Ερώτηση του ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ / The Left & μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ε/Κ, Κώστα Αρβανίτη, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανησυχητική διασπορά του κορονοϊού στις ελληνικές φυλακές:
Μία ακόμη διάσταση της αποτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει με ερώτησή του ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Κώστας Αρβανίτης, τη σαρωτική διασπορά του Covid-19 στις ελληνικές φυλακές.
Σύμφωνα με έρευνα ανεξάρτητων δημοσιογραφικών ομάδων (MIIR – iMΕdD) που δημοσίευσε προ ημερών Η Εφημερίδα των Συντακτών στις ελληνικές φυλακές εμφανίζεται διασπορά του ιού υπερδιπλάσια σε σχέση με την υπόλοιπη κοινωνία.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία που παρατίθενται στην έρευνα, σε μια σειρά από κράτη μέλη οι αρχές πέτυχαν να ελαχιστοποιήσουν τη διάδοση του Covid-19 στις φυλακές προστατεύοντας με επιτυχία κρατούμενους αλλά και εργαζόμενους σε αυτές. Το στοιχείο αυτό φανερώνει πως τις «επιδόσεις» κάθε χώρας καθορίζουν οι πολιτικές αποφάσεις & επιλογές της κάθε κυβέρνησης.
Από την αρχή της πανδημίας υπήρξαν σαφείς προειδοποιήσεις για την ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα που απαιτούν οι συνθήκες στις φυλακές. 58 Ευρωβουλευτές, ανάμεσά τους και οι Κώστας Αρβανίτης & Πέτρος Κόκκαλης, είχαν απευθύνει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ηγεσία ζητώντας να ληφθούν έγκαιρα μέτρα αποσυμφόρησης και προστασίας στα σωφρονιστικά καταστήματα της ΕΕ. Είχε προηγηθεί ανοιχτή έκκληση της Υπάτου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Michelle Bachelet, στις κυβερνήσεις, να εργαστούν με ταχύτητα ώστε να μειώσουν τον αριθμό των κρατουμένων.
Παρόλα αυτά, παρά τις δαπανηρότατες και σκανδαλώδεις απευθείας αναθέσεις της πρώην ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής, παρά τις εξαγγελίες περί έκτακτων σχεδίων αποσυμφόρησης, οι Ελληνικές φυλακές αφέθηκαν να μετατραπούν σε εργοστάσια κρουσμάτων Covid-19.
Έτσι η χώρα μας κατατάσσεται πλέον μεταξύ των κρατών-μελών με τις χειρότερες επιδόσεις σε έναν τομέα που η κρατική μέριμνα αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση για μια πολιτεία που θέλει να χαρακτηρίζεται ευνομούμενη και Ευρωπαϊκή.
Στην ερώτησή του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία / The Left και μέλος των Επιτροπών LIBE & EMPL Κώστας Αρβανίτης επικαλείται τα στοιχεία της έρευνας και περιγράφει τις συνθήκες που οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό που κατατάσσει τη χώρα μας μεταξύ των κρατών μελών που απέτυχαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε έναν χώρο όπου η κάθε κυβέρνηση είχε – εκ των πραγμάτων – την απόλυτη ευθύνη: στις φυλακές.
Τέλος, η Κομισιόν ερωτάται αν η επιβάρυνση των συνθηκών υπερπληθυσμού στις φυλακές της χώρας είναι συμβατή με τον οφειλόμενο σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων.
«Φυσικά και δεν αφορά μόνο τους κρατούμενους το θέμα των φυλακών» σχολιάζει ο Κώστας Αρβανίτης. «Αφορά εξίσου και τους εργαζόμενους σε αυτές, σωφρονιστικούς, διοικητικούς, βοηθητικό προσωπικό, εκπαιδευτικούς, κάθε εργαζόμενο που αφέθηκε στην τύχη του από μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει τις φυλακές ως αποθήκες ανθρώπων, και όχι ως χώρο σωφρονισμού. Όλα αυτά οδήγησαν στο θλιβερό αυτό αποτέλεσμα, να μετατραπούν σε πραγματικά εργοστάσια κρουσμάτων Covid-19, χώροι που βρίσκονται στην απόλυτη ευθύνη και δικαιοδοσία της πολιτείας. Προφανώς κάποιοι επέλεξαν να ασχολούνται με μαζικές απευθείας αναθέσεις αντί να παίρνουν τα μέτρα που ήταν αναγκαία για να προστατευθεί ο πληθυσμός των έγκλειστων αλλά και οι εργαζόμενοι στις φυλακές της χώρας. Αυτό, δεν μπορεί να είναι αποδεκτή πολιτική Ευρωπαϊκής χώρας.»
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Κωνσταντίνος Αρβανίτης (The Left)
Θέμα: Ερώτηση για την ανησυχητική διασπορά του κορονοϊού στις ελληνικές φυλακές
Παρότι η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται σε φάση παγκόσμιας ύφεσης, η Ελλάδα επιδεικνύει ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ, με σαρωτική διασπορά στις ελληνικές φυλακές, εξ αιτίας του υπερπληθυσμού, του σχεδόν ανύπαρκτου προσωπικού χώρου, της νοσηλείας χωρίς διαχωρισμό, της ελλειμματικής εφαρμογής υγειονομικών πρωτοκόλλων, της έλλειψης ιατρικού προσωπικού και του καθυστερημένου εμβολιασμού, που ξεκίνησε μόλις τον Ιούλιο του 2021.
Η Ελλάδα εμφανίζεται στην 7η θέση της λίστας με τις πλέον υπεράριθμες φυλακές της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να καταγράφει υπερδιπλάσια μετάδοση σε σχέση με την υπόλοιπη κοινωνία, με 3,541 κρούσματα και 14 θανάτους ως τον Φεβρουάριο του 2022- ενώ υπολογίζεται ότι έχει ήδη νοσήσει το ένα τρίτο των κρατουμένων της επικράτειας.
Μάλιστα, πριν από δύο χρόνια, 58 ευρωβουλευτές από 4 πολιτικές ομάδες είχαν ζητήσει να ληφθούν μέτρα κατά της συμφόρησης, διαβλέποντας το σημερινό πρόβλημα.1
Ερωτάται η Επιτροπή:
Είναι αποδεκτή η μετάπλαση των ελληνικών σωφρονιστικών ιδρυμάτων σε εστίες υπερμετάδοσης, με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που αρνήθηκε να προχωρήσει στο μέτρο της αποσυμφόρησής τους, ως αποδεδειγμένα αποτελεσματική στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας, παρά τις δραματικές εκκλήσεις του ΟΗΕ2;
Θεωρεί την επιβάρυνση των συνθηκών υπερπληθυσμού που προέκυψε, μεταξύ άλλων, από τη δραστική μείωση των μεταγωγών κρατουμένων συμβατή με τον οφειλόμενο σεβασμό στις αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας καθώς και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων3;