομείς της πόλης ξέσπασαν πυρκαγιές.
Mikolaiv under heavy Russian shelling pic.twitter.com/bWLPKjxvhq
— SM Ali Abbas Bukhari (@smalinaqvi05) April 19, 2022
07.30 Οι Δυτικοί σύμμαχοι στέλνουν περισσότερα όπλα
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έλαβαν στρατιωτικά αεροσκάφη και ανταλλακτικά για να επισκευάσουν αεροσκάφη που έχουν υποστεί ζημιές, ανακοίνωσε την Τρίτη το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν επίσης σχέδια για τη μεταφορά ρωσικής κατασκευής ελικοπτέρων στην Ουκρανία, τα οποία προορίζονταν παλαιότερα για το Αφγανιστάν.
Την ίδια ώρα το Βέλγιο και η Ολλανδία σχεδιάζουν να παραδώσουν περισσότερα βαριά όπλα στην Ουκρανία ενόψει της επίθεσης της Ρωσίας στο Ντονμπάς, ανακοίνωσαν οι πρωθυπουργοί των δύο κρατών-μελών της ΕΕ, ενώ και ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, ανακοίνωσε ότι η Οτάβα θα στείλει κι άλλα βαριά πυροβόλα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
07.15 «Τελευταίες ώρες» για τους μαχητές στη Μαριούπολη
«Ζούμε ίσως τις τελευταίες ημέρες μας, αν όχι τις τελευταίες ώρες μας», ανέφερε ουκρανός αξιωματικός υπό πολιορκία στη Μαριούπολη, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να επέμβει και να τους «βγάλει» από εκεί.
«Ο εχθρός έχει δεκαπλάσια δύναμη από εμάς», ανέφερε ο κυβερνήτης Σερχίι Βολίνα, της 36ης ταξιαρχίας του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, που είναι οχυρωμένος στο τεράστιο συγκρότημα της σιδηρουργίας Azovstal στη Μαριούπολη – τον τελευταίου θύλακα που απομένει στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας.
«Απευθύνουμε έκκληση και εκλιπαρούμε όλους τους ηγέτες του κόσμου να μας βοηθήσουν. Τους ζητάμε να προχωρήσουν σε διαδικασία για να μας βγάλουν από εδώ και να μας πάνε στο έδαφος κάποιας τρίτης χώρας».
Σύμφωνα με τον Βολίνα ο ρωσικός στρατός έχει «το πλεονέκτημα στον αέρα, στο πυροβολικό, σε χερσαίες δυνάμεις, σε εξοπλισμό και στα άρματα μάχης».
«Υπερασπιζόμαστε μόνο ένα σημείο –το εργοστάσιο Azovstal–, όπου πέρα από τους στρατιωτικούς βρίσκονται επίσης άμαχοι που μετατράπηκαν σε θύματα αυτού του πολέμου», συνεχίζει.
Η Μόσχα κάλεσε ξανά τους τελευταίους αμυνόμενους στη Μαριούπολη να σταματήσουν την «παράλογη αντίσταση», υποσχόμενη ότι θα «σωθεί η ζωή» των μαχητών που είναι οχυρωμένοι στο συγκρότημα εάν παραδοθούν.
Στο Κίεβο, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε κατά τη διάρκεια του βραδινού του διαγγέλματος ότι η κατάσταση στη Μαριούπολη παραμένει «πολύ σοβαρή», «δύσκολη όσο μπορεί να είναι», κατηγορώντας τον ρωσικό στρατό πως εμπόδισε όλες τις προσπάθειες να οργανωθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ ανέφερε ότι κανένας δεν χρησιμοποίησε τον ανθρωπιστικό διάδρομο που άνοιξε χθες και πρόσθεσε πως θα ανοίξει εκ νέου σήμερα το απόγευμα.