Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις με θέμα “Τουρισμός 2022. Η “βαριά βιομηχανία” για τα κέρδη των τουριστικών ομίλων στις πλάτες των εργαζομένων και των επαγγελματιών. Οι θέσεις του ΚΚΕ.” των ΚΟ της ΕΠ Κρήτης σε Ηράκλειο και Χανιά.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Στεφανάκης στέλεχος του ΚΚΕ και πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:
«(…) Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις ιδιαίτερα στον Τουρισμό ζούμε αυτή τη στιγμή κυριολεκτικά στο πετσί μας, ότι το «τουριστικό θαύμα» και οι μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης του κλάδου στην ουσία είναι η αιτία που ζούμε χειρότερα από τότε που η ανάπτυξη έτρεχε με πιο αργούς ρυθμούς.
Πληρώσαμε πανάκριβα τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του Τουρισμού στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια. Η «ευελιξία» στην αγορά εργασίας με την εποχική απασχόληση και τις ελαστικές μορφές, η εντατικοποίηση, οι χαμηλοί μισθοί και μια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα Ξενοδοχεία που εφαρμοζόταν μόνο στο 10% των εργαζομένων στον κλάδο ήταν η αναγκαία προϋπόθεση για το «τουριστικό θαύμα».
(…) Έτσι ξεκινάει ο τουρισμός για το 2022, με προοπτικές ακόμα χειρότερες για τους εργαζόμενους. Και όλα αυτά πάνω από χιλιάδες πτώματα αμάχων, πάνω από τα κορμιά εκατομμύρια εργαζόμενων που ζουν στη φτώχεια και την ανεργία, που δουλεύουν με τους ίδιους όρους που δούλευαν οι εργαζόμενοι πριν 200χρόνια με 12ωρα, 7ημερα, για ένα κομμάτι ψωμί και με πολύ πιθανό πλέον το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα πολλοί να μένουν χωρίς ρεύμα, χωρίς τα βασικά που χρειάζεται σήμερα για να ζήσει μια οικογένεια. Εργαζόμενοι, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι που ζουν απροστάτευτοι από φυσικές καταστροφές, από πυρκαγιές.
(…) Οι μεγάλες αντιθέσεις που δημιουργεί η τουριστική και στην ουσία η ίδια η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν έχουν τελειωμό, ειδικά όταν μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη στη Κρήτη που μετράει χιλιάδες τουριστικά κρεβάτια, τεράστια Ξενοδοχεία που μοιάζουν με ολόκληρα χωριά και, στο Αρκαλοχώρι οι πληγέντες εργαζόμενοι και οι φτωχοί αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, που πολλοί από αυτούς δούλευαν είτε οι ίδιοι είτε τα παιδιά τους τα καλοκαίρια σε αυτά τα ξενοδοχεία , σήμερα βρίσκονται ακόμα σε κοντέϊνερ μετά το σεισμό.
(…) Ξεδιάντροπα μας λένε τώρα ότι θα μοιραστούμε τα βάρη της νέας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με τα 2 χρόνια της ύφεσης ,με την ακρίβεια και τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πόλεμο. Και ρωτάμε: Τι ακριβώς μοιραστήκαμε τον καιρό της ανάπτυξης, για να μοιραστούμε και τώρα που κατα τα λεγόμενα τους είναι πιο δύσκολα τα πράγματα και πρέπει όλοι να δουλέψουμε σκληρά; Τι ακριβώς πλήρωσαν οι πάμπλουτοι μεγιστάνες, οι επιχειρηματικοί όμιλοι μέχρι σήμερα; Που πήγαν όλα αυτά τα δισεκατομμύρια από τα ρεκόρ στο τουρισμό;
Και όταν λένε να δουλέψουμε όλοι σκληρά όπως είπε ο προχθές ο Κικίλιας στα βαφτίσια του αεροπλάνου της TUI, τί εννοούν δηλαδή; Θα σας πούμε εμείς τί εννοούν. Εννοούν να συνεχιστεί το αίσχος μέσα στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια που έχουν μετατραπεί σε κάτεργα, με μισθούς στα επίπεδα του 2010, χωρίς να εφαρμόζονται οι ΣΣΕ. Εννοούν να μην διεκδικήσουμε τίποτα εμείς οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι οικογενειακές επιχειρήσεις στο τουρισμό. Εννοούν να συνεχίζουν να παίρνουν μεγάλα πακέτα επιδότησης, επιχορηγήσεις. Πακέτα στήριξης προς τους μεγάλους ομίλους όπου μαζί με τα πρωτόκολλα λάστιχο αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα για να ανακάμψουν τα κέρδη τους.
Γεγονός που επιβεβαιώνεται και με νούμερα, ειδικά όσο αφορά τα 5στερα ξενοδοχεία ότι πραγματοποιήθηκε σε σημαντικό βαθμό τη περσινή σεζόν σε σχέση με το 2019 με την αναπλήρωση τζίρου να αγγίζει το 92% και τα έσοδα στα 2,8 δις. Με βάση τα επίσημα στοιχεία δηλαδή και ιδιαίτερα τα εποχικά ξενοδοχεία, μέσα σε περίπου 4 μήνες άγγιξαν το 75% του τζίρου του ’19.
Μάλιστα με ανακοινώσεις τους ο ΣΕΤΕ και η ΠΟΞ ζητάνε τώρα νέα μέτρα για τη σεζόν του 22 όπως την επέκταση του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι τον Ιούνιο, μέτρα και πακέτα στήριξης, φοροαπαλλαγές, για τις επιχειρήσεις που δούλευαν με τουρίστες από τις πρώην Σοσιαλιστικές χώρες και που πλήττονται λόγο του πολέμου. Ζητάνε υποδομές και έργα που θα εξυπηρετούν την τουριστική κερδοφορία και όχι τις ανάγκες της κάθε περιοχής , ζητάνε να πάρουν τις παραλίες που έχουν απομείνει, τα βουνά και ότι υπάρχει προς εκμετάλλευση.
(…) Τελικά οι εργαζόμενοι τί κερδίζουν και τί κέρδισαν από όλα αυτά τα κέρδη; Οι αυτοαπασχολούμενοι;
Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων εδώ και δύο χρόνια ζούσαν με το ποσό των 534 ευρώ και αυτό όχι για όλους τους μήνες, έχασαν δηλαδή στη καλύτερη των περιπτώσεων το 40% του εισοδήματος τους. Οι εποχικοί εργαζόμενοι είδαν ξανά ολόκληρο μισθό και όχι όλοι στη σεζόν του 21, μισθό που βγήκε με εξαντλητική δουλειά, ίσα ίσα για 4 μήνες, με άλλους 4 μήνες ταμείο ανεργίας και δε μιλάμε για όλους. Ο μέσος όρος μισθών στους εργαζόμενους του κλάδου είναι από τους μικρότερους πανελλαδικά από το 2010 μέχρι σήμερα, με τα ποσοστά ανεργίας κατά πολύ αυξημένα.
Σε πολύ δύσκολη κατάσταση βρέθηκαν και οι αυτοαπασχολούμενοι του κλάδου και οι επιχειρήσεις με μικρό αριθμό εργαζομένων ιδιαίτερα στην εστίαση. Η κρίση που αντιμετώπισαν οι μικρές επιχειρήσεις είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί.
