Συνεχίζονται με σφοδρότητα οι αντιδράσεις για την πυραυλική επίθεση που έπληξε τον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, όπου σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των θυμάτων έχουν χάσει τη ζωή τους 52 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 109. Στα ανατολικά της χώρας συνεχίζονται οι εκκλήσεις για απομάκρυνση αμάχων εν όψει την αναμενόμενης ρωσικής επίθεσης για τον έλεγχο του Ντονμπάς.
Μήνυμα Ζελένσκι
Μπορεί η Μόσχα να ισχυρίζεται ότι την ευθύνη φέρουν οι ουκρανικές δυνάμεις, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τη Δύση σε «σθεναρή παγκόσμια αντίδραση σε αυτό το έγκλημα πολέμου» στον σταθμό που χρησιμοποιούσαν άμαχοι για απομακρυνθούν προς ασφαλέστερες περιοχές.
Επανέλαβε το αίτημά του για στρατιωτική βοήθεια αλλά και να επιβληθεί πλήρες εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια και όλες οι ρωσικές τράπεζες να αποκλειστούν από το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα. «Κάθε καθυστέρηση στην προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, κάθε άρνηση, μπορεί να σημαίνει μόνο ότι οι πολιτικοί αυτοί θέλουν να βοηθήσουν περισσότερο τη Ρωσία από ό,τι εμάς», είπε.
Από τη πλευρά της Μόσχας, αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι το είδος του όπλου που έπληξε τον σιδηροδρομικό σταθμό χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον ουκρανικό στρατό και ότι δεν είχε οριστεί κανένας στόχος για τον ρωσικό στρατό στην Κραματόρσκ χθες. Σύμφωνα με τον κυβερνήτης της περιοχής, Πάβλο Κιριλένκο, η επίθεση έγινε με βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς Tochka U, που είναι όπλο διασποράς και η Ρωσία αρνείται πως χρησιμοποιεί τέτοιους πυραύλους, απαγορευμένους δυνάμει διεθνούς σύμβασης του 2008, στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Φον ντερ Λάιεν: Φαίνεται ότι έχουμε εγκλήματα πολέμου
Φεύγοντας από την Ουκρανία, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στοχεύοντας αμάχους στην Ουκρανία.
«Το ένστικτό μου λέει: Αν αυτό δεν είναι έγκλημα πολέμου, τι είναι έγκλημα πολέμου, αλλά είμαι γιατρός με εκπαίδευση και οι δικηγόροι πρέπει να το ερευνήσουν προσεκτικά. Είδα τις φωτογραφίες, ο (Ουκρανός πρωθυπουργός) Ντένις Σμίγκαλ μου έδειξε: Σκότωναν ανθρώπους καθώς περνούσαν. Θα μπορούσαμε επίσης να δούμε με τα μάτια μας ότι η καταστροφή στην πόλη στοχεύει τις ζωές των πολιτών. Τα κτίρια κατοικιών δεν αποτελούν στρατιωτικό στόχο».
Χθες Παρασκευή, ιατροδικαστές άρχισαν την εκταφή πτωμάτων από ομαδικό τάφο στην Μπούτσα, και η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι η Ε.Ε. συνεργάζεται με την Ουκρανία για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για πιθανά εγκλήματα πολέμου για χρήση σε μελλοντικές δικαστικές υποθέσεις. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να είναι καλά τεκμηριωμένο αυτό, για να αποτραπούν ήττες στο δικαστήριο, επειδή τα στοιχεία δεν επαρκούν», είπε.
Την Παρασκευή, επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία «συλλέγει αποδείξεις» για τα «εγκλήματα πολέμου από τους Ρώσους» στην Ουκρανία. «Ακόμη και λαμβάνοντας τις μέγιστες προφυλάξεις που οφείλω να λάβω» ως αρχηγός κράτους, «μπορώ να πω ότι πρόκειται για εγκλήματα πολέμου από τους Ρώσους», δήλωσε προσθέτοντας ότι Γάλλοι εμπειρογνώμονες -στρατιωτικοί και δικαστικοί- εστάλησαν στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στις έρευνες.
Το αίτημα για ένταξη στην Ε.Ε.
Μετά την υπόσχεση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν -βρέθηκε στο Κίεβο την Παρασκευή και επισκέφθηκε και την Μπούτσα, όπου αποκαλύφθηκαν οι φρικιαστικές σκηνές με τους σκοτωμένους ανθρώπους στο δρόμο και τους ομαδικούς τάφους- ότι η Ε.Ε. θα εξετάσει το συντομότερο το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη, ο Ουκρανός πρόεδρος, υποσχέθηκε απαντήσεις στο σχετικό ερωτηματολόγιο «σε μια εβδομάδα».
Οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί βάση για την έναρξη διαδικασίας ένταξης μιας χώρας. «Η κυβέρνησή μας θα ετοιμάσει τις απαντήσεις (…) πολύ γρήγορα, πιστεύω μέσα σε μία εβδομάδα», είπε στο τακτικό βραδινό διάγγελμά του.
Όπως είπε, δεν έχει καμία αμφιβολία πως η διαδικασία θα είναι επιτυχής και η Ουκρανία θα γίνει κράτος μέλος της Ε.Ε. «Είμαι πεπεισμένος ότι είμαστε επιτέλους κοντά στην πραγμάτωση του στόχου μας εδώ και πολύ καιρό», πρόσθεσε.
Η αρμόδια για τις σχέσεις με την Ε.Ε. αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Όλγα Στεφανίσινα, δήλωσε μάλιστα ότι η χώρα της είναι «έτοιμη να προχωρήσει γρήγορα» με την αίτησή της να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το Κίεβο αναμένει ότι διαδικασία θα αρχίσει τον Ιούνιο.
Φόβος για άγρια σύγκρουση στο Ντονμπάς
Την ίδια ώρα, το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί γύρω από το Χάρκοβο, στην περιοχή του Ντονμπάς. Ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι ο αριθμός των τακτικών μονάδων του ρωσικού στρατού κοντά στην πόλη Μπελγκορόντ, λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα των δύο κρατών, αυξήθηκε από τις 30 στις 40. Αν και δεν προσδιόρισε τον αριθμό των επιπλέον στρατιωτικών, είπε πάντως ότι τα ρωσικά τάγματα συνήθως αποτελούνται από 600 ως 1.000 στρατιώτες.
Ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει δυνάμεις για να ξεκινήσει επιχείρηση για την κατάληψη της περιοχής Ντονμπάς, εκτίμησε ο αξιωματούχος, που θύμισε ότι το Χάρκοβο (βορειοανατολικά) βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα σύνορα.
Κατά το Πεντάγωνο, η Μόσχα σκοπεύει να κινητοποιήσει πάνω από 60.000 στρατιωτικούς, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, επειδή την περιοχή του Ντονμπάς τη γνωρίζουν καλά τόσο οι ουκρανικές όσο και οι ρωσικές δυνάμεις, καθώς στην περιοχή αυτή διεξάγονται εχθροπραξίες από το 2014, οι μάχες θα είναι σφοδρές. Η φάση αυτή του πολέμου «μπορεί να είναι πολύ αιματηρή και πολύ άσχημη», προειδοποίησε.
Σύμφωνα με δυτική πηγή που επικαλείται το BBC, το Κρεμλίνο αναδιοργάνωσε τη διοίκηση των επιχειρήσεων μάχης της στην Ουκρανία, εγκαθιστώντας έναν νέο στρατηγό με μεγάλη εμπειρία στις ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία. Πλέον επικεφαλής της εισβολής ανέλαβε ο διοικητής της νότιας στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας, στρατηγός Αλεξάντερ Ντβορνίκοφ.
Η πηγή, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε: «Ο συγκεκριμένος διοικητής έχει μεγάλη εμπειρία από επιχειρήσεις των ρωσικών επιχειρήσεων στη Συρία. Θα περιμέναμε λοιπόν να βελτιωθεί η συνολική διοίκηση και έλεγχος» και εξήγησε ότι αυτό γίνεται σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί ο συντονισμός μεταξύ των μονάδων, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις είχαν προηγουμένως οργανωθεί και διοικούνταν χωριστά.
Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Οδησσό και νέοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι
Μετά τα τραγικά γεγονότα στο Κραματόρσκ, στην Οδησσό ανακοινώθηκε ότι από το απόγευμα του Σαββάτου έως και το πρωί της Δευτέρας επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η πόλη βρίσκεται υπό την απειλή πυραυλικής επίθεσης.
Στο Λουγκάνσκ, μία από τις περιοχές του Ντονμπάς όπου έχει πλέον επικεντρώσει την επίθεσή του ο ρωσικός στρατός, για μια ακόμη φορά ο κυβερνήτης Σέρχιι Γκαϊντάι κάλεσε τους πολίτες να φύγουν, καθώς αυξάνεται η δύναμη των Ρώσων που συγκεντρώνεται εκεί. Σύμφωνα με τον Γκαϊντάι, περίπου 30% του πληθυσμού βρίσκεται σε καταυλισμούς στην περιοχή και πλέον πρέπει να απομακρυνθούν και από εκεί.
Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ, ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου ότι συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα 10 ανθρωπιστικοί διάδρομοι, εκ των οποίων ένας για τη Μαριούπολη, από τον οποίο οι πολίτες θα μπορούν να φύγουν με ιδιωτικά μέσα.