Τραγικός ο απολογισμός από το σημερινό δυστύχημα με το ξέσπασμα πυρκαγιάς στο «Παπανικολάου», καθώς ένας ασθενής έχασε τη ζωή του, ενώ άλλοι δύο είναι τραυματίες και φέρουν εγκαύματα, ενώ μέσα στο νοσοκομείο επικρατούν εικόνες καταστροφής.
Κι ενώ διερευνώνται ακόμη οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η φωτιά, οι μαρτυρίες εργαζομένων σοκάρουν και καταγράφουν την κρισιμότητα των στιγμών και τις ώρες αγωνίας που πέρασαν όσοι βρίσκονταν στο νοσοκομείο.
Ο διευθυντής της κλινικής Covid. Διαμαντής Χλωρός ανέφερε ότι το σημείο είναι «σαν να έπεσε βόμβα», προσθέτοντας ότι οι ζημιές είναι σημαντικές και θα χρειαστούν μέρες για την αποκατάστασή τους ώστε να λειτουργήσει ξανά η πτέρυγα.
Ο Διευθυντής πνευμονολογίας στην κλινική του ΕΣΥ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Σταύρος Τρύφων περιέγραψε στο thestival πώς ακριβώς συνέβη το περιστατικό αναφέροντας «στις 8:50 με φώναξε νοσηλεύτρια ότι ένας άνθρωπος είναι στην πόρτα και φλέγεται! Αμέσως άρπαξα έναν πυροσβεστήρα και έσβησα τη φωτιά που έκαιγε τον άνθρωπο. Συννοσηλευόμενός του είπε ότι άκουσε ένα θόρυβο σαν έκρηξη. Στη συνέχεια είδα δεύτερο άνθρωπο να καίγεται. Πήρα δεύτερο πυροσβεστήρα και τον έσβησα. Η τεχνική υπηρεσία έκοψε την παροχή οξυγόνο για να μην έχουμε χειρότερα. Έπεσε και το ρεύμα και έτσι νοσηλευτικό προσωπικό και γιατροί εγκλωβίστηκαν στα γραφεία τους από τους πυκνούς καπνούς».
Διοικητική υπάλληλος του νοσοκομείου ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι «ακούστηκε μια δυνατή έκρηξη και πετάχτηκαν όλοι έξω. Είδαμε να βγαίνουν πυκνοί μαύροι καπνοί από τα παράθυρα… τρέξαμε στο σημείο…επικρατούσε πανικός. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για το νοσοκομείο. Δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοιο συμβάν». Όπως η ίδια ανέφερε, υπάλληλοι του νοσοκομείου απομάκρυναν έγκαιρα φιάλες οξυγόνου από το υπόγειο όπου φυλάσσεται ο ιατρικός εξοπλισμός, φοβούμενοι την επέκταση της φωτιάς και σε άλλους χώρους.
Το χρονικό της τραγωδίας
Η πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 9 το πρωί με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι προκλήθηκε όταν ένας άνδρας, στον οποίο χορηγούνταν οξυγόνο, προσπάθησε να ανάψει τσιγάρο, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο. Στον ίδιο θάλαμο νοσηλεύονται και οι άλλοι δύο τραυματίες.
Αμέσως σήμανε συναγερμός από το σύστημα πυρασφάλειας του Νοσοκομείου και στο σημείο έσπευσαν 30 πυροσβέστες με έντεκα οχήματα. Πυκνός καπνός κάλυψε το «πέτρινο» κτίριο και οι δυνάμεις πυρόσβεσης προέβησαν στην εκκένωσή του, απομακρύνοντας – με τη βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού – συνολικά 38 ασθενείς, μεταφέροντάς τους σε ασφαλές σημείο. Μέσα στο φλεγόμενο θάλαμο εντοπίστηκε απανθρακωμένος ένας ασθενής, ενώ οι άλλοι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ο πρώτος, και σε απλή πτέρυγα, ο δεύτερος.
Οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν και να σβήσουν τη φωτιά, με τις ζημιές να είναι σημαντικές και θα χρειαστούν μέρες για την αποκατάστασή τους έτσι ώστε να επαναλειτουργήσει η πτέρυγα. Για «μεγάλη» και «δύσκολη» φωτιά, έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο Συντονιστής Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βορείου Ελλάδος, Υποστράτηγος Μάριος Αποστολίδης. «Στον θάλαμο αναπτύχθηκε πυροθερμικό φορτίο, έπεσαν σοβάδες…» είπε και συνεχάρη τους συναδέλφους τους για την άμεση κινητοποίηση.
Όπως είπε ο ίδιος, τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής. Για το περιστατικό ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή και ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης. Στο σημείο βρέθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιας για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, που εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του ασθενούς, τονίζοντας παράλληλα ότι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής υπήρξε άμεση.
Εσπευσμένα στη Θεσσαλονίκη Πλεύρης – Γκάγκα
Μετά το περιστατικό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναχώρησε εσπευσμένα από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη.
Θάνος Πλεύρης και Μίνα Γκάγκα έφτασαν στο νοσοκομείο προκειμένου να αποκτήσουν εικόνα της κατάστασης και να ενημερωθούν σχετικά.
Καταγγελία από την ΠΟΕΔΗΝ
Για το περιστατικό τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ο οποίος κατήγγειλε ότι το νοσοκομείο δεν διαθέτει σύστημα πυρανίχνευσης, πιστοποίηση πυρασφάλειας όπως και ομάδα ασφαλείας σε περίπτωση πρόκλησης πυρκαγιάς.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μιχάλη Γιαννάκου: Δεν εφαρμόστηκε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς και για την οποία γίνονται σχετικές ασκήσεις. Το νοσοκομείο Παπανικολάου δεν διαθέτει σύστημα πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας όπως οφείλει. Δεν επενέβη η καθορισμένη ομάδα πυρασφάλειας. Επί μία ώρα προσπαθούσε το προσωπικό με κίνδυνο της ζωής του να απεγκλωβίσει τους ασθενείς από τα δωμάτια στο διάδρομο της κλινικής. Η πόρτα της κλινικής κλειδωμένη και οι ασθενείς μέσα Οι εργαζόμενοι απ έξω να μην ξέρουν τι να κάνουν. Που ήταν η διοίκηση; Ήρθε η πυροσβεστική και άνοιξε τη πόρτα της κλινικής μετά από 45 λεπτά. Λογικά το νοσοκομείο δεν διαθέτει πιστοποιητικό πυρασφάλειας και εάν διαθέτει πως δόθηκε με τέτοιες ελλείψεις.
Σημείωσε ακόμη ότι πολλά νοσοκομεία είναι σε αυτή την κατάσταση χωρίς εξοπλισμό και μέσα αντιμετώπισης πυρκαγιάς.