Θέμα ωρών η πτώση της μαρτυρικής Μαριούπολης από τις δυνάμεις της Ρωσίας, που υποστηρίζει ότι ότι ένοπλες δυνάμεις έχουν πάρει υπό τον έλεγχό τους το λιμάνι της στρατηγικής σημασίας πόλης και προειδοποιεί με νέα χτυπήματα στο Κίεβο, αλλά και σε νατοϊκές δυνάμεις εντός Ουκρανίας.
Στο μεταξύ, όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ, συμφωνήθηκε να ανοίξουν εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων, μεταξύ των οποίων και για την εκκένωση με ιδιωτικά οχήματα της πολιορκημένης Μαριούπολης. Σύμφωνα με την ίδια, άλλοι διάδρομοι απομάκρυνσης θα ανοιχτούν από τις Μπερντιάνσκ, Τοκμάκ και Ενερχοντάρ και αυτοί από την ανατολική περιφέρεια Λουχάνσκ θα λειτουργήσουν αν οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής σταματήσουν τους βομβαρδισμούς τους.
«Σοβαρές ζημιές» υπέστη το καταδρομικό Moskva
Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως το πολεμικό πλοίο Moskva («Μόσχα») υπέστη «σοβαρές ζημιές» και έχει εκκενωθεί από το πλήρωμα του, καθώς χτυπήθηκε από δύο ουκρανικούς πυραύλους χθες βράδυ, μετά από έκρηξη πυρομαχικών που οδήγησε σε φωτιά.
Πρόκειται για τη «ναυαρχίδα», το κυριότερο πυραυλοφόρο καταδρομικό του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, 12.500 τόνων, με περίπου 500 ατόμων πλήρωμα. Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι το πλοίο ήταν οπλισμένο, μεταξύ άλλων, με 16 πυραύλους κρουζ «Vulkan», οι οποίοι έχουν βεληνεκές τουλάχιστον 700 km (440 μίλια).
Ракетний крейсер “Москва” пішов саме туди, куди його послали наші прикордонники на острові Зміїний!
Слава Україні!🇺🇦 pic.twitter.com/zqfdWI7EsA— Armed Forces 🇺🇦 (@ArmedForcesUkr) April 14, 2022
Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν νωρίτερα ότι το ρωσικό καταδρομικό χτυπήθηκε από πυραύλους Neptune, που του προκάλεσαν σοβαρή ζημιά. Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.
Την 24η Μαρτίου, έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό ανέφερε πως κατέστρεψε το Saratov, αποβατικό σκάφος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ, κοντά στη Μαριούπολη, στην Αζοφική Θάλασσα.
Πτώματα βρέθηκαν στη Σούμι
Παράλληλα, συνεχίζεται η σφαγή αμάχων με τις ουκρανικές αρχές να αναφέρουν χθες πως έχουν περισυλλέξει τα πτώματα 765 πολιτών, μεταξύ των οποίων 30 παιδιά, στην περιοχή του Κιέβου, από τις αρχές Απριλίου.
Τοπικός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα πως πάνω από εκατό πτώματα έχουν βρεθεί στην ουκρανική περιφέρεια Σούμι μετά την απόσυρση των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας. «Δυστυχώς ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά, βρίσκουμε πτώματα με τα χέρια δεμένα, με σημάδια από βασανιστήρια, με τραύματα από σφαίρες στα κεφάλια – αυτά είναι φρικιαστικά πράγματα» είπε ο περιφερειάρχης, Ντμίτρο Σιβίτσκι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετοί πολίτες αγνοούνται ή είναι αιχμάλωτοι των Ρώσων στρατιωτών, ενώ πολλοί τραυματίες παραμένουν σε νοσοκομεία. Ο περιφερειάρχης δήλωσε ακόμη πως η πρώτη προτεραιότητα των αρχών είναι να αποκατασταθεί η λειτουργία των δικτύων διανομής φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού και νερού. Πάντα σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι πρώτες εκτιμήσεις είναι πως οι υλικές ζημιές στην περιοχή έχουν αξία περίπου 327 εκατ. δολαρίων.
Σημειώνεται ότι χθες ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) απεύθυναν έκκληση στη Ρωσία «να σταματήσει την καταστροφή ναών και χώρων λατρείας, που, όπως και οι φόνοι χωρείς διάκριση δεκάδων χιλιάδων αμάχων, αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Στην κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο διεθνείς οργανισμοί τόνισαν ακόμη πως θρηνούν τα θύματα του πολέμου ενώ στηλίτευσαν το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ουκρανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως μέχρι σήμερα περίπου 60 εκκλησίες και χώροι λατρείας έχουν καταστραφεί.
Ευχαριστεί «τους φίλους» ο Ζελένσκι
Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε, σε νέο του μήνυμα, την Πολωνία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία για την υποστήριξή τους, μετά την επίσκεψη των προέδρων των τεσσάρων χωρών στο Κίεβο.
