Το Μέγαρο Μαξίμου εμπλέκεται στις υποκλοπές του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη καθώς η ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στις δικαιοδοσίες του πρωθυπουργού ενώ ο διορισμός του επικεφαλής της χρειάστηκε μέχρι και εξτρά νομοθετικές παρεμβάσεις – Τι αποκαλύπτει δημοσιογραφική ομάδα Reporters United
Βαρύτατα εκτεθειμένη βρίσκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναφορικά με την υπόθεση της παρακολούθησης του Θανάση Κουκάκη καθώς αποκαλύπτεται ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο.
Υπενθυμίζεται ότι δια στόματος του Γιάννη Οικονόμου, η κυβέρνηση δήλωσε ότι «δεν νοείται σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, σε ένα κράτος Δικαίου, οποιοσδήποτε ιδιώτης δεν μπορεί να παρακολουθεί κάποιον άλλον ιδιώτη». Ξεκαθάρισε δηλαδή ότι ο Θ. Κουκάκης έπεσε θύμα παρακολούθησης από ιδιώτη και όχι από το κράτος (ΕΥΠ).
Δημοσίευμα της δημοσιογραφικής ομάδας Reporters United αναφέρει ότι στη διάθεσή της έχει κρατικά έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το καλοκαίρι του 2020 (έναν χρόνο πριν το χακάρισμα του κινητού του Θ. Κουκάκη με το Predator) η ΕΥΠ, η οποία τελεί υπό την άμεση εποπτεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο του δημοσιογράφου επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας.
Πώς όμως αυτό σχετίζεται με την υπόθεση του Θανάση Κουκάκη. Ξετυλίγοντας το κουβάρι τω συμπτώσεων ξεκινάμε από τον Ιούλιο του 2019 όταν λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κ. Μητσοτάκη, ο ίδιος έθεσε υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ.
Ένα περίπου χρόνο αργότερα, την 1 Ιουνίου του 2020, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλούνται οι Reporters United η ΕΥΠ ζητεί από την Cosmote την άρση απορρήτου, επικαλούμενη λόγους «εθνικής ασφάλειας», σε τηλεφωνικό αριθμό που ανήκει στον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη για διάστημα δύο μηνών. Από την 1/6 έως την 1 Αυγούστου.
Στις 13 Ιουλίου του 2020 η ΕΥΠ ζητεί παράταση της παρακολούθησης μέχρι την 1 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Θανάσης Κουκάκης ο οποίος έχοντας συνεργαστεί μεταξύ άλλων με διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως οι Financial Times και το CNBC, ερεύνησε σε βάθος την υπόθεση των συναλλαγών της Τράπεζας Πειραιώς με τον τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα, άλλοτε επικεφαλής της τράπεζας, και του επιχειρηματικού ομίλου Libra του εφοπλιστή Γιώργου Λογοθέτη.
Επιπλέον τον Νοέμβριο του 2019 ο Θ. Κουκάκης δημοσιεύει στους Financial Times ρεπορτάζ για το πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη τροποποίησε τον Ποινικό Κώδικα, με συνέπεια την πιο χαλαρή αντιμετώπιση του «ξεπλύματος» χρήματος.
Ωστόσο, στις 12 Αυγούστου του 2020 ο Θανάσης Κουκάκης έχοντας ήδη πληροφορηθεί ότι υπάρχουν κείμενα απομαγνητοφώνησης τηλεφωνικών συνομιλιών του, ζητεί από την Ανεξάρτητη Αρχή για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΑΔΑΕ) να μάθει εάν παρακολουθείται από την ΕΥΠ, όπως άλλωστε είχε δικαίωμα.
Όπως επισημαίνουν οι Reporters United με βάση τα έγγραφα που έχουν στην κατοχή τους, την ίδια μέρα (12/8) η ΕΥΠ ζητεί την παύση της άρσης του απορρήτου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγους μήνες αργότερα, στις 22 Φεβρουαρίου του 2021 δημοσίευμα στην εφημερίδα «Τα Νέα» αναφέρει ότι η ΕΥΠ θα προμηθευτεί σύστημα παρακολούθησης «το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να αντλεί στοιχεία από διαδικτυακές εφαρμογές όπως το viber το watch up και το signal»
Στις 10 Μαρτίου η ΑΑΔΑΕ αφού επιβεβαιώσει από την Cosmote την άρση του απορρήτου του Kουκάκη ρωτά την ΕΥΠ εάν μπορεί να ενημερώσει σχετικά τον δημοσιογράφο.