(…) Η ΝΔ , ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα έχουν τεράστιες ευθύνες για αυτή τη κατάσταση, διότι δε κάνουν τίποτα άλλο πέρα από το να διαγωνίζονται για το ποιος μπορεί να διασφαλίσει περισσότερα στο κεφάλαιο. Υπηρέτησαν και υπηρετούν με μεγάλη συνέπεια αυτή τη πολιτική όλα αυτά τα χρόνια. Έχουν τον ίδιο ακριβώς στόχο ανεξάρτητα με το ότι διαφωνούν στο πώς θα τον πετύχουν. Και οι δύο έχουν στόχο να ενισχύουν την κερδοφορία των ομίλων στο τουρισμό , καταδικάζοντας τους εργαζόμενους στην βαρβαρότητα που κρύβεται πίσω από τη χλιδή .Άλλωστε αυτό το σκοπό εξυπηρετούν και συνδικαλιστές στελέχη, μέλη και συμπορευόμενοι με αυτά τα κόμματα μέσα στην Ομοσπονδία και τα σωματεία των εργαζομένων.
(…) Η λύση βρίσκεται στη πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ θεωρεί ότι ο τουρισμός είναι ανθρώπινη ανάγκη, καθολικό λαϊκό δικαίωμα που έχει άμεση σχέση με την αναπλήρωση της εργατικής δύναμης και όχι εμπόρευμα.
Τέτοιου είδους δικαιώματα κατέκτησαν οι εργαζόμενοι μόνο στις σοσιαλιστικές χώρες, όπου η μείωση του χρόνου εργασίας, η εξασφάλιση των δωρεάν διακοπών, η μείωση του συντάξιμου χρόνου εξασφαλίστηκαν από το σοσιαλιστικό σύστημα. Μόνο στις σοσιαλιστικές χώρες ο εσωτερικός τουρισμός είχε λαϊκό χαρακτήρα. Με οργανωμένες διακοπές και κατασκηνώσεις, με την εξειδίκευση στις ανάγκες της πρόνοιας και της υγείας, με ειδικά δίκτυα για τα παιδιά και τους νέους. Δικαιώματα που ακόμα και στις πιο ανεπτυγμένες καπιταλιστικά χώρες, για τη πλειοψηφία των εργαζομένων δεν περνούν καν από το μυαλό τους.
(…) Ο καπιταλισμός δε μπορεί να γίνει ανθρώπινος, δε χωράει μέσα του φιλολαϊκή πολιτική, ούτε στάδια. Υπάρχει η αρνητική πείρα από τη συμμετοχή κομμουνιστικών και αριστερών κομμάτων στις κυβερνήσεις άλλων χωρών , όπως στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Κύπρο και αλλού. Η μόνη λύση είναι να ανατραπεί και να αντικατασταθεί με την εργατική λαϊκή εξουσία όπου θα καταργήσει την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Μόνο με αυτή τη προϋπόθεση μπορεί η τουριστική και οικονομική δραστηριότητα να σχεδιαστεί και να αναπτυχθεί προς όφελος των λαών.
Με την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της ο τουρισμός θα γίνει δικαίωμα και γέφυρα πραγματικής φιλίας, γνωριμίας και συνεργασίας των λαών. Η αναψυχή και η ξεκούραση θα αποτελούν κατοχυρωμένο δικαίωμα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και όχι ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Θα απολαμβάνουν τις ομορφιές όλης της χώρας με σύγχρονες υποδομές, που τώρα αδυνατούν σε ένα μεγάλο ποσοστό, κυρίως για οικονομικούς λόγους.
Οι εργαζόμενοι στον κλάδο θα συμμετέχουν στην εξουσία και θα έχουν συγκροτημένα δικαιώματα. Θα απολαμβάνουν και οι ίδιοι μέρες ξεκούρασης και αναψυχής. Τα δάση, οι παραλίες θα δίνουν ζωή και χαρά για τα θα ανήκουν στον λαό.
Στα πλαίσια της εργατικής εξουσίας αυτό μπορεί να διασφαλιστεί, μέσω του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού μιας σοσιαλιστικής οικονομίας.
Ο σοσιαλισμός είναι η μόνη επίκαιρη και ρεαλιστική λύση.»
Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.