Ο Αντρέι Ντούντα, ο Γκιτάνας Ναουσέντα, ο Εγκίλς Λέβιτς και ο Άλαρ Κάρις ταξίδεψαν στην Ουκρανία για να συναντηθούν με τον ομόλογό τους για να δείξουν με αυτόν τον τρόπο την υποστήριξή τους.
Η επίσκεψη των «φίλων της Ουκρανίας» ήταν χρήσιμη και καρποφόρα, είπε ο κ. Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του. Εξήρε τις τέσσερις χώρες, διότι όπως τόνισε βοηθούν την Ουκρανία «από την πρώτη ημέρα», δεν δίστασαν να προμηθεύσουν με όπλα το Κίεβο και δεν έδειξαν δισταγμούς για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.
Πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια 800 εκατ. από ΗΠΑ
Όπως έγινε γνωστό χθες μετά από τηλεφωνική επικοινωνία των Ζελένσκι – Μπάιντεν οι ΗΠΑ θα διαθέσουν πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία διευρύνοντας τον εξοπλισμό που στέλνει η Ουάσινγκτον στο Κίεβο για να αντιμετωπίσει το επικείμενο νέο κύμα της ρωσικής επίθεσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Επίσης, η αμερικανική κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να στείλει κάποιο από τα κορυφαία στελέχη της σε επίσημη επίσκεψη στην ουκρανική πρωτεύουσα ως ένδειξη αλληλεγγύης, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται πηγή ενήμερη για το θέμα. Πιθανόν θα πρόκειται είτε για τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ή για τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, αφού θεωρείται μάλλον απίθανο να ταξιδέψει εκεί ο Μπάιντεν.
Όλες οι εξελίξεις
16.33 Πάνω από 4,7 εκατομμύρια πρόσφυγες έπειτα από 50 μέρες πολέμου
Περισσότεροι από 4,7 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους 50 ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Μέχρι σήμερα η UNHCR έχει καταγράψει συγκεκριμένα 4.736.471 πρόσφυγες. Το τελευταίο 24ωρο 79.962 άνθρωποι διέφυγαν από την εμπόλεμη χώρα.
Η Ευρώπη δεν έχει γνωρίσει ένα τέτοιο κύμα προσφύγων μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σχεδόν το 90% των προσφύγων αυτών είναι γυναίκες και παιδιά, με τις ουκρανικές αρχές να μην επιτρέπουν σε άνδρες σε ηλικία που μπορούν να φέρουν όπλα να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), περίπου 215.000 άνθρωποι που δεν είναι Ουκρανοί έχουν επίσης φύγει από την χώρα, αντιμετωπίζοντας πολλές φορές δυσκολίες στην επιστροφή στις χώρες καταγωγής τους.
Ο ΔΟΜ υπολογίζει επίσης τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων σε 7,1 εκατομμύρια.
Συνολικά, επομένως, περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους είτε διασχίζοντας τα σύνορα για να φτάσουν σε γειτονικές χώρες, είτε βρίσκοντας καταφύγιο σε άλλες περιοχές μέσα στην Ουκρανία.
Πριν από τον πόλεμο, ο πληθυσμός της Ουκρανίας ανερχόταν σε περισσότερους από 37 εκατομμύρια ανθρώπους στα εδάφη που ελέγχονταν από το Κίεβο – χωρίς να περιλαμβάνεται δηλαδή η Κριμαία που προσαρτήθηκε το 2014 από τη Ρωσία, ούτε οι ανατολικές περιοχές που τέθηκαν το ίδιο έτος υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών.
16.14 Η Μόσχα απειλεί με τις «πιο ανεπιθύμητες συνέπειες» εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Γκρούσκο, είναι ο τελευταίος που ήρθε να προστεθεί στη λίστα των Ρώσων αξιωματούχων που απειλούν με αντίποινα εάν η Σουηδία και η Φινλανδία επιλέξουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Γκρούσκο ανέφερε ότι η συμμετοχή τους στη στρατιωτική συμμαχία θα οδηγήσει «στις πιο ανεπιθύμητες συνέπειες».
16.01 Ουκρανία: Η Ρωσία «απαγάγει παιδιά»
Η Ουκρανία απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ να διευκολύνει την επιστροφή των παιδιών της Ουκρανίας που έχουν «απελαθεί παράνομα από την Ουκρανία».
«Η απειλή της παράνομης υιοθεσίας παιδιών Ουκρανών από Ρώσους πολίτες χωρίς να ακολουθηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες που ορίζονται στην ουκρανική νομοθεσία είναι κραυγαλέα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των βασικών προτύπων της ανθρωπότητας, η Ρωσία εμπλέκεται σε κρατικά οργανωμένες απαγωγές παιδιών και στην καταστροφή του μέλλοντος του ουκρανικού έθνους».
Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα τη Μόσχα ότι μεταφέρει βίαια χιλιάδες πολίτες από την πολιορκημένη Μαριούπολη στη Ρωσία.
15.44 ΗΠΑ: Δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες για το Moskva
Ο Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαθέτουν αρκετές πληροφορίες για να επιβεβαιώσουν το αίτιο της έκρηξης στο ρωσικό καταδρομικό Moskva, αφού οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εβλήθη από ουκρανικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.
«Δεν γνωρίζουμε τι προκάλεσε την έκρηξη», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στο δίκτυο MSNBC.
«Είδαμε στις πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ουκρανικός πύραυλος παράκτιας άμυνας το έπληξε. Αυτό δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, απλώς αυτήν την στιγμή δεν διαθέτουμε αρκετές πληροφορίες», είπε.
15:16 Μαρκόν: Οι νομικοί θα απαντήσουν στα περί ”γενοκτονίας”
Οι λέξεις «έχουν νόημα» και στο ερώτημα, αν υφίσταται γενοκτονία στην Ουκρανία, «θα πρέπει να απαντήσουν οι νομικοί και όχι οι πολιτικοί», δήλωσε απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση ο Εμανουέλ Μακρόν, σχολιάζοντας τις επικρίσεις που δέχθηκε από τον Ουκρανό ομόλογό του επειδή δεν θέλησε να περιγράψει τη ρωσική επίθεση ως «γενοκτονία» όπως έκανε ο Μπάιντεν.
«Η Γαλλία είναι η χώρα που περισσότερο, μεταξύ του 2010 και του 2014, βοήθησε την Ουκρανία να εξοπλιστεί για να αμυνθεί», υπογράμμισε ο Μακρόν τονίζοντας τη σημασία της «αποφυγής της κλιμάκωσης του πολέμου».
«Στείλαμε δικαστές και αστυνομικούς για να βοηθήσουν την Ουκρανία να τεκμηριώσει τα εγκλήματα πολέμου», είπε τέλος ο Μακρόν.
Στο μεταξύ και η Μαριν Λεπέν, η οποία είναι πλέον persona non grata στην Ουκρανία, τάχθηκε κατά της χρήσης του όρου γενοκτονία στο Ουκρανικό. Υποστήριξε επίσης εκ νέου ότι η προσάρτηση της Κριμαίας ήταν νόμιμη, διότι έγινε έπειτα από δημοψήφισμα στην περιοχή, και δήλωσε πως δεν θα πάει στο Κιέβο.
15:07 Δεν αλλάζει το πρόγραμμα της Μ.Παρασκευής το Βατικακνό παρά τις αντιδράσεις του Κιέβου
Μέχρι αυτή τη στιγμή το Βατικανό επιβεβαιώνει το πρόγραμμα της τελετής της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κολοσσαίο και βάσει αυτού τον Σταυρό του Μαρτυρίου στην αναπαράσταση της πορείας προς τον Γολγοθά θα σηκώσουν μια Ουκρανή και μια Ρωσίδα.
Και οι δύο γυναίκες είναι νοσηλεύτριες και συγκεκριμένα πρόκειται για Ιρίνα και την Αλμπίνα, οι οποίες εργάζονται στο νοσοκομείο Campus Biomedico της Ρώμης.
Αμφότερες τάσσονται ανεπιφύλακτα κατά του πολέμου στην Ουκρανία. «Ο πόλεμος αυτός μας ένωσε πολύ. Θεωρούμε ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Όλη η ανθρωπότητα πρέπει να ενωθεί για να επιτευχθεί μια λύση, για να επικρατήσει -επιτέλους- η ειρήνη», δήλωσαν οι δυο νοσηλεύτριες, στην ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai.
Η ουκρανική πρεσβεία αντιδρά.
14:57 Τι σημαίνει όταν οι Ουκρανοί λένε ”μακρονίζω”
Στην ενόχληση που προκάλεσε στην Ουκρανία η άρνηση του γάλλου προέδρου να χαρακτηρίσει, όπως ο Τζο Μπάιντεν, όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία αναφέρονται πολλά γαλλικά μέσα ενημέρωσης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι στην Ουκρανία έχει ανακαλυφθεί ο νεολογισμός «μακρονίζω».
Η Le Figaro σημειώνει πως, όταν οι Ουκρανοί λένε «μακρονέ» (macroner στα γαλλικά), πάνω κάτω αναφέρονται σε κάποιον «που συνεχώς δείχνει ανήσυχος, χωρίς να κάνει τίποτα».
14:47 Δήμαρχος Μαριούπολης: Ο αγώνας συνεχίζεται
Η Μαριούπολη ”ήταν, είναι και θα παραμείνει ουκρανική πόλη”, δήλωσε μιλωντας στο γερμανικό δίκτυο ARD ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, ο δήμαρχος της στρατηγικής σημασίας πόληςπου όμως την έχει εγκαταλείψει.
Οι ρωσικές πληροφορίες ότι το λιμάνι της Μαριούπολης έχει καταληφθεί και ότι περισσότεροι από 1.000 Ουκρανοί πολεμιστές έχουν παραδοθεί είναι ψευδείς ειδήσεις, σημείωσε ο Μποϊτσένκο.
Την Μαριούπολη, στις όχθες της Αζοφικής Θάλασσας, εξακολουθούν να υπερασπίζονται το Ττάγμα Αζόφ και πεζοναύτες, σημείωσε ο δήμαρχός της.
14:49 Πρόσθετο στρατιωτικό υλικό από τη Γαλλία στην Ουκρανία
Στο μεταξύ η Γαλλία, όπως ανακοίνωσε η υπουργός ’Αμυνας Φλοράνς Παρλί έπειτα από διαβουλεύσεις με τον Ουκρανό ομολόγο της, παρέδωσε πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας άνω των εκατό εκατ. ευρώ στην Ουκρανία. Η Παρλί ανέφερε ότι οι παραδόσεις αφορούν ”μέσα προστασίας, όπλα και πυρομαχικά, καθώς και οπλικά συστήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες που εξέφρασε η Ουκρανία”.
14:13 Ένταση στις σχέσεις Σερβίας-Ρωσίας
Μήνυμα προς την σερβική πολιτική ηγεσία να είναι πιο συνεπής στην υπεράσπιση των φιλικών σχέσεων με την Μόσχα έστειλε η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
«Έχουμε γνώση των πιέσεων που δέχεται η Σερβία. Καταγράφουμε επίσης τις διακηρύξεις του Βελιγραδίου για την φιλία με την Ρωσία. Ίσως υπάρχει διαφορετική αντίληψη της φιλίας. Εμείς υπερασπιζόμαστε τους φίλους στις δύσκολες στιγμές και πρεσβεύουμε την αρχή όλοι όσοι μας αποκαλούν φίλους να έχουν την ίδια προσέγγιση», δήλωσε με νόημα η Μαρία Ζαχάροβα, μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ.
Η δήλωση αυτή αποτελεί την πρώτη αντίδραση της Μόσχας για την υπερψήφιση από την πλευρά της Σερβίας της πρότασης προσωρινής απομάκρυνσης της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Η Σερβία επίσης υπερψήφισε στον ΟΗΕ και την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η δήλωση της Ζαχάροβα αποτελεί μία σοβαρή προειδοποίηση για να προληφθεί ενδεχόμενη αλλαγή της στάσης του Βελιγραδίου απέναντι στην Ρωσία. Σημειώνεται ότι η Σερβία δεν επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ωστόσο δέχεται ισχυρές πιέσεις να εναρμονιστεί με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ της οποίας επιθυμεί να γίνει μέλος.
13:59 Επιμένουν τα σχόλια στο Βερολίνο για την άρνηση του Κιέβου να υποδεχθεί τον γερμανό πρόεδρο
Μετά τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος χαρακτήρισε την απόρριψη της επίσκεψης τουΦρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Ουκρανία «κάπως εκνευριστική», συνεχίζονται, παρά τη σχετική διάψευση από την πλευρά του Κιέβου, οι αντιδράσεις για τη στάση της ουκρανικής κυβέρνησης.
Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε, σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του Ομίλου Funke, ότι «η απόρριψη της επίσκεψης του Προέδρου, συνιστά απόρριψη της Γερμανίας, καθώς ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος είναι η Γερμανία» και έκανε λόγο για «διπλωματικό λάθος» της Ουκρανίας. Απαντώντας στο ερώτημα εάν σε αυτές τις συνθήκες θα πρέπει ο καγκελάριος να επισκεφθεί το Κίεβο, ο κ. Χάμπεκ σημείωσε ότι το σημαντικό τώρα είναι να λυθεί το πρόβλημα και να μην κλιμακωθεί. «Για αυτό υπάρχουν τα τηλέφωνα», είπε χαρακτηριστικά.
13:31 Μόσχα: Ρυμουλκείται το πολεμικό πλοίο Moskva
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι η φωτιά στο καταδρομικό πλοίο «Moskva», έχει περιοριστεί και ότι ελήφθησαν μέτρα για να ρυμουλκηθεί πίσω στο λιμάνι.
12:49 Λιθουανία: Η απειλή της Ρωσίας δεν είναι κάτι καινούριο. Ήδη έχει πυρηνικά στην Βαλτική
Η απειλή της Ρωσίας να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της στην περιοχή της Βαλτικής «δεν είναι κάτι καινούριο», δήλωσε η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ινγκρίντα Σιμονιτέ, ενώ ο υπουργός Άμυνας της χώρας Άρβιντας Ανουσάουσκας δήλωσε πως η Ρωσία έχει ήδη πυρηνικά όπλα στην περιοχή της Βαλτικής.
Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε πως εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις άμυνές της στην περιοχή, κάτι που περιλαμβάνει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Όπως είπε η Σιμονιτέ ”Το Καλίνινγκραντ είναι μια πολύ στρατιωτικοποιημένη ζώνη, είναι έτσι εδώ και πολλά χρόνια, και βρίσκεται στην περιοχή της Βαλτικής”.
Ο υπουργός Άμυνας Ανουσάουσκας δήλωσε επίσης πως πυρηνικά όπλα έχουν αναπτυχθεί στο ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ πριν από τη σημερινή κρίση.
″Οι σημερινές ρωσικές απειλές φαίνονται πολύ παράξενες, όταν γνωρίζουμε ότι, ακόμη και χωρίς τη σημερινή κατάσταση της ασφάλειας, διατηρούν το όπλο σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Λιθουανίας”.
12:36 Τέσσερις νεκροί και 10 τραυματίες από βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Όλεχ Σινιεγκούμποφ
12:25 Μόσχα: Ερευνα για φερόμενα βασανιστήρια που υπέστησαν στρατιώτες της που αιχμαλωτίστηκαν στην Ουκρανία
Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι ξεκίνησε ποινική έρευνα για βασανιστήρια που φέρεται να διέπραξαν μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε βάρος Ρώσων στρατιωτών καθώς η Μόσχα συνεχίζει τη στρατιωτική εκστρατεία της στην Ουκρανία.
Η επιτροπή, δήλωσε πως ορισμένοι Ρώσοι στρατιώτες είχαν αιχμαλωτισθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις στις περιοχές Ζαπορίζια και Μικολάγιφ και κρατήθηκαν παράνομα από την υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας. «Ρώσοι υπέστησαν φυσική βία και βασανιστήρια προκειμένου να τους αναγκάσουν να δώσουν ψεύτικες εξηγήσεις για την πραγματική κατάσταση της παράνομης κράτησής τους στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, καθώς και για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση (της Ρωσίας)».
Η Ουκρανία έχει πει πως ελέγχει όλες τις πληροφορίες που αφορούν τη μεταχείριση αιχμαλώτων πολέμου.
12:03 Νεχάμερ:Υπάρχει ακόμη ένα μικρό περιθώριο ευκαιρίας για διαπραγματεύσεις
Όπως δήλωσε ο αυστριακός Καγκελάριος που είχε κατ′ ιδίαν συναντήσεις με Ζελένσκι και Πούτιν σε Κίεβο και Μόσχα, υπάρχει ακόμη ένα μικρό περιθώριο ευκαιρίας για διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία αλλά τόνισε ότι οι συγκρούσεις είναι πιθανόν να επιδεινωθούν προτού οι δύο χώρες μπορέσουν να φτάσουν εκεί.
″Και οι δύο βρίσκονται σε εμπόλεμη διάθεση”, σχολίασε ο Νεχάμερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στα πρακτορεία ειδήσεων dpa και APA. ”Ωστόσο και οι δύο γνωρίζουν ότι αυτό πρέπει να τελειώσει κάποια στιγμή”, πρόσθεσε μιλώντας στο γερμανικό και το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων.
Όμως, συνέχισε, φοβάται ότι πρώτα θ« υπάρξει κλιμάκωση στις μάχες στην ανατολική περιφέρεια Ντονμπάς της Ουκρανίας. ”Και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για μια πολύ έντονη και, από ανθρώπινη άποψη, καταστροφική μάχη”.
11:51 197 έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου κι 351 έχουν τραυματιστεί σύμφωνα με την Γενική Εισαγγελία Σε περιοχές του Ντόνετσκ, του Κιέβου και του Χάρκοβο τα περισσότερα θύματα.
11:45 Περισσότερα για τις δηλώσεις Μεντβιέντεφ για πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ Φινλανδίας και Σουηδίας
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε πως, εάν οι δύο χώρες ενταχθούν στη Συμμαχία τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις χερσαίες, τις ναυτικές και τις αεροπορικές δυνάμεις της στη θάλασσα της Βαλτικής για να αποκαταστήσει τη στρατιωτική ισορροπία.
Ο Μεντβέντεφ έθεσε επίσης ρητά το ζήτημα της πυρηνικής απειλής λέγοντας πως δεν θα μπορεί πλέον να γίνεται λόγος για μια «αποπυρηνικοποιημένη» Βαλτική – όπου η Ρωσία διατηρεί το ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία.
«Δεν μπορεί να γίνεται πλέον λόγος για οποιοδήποτε αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς για τη Βαλτική – η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της Ρωσίας από το 2008 ως το 2012.
«Μέχρι σήμερα, η Ρωσία δεν έχει λάβει τέτοια μέτρα και δεν επρόκειτο να λάβει», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.
«Αν μας υποχρεώσουν, τότε… σημειώστε πως δεν ήμασταν εμείς που προτείναμε αυτό», πρόσθεσε.