Στις 31 του ίδιου μήνα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη καταργεί τη δυνατότητα η ΑΑΔΑΕ να ενημερώνει εάν κάποιος πολίτης βρέθηκε υπό παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας, μετά από σχετικό αίτημα.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στις 7/4/21 ο πρόεδρος της ΑΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος και άλλα δύο μέλη της Αρχής σε άρθρο τους στο επιστημονικό περιοδικό Constitutionalism, υποστηρίζουν ότι η τροπολογία Μητσοτάκη παραβιάζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών και το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Στις 12 Απριλίου του 2021 η εισαγγελέας της ΕΥΠ κα Βλάχου, μετά την τροπολογία της κυβέρνησης, δηλώνει προς την ΑΑΔΑΕ ότι δεν μπορεί να ενημερώσει τον δημοσιογράφο.
Και κάπως έτσι φτάνουμε, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Reporters United, στην αποκάλυψη που έγινε λίγες ημέρες νωρίτερα σύμφωνα με την οποία άγνωστοι εγκατέστησαν πιθανότατα λογισμικό παρακολούθησης στο κινητό τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη, έχοντας διαρκή πρόσβαση στο κινητό τηλέφωνο του.
Τέλος σημειώνεται ότι το Reporters United απέστειλε ερωτήματα για την υπόθεση στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού και επικοινώνησε δύο φορές και με την ΕΥΠ, χωρίς να λάβει κάποια απάντηση. Ερωτήματα απευθύνθηκαν και προς την ΑΑΔΑΕ, η οποία δεσμεύτηκε ότι θα απαντήσει μέχρι σήμερα.
Κουκάκης: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να ψεύδεται
Ο δημοσιογράφος σχολίασε μέσω Twitter τις αποκαλύψεις λέγοντας: «Οι @Reporters_gr αποκαλύπτουν σήμερα έγγραφα που τεκμηριώνουν πως η παρακολούθηση μου έγινε από την ΕΥΠ για λόγους «εθνικής ασφαλείας». Ξεκίνησε στις 20/6/2020 και διεκόπη στις 12/8/2020, την ημέρα που υπέβαλα καταγγελία στην ΑΔΑΕ ότι με παρακολουθούν! Το θεσμικά αδιανόητο. Για να μην μου γνωστοποιήσει η ΑΔΑΕ ότι είχα τεθεί υπό παρακολούθηση, η κυβέρνηση προχώρησε στις 31/03/2021 στην τροποποίηση του νόμου της Αρχής ο οποίος ίσχυε για 27 χρόνια! Μετά την πρώτη παρακολούθηση και σχεδόν ένα χρόνο μετά, επιμολύναν το κινητό μου με το λογισμικό Predator της εταιρείας Cytrox (Intellexa). Αυτή ήταν η δεύτερη συνεχόμενη παρακολούθηση μου, η οποία όμως εντοπίστηκε πρώτη χρονικά με τη βοήθεια του @Citizenlab. Τα δημοσιεύματα των @insidestory και @Reporters_gr είναι τεράστιες δημοσιογραφικές επιτυχίες και ευχαριστώ ολόψυχα τους @e_triantafillou @telloglou @Chondrogiannos και @boublis που με την δουλειά του απέδειξαν πως δεν με παρακολουθούσαν «ιδιώτες», αλλά η ΕΥΠ.
Δυστυχώς περιμένω ακόμη από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Β. Πλιώτα να με καλέσει, κάτι που έχω αιτηθεί από την Τετάρτη. Θα αναμένω επίσης από την εισαγγελέα επόπτη της ΕΥΠ Βασιλική Βλαχου να τεκμηριώσει τους λόγους που υπέγραψε την παρακολούθησή μου. Πλέον η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να ψεύδεται και υποχρεούται να ενημερώσει την κοινή γνώμη, σε Ελλάδα και εξωτερικό, γιατί «καταχράστηκε την εξουσία της» : ζητώντας την παρακολούθηση μου και νομοθετώντας για να αποκρύψει την παρακολούθηση. Σας ευχαριστώ όλους για την υποστήριξη. Ευχαριστώ το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και τις ξένες ενώσεις Τύπου».