Την απόφαση της κυβέρνησης να «σφυρίξει λήξη» της πανδημίας για το καλοκαίρι, έσπευσε να υπερασπιστεί ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Την ώρα που συνάδελφοί του επιστήμονες, όπως ο ιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, εκφράζουν σοβαρότατες επιφυλάξεις για την κίνηση αυτή την ώρα που η πανδημία παραμένει εδώ, ο Γκ. Μαγιορκίνης έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι για τους εμβολιασμένους ο ιός είναι ασφαλέστερος από την γρίπη.
«Για τους εμβολιασμένους, ο κίνδυνος είναι πλέον εξαιρετικά χαμηλός για εισαγωγή σε ΜΕΘ ή για θάνατο. Είναι χαμηλότερος και από αυτόν της γρίπης για να πάθουν κάτι, λόγω και της σχετικά χαμηλότερης νοσηρότητας της Όμικρον», υποστήριξε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. Όπως είπε, για τους εμβολιασμένους κατά του κορωνοϊού είναι πολύ ασφαλέστερη πλέον η πανδημία απ’ ό,τι είναι η επιδημία της γρίπης, ενώ οι ανεμβολίαστοι εξακολουθούν και έχουν υψηλό κίνδυνο.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η πίεση στο σύστημα Υγείας είναι πια διαχειρίσιμη. «Οπότε, με βάση την αρχή της αναλογικότητας, πρέπει να προχωρήσουμε σε αναστροφή των περιορισμών ώστε ο κόσμος να γυρίσει σε μια κανονικότητα», ανέφερε.
Ερωτηθείς για το γεγονός ότι η κυβέρνηση προκατέλαβε για άλλη μια φορά την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, ανακοινώνοντας την κατάργηση των μέτρων πριν τις σχετικές εισηγήσεις, ο Γκ. Μαγιορκίνης υποστήριξε ότι έχει γίνει ζύμωση γύρω από αυτά τα μέτρα, και γενικά υπάρχει συναίνεση σε αυτό. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ισχυρή αντίρρηση για την απόσυρση των μέτρων», δήλωσε.
Τέλος, για τη διατήρηση της υποχρέωσης διενέργειας ενός rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους χώρους εργασίας, είπε ότι «είναι ένα προληπτικό μέτρο, έχει έναν πολύ ήπιο χαρακτήρα και ο σκοπός είναι να παρακολουθήσουμε τους επόμενους μήνες την κινητικότητα του ιού μέσα σε αυτές τις ομάδες». «Εννοείται, εάν δούμε σε βάθος χρόνου ότι δεν χρειάζεται, θα αποσυρθεί και αυτό το μέτρο. Αλλά πηγαίνουμε βήμα-βήμα», κατέληξε.