11:17 Κίεβο: Καταγγελίες για ομηρία αμάχων
Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι περίπου 300 άνθρωποι κρατήθηκαν όμηροι για τέσσερις εβδομάδες στο υπόγειο ενός σχολείου κοντά στο Τσερνιχίβ , στη βόρεια Ουκρανία.
Σε ένα tweet, αναφέρει ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν κρατούσαν παράνομα χωρικούς στο Ιαχίντνε και ότι 18 άνθρωποι φέρεται να πέθαναν κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής.
Αναρτάται μάλιστα και μια φωτογραφία από το χώρο όπου καταγγέλλεται ότι κρατούνταν στον οποίο, όπως φέρονται να έγραψαν τα ονόματα όσων πέθαναν.
Δεν υπάρχει δυνατότητα επιβεβαίωσης της είδησης από ανεξάρτητη πηγή ωστόσο ανταποκρίτρια του BBC που είχε ταξιδέψει την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή, χωρικοί με τους οποίους μίλησε υποστήριξαν ότι περίπου 130 άτομα είχαν στριμωχτεί σε ένα δωμάτιο μεγέθους περίπου 65 τετραγωνικών μέτρων.
11:01 Λονδίνο: Κραματόρσκ και Κοστιαντινίφκα πιθανοί στόχοι των Ρώσων
Οι ουκρανικές πόλεις Κραματόρσκ και Κοστιαντινίφκα πιθανόν να αποτελέσουν στόχους της Ρωσίας και να αντιμετωπίσουν επίπεδα βιαιότητας αντίστοιχα με αυτά που έχουν καταγραφεί σε άλλα αστικά κέντρα από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Σε νεότερη ενημέρωση αναφορικά με την πόλεμο, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι τα «εκτεταμένα πλήγματα με πυραύλους και πυρά πυροβολικού και οι προσπάθειες συγκέντρωσης δυνάμεων για επίθεση» καταδεικνύουν μια αλλαγή στο παραδοσιακό ρωσικό στρατιωτικό δόγμα.
Το υπουργείο πρόσθεσε ότι η συνεχιζόμενη υπεράσπιση της Μαριούπολης από την Ουκρανία δεσμεύει αυτή τη στιγμή σημαντικό αριθμό ρωσικών στρατευμάτων και εξοπλισμό.
10:43 Στο Κίεβο μεταβαίνει ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ
Ο Σάιμον Κόβενι θα είναι ο πρώτος ΥΠΕΞ χώρας μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επισκέπτεται τη χώρα από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Κόβενι, που είναι και υπουργός Άμυνας, θα συναντηθεί με τους Ουκρανούς ομολόγους του,και θα επισκεφθεί περιοχές που έχουν πληγεί άμεσα από τη ρωσική εισβολή.
″Οι συζητήσεις του με την ουκρανική κυβέρνηση θα επικεντρωθούν στον τρόπο με τον οποίο η Ιρλανδία μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει πολιτική και ανθρωπιστική στήριξη στη χώρα και στήριξη στον τομέα της ασφάλειας”, επεσήμανε το γραφείο του Κόβενι. ”Επίσης θα εξεταστεί πώς το Δουβλίνο μπορεί να «βοηθήσει» την Ουκρανία στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην ΕΕ”.
10:34 Απειλές Μεντβέντεβ προς Σουηδία και Φινλανδία
Μετά τις δηλώσεις και διεργασίες σε Φινλανδία και Σουηδία που εξετάζουν το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ σχολίασε πως μια τέτοια εξέλιξη δεν θα συνιστά μεγάλη διαφορά για τη Μόσχα απλά ”θα σηματοδοτεί ότι θα έχουμε μερικούς ακόμη αντιπάλους”.
Ωστόσο πρόσθεσε πως η Ρωσία θα ”λάβει τα μέτρα της όσον αφορά τη Βαλτική…Δεν θα μπορούμε πλέον να μιλάμε για μια Βαλτική απαλλαγμένη από πυρηνικά, οι ισορροπίες θα πρέπει να αποκατασταθούν”.
10:16 Οι ουκρανοί ισχυρίζονται πως ανατίναξαν γέφυρα στο Χάρκοβο στην οποία βρίσκονταν ρώσοι στρατιώτες
Η ανακοίνωση του στρατού αναφέρει πως τα ουκρανικά στρατεύματα ανατίναξαν γέφυρα με Ρώσους, οι οποίοι κατευθύνονταν προς την πόλη Ιζιούμ, στον ποταμό Ντονέτς στο Χάρκοβο. Υποστηρίζει πως «εχθρικά στρατεύματα» καταστράφηκαν ολοσχερώς ενώ η επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε με τη χρήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους.
09:43 Άνοιγμα εννέα ανθρωπιστικών διαδρόμων
Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αφορούν την απομάκρυνση πολιτών από πόλεις όπως Μπερντιάνσκ, Τοκμάκ, Ενερχοντάρ και Μαριούπολη. Ωστόσο δεν θα ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι από την περιοχή του Λουχάνσκ εάν οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής δεν σταματήσουν τους βομβαρδισμούς.
