Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες ανάμεσα στους ουκρανούς και τους ρώσους διαπραγματευτές στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Τουρκία.
Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδεται, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι περιορίζει «δραστικά» την στρατιωτική της δραστηριότητα στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίγκιφ της Ουκρανίας, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.
«Μη φάτε, μην πιείτε»
Νωρίτερα, οι ουκρανοί διαπραγματευτές με τη Ρωσία δεν πρέπει να φάνε ή να πιούνε κάτι έπειτα από την πληροφορία για δηλητηρίαση του ρώσου δισεκατομμυριούχου Ρομάν Αμπράμοβιτς, προειδοποίησε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.
“Συμβουλεύω όσους θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία να μην φάνε και να μην πιούνε τίποτα και κατά προτίμηση να μην ακουμπήσουν καμία επιφάνεια”, είπε ο Κουλέμπα όπως μετέδωσε το δίκτυο Sky News.
Οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας ξεκίνησαν νωρίτερα σήμερα στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη χωρίς χειραψίες μεταξύ των μελών των δύο αντιπροσωπειών.
Οι δύο αντιπροσωπείες κάθονται απέναντι η μία από την άλλη σε ένα μεγάλο τραπέζι.
Σύμφωνα με δύο πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, στις συνομιλίες συμμετέχει και ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας – οι πρώτες που διεξάγονται διά ζώσης εδώ και περισσότερες από δεκαπέντε ημέρες– αναμένεται να είναι δύσκολες και δεν υπάρχουν πολλές προσδοκίες ότι θα έχουν αποτελέσματα.
Σειρήνες στο Κίεβο
Λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα ήχησαν σειρήνες στην ουκρανική πρωτεύουσα για αεροπορική επιδρομή.
«Προσοχή! Συναγερμός για αεροπορική επιδρομή σήμανε στο Κίεβο! Ζητούμε από όλους να μεταβούν εσπευσμένα στα καταφύγια της Πολιτικής Προστασίας», αναφέρει η ανακοίνωση της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου στο Telegram.
Οι ουκρανικές αρχές έχουν προτρέψει τους κατοίκους να μην αγνοούν τις προειδοποιήσεις για αεροπορικές επιδρομές.
Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: Ο όμιλος Βάγκνερ ανέπτυξε πάνω από χίλιους μισθοφόρους
Μισθοφόροι του ρωσικού ομίλου Wagner έχουν αναπτυχθεί στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε χθες Δευτέρα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, εκτιμώντας ότι πάνω από 1.000 μαχητές της διαβόητης παραστρατιωτικής οργάνωσης θα εμπλακούν ή εμπλέκονται ήδη στον πόλεμο.
«Η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Όμιλος Βάγκνερ αναπτύχθηκε στην ανατολική Ουκρανία», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω Twitter.
«Αναμένεται να στείλει πάνω από 1.000 μισθοφόρους, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων οργανωτικών στελεχών, για μάχιμες επιχειρήσεις», συνέχισε.
Ο όμιλος Βάγκνερ, που σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές έχει στενή σχέση με το Κρεμλίνο του Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει κατηγορηθεί για ωμότητες στο Μαλί, στη Λιβύη και στη Συρία.
«Εξαιτίας των βαριών απωλειών» του ρωσικού στρατού και του ότι «η εισβολή (στην Ουκρανία) έχει αποτελματωθεί», η Μόσχα «πιθανόν αναγκάστηκε να μεταφέρει προσωπικό της Βάγκνερ στην Ουκρανία σε βάρος επιχειρήσεων στην Αφρική και τη Συρία», πάντα κατά το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.
Στα μέσα του Μαρτίου, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπολόγισε ότι η Ρωσία έχει καταρτίσει λίστες 40.000 μαχητών του συριακού στρατού και συμμαχικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν στην Ουκρανία.
Δυτικός αξιωματούχος δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην Ουκρανία στο Ντονμπάς, όπου είναι αντιμέτωπες με «τις καλύτερα εξοπλισμένες και πιο εκπαιδευμένες ουκρανικές δυνάμεις».
Κατά την ίδια πηγή, «οι δυνάμεις των αυτονομιστών, με ενισχύσεις του ρωσικού στρατού και προσωπικού του ομίλου Βάγκνερ στις περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ, προσπαθούν να τους περικυκλώσουν».
Ο όμιλος Βάγκνερ είναι ανάμεσα στις 59 εταιρείες και προσωπικότητες που μπήκαν την Πέμπτη στο στόχαστρο νέων κυρώσεων του Λονδίνου σε αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία, στην οποία προχώρησε ο ρωσικός στρατός την 24η Φεβρουαρίου.
Πέραν της εταιρείας μισθοφόρων, η γιγαντιαία ρωσική εταιρεία διαμαντιών Alrosa καθώς και ο Rushydro, κατασκευαστικός όμιλος εξειδικευμένος στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, μπήκαν επίσης στο στόχαστρο. Ο κατάλογος των φυσικών και νομικών προσώπων που υφίστανται κυρώσεις από το Λονδίνο έχει πλέον πάνω από 1.000 καταχωρίσεις.
