Γενική συνέλευση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

Κάλεσμα για τη γενική συνέλευση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 5.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο, απευθύνει μέσω ανακοίνωσής της η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (Δ.Α.Σ.) Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου. Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα για την απεργία και συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 10 το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μοιράζει εκατομμύρια σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους από το υστέρημα του λαού, εμείς καλούμαστε να επιβιώσουμε με ψίχουλα μέσα σε συνθήκες εξαντλητικής ακρίβειας.

Εδώ και χρόνια ματώνουμε για τα κέρδη τους, οι μισθοί μειωθήκαν δραματικά και τα εργασιακά δικαιώματα ισοπεδώθηκαν. Φόρτωσαν στις πλάτες μας και το κόστος της πανδημίας αφήνοντας χιλιάδες εποχικούς ξενοδοχοϋπαλλήλους χωρίς δουλειά, χωρίς εισόδημα, με τα ψίχουλα της αναστολής ή το πενιχρό ταμείο ανεργίας και αυτά με σύντομη ημερομηνία λήξης, για όσους τα πήραν. Για αυτούς που δούλεψαν σε ξενοδοχεία, επεφύλασσαν άγρια εκμετάλλευση, εντατικοποίηση με 10ωρα και 12ωρα, ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της υγείας, εργατικά ατυχήματα, μαύρη ανασφάλιστη εργασία για να μην ξοδευτεί δεκάρα από την τσέπη των μεγάλων επιχειρηματιών.

Η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο, τα λαϊκά νοικοκυριά δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες εξαιτίας της εκρηκτικής αύξησης των τιμών σε ρεύμα και πετρέλαιο, ενώ η δημόσια υγεία αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως κόστος με συνέπεια να μετράμε καθημερινά δεκάδες νεκρούς.

Ταυτόχρονα, η απαράδεκτη στρατιωτική εισβολή και επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί την έναρξη ενός πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ με τη Ρωσία σε βάρος των λαών της περιοχής, με επίκεντρο τις πλουτοπαραγωγικές πηγές. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όλες οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις και τα κόμματα που υποστηρίζουν τη πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχουν τεράστιες ευθύνες, για το ότι έχουν μπλέξει το λαό μας σε αυτούς τους ανταγωνισμούς. Κάνουν την χώρα μας και θύτη αλλά ταυτόχρονα και υποψήφιο στόχο αντιποίνων. Η πολιτική που μπλέκει την Ελλάδα στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι η ίδια που παράλληλα φορτώνει στις πλάτες μας την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια.

Οι εξελίξεις αναδεικνύουν για άλλη μια φορά πόσο ευάλωτο είναι το «τουριστικό προϊόν» και η λεγόμενη «βαριά βιομηχανία» της χώρας στην πανδημία, σε φυσικές καταστροφές όπως οι σεισμοί, σε πολεμικές συγκρούσεις. Είναι όμως βέβαιο ότι για άλλη μια φορά οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου θα «τη βγάλουν καθαρή», αφού όπως και την περίοδο της πανδημίας έβαλαν στην τσέπη εκατομμύρια με χρηματοδοτήσεις από το ταμείο ανάκαμψης, από τη φορολογία των εργαζομένων και από την άγρια εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς. Για άλλη μια φορά το «μάρμαρο» θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

Οι μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν το χειμώνα, τα συλλαλητήρια σε δεκάδες πόλεις στην Ελλάδα από σωματεία και μαζικούς φορείς είναι η εκκωφαντική απάντηση της εργατικής τάξης απέναντι σε όλα όσα βιώνουμε. Παρά την ηχηρή απουσία της Ομοσπονδίας και των Σωματείων του κλάδου στο νομό μας από τις περισσότερες κινητοποιήσεις, η μαζικότητά τους δείχνει για άλλη μια φορά ότι οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη. Παίρνουμε κουράγιο και δύναμη από τους εργαζόμενους στην efood, στην COSCO, στη ΛΑΡΚΟ, στα Πετρέλαια Καβάλας και αλλού, που με τους αγώνες τους αποτελούν φάρο ελπίδας για όλη την εργατική τάξη.

Βάζουμε τα δικά μας συμφέροντα μπροστά ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και των εργοδοτών, που θέλουν να θυσιάσουν τις ζωές μας για τα κέρδη τους.

Διεκδικούμε για τα εργασιακά μας δικαιώματα:

Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Υποχρεωτική εφαρμογή της Τοπικής Κλαδικής ΣΣΕ των Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και 5ημερο – 7ωρο σε όλο τον κλάδο, στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, στον επισιτισμό και στους διανομείς.Να διασφαλιστούν ενόψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν όλες οι θέσεις εργασίας και το εισόδημα όλων των εποχικών εργαζομένων με υποχρεωτική επαναπρόσληψη.Να καταχωρηθούν στον ΕΦΚΑ όλα τα ένσημα των εποχικών εργαζομένων που ήταν σε αναστολή εργασίας από το 2020.Επίδομα ανεργίας 600€ για όλους τους ανέργους για όλο το διάστημα της ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.Επαναφορά του εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην 20ετία.Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα των καμαριέρων, των μαγείρων, των σερβιτόρων, της λάντζας.

Ενάντια στην ακρίβεια:

Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης καθώς και του ΕΝΦΙΑ για τα φτωχά εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην ενέργεια.Μείωση των δημοτικών τελών για τα φτωχά νοικοκυριά.Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Διαγραφή χρεών των φτωχών εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς της περιουσίας του λαού.

Για την υγεία μας:

Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στα ξενοδοχεία σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς.Κρατική χρηματοδότηση για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο:

Να σταματήσει τώρα η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία με οποιοδήποτε τρόπο.Να κλείσουν οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ στη χώρα μας, που αξιοποιούνται ως ορμητήρια πολέμου.


Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (Δ.Α.Σ.) Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί