Δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Παλαίκαστρο ενάντια στην ΕΠΜ για τις περιοχές NATURA Ανατολικής Κρήτης

Το «παρών» έδωσε και κλιμάκιο του ΚΚΕ

Κλιμάκιο του ΚΚΕ της ΚΟ Λασιθίου με επικεφαλής τον Σ.Συμεωνίδη, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Σητείας συμμετείχε στην μεγάλη, παλαϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Παλαίκαστρο Σητείας εχθές Τρίτη 29 Μαρτίου. Στην συγκέντρωση συμμετείχαν δεκάδες σύλλογοι επαγγελματιών, αγροτών, πολιτιστικοί, γονέων και κηδεμόνων από όλο το Δήμο Σητείας, εργαζόμενοι και μαθητές κάτοικοι του Παλαικάστρου. Αιτία είναι η απαράδεκτη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη(ΕΠΜ) για τις περιοχές NATURA Ανατολικής Κρήτης όπου με την συγκέντρωση του ο Λαός της περιοχής έκανε ένα ακόμη βήμα κλιμάκωσης ενάντια στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και άλλων τοπικών παραγόντων που την στηρίζουν, στέλνωντας ηχηρό μήνυμα στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης που συνεδρίαζε την ίδια ώρα με το αυτό το θέμα.

Ο επικεφαλής του κλιμακίου απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους χαιρέτησε την δυναμική κινητοποίηση αναδεικνύοντας ότι η σημερινή μαζική και αποφασιστική συγκέντρωση του Λαού της Σητείας είναι απόδειξη ότι αγώνας που δίνει είναι δίκαιος, ότι κανένας σχεδιασμός που τους διώχνει από τον τόπο τους δεν θα περάσει. Ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους ότι η ΕΠΜ αυτή είναι συνέχεια ενός περιβαλλοντοκτόνου, αντιλαϊκού νομοθετικού πλαισίου που διαμόρφωσαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις ώστε να προωθήσουν σχέδια που έχουν να κάνουν με την εμπορευματοποίηση της γης, ενός ενεργειακού σχεδιασμού που παραδίδει γη και ύδωρ στους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους να ξεκοκκαλίσουν το περιβάλλον για να γεμίσουν με κέρδη τα σεντούκια τους. Ειδικά ο Ν.4685/2020 που ψηφίστικε φαστ τρακ τον Μάιο του 2020 και στηρίχθηκε από όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ είναι αυτός που καθόριζε τον σχεδιασμό για τις ΕΠΜ στις περιοχές NATURA. Όποιοι λένε ότι δεν ήξεραν, ότι δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα, είναι υποκριτές,  το κάνουν για αποπροσανατολιστικούς λόγους και για να κρύψουν την στρατηγική συμφωνία με την ουσία των σχεδιασμών. 

Στη συνέχεια ο Σ.Συμεωνίδης τόνισε ότι πράγματι αυτή ΕΠΜ υποβαθμίζει την περιοχή, βάζει ένα σωρό εμπόδια στους εργαζόμενους, τους μικρούς επαγγελματίες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, ψαράδες να συνεχίσουν τις παραγωγικές δραστηριότητες τους, να αναπτυχθούν, που στην περίπτωση τους ο όρος «ανάπτυξη» είναι αγώνας επιβίωσης. Όμως πέρα από το τι εμποδίζει αυτή η ΕΠΜ, πρέπει να ειπωθεί τι δεν εμποδίζει. Ειδικά η περιοχή της Ανατολικής Κρήτης, του Παλαικάστρου είναι προ πολλού στο στόχαστρο των “πράσινων” βιομηχάνων. Ο ενεργειακός σχεδιασμός του κεφαλαίου, προβλέπει εκατοντάδες ανεμογγεννήτριες στα ορεινά του Δήμου Σητείας, ηλιοθερμικούς σταθμούς, φωτοβολταϊκά και αποθηκευτικά πάρκα χιλιάδων στρεμμάτων. Πρόκειται για ένα Σινικό Τείχος ανεμογγεννητριών και άλλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων που κυριολεκτικά καταστρέφουν το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, αλλοιώνουν την φυσιογνωμία της περιοχής, στερούν παραγωγική και κτηνοτροφική γη, αυξάνουν επιπρόσθετα τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος βυθίζοντας στην ενεργειακή φτώχεια όχι μόνο τους κατοίκους του Παλαικάστρου, αλλά όλης της Σητείας, της Κρήτης, της πατρίδας μας. Η ΕΠΜ αυτή αποτελειώνει ότι αφήνουν όρθιο οι “πράσινοι” βιομήχανοι, ξεκληρίζωντας κυριολεκτικά τις Σητειακές και Σητειακούς. 

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, το στέλεχος του ΚΚΕ τόνισε ότι αυτή η συγκέντρωση διαμαρτυρίας είναι ένα βήμα από τα πολλά που πρέπει να γίνουν. Η περιοχή είναι στο μάτι του κυκλώνα, δεν θα σταματήσει η προσπάθεια παράδοσης της στα ενεργειακά μεγαθήρια, ειδικά ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία θα επιταχύνει ακόμα περισσότερο την πίεση για να γίνει η περιοχή μία έρημος-μπαταρία για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους. Για αυτό το λόγο ο αγώνας του Λαού, πρέπει να κλιμακωθεί με περισσότερη οργάνωση, μαζικότητα, αποφασιστικότητα και συντονισμό με όλο το Λαό του Λασιθίου, της Κρήτης, της χώρας μας. Καθόλου τυχαίο και ταυτόχρονα ελπιδοφόρο ότι αντίστοιχη μαζική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27/3 στο Οροπέδιο Λασιθίου για τους ίδιους λόγους. Τέτοιοι αγώνες αποκτούν ακόμη περισσότερη δυναμική όταν συντονίζονται, τρομάζουν αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις, μπορούν να βάλουν εμπόδια, μπορούν να κερδηθούν. Το ΚΚΕ και οι δυνάμεις του θα είναι δίπλα σας, θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις για κάτι τέτοιο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί