Παρεμβάσεις, ομιλίες, αλλά και διαφωνίες περιλάμβανε η δεύτερη ημέρα του 3ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κορυφαία στελέχη τοποθετήθηκαν για την επόμενη ημέρα του κόμματος και για την πορεία προς μια νέα εκλογική νίκη.
Στο επίκεντρο των διαφωνιών βρέθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα αποφασιστεί η εκλογή προέδρου και η εκλογή της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, καθώς επικράτησε διάσταση απόψεων για το πώς θα γίνει η ψηφοφορία επί των δύο προτάσεων. Ο κ. Βίτσας υποστήριξε ότι η ψηφοφορία για τον τρόπο εκλογής προέδρου θα πρέπει να διαχωριστεί από την ψηφοφορία για τον τρόπο εκλογής της ΚΕ, δηλαδή σε άλλη κάλπη να αποφασίσει το συνέδριο από πού ψηφίζεται ο πρόεδρος, και σε άλλη από πού θα ψηφίζεται η ΚΕ. Για την ίδια θέση επιχειρηματολόγησε στη συνέχεια και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Μετά από ψηφοφορία που έγινε δια της ανάτασης της χειρός, εγκρίθηκε η πρόταση της ηγεσίας: ο τρόπος εκλογής Προέδρου και ΚΕ, να γίνει αύριο με ενιαία ψηφοφορία, και όχι να διαχωριστεί σε δύο κάλπες. Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο από τις 12:00 μέχρι τις 19:00
Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα, η κίνηση «Ομπρέλα», με κείμενό της που υπογράφουν 14 στελέχη κατέθεσε αντίθετη πρόταση από εκείνη του Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας εκλογή του προέδρου και της κεντρικής επιτροπής από το συνέδριο και όχι από τη βάση.
Η τροπολογία υπογράφεται από τους Δημήτρη Βίτσα, Νίκο Βούτση, Θοδωρή Δρίτσα, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνο Λάμπρου, Ανδρέα Ξανθό, Δημήτρη Παπαδημούλη, Μιχάλη Σαμπατακάκη, Ράνια Σβίγκου, Πάνο Σκουρλέτη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Φίλη, Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Την πρόταση ανέπτυξε εκτενώς με την ομιλία του ο Δημήτρης Βίτσας: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατικό κόμμα όταν ενοχοποιούνται διαφορετικές απόψεις», ανέφερε.
Είπε μεταξύ άλλων, ότι «ακούστηκε η άποψη, ότι με την πρόταση της ηγεσίας δίνουμε δύναμη στα μέλη του κόμματος, ενώ με την δική μας πρόταση αρνούμαστε αυτή την δύναμη. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι 14 χρόνια πρόεδρος του κόμματος και μάλιστα άξιος πρόεδρος του κόμματος. Σε αυτά τα χρόνια, δύο φορές, ένα μεγάλο τμήμα της Κεντρικής Επιτροπής αποχώρησε και ένας αριθμός μελών. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλα αυτά τα χρόνια ήταν πάντα ανοικτός στον διάλογο και στην συσπείρωση. Οι μέχρι τώρα Κεντρικές Επιτροπές άνοιξαν τις πόρτες τους σε μέλη εκτός κόμματος που μας έφεραν και την εμπειρία τους. Η διεύρυνση και η ενότητα είναι στο DNA μας. Δεν γίνεται να λέμε ότι το κύριο στον προσυνεδριακό διάλογο είναι από πού εκλέγεται ο πρόεδρος και η ΚΕ. Μήπως για κάποιο λόγο κάνουμε λάθος; Έχουμε και έναν πρόεδρο που την ψάχνει την άλλη άποψη, θέλει να την ακούσει, και αυτό πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Θα πρέπει να δεχθούμε ότι τέτοιες αποφάσεις όπως η εκλογή προέδρου και ΚΕ, δεν τις παίρνουμε με βάση τα πρόσωπα που ηγούνται στο κόμμα τώρα, αλλά σε βάθος χρόνου. Κανείς δεν έχει αμφιβολία ότι ο σύντροφος Τσίπρας θα είναι πρόεδρος και μετά το συνέδριο. Όλοι του έχουμε εμπιστοσύνη. Συνεχίζοντας την παρέμβαση του ο κ. Βίτσας ανέφερε: «Θεωρώ ότι πολύ σωστά ο πρόεδρος έβγαινε από το συνέδριο» Η πρότασή μας για την ΚΕ, δίνει κάποια πλεονεκτήματα – να εφαρμοστούν όσα προβλέπει το ισχύον καταστατικό – και είναι και σύμφωνη με την πρόταση της Επιτροπής Καταστατικού. Υπάρχει μία σοβαρή καινοτομία για την περιφερειακή συγκρότηση που υιοθέτησε ο πρόεδρος. Η ΚΕ σε 70% ήταν από την Αττική. Λέμε το 50% να είναι από την Αττική και υιοθετούμε την πρόταση για τα στελέχη της ΚΕ από την κάθε Περιφέρεια, αλλά για όλους αυτούς θα ψηφίζουν όλα τα μέλη του συνεδρίου». Τέλος, απευθύνθηκε με ένα «πολιτικό επιχείρημα προς τον πρόεδρο του κόμματος»: «Γίνεται πόλεμος, γίνονται κινητοποιήσεις και καταλήψεις, εσύ θα ψάχνεις για μέλη και τα υποψήφια στελέχη της ΚΕ θα ψάχνουν για μέλη σε όλη την Ελλάδα να τους ψηφίσουν. Μπορούμε και έχουμε την εξουσιοδότηση ως αντιπρόσωποι όλου του κόμματος με αντιστοίχιση ένα προς δέκα, να εκλέξουμε την ΚΕ και τον πρόεδρο, και από την Δευτέρα να ριχτούμε στην μάχη για την ανατροπή του Μητσοτάκη και της κυβέρνησης και για τη αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη».
Οι παρεμβάσεις
Με ομιλίες συνέδρων συνεχίστηκε η δεύτερη ημέρα των εργασιών του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Οι ομιλίες τους επικεντρώθηκαν στο μέλλον του κόμματος, στο ζήτημα της εκλογής προέδρου από τη βάση, αλλά και στην κριτική στην κυβέρνηση, για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τις κρίσεις στη χώρα.
Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Ισχυρό μήνυμα αγώνα για προοδευτική διακυβέρνηση
Σύμφωνα με τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι «η κοινωνία περιμένει με ελπίδα και αισιοδοξία τα μηνύματα που θα βγουν από το συνέδριο μας», σημειώνοντας ότι το συνέδριο στέλνει ισχυρό μήνυμα δέσμευσης, αποφασιστικότητας και αγώνα, για ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση που θα κάνει πράξη την πολιτική αλλαγή.
Αναφερόμενη στις αλλαγές στο καταστατικό που συζητιούνται, είπε ότι έρχονται να ενισχύσουν τη δημοκρατία του κόμματος, να γειώσουν το κόμμα στις κοινωνίες, προσθέτοντας ότι οι προτάσεις του προέδρου είναι πολύ σημαντικές και έρχονται να ενδυναμώσουν το ρόλο και τη δύναμη των μελών του κόμματος.
Ν. Φίλης: Να βρούμε ξανά τη στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου για τον σοσιαλισμό
«Να βρούμε ξανά τη στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου για τον σοσιαλισμό, της ισχυρής ανανεωτικής ριζοσπαστικής μας ταυτότητας», ζήτησε ο Νίκος Φίλης, τονίζοντας ότι πρέπει να βαθύνει η σοσιαλιστική στρατηγική σε όλους τους τομείς «για να μη μείνει η φράση ένα εύρημα της στιγμής».
Όπως είπε, «η νεοφιλελεύθερη υπερδεξιά κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη που είναι φανατικά αφοσιωμένη στην ανασυγκρότηση του αστικού πολιτικού συστήματος δεμένη χειροπόδαρα στο άρμα μεγάλων οικονομικών συμφερόντων», δεν θα πέσει σαν ώριμο φρούτο, «εμείς και τα κινήματα θα τη ρίξουμε».
Υποστήριξε ότι οι εκλογές θα κριθούν από το ποιος θα θέσει τα πραγματικά διακυβεύματα και πως «έτσι θα μπουν προ των ευθυνών τους οι άλλες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις» και επισήμανε ότι «το δημοκρατικό ριζοσπαστισμό της Αριστεράς δεν την εγκαταλείπουμε για να κυνηγήσουμε τη χίμαιρα ενός απροσδιόριστου Κέντρου», καλώντας «να μην προχωρήσουμε σε μια στρατηγικού χαρακτήρα μεταμόρφωση του πολιτικού μας υποκείμενου με οδηγό τον αρχηγισμό, τη ρευστοποίηση της κομματικής μας συγκρότησης και έναν ανερμάτιστο πολυσυλλεκτισμό που υποκλίνεται βαθιά στον κυβερνητισμό και την εξουσία ως αυτοσκοπό».
Π. Πολάκης: Πρέπει και ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι αλλιώς
Υπέρ της εκλογής προέδρου και κεντρικής επιτροπής από τη βάση τάχθηκε ο Παύλος Πολάκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της επόμενης διακυβέρνησής του.
«Για να τα κάνουμε αλλιώς, πρέπει και ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι αλλιώς. Γι’ αυτό πρέπει να εκλέξει τον πρόεδρο από τη βάση, από όλα τα μέλη του. Γι’ αυτό πρέπει να εκλέξει την Κεντρική Επιτροπή του από όλα τα μέλη του», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως για να υπηρετηθεί ένα «σχέδιο πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής, όχι σαν τα μνημόνια».
Περιγράφοντας την «αριστερή πολιτική» που πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είπε ότι «πλησιάζει ο καιρός που ο ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί ξανά τις τύχες του και την ελπίδα του στο ΣΥΡΙΖΑ». Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την ανάγκη να «πάρει μία ή δύο συστημικές τράπεζες πίσω στα χέρια του κράτους», να προχωρήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με την επανεκμετάλλευση του κάμπου της Θεσσαλίας και των εργοστασίων ζάχαρης, να στηρίξει την γεωργία και την κτηνοτροφία, να μεταφέρει αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση, να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης. «Αριστερή πολιτική πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι να συγκρούεσαι με αυτούς που έχουν τη δύναμη, είτε την πολιτική είτε την οικονομική και να αναδιενέμεις ισχύ, πλούτο και εξουσία στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα», υπογράμμισε.
Ν. Ηλιόπουλος: Νικητές οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι λαϊκές γειτονιές
«Δύο τρόποι υπάρχουν για να γραφτεί η ιστορία ενός κόμματος κι αυτές τις μέρες αποφασίζουμε ποιον θα διαλέξουμε. Ο πρώτος είναι κάποιος να εστιάσει στα εσωτερικά μικρογεγονότα. Ο δεύτερος είναι να κοιτάξει τη μεγάλη κοινωνική εικόνα», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα ακολουθηθεί ο δεύτερος, «και όταν τελειώσει το συνέδριο δεν θα υπάρχουν χαμένοι και νικητές».
Νικητές, τόνισε, «θα είναι ο κόσμος της εργασίας, η νεολαία, οι λαϊκές γειτονιές. Χαμένοι θα είναι όλο το οικονομικό, μιντιακό σύστημα που έχει κάνει τα πάντα στο να διαλύσει τις ζωές μας και να στηρίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Ο Ν. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι «πρέπει να μιλάμε συνέχεια για τον κόσμο της εργασίας, τον βασικό μισθό, την απελευθέρωση των συλλογικών συμβάσεων, την επαναφορά ελεγκτικών μηχανισμών», καθώς επίσης και για δημόσια εργαλεία παντού (στο ΕΣΥ, στην Ενέργεια, στο Χρηματοπιστωτικό), χωρίς τα οποία δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική ασφάλεια. Υποστήριξε ότι πραγματικές κοινωνικές αλλαγές δεν μπορεί να κάνει καμία κυβέρνηση μόνη της αν δεν έχει ένα ζωντανό κοινωνικό ρεύμα.
Όπως σημείωσε, «πρέπει να γίνουμε κυβέρνηση, αλλά για να γίνουμε κυβέρνηση προϋπόθεση είναι να μη γίνουμε σαν τους άλλους». Πρόσθεσε ότι πρέπει να θυμηθούμε ποιοι κράτησαν όρθια την κοινωνία στην πανδημία, εκείνοι που μέχρι τότε ήταν αόρατοι, οι εργαζόμενοι στα ντελίβερι, στην εφοδιαστική αλυσίδα, στα νοσοκομεία. «Οι μέρες της άμυνας τελειώνουν, περνάμε στην επίθεση», υπογράμμισε.
Ν. Παππάς: Να μην τους αρνηθούμε το δικαίωμα
Να μην αρνηθούν το «δικαίωμα» σε όλα τα μέλη του κόμματος να επιλέξουν με «καθολική ψηφοφορία την Κεντρική Επιτροπή και τον πρόεδρο» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε τους συνέδρους ο Νίκος Παππάς, που απαντώντας στην κριτική ότι αυτό είναι «κεντρώα, δεξιά στροφή», τόνισε ότι «τα ισχυρά, μαζικά κόμματα, που μπορούν να διαμορφώνουν πολιτικά γεγονότα, έχουν κοινωνικά αντίβαρα. Είναι η ασπίδα του λαού όταν τα συμφέροντα και σκοτεινοί κύκλοι πάνε να επιβάλουν την ατζέντα τους».
Ο Ν. Παππάς υποστήριξε πως τα κυβερνητικά στελέχη «κάνουν μια ευχή», να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από αυτό το συνέδριο «διχασμένος και «πολιτικά απομονωμένος» και ότι θα ήθελαν να δουν το κόμμα να μην «μπορεί να ξεπεράσει τις οργανωτικές αδυναμίες» του.
Π. Σκουρλέτης: Η αποτίμηση της κυβερνητικής θητείας δεν ολοκληρώθηκε
Αντίθετη με του Νίκου Παππά ήταν η θέση του Πάνου Σκουρλέτη όσον αφορά την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση. «Το επίδικο δεν είναι η εσωκομματική εκλογή αλλά ο διάλογος και ο διάλογος που γίνεται εδώ μέσα αλλά θα πρέπει να βλέπει προς τα έξω. Οι καταστατικές αλλαγές θα πρέπει να συνδέονται με τα προβλήματα της κοινωνίας. Ακούγεται ότι το μείζον είναι ο τρόπος που θα γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές. Ωστόσο θα έπρεπε το συνέδριο να εκλέγει πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή σε συσχέτιση με τον διάλογο που γίνεται. Γιατί αυτή η αποσυσχέτιση; Ο Αλέξης Τσίπρας ποτέ δεν αμφισβητήθηκε».
Αναφέρθηκε στον εσωκομματικό διάλογο λέγοντας ότι «εμείς μετά το 2019 είχαμε μία αστοχία, είμαστε το μοναδικό κόμμα που έχασε εκλογές, ξεκινήσαμε την συζήτηση για την αποτίμηση αλλά την αφήσαμε στη μέση».
Συνεχίζοντας είπε ότι «δεν ισχύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε προτάσεις σε αυτά τα χρόνια που είναι στην αντιπολίτευση, το μήνυμα δεν έχει φθάσει όχι μόνο γιατί αυτά που λέμε δεν τα περνάνε τα ΜΜΕ, αλλά και γιατί δεν τα παίρνουν στα σοβαρά. Η συζήτηση γινόταν γύρω από το ποιοι είναι με το 3, ποιοι είναι με το 33, ποιοι είναι με τον πρόεδρο, αυτά με τα οποία θέλαν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη του κόμματος».
Ρ. Σβίγκου: Να δώσουμε τη μάχη ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό
«Μια πραγματικά νικηφόρα στρατηγική ορίζει την ατζέντα της περιόδου, μια στρατηγική που δίνει πειστικές λύσεις και προωθεί με όραμα μια εναλλακτική ατζέντα. Η πορεία μας μας δείχνει ότι όποτε μιλήσαμε ξεκάθαρα, χωρίς στρογγυλέματα, κερδίσαμε», τόνισε η Ράνια Σβίγκου, σημειώνοντας ότι «πρέπει να κερδίσουμε και τώρα γιατί είναι αναγκαίο να δώσουμε τον αγώνα ενάντια στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού».
Επισήμανε ότι βρισκόμαστε πλέον σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο (πανδημία, πόλεμος, ενεργειακή κρίση, περιστολή δικαιωμάτων). Χαρακτήρισε την κυβέρνηση Μητσοτάκη «μείγμα νεοφιλελευθερισμού και αυταρχικής Δεξιάς της δεκαετίας ‘60», σχολίασε ότι όσοι μίλησαν για επιστροφή στην κανονικότητα έχουν διαψευστεί πανηγυρικά».
Τόνισε ότι πρέπει να αντληθούν συμπεράσματα από τους αγώνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια (διανομείς, MeToo κ.α.), ενώ επισήμανε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προωθεί την ισάριθμη αντιπροσώπευση ανδρών και γυναικών σε όλα τα όργανα». Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι ιστορικό καθήκον μας να βγούμε από εδώ με κόμμα πιο δυνατό, ενωμένο και μαζικό» και πως αποτελεί ιστορική ευθύνη ο ΣΥΡΙΖΑ να αγωνιστεί και να κυβερνήσει ξανά.
