Του Σωκράτη Βαρδάκη*
Η Ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή, ένα νέο νομοσχέδιο για τις πολιτικές απασχόλησης και το σύστημα κατάρτισης, επικαλούμενη αυτή τη φορά την παροχή βοήθειας, κινήτρων και επιβράβευσης σε ανέργους και μακροχρόνια ανέργους.
Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, όμως, που σημειώνονται στη χώρα μας και που χρεώνεται αποκλειστικά η ΝΔ, αποτέλεσμα πολιτικών ιδεοληψιών, νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων και αντεργατικών μεταρρυθμίσεων, μαρτυρούν την αλήθεια. Οι δε ευφάνταστοι και βαρύγδουποι τίτλοι που συνοδεύουν εδώ και δύο χρόνια τα νομοσχέδια της Κυβέρνησης, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και σίγουρα δεν μπορούν να κοροϊδέψουν την κοινωνία.
Εκ πρώτης, η Κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλά για καταπολέμηση της ανεργίας, την ώρα που δεν έχει μεριμνήσει για την ενίσχυση της εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι από τις εκλογές του Ιουλίου 2019 μετράμε πληγές και το μέλλον της εργασίας προδιαγράφεται δυσοίωνο και ζοφερό.
Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη κατήργησε τον βάσιμο λόγο και την αιτιολόγηση των απολύσεων, την ευθύνη αναθέτοντος, εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων, διέλυσε τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, προέβλεψε τη μείωση των προστίμων για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, υποβάθμισε πλήρως το ΣΕΠΕ, κατήργησε το 8ωρο, νομιμοποίησε τη 10ωρη εργασία την ημέρα, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, αλλά με αντίστοιχη μείωση του χρόνου εργασίας σε άλλη ημέρα ή ρεπό ή πρόσθετη άδεια μέσα στο ίδιο εξάμηνο.
Η Κυβέρνηση προωθώντας συστηματικά αντεργατικές μεταρρυθμίσεις, έχει καταφέρει να δημιουργήσει τα τελευταία 2,5 χρόνια, από τη μία, στρατιές εργαζομένων, αποδυναμωμένων, ώστε να μην μπορούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, χωρίς ωράριο, χωρίς προστασία και χωρίς κανένα εργαλείο απέναντι σε φαινόμενα εργοδοτικής ασυδοσίας, από την άλλη χιλιάδες ανέργους, τους οποίους έχει εγκαταλείψει στην τύχη τους και χωρίς κυρίως να τους δίνει κίνητρα επανένταξης στην εργασία.
Εδώ και μεγάλο διάστημα, ο Οργανισμός στενάζει λόγω υποστελέχωσης, αλλά και αυξημένων αναγκών, συνδυασμός που καθιστά την εξυπηρέτηση των ανέργων δύσκολη, ιδιαιτέρως μετά και την έναρξη της πανδημίας, οπότε σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι άνεργοι αυξήθηκαν, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι εντάχθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας, καλώντας τους ελάχιστους πλέον υπαλλήλους του ΟΑΕΔ, να διεκπεραιώνουν επιδόματα ειδικού σκοπού, άδειες μητρότητας, επιδοτήσεις ανεργίας, κ.λ.π.
Η Κυβέρνηση, προφανώς και με το επικείμενο νομοσχέδιο, δεν επιδιώκει τη στελέχωση και ενίσχυση του Οργανισμού. Η ΝΔ προχωράει σε μετατροπή του ΟΑΕΔ σε δημόσια υπηρεσία απασχόλησης (ΔΥΠΑ), άλλη μια ένδειξη όχι μόνο της αδιαφορίας της ΝΔ να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ουσιαστικά, προσεγγίζοντας με ολιστικό τρόπο την καταπολέμηση της ανεργίας και την εξυπηρέτηση των ανέργων, αλλά και της μεθόδευσής της για συρρίκνωση του Οργανισμού, μέσω της εγκατάλειψης αφενός του μοντέλου της τριμερούς εκπροσώπησης, κράτους, εργοδοτών, εργαζομένων και αφετέρου της δημιουργίας μιας δημόσιας υπηρεσίας εν είδη Γενικής Διεύθυνσης Υπουργείου.
Με συγκεκριμένο σχέδιο προχωρά στη μείωση των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων, από το ΔΣ του ΟΑΕΔ, για δήθεν μεγαλύτερη ευελιξία στην λήψη αποφάσεων. Στόχος όμως, κατά βάση, είναι να αποκτήσει ο διοικητής υπερεξουσίες, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα κινδυνεύει από πιθανό βέτο των φορέων και μάλιστα σε μία περίοδο, που ο ΟΑΕΔ θα διαχειριστεί εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο Υπουργός Εργασίας προσπαθεί να μας πείσει αυτή τη φορά ότι η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τους ανέργους, πράγμα απολύτως ψευδές, αφού η πρόβλεψη διαγραφής του ανέργου από τα μητρώα, για έξι μήνες έως δύο χρόνια, εφόσον αυτός δεν αποδεικνύει ότι αναζητεί εργασία ή δεν συμμετέχει σε επιμορφωτικά σεμινάρια, υποδηλώνει τις εμμονές της Κυβέρνησης ότι ο άνεργος ευθύνεται για την ανεργία του και όχι οι κοινωνικές, οικονομικές συνθήκες και οι πολιτικές που χαράσει η Κυβέρνηση, οι οποίες σημειωτέον απέχουν παρασάγγας από τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας.
Η Κυβέρνηση ζει εκτός πραγματικότητας, εθελοτυφλεί μπροστά στην πλήρως απορρυθμισμένη αγορά εργασίας, τα ευέλικτα σχήματα εργασίας, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, τους μισθούς πείνας για τους εργαζόμενους.
Η μόνιμη ανασφάλεια, η άρνηση της Κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό έχουν στρώσει εδώ και καιρό για τα καλά το ολισθηρό έδαφος της βαθιάς ύφεσης και της βίαιης φτωχοποίησης των πολιτών. Αφετέρου η νέα επιδίωξη της ΝΔ να περικόψει επιδόματα και παροχές, από ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, δημιουργεί μια κοινωνία που στενάζει εξαιτίας των κυβερνητικών ιδεοληπτικών εμμονών.
Δυστυχώς πιο υπαρκτοί από ποτέ είναι οι φόβοι μας ότι άλλο ένα νομοσχέδιο που αφορά στον εργαζόμενο, τον άνεργο, τον απολυμένο, τον μακροχρόνια άνεργο, τις κοινωνικές παροχές που αποτελούν τεράστια βοήθεια για τον βιοπορισμό κάθε οικογένειας, θα λειτουργήσει τιμωρητικά για όποιον/α αρνηθεί να εργαστεί, υπό τις άθλιες εργασιακές συνθήκες που έχουν εγκαθιδρυθεί, λόγω αντεργατικών μεταρρυθμίσεων της ΝΔ.
Η αλλεργία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι σε ένα δίκαιο κοινωνικό κράτος δίνει την χαριστική βολή στον τελευταίο οργανισμό κοινής ωφέλειας, τον ΟΑΕΔ. Μια επιλογή υπάρχει, η άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου τώρα.
* Ο Σωκράτης Βαρδάκης είναι βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων