Ένας ακάλυπτος πρωθυπουργός

Εκτός από το φιάσκο με την πρόκληση του Τάγματος Αζόφ στην ελληνική Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει να αντιμετωπίσει και τις διαφωνίες στο εσωτερικό της Ν.Δ., αλλά και τις ζυμώσεις στα δεξιά της.

Σε μια κρίσιμη καμπή που ό,τι και αν σχεδιάζει δεν του βγαίνει με τίποτα έχει βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός είχε διαφημίσει ως προσωπική του πρωτοβουλία την πρόσκληση στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου να μιλήσει στην ελληνική Βουλή για το δράμα του ουκρανικού λαού απέναντι στη ρωσική εισβολή. Ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να δώσει στο γεγονός πανηγυρικό χαρακτήρα και να καρπωθεί και ο ίδιος πολιτικούς πόντους από αυτό. Ολα αυτά όμως τελικά τα επισκίασε το διάγγελμα του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ, το οποίο αποτελεί βέβαια ξεκάθαρη πρόκληση.

Διότι μόνο ως πρόκληση μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο πήγε, με ευθύνη του πρωθυπουργού, να μετατραπεί σε «πλυντήριο» για τους Ουκρανούς ναζιστές -που είχαν ιδιαίτερη σχέση με την εγχώρια ναζιστική οργάνωση, τη Χρυσή Αυγή, εδώ και δεκαετίες- και για τα επίσημα ανατριχιαστικά σύμβολά τους που δεν είναι άλλα από το διαβόητο Wolfsangel (λυκοπαγίδα) -το έμβλημα της 4ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας των Ες Ες που ευθύνεται για τις σφαγές στην Κλεισούρα και στο Δίστομο- και τον «μαύρο ήλιο» (Schwarze Sonne), ένα από τα πιο σκοτεινά σύμβολα της ναζιστικής περιόδου.

Εντονη δυσαρέσκεια στη Ν.Δ.

Παρόλα αυτά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ότι δεν είδε τον τόσο ογκώδη ναζιστικό ελέφαντα στο δωμάτιο και στη δήλωσή του δεν είπε λέξη για το διάγγελμα του Τάγματος Αζόφ στην ελληνική Βουλή. Τον είδαν όμως πολλοί μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ., όπου και υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια. Κάτι που φανερώνει και η δημόσια τοποθέτηση του βουλευτή Λάρισας της Ν.Δ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι «θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει αποφευχθεί», ενώ ο βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας είπε (ρ/σ «Στο Κόκκινο») ότι «με το χθεσινό του φέρσιμο ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους απεδείχθη κατώτερος της τιμής που του έκανε η ελληνική Βουλή».

Την εσωκομματική αυτή δυσαρέσκεια ανέλαβε να εκφράσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την παρέμβασή του κατά την οποία κατήγγειλε ως «μεγάλο λάθος αυτό που έγινε».

Μομφή που εκθέτει ευθέως τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού είναι σαφές ότι δεν απευθύνεται βέβαια μόνο προς την επιλογή του Β. Ζελένσκι να προβάλει το Τάγμα Αζόφ στο ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά και προς όσους του επέτρεψαν να το κάνει.

Αλλωστε φαίνεται ότι ο κ. Σαμαράς διαφωνεί και με την επιλογή του πρωθυπουργού να στείλει όπλα στην Ουκρανία, με το σκεπτικό ότι από τη μία δεν αποτελούν ουσιαστική βοήθεια προς αυτή και από την άλλη βάζουν σε κίνδυνο την Ελλάδα.

Είναι φανερό λοιπόν πως ο Κυρ. Μητσοτάκης δέχεται ασφυκτική πίεση από παντού. Από την κοινή γνώμη λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης να διαχειριστεί την ενεργειακή κρίση και το τσουνάμι της ακρίβειας. Από την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης αλλά και από τις εσωκομματικές αντιδράσεις που προκαλούνται στη Ν.Δ. με αφορμή προσωπικές επιλογές του. Ως γνωστόν το θέμα τον πρόωρων εκλογών το έχει στην παρούσα φάση κλείσει υπό τον φόβο της τιμωρητικής ψήφου των πολιτών λόγω της ακρίβειας, ενώ μπροστά στην κλιμακούμενη κυβερνητική φθορά έχει αναδιπλωθεί και απέναντι στον μέχρι πρότινος διακηρυγμένο του στόχο για αυτοδυναμία.

Και αισθάνεται πίεση τόσο στα αριστερά του, από τον Νίκο Ανδρουλάκη τον οποίο αρχικά προώθησε ως παίκτη στο πολιτικό σκηνικό γιατί θεωρούσε ότι θα προκαλέσει πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τελικά είδε ότι έχει ο ίδιος απώλειες ψηφοφόρων του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ που είχαν πάει στη Ν.Δ. και τώρα γυρνάνε πίσω. Οσο και στα δεξιά του, από τους διάφορους αρχηγίσκους της Ακροδεξιάς που διαγκωνίζονται για το ποιος θα πρωτοδιεκδικήσει ψήφους από το κουφάρι της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, αλλά και θα αποσπάσει ψηφοφόρους από τη Ν.Δ. που επίσης διεκδικεί το ακροδεξιό ακροατήριο αλλά αισθάνεται ότι το έχει δυσαρεστήσει τόσο με τη στροφή του πρωθυπουργού στο Μακεδονικό, όσο και με το ζήτημα των εμβολίων.

Η «κίνηση» Μπογδάνου

Ως γνωστόν, μέσα σε αυτούς τους διαγκωνισμούς προστέθηκε τελευταία και ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο οποίος ανακοίνωσε ακροδεξιά «κίνηση» με το όνομα «Εθνική Συμφωνία» και με τη φιλοδοξία να συμμαχήσει με το άλλο ακροδεξιό δίδυμο των Θάνου Τζήμερου και Φαήλου Κρανιδιώτη που έχουν κοινό κόμμα και το οποίο αποκαλούν «Δημιουργία».

Στην παρουσίαση της «κίνησης» Μπογδάνου βρέθηκε και ο -άλλοτε γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ., επί προεδρίας Καραμανλή- Νίκος Καραχάλιος, ο οποίος όμως δηλώνει σε συνομιλητές του ότι δεν έχει πρόθεση να συμπορευτεί με την ομάδα Μπογδάνου και ότι απευθύνεται σε άλλο διακριτό πολιτικό χώρο, ο οποίος εκτείνεται από την Κεντροδεξιά μέχρι τη Δεξιά. Με την δική του κίνηση, που έχει ονομάσει «Δημοκράτες», φιλοδοξεί να συσπειρώσει δυσαρεστημένα από τον Κυρ. Μητσοτάκη πρώην στελέχη της Ν.Δ., τα οποία, όπως λέει, μπορεί να είναι «λοχαγοί» του Κ. Καραμανλή, υπουργοί του Αντ. Σαμαρά ή γραμματείς του Β. Μεϊμαράκη, ενώ ιδεολογικά αυτοπροσδιορίζεται ως «παραδοσιακή Νέα Δημοκρατία».

Με δεδομένο ότι η πρώτη κάλπη θα στηθεί με απλή αναλογική, γεγονός που δημιουργεί μεγαλύτερες προϋποθέσεις για την έκφραση της λεγόμενης χαλαρής ψήφου, αλλά κυρίως όσο η φθορά τις κυβέρνησης θα εντείνεται, τόσο θα βλέπουμε ζυμώσεις έξω από τη Ν.Δ. που θα εντείνουν και την πίεση που αισθάνεται ο πρωθυπουργός.

Γιάννης Μπασκάκης- Εφ.ΣΥΝ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί