Η ομιλία του Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μανόλη Θραψανιώτη, στην Ολομέλεια της Βουλής για θέματα Υγείας
Ο Μ. Θραψανιώτης τόνισε συγκεκριμένα:
Συζητούμε σήμερα το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας, την κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και του ελληνικού δημοσίου για την ενίσχυση και την αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας, καθώς και την αντιμετώπιση και την προστασία από τον covid 19.
Αναρωτιέμαι όμως αν το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για την προστασία της δημόσιας υγείας των πολιτών ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, όταν, όπως αποκάλυψε ο Τομεάρχης Υγείας κ. Ξανθός, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή σε άσχετο νομοσχέδιο στο Υπουργείο Εσωτερικών, απαξιώνει τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας με την ουσιαστική κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων γιατρών και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.
Ο κύριος Υπουργός έδωσε βέβαια κάποιες εξηγήσεις. Το ερώτημα όμως εξακολουθεί να παραμένει και θα πρέπει, για να μην υπάρχουν σκιές να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, ούτως ώστε να λυθεί το πρόβλημα και να αρθούν οι παρεξηγήσεις.
Εξακολουθεί όμως να δημιουργεί ερωτήματα, όταν η κατάθεση της τροπολογίας έγινε λίγο πριν τη συζήτηση του υπό συζήτηση νομοσχεδίου στις Επιτροπές. Το ερώτημα παραμένει για ποιον λόγο και γιατί τόση βιασύνη.
Η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ βρίσκεται στο DNA της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, όπως συνέβη και με τη ΔΕΗ, που είχε σαν αποτέλεσμα την τρομακτική αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος σε βάρος των καταναλωτών, των νοικοκυριών, των αγροτών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Το ίδιο και με τη δημόσια εκπαίδευση. Δεν είχα σκοπό να αναφερθώ σε αυτό το θέμα. Προκάλεσε όμως με την τοποθέτησή της η Υπουργός Παιδείας, με τις τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αναφερόμενη στην ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια.
Αποτελεί πρόκληση, πραγματικά, όταν ο υποψήφιος με τη λευκή κόλλα, όπως επικαλείται η Υπουργός, δεν μπορεί να μπαίνει στο πανεπιστήμιο, όταν την ίδια ώρα ο ίδιος υποψήφιος μπορεί να γραφτεί με την ίδια λευκή κόλλα στο κολέγιο με μόνο προαπαιτούμενο την οικονομική δυνατότητα και να έχει τα ίδια προνόμια με τους απόφοιτους των πανεπιστημίων, καθώς η κυρία Κεραμέως εξίσωσε τα πτυχία των κολεγίων με τα πτυχία των πανεπιστημίων.
Στο σχέδιο νόμου που συζητούμε σήμερα, τη δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, που υπογράφηκε μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου με τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος, Ανδρέα Δρακόπουλο, θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στη δήλωση του κ. Δρακόπουλου, δηλαδή ότι έχουν περάσει πολλοί Υπουργοί Υγείας από το γραφείο του και οι μόνοι που ανταποκρίθηκαν αμέσως ήταν οι κ.κ. Ξανθός και Πολάκης και «εκείνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω», δηλώνει, «είναι ότι η συνεργασία μας υπήρξε άριστη».
Αν το αναφέρω, είναι γιατί έχει επιδοθεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και οι Βουλευτές της σε μια προσπάθεια απαξίωσης και παραπληροφόρησης ότι, δήθεν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίζει τη δωρεά. Όσο και να προσπαθούν όμως, στην ιστορία αλλά και στη συνείδηση του ελληνικού λαού καταγράφεται ότι η δωρεά δρομολογήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με διπλασιασμό του αρχικά προβλεπόμενου ποσού.
Με το «ΠΑΡΩΝ» που δηλώνουμε, εκφράζουμε την αντίθεσή μας στη μετατροπή από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπως προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση, του Νοσοκομείου Κομοτηνής, του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Νοσοκομείου Σπάρτης, σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους πολίτες. Το λέω για να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό το σημείο.
Όπως ισχυρίστηκαν ορισμένοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με την είσοδο των ιδιωτών στα νοσοκομεία, δεν θα αλλάξει κάτι σημαντικό. Απλά -δηλώνουν ότι- ο ασθενής θα πληρώνει το 30% των εξόδων και τον ιδιώτη γιατρό. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι το εξής: Ποιους έχουν στο νου τους όταν λένε ότι δεν θα αλλάξει δραματικά η κατάσταση για τους ασθενείς; Μήπως έχουν στο νου τους τα δικά τους παιδιά με μισθούς 8.000 ευρώ και μπόνους, τον εαυτό τους και όχι τους άνεργους, τους εργαζόμενους των 500 και 600 ευρώ, οι οποίοι δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα εξαιτίας των πολιτικών σας;
Θα κλείσω, κύριε Πρόεδρε, με μια αναφορά στο Νομό Λασιθίου. Απουσιάζει, δυστυχώς, η Αναπληρώτρια Υπουργός, η κυρία Γκάγκα, που δήλωσε ότι περιοδεύει στα νοσοκομεία ανά την Ελλάδα και έχει σχηματίσει προσωπική άποψη για την κατάσταση.
Θα είχε ενδιαφέρον να μας αναφέρει τι αποκόμισε από την επίσκεψή της και την ενημέρωση που είχε για τα νοσοκομεία του Νομού Λασιθίου πριν λίγες μέρες. Άκουσε, παραδείγματος χάρη, παράπονα ασθενών; Ενημερώθηκε, μήπως, για την απαξιωτική συμπεριφορά των διορισμένων διοικήσεων απέναντι στο προσωπικό, με αποτέλεσμα οι γιατροί να οδηγούνται σε παραίτηση λόγω εξοντωτικών ωραρίων, οι εφημερίες να μην βγαίνουν λόγω έλλειψης γιατρών και ότι η είσοδος των εργολαβικών εργαζομένων στα νοσοκομεία θα έχει αύξηση του κόστους, όπως προβλέπει μελέτη του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, για το δημόσιο συγκριτικά με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, αλλά και φαλκίδευση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων;
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας και στο Νομό Λασιθίου αποδυναμώνεται με τις παραιτήσεις, τις συνταξιοδοτήσεις και τις μεταθέσεις χωρίς αναπλήρωση. Η εμμονή στην αναστολή των ανεμβολίαστων και τη στέρηση μισθού τους, όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν, αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο τις προσφερόμενες υπηρεσίες.
Η αποδυνάμωση υπηρεσιών υγείας στα νοσοκομεία του Νομού δεν είναι προσωπική μου άποψη, είναι άποψη του ιατρικού συλλόγου, των συλλόγων εργαζομένων των νοσοκομείων και του συλλόγου φίλων νοσοκομείων της Ιεράπετρας. Μια μόνο ερμηνεία μπορεί να δοθεί: Η επιδίωξη να γίνει πιο εμφανής η έλλειψη ιατρικού προσωπικού, να υποβαθμιστούν οι υπηρεσίες στα νοσοκομεία και να γίνει πιο ευκολοχώνευτη η μετάβαση στην ιδιωτικοποίηση.