Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε και στη Βουλή των Αντιπροσώπων στην Κύπρο, για τον πόλεμο στην Ουκρανία ενώ έκανε και ειδική αναφορά στον μικρό Αλεξάντερ Σάσα, το 6χρονο παιδί που αγνοείτο και τελικά εντοπίστηκε νεκρό.
Μέσω μηνύματός του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στους βουλευτές της Κύπρου, σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία που ξέσπασε μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου. «Κανένας δεν θα ξεχάσει ότι για μια βδομάδα ψάχναμε να βρούμε ένα 6χρονο παιδί, που εντοπίστηκε τελικά νεκρό», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος για το παιδί, χωρίς μέχρι εκείνο το σημείο να κάνει καμία αναφορά για την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Οι αιχμές της προέδρου της Κυπριακής Βουλής
«Καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι βιώνετε», δήλωσε η πρόεδρος της κυπριακής βουλής, απευθυνόμενη στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διότι «η ίδια εισβολή αλλά με άλλους πρωταγωνιστές συντελέστηκε το 1974 στην Κύπρο από την Τουρκία. Η Κύπρος, όπως και η Ουκρανία, είναι θύματα της εισβολής μιας ισχυρότερης γείτονας χώρας», αφήνοντας αιχμές για το ότι ο Ουκρανός πρόεδρος δεν έκανε καμία αναφορά στην Κύπρο, στο μήνυμά του. Μάλιστα σε εκείνο το σημείο – σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο κυπριακός ιστότοπος offsite (φαίνεται να επιβεβαιώνει το σχετικό βίντεο)- η σύνδεση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι διεκόπη απότομα την ώρα που η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, μιλούσε για την τουρκική κατοχή.
Αίφνης η βιντεοκλήση διεκόπη και η εικόνα του Ζελένσκι εξαφανίστηκε από το πάνελ, με αποτέλεσμα η ειδική συνεδρία του Σώματος να ολοκληρωθεί χωρίς καν οι βουλευτές να προλάβουν να χειροκροτήσουν – όπως ήταν προγραμματισμένο και όπως έγινε σε όλα τα Κοινοβούλια – τον Ουκρανό Πρόεδρο.
Το βίντεο από το 23:00 και μετά
Αναστασιάδης: Δεν είναι αυτό το οποίο περιμέναμε από τον Ζελένσκι
Ενοχλημένος από την στάση του Ουκρανού προέδρου, εμφανίστηκε ο Νίκος Αναστασιάδης. Μετά την ομιλία, εξερχόμενος της Ολομέλειας της Βουλής, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας στην ομιλία του δεν καταδίκασε την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν είναι αυτό το οποίο περιμέναμε σήμερα.
Βεβαίως και αυτό θα έπρεπε να γίνει, θέλω να είμαι ευθύς και κατηγορηματικός, (όμως) αυτό που σήμερα αναμέναμε είναι να ακούσουμε αυτά που υποφέρει ο ουκρανικός λαός τώρα, αλλά τα ίδια που είχαμε υποφέρει το 1974.
Μας ενοχλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε η οποιαδήποτε αναφορά. Οι αρχές δικαίου δεν διακρίνουν μεταξύ κρατών και να παραβιάζονται τα δικαιώματα των μεν αλλά να αγνοούνται τα δικαιώματα των άλλων.
Αυτό που εμείς πράξαμε είναι το προς την διεθνή νομιμότητα καθήκον μας. Αν υπάρχουν άλλοι με ελαστικότερες συνειδήσεις ή που μπορεί να ανεχθούν ανάλογες πράξεις αρκεί να μην επηρεάζονται οι ίδιοι, αυτό είναι παντελώς ξένο προς τις αρχές που διέπει μια ευρωπαϊκή χώρα και ιδιαίτερα μια χώρα που βίωσε και βιώνει ακόμα μέχρι και σήμερα τα δεινά μιας εισβολής που στήθηκε ή αιτιολογήθηκε πάνω στα ίδια ακριβώς επιχειρήματα και πάνω στα ίδια, δυστυχώς, ανύπαρκτα γεγονότα».