Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε ότι τερματίζει από τώρα και στο εξής τη συνεργασία με τη Ρωσία για τις αποστολές στην Σελήνη και πως θα στραφεί προς τη NASA και ιδιώτες εμπορικούς παρόχους για την ανάπτυξη νέων σημαντικών τεχνολογιών.
Η ESA, που έλαβε αυτή την απόφαση ως συνέπεια του ρωσικού πολέμου εις βάρος της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει τη συνεργασία με τη Ρωσία και για τη ρομποτική αποστολή στον Άρη που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.
«Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Γενικός Διευθυντής της ESA ξεκίνησε συνολική επανεξέταση όλων των δραστηριοτήτων που είναι σε εξέλιξη αυτήν τη στιγμή σε συνεργασία με τη Ρωσία και την Ουκρανία», αναφέρει η ανακοίνωση της ESA που δόθηκε στη δημοσιότητα, «για να καθορίσει τις πιθανές συνέπειες αυτού του νέου γεωπολιτικού πλαισίου για την ESA όσον αφορά προγράμματα και δραστηριότητες».
Στη συνέχεια το συμβούλιο της ESA κατέληξε στην απόφαση να σταματήσει να συνεργάζεται πλέον με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos για τις αποστολές Luna 25, 26 και 27. Η ESA είχε σκοπό να συμμετάσχει στις τρεις ρωσικές ρομποτικές αποστολές στη Σελήνη, ξεκινώντας με την προγραμματισμένη Luna 25 τον Αύγουστο.
«Η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και οι επακόλουθες κυρώσεις που επιβλήθηκαν οδήγησαν σε θεμελιώδη αλλαγή των συνθηκών και καθιστούν αδύνατη για την ESA να υλοποιήσει τη σχεδιαζόμενη σεληνιακή συνεργασία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Αντίθετα, η ESA θα συμμετάσχει με το Πακέτο της για Παρατήρηση Πόρων και Επιτόπιες Αναζητήσεις για Εξερεύνηση, Εμπορική Εκμετάλλευση και Μεταφορά (PROSPECT) στην αποστολή Luna 27, ενώ θα δώσει μια κάμερα πλοήγησης που προοριζόταν για το Luna 25, σε εμπορικά διαστημόπλοια ως μέρος του προγράμματος υπηρεσιών Commercial Lunar Payload της NASA.
Η ESA ανακοίνωσε ότι εργάζεται επί του παρόντος πάνω σε μια εναλλακτική διαδρομή ώστε να αξιοποιηθεί η πιλοτική τεχνολογία προσγείωσης ακριβείας και αποφυγής κινδύνων, που προοριζόταν για το Luna 27.
Η ESA είχε ήδη ανακοινώσει από τις 17 Μαρτίου ότι δεν θα συνεργάζεται πλέον με τη Ρωσία στην αποστολή για τον Άρη ExoMars, η οποία είχε προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, η ιταλική διαστημική υπηρεσία, Thales Alenia Space, ανακοίνωσε ότι μελετά πιθανούς τρόπους να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ExoMars χωρίς να χρειαστεί η εμπλοκή της Ρωσίας. Η Roscosmos επρόκειτο να παράσχει κάποια τεχνολογία, επιστημονικά ωφέλιμα φορτία και οχήματα εκτόξευσης για την αποστολή, αλλά τα βασικά στοιχεία της αποστολής, συμπεριλαμβανομένου του Rosalind Franklin Rover, είναι έργα της ESA και έχουν περάσει τις αξιολογήσεις ετοιμότητας πτήσης.
Η ESA υπέγραψε επίσης πρόσφατα συμφωνία με την Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία για να δώσει ένα φασματόμετρο μάζας στην αποστολή στη Σελήνης της Ιαπωνίας ISRO LUPEX που έχει προγραμματιστεί για το 2024, στο πλαίσιο της προσπάθειας της ευρωπαϊκής υπηρεσία να βρει νέους εταίρους για τη ανάπτυξη της τεχνολογίας διαστήματος.