Λούκα Κατσέλη: Η πρωτιά στις εκλογές είναι εφικτή
«Η πρωτιά στις επερχόμενες εκλογές είναι εφικτή αρκεί να την πιστέψουμε και να δουλέψομε γι’ αυτή», ανέφερε στην τοποθέτησή της η Λούκα Κατσέλη.
«Το στοίχημα της πολιτικής είναι ένα: να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτά που ονειρευόμαστε, να αφήσουμε πίσω έργα και πολιτικές που θα προάγουν μία καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία. Μπορεί να επιτευχθεί μέσα από σύνθεση απόψεων και διαμόρφωση συμμαχιών. Είναι ελπιδοφόρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε σε δυνάμεις που δεν ανήκουν στην προοδευτική Αριστερά. Δεν ήταν καθόλου αυτονόητο ότι θα μπορούσαν να ξεπεραστούν διαφορές και ιδεολογήματα ώστε να διαμορφωθεί ενιαία πορεία. Είναι ενθαρρυντικό ότι στο συνέδριο συμμετέχουν όχι μόνο δυνάμεις από την Αριστερά αλλά και από το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ και από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο», πρόσθεσε.
Πρόσθεσε ότι «είναι απαραίτητη η ανάδειξη εναλλακτικών τρόπων στην άσκηση πολιτικής ειδικά στη σημερινή συγκυρία χειραγώγησης του Τύπου. Πρέπει να σπάσουμε την λογική του μονόδρομου και να αναδείξουμε την δυνατότητα εναλλακτικών πολιτικών. Η επόμενη δυσκολία είναι να πεισθεί ο κόσμος και οι νέοι ότι αξίζει τον κόπο να συμμετέχουν, ότι η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι μάταιη. Πρέπει όμως εμείς να αλλάξουμε, γιατί το να είσαι προοδευτικός σημαίνει να είσαι σωστός άνθρωπος, με ενσυναίσθηση για τους άλλους και με αίσθημα ευθύνης. Η πολιτική ποιεί ήθος και το ήθος στην πολιτική κάνει τη διαφορά. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και να υπερβούμε τις δυσκολίες».
Γ. Δραγασάκης: Αναγκαίες οι αλλαγές και οι καινοτομίες στο καταστατικό
«Αναγκαίες και σημαντικές» χαρακτήρισε τις αλλαγές και τις καινοτομίες που πρέπει να γίνουν στο καταστατικό του κόμματος, ο συντονιστής της επιτροπής Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Δραγασάκης, που πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός «νέου πολιτικού κύκλου και μιας νέας αρχής» και πως είναι αναγκαίο «να δούμε τα καθήκοντα του σήμερα σε σχέση με την πείρα του χθες και τους στρατηγικούς στόχους του αύριο».
Αναφέρθηκε στα «κύρια αιτία των καθυστερήσεων που παρουσίασε η οργανωτική ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν», λέγοντας πως «η ταχύτητα των εξελίξεων και τα κυβερνητικά καθήκοντα, εξηγούν μεγάλο μέρος της καθυστέρησης». Όμως, επισήμανε πως «πέραν αυτών των αντικειμενικών αιτιών, ευθύνεται και η χαμηλή πολιτική δέσμευση για τη δημιουργία ενός σύγχρονου μαζικού αριστερού κόμματος ενεργών μελών […] Και η κύρια ευθύνη για αυτό, ανήκει στα ηγετικά όργανα του κόμματος και κατ’ επέκταση σε όλους και όλες μας».
Και πρόσθεσε ότι «όλοι θέλαμε κόμμα μαζικό, αριστερό δημοκρατικό, αλλά δεν κάναμε σχεδιασμένα και δεσμευτικά όσα χρειάζονταν και μπορούσαμε για να το πετύχουμε», συμπληρώνοντας πως «αυτή η χαμηλή πολιτική δέσμευση αντανακλάται και στη χαλαρή στάση σε σχέση με την εφαρμογή του καταστατικού» καθώς «πολλά άρθρα και του υφιστάμενου καταστατικού δεν εφαρμόζονταν».
Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι το κόμμα κατέφερε «να δημιουργήσει μια νέα αριστερή στρατηγική πέραν της εμπειρίας των καθεστώτων που ονομάστηκαν ‘υπαρκτός σοσιαλισμός’ και της διαχειριστικής, και υπό νεοφιλελεύθερη ηγεμονία, σοσιαλδημοκρατίας». Επίσης, εκτίμησε πως ως κοινωνία βρισκόμαστε «μπροστά σε μια νέα ανηφόρα» καθώς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε νέες κρίσεις και απειλές. Απηύθυνε λοιπόν έκκληση στα μέλη του κόμματος «να μην εφησυχάζουν, να μη θεωρούν τη λαϊκή ψήφο δεδομένη και κυρίως να ενισχύουν τους δεσμούς τους με την κοινωνία».
Αρ. Μπαλτάς: Ο άνεμος αρχίζει να είναι ούριος
Από την πλευρά του, ο συντονιστής της επιτροπής Θέσεων, Αριστείδης Μπαλτάς, μίλησε για τις διεθνείς εξελίξεις υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία. Τόνισε μεταξύ άλλων, ότι τα πράγματα απαιτούν σταθερή θέση υπέρ της ειρήνης, άτεγκτη, μαχητική, διεθνή. Επισήμανε ότι ο πόλεμος κρύβει όλες τις άλλες κρίσεις, ξεχνιέται η πανδημία, η οικολογική καταστροφή, η ακρίβεια, οι ανισότητες.
«Στην Ελλάδα έχει αρχίσει να κινείται κάτι κοινωνικά που κερδίζει νίκη. Οι ντελιβεράδες και οι εργάτες της COSCO κατέκτησαν νίκη, οι γυναίκες αντιστέκονται και κερδίζουν με το MeToo κάστρα της πατριαρχίας, η νεολαία και οι φοιτητές αντιστέκονται».
Η ομιλία Ζάεφ
Στην κοινή αποφασιστικότητα με τον Αλέξη Τσίπρα για ένα «τεράστιο κοινό βήμα προς όφελος των χωρών μας» στάθηκε ο Ζόραν Ζάεφ κατά την παρέμβασή του στη δεύτερη ημέρα του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας έγινε δεκτός με θέρμη, χειροκροτήματα και αγκαλιές και, όπως ήταν αναμενόμενο, επικεντρώθηκε στην ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε με τον Αλέξη Τσίπρα, ενάντια σε πολλές αντιξοότητες και εμπόδια και στις δύο χώρες.
«Με τον Αλέξη εργαστήκαμε για την ειρήνη και πετύχαμε να επιλύσουμε μια διαφορά με βαθιές ιστορικές ρίζες. Και αυτή η επιτυχία είχε αντίκτυπο πολύ πέραν των ορίων της περιοχής μας. Δεν μπορεί να επικρατεί μόνο το δίκαιο του ισχυρού. Στο σημερινό κόσμο υπάρχει ακόμη ο δρόμος του σεβασμού και του συμβιβασμού, ο δρόμος της αμοιβαίας κατανόησης, ο δρόμος της ειρήνης και της σταθερότητας», σημείωσε ο Ζ. Ζάεφ για να συμπληρώσει «επικεντρώσαμε το πολιτικό μας όραμα σε έναν κοινό στόχο. Χτίσαμε μια πολιτική σχέση που εξελίχθηκε σε συνεργασία και κατέληξε σε φιλία. Και οι δύο χτίσαμε τα θεμέλια μιας νέας σχέσης, μακράς πνοής, μεταξύ των χωρών μας πάνω σε αυτήν τη φιλία».
Στέλνοντας το δικό του μήνυμα ανέφερε «οφείλουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε ακόμη στενότερα από πριν. Πρέπει να προωθήσουμε ξεκάθαρα τις ιδέες της Αριστεράς, δυνατά και με σαφήνεια. Και πρέπει να δράσουμε με βάση αυτές τις ιδέες. Έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε. Διαφωνώ με την άποψη που λέει ότι η ακροδεξιά επικρατεί ή θα επικρατήσει στην Ευρώπη. Υπάρχουν αρκετές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία που έχουν δείξει ακριβώς το αντίθετο. Ας μείνουμε ενωμένοι. Ας κάνουμε περισσότερα για τη δημοκρατία και την αλληλεγγύη. Ας γυρίσουμε σελίδα».
Έκανε αναφορά και στα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία, αποτέλεσμα της Ρωσικής επιθετικότητας, τα οποία «ξύπνησαν κίνδυνο, ανησυχία, και φόβο». «Η μόνη λύση είναι η ειρήνη. Ο αναγκαίος διάλογος αντί για τη βία. Επομένως, στηρίζω πλήρως την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», πρόσθεσε και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει «μια άμεση διπλωματική λύση που θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, θα υπερασπίζεται τις κοινές αξίες, και θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες».
