Ανατροπή στο θέμα του καθηγητή που από προστατευόμενος μάρτυρας βρέθηκε κατηγορούμενος και στη συνέχεια απαλλάχθηκε από το Δικαστικό Συμβούλιο.
Tο κατώφλι του Αρείου Πάγου πέρασε σήμερα ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento, Κώστας Βαξεβάνης, προκειμένου να καταθέσει ενώπιον της ανακρίτριας, Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου.
Ο Βαξεβάνης, μετά τις κακουργηματικές διώξεις που του έχουν ασκηθεί για τις αποκαλύψεις στο σκάνδαλο Novartis, προχώρησε σε σημαντικές αποκαλύψεις που ανατρέπουν τα δεδομένα.
«Από τη στιγμή που συγκεκριμένοι άνθρωποι επιχείρησαν να με ενοχοποιήσουν, μου έδωσαν το ηθικό και νομικό δικαίωμα να πω την αλήθεια γι αυτούς. Αποκάλυψα λοιπόν πως μια από τις πηγές μου ήταν ο Νίκος Μανιαδάκης ο οποίος κατέθετε ως προστετευόμενος μάρτυρας “Γιάννης Αναστασίου”» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό ο πολύπειρος δημοσιογράφος.
Και δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό.
«Αναγκάστηκα να καταθέσω στην ανακρίτρια μηνύματα και συνομιλίες. Ζήτησα τα αποδεικτικά στοιχεία να διαβαστούν στον Εισαγγελέα για να διωχθεί ο Μανιαδάκης για ψευδορκία και πλαστογραφία μετά χρήσεως», πρόσθεσε και εξήγησε: «η πλαστογραφία αφορά μηνύματα που ανταλλάξαμε και τα οποία δεν παρέδωσε ολόκληρα αλλά μισά. Πλαστογράφησε δηλαδή». Ως εκ τούτου ζήτησε επίσης «με τα νέα στοιχεία που αποκαλύπτουν εκβιασμούς και απειλές μαρτύρων από τους εμπλεκόμενους-πολιτικά πρόσωπα, να ξανανοίξει η δικογραφία Novartis».
Η ερευνητική δημοσιογραφία του Κώστα Βαξεβάνη έφτασε σε βάθος στο σκάνδαλο που απασχόλησε και απασχολεί μέχρι και σήμερα τη χώρα μας και όχι μόνο.
«Ο Μανιαδάκης μου έδινε επί δύο χρόνια πληροφορίες για το σχέδιο χρηματισμού πολιτικών “Harvard Project”, για τις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων αλλά και για αυτούς που τον εκβίαζαν να μην καταθέσει. Μου είχε αποκαλύψει πως ο Γιάννης Στουρνάρας τον είχε απειλήσει πως αν αλλάξει η κυβέρνηση θα τον “γαμήσει”. Έλεγε μάλιστα πως έχουν έτοιμο νόμο για να εξουδετερώσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες και τους Εισαγγελείς», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την κατάθεσή του στην ανακρίτρια ξετυλίγοντας το κουβάρι της υπόθεσης.
Ο Νίκος Μανιαδάκης
Υπήρξε ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες έχοντας την κωδική ονομασία «Γιάννης Αναστασίου», ιδιότητα την οποία απεμπόλησε και κατέστη κατηγορούμενος, οπότε άρχισε να μιλά για «σκευωρούς της Novartis». Φυσικά, όλα αυτά ήρθαν μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να φύγει με την οικογένειά του στο εξωτερικό τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν οι Αρχές της χώρας μας τον σταμάτησαν στην κυριολεξία στο παρά πέντε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Στα τέλη του προηγούμενου έτους (18/10) το Δικαστικό Συμβούλιο με απόφαση του και με ανάλογη εισαγγελική εισήγηση, τον απάλλαξε από την κατηγορία που απήγγειλε πριν τρία χρόνια εναντίον του η Εισαγγελία Διαφθοράς. Η κατηγορία αφορούσε εικαζόμενο χρηματισμό αξιωματούχων από τη φαρμακοβιομηχανία.
Κατά την άφιξή του στο κτίριο του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ο Κ. Βαξεβάνης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είναι δεδομένα πως όλοι γράφουμε ιστορία. Κάποιοι γράφουν ιστορία με τον δημοσιογραφικό τρόπο και κάποιοι άλλοι με αυτό που έχουμε διαβάσει στα βιβλία τη δεκαετία του ’50 και του ’60 με στημένες κατηγορίες και σκευωρίες».