09:28 Εάν υπήρξε ουκρανική επίθεση στο ρωσικό πολεμικό πλοίο έχει συμβολική και στρατιωτική αξία
Ο καθηγητής Μάικλ Πέτερσεν, διευθυντής του Ρωσικού Ινστιτούτου Ναυτικών Σπουδών στο Ναυτικό Πολεμικό Κολέγιο των ΗΠΑ, μίλησε στο Today του Radio για την έκρηξη στο ρωσικό πολεμικό πλοίο Moskva.
Όπως λέει είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη, αλλά ”πραγματικά μοιάζει όλο και περισσότερο ότι οι Ουκρανοί έχουν καταφέρει να πετύχουν μια όχι ασήμαντη νίκη στη θάλασσα”.
″Νομίζω ότι είναι κάτι που έχει συμβολική και στρατιωτική αξία επίσης”, εξηγεί. ”Αυτή είναι η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας είναι ένα σύμβολο της ρωσικής ναυτικής δύναμης”.
Τονίζει δε πως οι Ουκρανοί έχασαν το μεγαλύτερο μέρος του ναυτικού τους από τους Ρώσους το 2014, επομένως ”έχει μια συμβολική αξία γιατί μετά από όλα αυτά, εξακολουθούν να είναι σε θέση να χτυπήσουν τη ρωσική στρατιωτική δύναμη με τρόπους που θα πονέσουν τη Μόσχα”.
Προσθέτει ότι μπορεί να έχει ”σημαντική στρατιωτική αξία επίσης”, καθώς ”το ρωσικό ναυτικό μπορεί να εκτιμήσει ότι θα πρέπει να επιχειρεί πιο ανοιχτά τώρα από ό,τι πριν”. ”Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά του να παρέχει στήριξη στα στρατεύματα στην ξηρά και μπορεί να εμποδίσει την ικανότητά τους να παρέχουν αεράμυνα σε παράκτιες περιοχές”.
09:15 242 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (13/4/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 242 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 42 ανήλικοι. Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 19.517 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 5.633 ανήλικοι.
09:07 Αρνείται τα πάντα ο Ζελένκσι για τον χαρακτηρισμό του προέδρου της Γερμανίας ως ”ανεπιθύμητου στο Κίεβο”
″Δεν μας προσέγγισε επίσημα ο Γερμανός πρόεδρος ή το γραφείο του Γερμανού προέδρου για αυτήν την επίσκεψη”, είπε ο κ. Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τους ηγέτες της Πολωνίας, της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας και την μίνι κρίση στη σχέση με το Βερολίνο.
Ο Φρανκ – Βάλτερ Στάινμαϊερ, σχεδίαζε να μεταβεί στο Κίεβο μαζί με του ηγέτες των χωρών αυτών αλλά όπως ο ίδιος δήλωσε, του μεταφέρθηκε πως είναι ”ανεπιθύμητος” στην Ουκρανία λόγο παρελθόντων πολιτικών του στην αρχιτεκτονική της σχέσης της Γερμανίας με τη Ρωσία. Σχετικές δηλώσεις έγιναν και από τον ουκρανό πρέσβη στο Βερολίνο.
Το θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Γερμανία με τον Καγελάριο, Ολαφ Σολτς να κάνει λόγο για μιας ”κάπως ενοχλητική” κατάσταση, την ΥΠΕΞ και κυβερνητική εταίρο από πλευράς των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ και δηλώνει πως η στάση του Κιέβου ήταν ”λυπηρή”. Εξέχον στέλεχος του SPD προειδοποίησε την ουκρανική κυβέρνηση εναντίον οποιασδήποτε ”επέμβασης σε εσωτερικά πολιτικά ζητήματα στη χώρα μας” ενώ ο Φρίντριχ Μερτς, ο αρχηγός των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), έκανε λόγο για ’διπλωματική προσβολή”.
08:44 Η ESA διακόπτει τη συνεργασία του με την Roscosmos και για τις μελλοντικές ρωσικές ρομποτικές αποστολές Luna προς εξερεύνηση της Σελήνης.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) ζήτησε ήδη να αφαιρεθεί η ευρωπαϊκή κάμερα προσεδάφισης Pilot D από την αποστολή Luna 25, που προγραμματίζεται να εκτοξευθεί αργότερα εντός του 2022. Όπως είπε ο γενικός διευθυντής της ESA Γερμανός Γιόζεφ Ασμπάχερ, ”ήδη επικοινώνησα με τον επικεφαλής της Roscosmos και υπέβαλα το αίτημα η κάμερα να αποθηκευθεί με ασφάλεια, εωσότου επιστραφεί στην ESA”.
Πάντως ο διευθυντής ανθρώπινης και ρομποτικής εξερεύνησης της ESA Ντέιβιντ Πάρκερ ανέφερε ότι η αφαίρεση της κάμερας δεν θα έχει επίπτωση στην ικανότητα της Ρωσίας να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη σεληνιακή αποστολή.
Η απόφαση της ESA σημαίνει επίσης ότι σταματά η συνεργασία της με τη Roscosmos στις επόμενες αποστολές Luna 26 και 27. Το ρόβερ της αποστολής Luna 27, που σχεδιαζόταν να εκτοξευθεί το 2025, επρόκειτο να διαθέτει ένα ευρωπαϊκής κατασκευής σύστημα οπτικής πλοήγησης με τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και ένα τρυπάνι γεωτρήσεων για λήψη σεληνιακών δειγμάτων από το υπέδαφος του φεγγαριού. Πλέον, σύμφωνα με τον Ασμπάχερ, το τρυπάνι θα ”πετάξει” στη Σελήνη ενσωματωμένο σε αποστολή της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).
08:25 Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο επίσκεψης αξιωματούχου στο Κίεβο
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μελετά το τρέχον διάστημα το ενδεχόμενο να στείλει κάποιο από τα κορυφαία στελέχη της σε επίσημη επίσκεψη στο Κίεβο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία, σύμφωνα με πηγή ενήμερη για τη συζήτηση αυτή που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Πιθανόν θα πρόκειται είτε για τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ή για τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, σύμφωνα με την πηγή. Θεωρείται μάλλον απίθανο να ταξιδέψει στην ουκρανική πρωτεύουσα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
08:13 Σοβαρές ζημιές στην ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα
Το κυριότερο πυραυλοφόρο καταδρομικό του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, Moskva («Μόσχα»), υπέστη ”σοβαρές ζημιές” καθώς λόγω φωτιάς σημειώθηκε έκρηξη πυρομαχικών που μετέφερε, όπως ανακοίνωσε το υπ.Άμυνας της Ρωσίας. Το πλήρωμα απομακρύνθηκε.
Ωστόσο, ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριζαν νωρίτερα ότι το ρωσικό καταδρομικό χτυπήθηκε από πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Neptune. Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.
Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, μίλησε επίσης μέσω YouTube περί ουκρανικών πληγμάτων στο καταδρομικό, μίλησε για «έκπληξη στη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας».
Το καταδρομικό σοβιετικού σχεδιασμού είχε τεθεί σε υπηρεσία το 1983, όταν ονομαζόταν Slava («Δόξα»). Άλλαξε όνομα («Μόσχα») μετά τη διάλυση της πάλαι ποτέ σοβιετικής ένωσης. Εφοδιασμένο με δεκαέξι εκτοξευτήρες πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας P-1000 Vulcan, καθώς και διάφορα ανθυποβρυχιακά και αντιαεροπορικά όπλα, το καταδρομικό αναπτύχθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2015 στην ανατολική Μεσόγειο, για να προστατεύει τη ρωσική αεροπορική βάση Χμάιμιμ στη Συρία, σύμφωνα με το TASS.
08:02 Η Ρωσία να σταματήσεις τις επιθέσεις σε χώρους λατρείας, ζητά ΟΑΣΕ και Συμβούλιο της Ευρώπης
Οι δυο οργανισμοί μάλιστα προειδοποιούν τη Μόσχα πως ”όπως και οι φόνοι χωρίς διάκριση δεκάδων χιλιάδων αμάχων” η καταστροφή χώρων λατρείας ”αποτελούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
«Μας προκαλεί φρίκη η καταστροφή ναών και χώρων λατρείας: εκκλησιών, συναγωγών και τεμενών. Είναι ζωτικής σημασίας για τις ποικίλες θρησκευτικές κοινότητες της χώρας, ακόμη περισσότερο σε καιρούς κρίσης», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ουκρανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως περίπου 60 εκκλησίες και χώροι λατρείας έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου.
07:47 100 και πλέον νεκροί εντοπιστήκαν στην πόλη Σούμι, μετά την απόσυρση του ρωσικού στρατού
«Δυστυχώς ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά, βρίσκουμε πτώματα με τα χέρια δεμένα, με σημάδια από βασανιστήρια, με τραύματα από σφαίρες στα κεφάλια — αυτά είναι φρικιαστικά πράγματα», δήλωσε σε δημοσιογράφους χθες ο Ντμίτρο Σιβίτσκι, ο περιφερειάρχης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετοί πολίτες αγνοούνται ή είναι αιχμάλωτοι των ρώσων στρατιωτών. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί τραυματίες σε νοσοκομεία, κατά τον κ. Σιβίτσκι.
Ο περιφερειάρχης δήλωσε ακόμη πως η πρώτη προτεραιότητα των αρχών είναι να αποκατασταθεί η λειτουργία των δικτύων διανομής φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού και νερού. Πάντα σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι πρώτες εκτιμήσεις είναι πως οι υλικές ζημιές στην περιοχή έχουν αξία περίπου 327 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 300 εκατ. ευρώ).