Καταλήγοντας ο Ζόραν Ζάεφ πρόφερε στα ελληνικά το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «νέα αρχή». «Νέα αρχή για τους πολίτες μας, για τις χώρες μας, για την περιοχή μας, για την Ευρώπη».
Τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας υποδέχθηκε, στην έναρξη του συνεδρίου και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε υπερήφανος για τη Συμφωνία των Πρεσπών και ευχαρίστησε ονομαστικά τόσο τον Ζόραν Ζάεφ, όσο και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, που ήταν επίσης παρών στην πρώτη ημέρα του συνεδρίου.
Η πρόταση της «Ομπρέλας» για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής
Κείμενο με αρκετές προτάσεις που αφορούν στις εσωτερικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε η κίνηση «Ομπρέλα», ενώ την πρόταση υπογράφουν στελέχη όπως οι Ε. Τσακαλώτος, Ν. Φίλης, Π. Σκουρλέτης και Ν. Βούτσης.
Στην πρόταση, που κατατέθηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των διεργασιών του 3ου Συνεδρίου, οι υπογράφοντες προτείνουν διαφορετικό τρόπο εκλογής προέδρου, αλλά και Κεντρικής Επιτροπής, εκφράζοντας ανοιχτά τη διαφωνία τους με τις προτάσεις Τσίπρα και προεδρικής πτέρυγας.
Το κείμενο υπογράφουν, Δημήτρης Βίτσας, Νίκος Βούτσης, Θοδωρής Δρίτσας, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Ανδρέας Ξανθός, Δημήτρης Παπαδημούλης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Ράνια Σβήγκου, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Αναλυτικά
Εισαγωγικό Σημείωμα
Με το παρόν μας σημείωμα, οι υπογράφοντες/ουσες καταθέτουμε την πρό-ταση μας για τις διατάξεις του Καταστατικού του κόμματος, όπου ορίζεται ο τρόπος εκλογής του Προέδρου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Η πρόταση μας αυτή, προϊόν σκέψης και συνεργασίας σε συντροφικό πνεύμα, έχει ως στόχο να περιγράψει μια διαδικασία ανοιχτή, ενωτική, συμμετοχική και δημοκρατική. Επιδιώκει να προσδώσει στη διαδικασία τα εξής πλεονε-κτήματα:
Πρώτον, διατυπώνει με σαφήνεια ποιο είναι το θεμελιώδες όργανο του Κόμ-ματος, από το οποίο όχι μόνο εκλέγεται ο Πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή, αλλά πράγμα ακόμα σημαντικότερο, απέναντι στο οποίοαυτά τα δύο όργανα λογοδοτούν: το Συνέδριο. Η επιδίωξη εδώ είναι να υπάρχει ένας θεσμός αφενός στιβαρός και ανθεκτικός, αφετέρου επαρκώς ανοικτός και συμμετοχι-κός τόσο για την εκλογή, όσο και για τη λογοδοσία. Η κεντρική ιδέα είναι ότι η συμμετοχική δημοκρατία έχει νόημα όταν ασκείται πάνω σε έναν σκελετό που υποστηρίζει την κομματική λειτουργία και παρέχει θεσμικά αντίβαρα.
Δεύτερον, επιβεβαιώνει την κεντρική θέση του Κόμματος για έμπρακτη ισότη-τα των φύλων δια της ποσόστωσης 50% στην Κεντρική Επιτροπή.
Τρίτον, διασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου όλων των Συνέδρων. Όλοι ψηφί-ζουν για όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.Διασφαλίζει, επίσης, την ανα-λογικότητα στην εκπροσώπηση όλων των περιφερειών στην κεντρική Επι-τροπή με κριτήριο τον αριθμό των μελών, αποφεύγοντας την υπερεκπροσώ-πηση κάποιων περιφερειών με συνέπεια την υποεκπροσώπηση κάποιων άλ-λων.
Προτεινόμενα άρθρα Καταστατικού του Κόμματος
Άρθρο … : Εκλογή των Κεντρικών Οργάνων του Κόμματος
1. Ο Πρόεδρος του Κόμματος εκλέγεται από το Συνέδριο του Κόμμα-τος.Hκατάθεση υποψηφιότητας υποβάλλεται στην Κεντρική εφορευτική Επιτροπή, υπογεγραμμένη τουλάχιστον από 300 συνέδρους.
2. Για να εκλεγεί κάποιος/α Πρόεδρος του Κόμματος χρειάζεται να λάβει το 50% συν μία των ψήφων των ψηφισάντων Συνέδρων. Στην περίπτωση όπου υπάρχουν περισσότερες της μίας υποψηφιότητες για την προεδρία του Κόμματος και εάν κανείς/μία εκ των υποψηφίων δεν συγκεντρώσει το 50% συν μία των ψήφων, η διαδικασία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων.
3. Η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος εκλέγεται από το Συνέδριο και κάθε εκλεγμένος/η Σύνεδρος έχει ίσο αριθμό ψήφων και επιλογή από όλες τις Περιφέρειες. Υποψήφιο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής μπορεί να είναι κάθε μέλος του Κόμματος, είτε είναι Σύνεδρος είτε όχι. Οι υποψηφιότητες των μελών της Κεντρικής Επιτροπής υποβάλλονται στην Κεντρική Εφο-ρευτική Επιτροπή έως τη λήξη του Συνεδρίου.
4. Για την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής ισχύει ο κανόνας της ποσόστωσης φύλου σε ποσοστό ίσο με 50%.
5. Για την εξασφάλιση της αντιπροσώπευσης όλων των Περιφερειών στην Κεντρική Επιτροπή, ισχύουν ως προς την εκλογή των μελών της τα εξής:
Α) η πρόταση για την αναλογικότητα της αντιπροσώπευσής των περιφε-ρειών υποβάλλεται στο Συνέδριο από την απερχόμενη κεντρική Επιτροπή και εγκρίνεται από αυτό.
Β) τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που προέρχονται από Οργανώσεις Μελών της Περιφέρειας Αττικής δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 50% του συνόλου (κόφτης πάνω).
Γ)Ο καταμερισμός των θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής για τις υπόλοιπες Περιφέρειες είναι αναλογικός του αριθμού των μελών εκάστης περιφέρειας μέχρι τη διεξαγωγή του κάθε Συνεδρίου.
Για το Τρίτο Συνέδριο, η κατανομή σε απόλυτους αριθμούς έχει ως εξής:
α) Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: 10 μέλη
β) Κεντρική Μακεδονία: 34 μέλη
γ) Δυτική Μακεδονία: 10 μέλη
δ) Ήπειρος: 10 μέλη
ε) Θεσσαλία: 12 μέλη
στ) Ιόνια νησιά: 6 μέλη
ζ) Δυτική Ελλάδα: 20 μέλη
η) Στερεά Ελλάδα: 8 μέλη
θ) Πελοπόννησος: 14 μέλη
ι) Βόρειο Αιγαίο: 4 μέλη
ια) Νότιο Αιγαίο:4 μέλη
ιβ) Κρήτη: 16 μέλη
ιδ) Εξωτερικό: 2 μέλη
Δ) Οι βουλευτές Επικρατείας και οι Ευρωβουλευτές που είναι υποψήφια μέλη της Κεντρικής Επιτροπής εντάσσονται στην Περιφέρεια όπου ανήκει η Οργάνωση τους. Οι βουλευτές που είναι υποψήφια μέλη της Κεντρικής Επιτροπής εντάσσονται στην Περιφέρεια στην οποία εκλέγονται ως βου-λευτές, ανεξάρτητα από το που ανήκει γεωγραφικά η Οργάνωση τους.
Κεφάλαιο 7, Τμήμα ΙΙ, άρθρο 37: Γενικοί κανόνες για τα μέλη του ΣΥΡΙ-ΖΑ-ΠΣ σε δημόσια πολιτικά αξιώματα (παράγραφος 3)
3. Τα στελέχη που κατέχουν κυβερνητική θέση ή αξίωμα (μέλος Υπουργικού Συμβουλίου, Υφυπουργός, Γενικός/ή ή Ειδικός/ή Γραμματέας, εκτελεστικό μέ-λος ΔΣ Δημόσιου Οργανισμού, ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ της γενικής κυβέρνησης ή άλλου νομικού προσώπου του δημοσίου, μέλος Διεθνούς Οργανισμού ή Ανεξάρτητης Αρχής), καθώς και οι βουλευτές/τριες και ευρωβουλευτές/τριες δεν μπορεί να υπερβαίνουν αθροιστικά το 30% των μελών της Κεντρικής Επι-τροπής, των ΝΕ, της ΠΓ και των Συντονιστικών των ΝΕ, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμετέχει στην Κυβέρνηση και το 20% όταν δεν συμμετέχει.