ΔΟΑΕ: Άθικτο το ραδιενεργό υλικό σε επιστημονικό εργαστήριο στο Χάρκοβο έπειτα από νέο βομβαρδισμό
Ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ενημέρωσε ότι η «μικρή ποσότητα ραδιενεργού υλικού» σε εγκατάσταση επιστημονικής έρευνας στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο της Ουκρανίας παραμένει «άθικτη», παρά το ότι βομβαρδισμός που αποδίδεται στον ρωσικό στρατό προκάλεσε ζημιές στο κτίριο.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, μέρους του συστήματος του ΟΗΕ, εξήγησε με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χθες ότι η εγκατάσταση, η οποία είχε βομβαρδιστεί ήδη μια φορά αφότου ξέσπασε ο πόλεμος την 24η Φεβρουαρίου, επλήγη ξανά το Σάββατο.
Οι ουκρανικές αρχές ενημέρωσαν τον οργανισμό ότι «το κτίριο, η θερμομόνωσή του και η αίθουσα πειραμάτων υπέστησαν ζημιές, αλλά η πηγή νετρονίου, που περιέχει ραδιενεργό υλικό (…) δεν χτυπήθηκε», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Η εγκατάσταση, το απόθεμα ραδιενεργού υλικού στην οποία είναι μικρό, χρησιμοποιείτο πριν από την πόλεμο για «έρευνα και ανάπτυξη και παραγωγή ραδιοϊσοτόπων για ιατρικές και βιομηχανικές εφαρμογές», εξηγείται ακόμη.
Ο προηγούμενος βομβαρδισμός, νωρίτερα τον Μάρτιο, προκάλεσε ζημιές στο κτίριο και διέκοψε προσωρινά την ηλεκτροδότηση της εγκατάστασης.
Διεθνής Αμνηστία: Η εισβολή της Ρωσίας «επανάληψη» του πολέμου στη Συρία
Η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «επανάληψη» όσων συνέβησαν στη Συρία, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τον «πολλαπλασιασμό των εγκλημάτων πολέμου» τον ένα μήνα και πλέον που διαρκεί η ένοπλη σύρραξη, τόνισε η Διεθνής Αμνηστία, που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα στο Γιοχάνεσμπουργκ την ετήσια έκθεσή της (2021-2022).
«Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι επανάληψη όσων είδαμε στη Συρία», έκρινε η γενική γραμματέας της ΜΚΟ, η Ανιές Καλαμάρ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Διαπράττονται «εσκεμμένες επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών, κατοικιών», βομβαρδισμοί σχολείων, κατήγγειλε και κατηγόρησε τη Ρωσία πως επιτρέπει να οργανώνονται ανθρωπιστικοί διάδρομοι μεν, αλλά τους μετατρέπει κατόπιν σε «παγίδες θανάτου».
«Ερευνητές μας που βρίσκονταν επιτόπου για δέκα ημέρες τεκμηρίωσαν τη χρήση πανομοιότυπων τακτικών με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία και στην Τσετσενία», όπως επιθέσεις εναντίον αμάχων, ή χρήση όπλων απαγορευμένων από το διεθνές δίκαιο, υπερθεμάτισε κατά τη διάρκεια παράλληλης συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι η Μαρί Στράδερς, διευθύντρια του παραρτήματος της Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για την ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία.
Απευθυνόμενη σε περίπου είκοσι αφρικανικές κυβερνήσεις οι οποίες στις αρχές Μαρτίου, όταν τέθηκε σε ψηφοφορία σχέδιο απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που απαιτούσε την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, προτίμησαν να απόσχουν, η ΜΚΟ ερίζει πως μπροστά στις ενέργειες της Ρωσίας, δεν νοείται «ουδετερότητα».
Εξάλλου, δύο και πλέον χρόνια αφότου ξέσπασε η πανδημία του νέου κορονοϊού, η Αμνηστία καταγγέλλει αυτές που χαρακτηρίζει επιθέσεις εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με πρόσχημα τον αγώνα κατά της υγειονομικής κρίσης.
«Στις τέσσερις γωνιές του κόσμου, κράτη εμπόδισαν και διέλυσαν καταχρηστικά διαδηλώσεις, ενίοτε με προκάλυψη τις ρυθμίσεις με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού», ειδικά στο Καμερούν, στην Ακτή Ελεφαντοστού και στο Τσαντ, αναφέρει.
Επιπλέον, στηλιτεύει νόμους που περιορίζουν τις ελευθερίες της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και της ειρηνικής συνάθροισης σε 67 από τις 154 χώρες με τις οποίες καταπιάνεται στην έκθεση: στην Καμπότζη, στην Αίγυπτο, στο Πακιστάν, στην Τουρκία, αλλά και στις ΗΠΑ.
Ο ιός έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από έξι εκατομμύρια ανθρώπους αφότου εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα στα τέλη του 2019, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Χάρη στην πρόοδο του εμβολιασμού, αρκετές χώρες χαλάρωσαν προοδευτικά τα περιοριστικά μέτρα.
Όσον αφορά την ανοσοποίηση, η Αμνηστία στηλιτεύει το γεγονός ότι πλούσιες χώρες, «όπως τα κράτη μέλη της ΕΕ, η Νορβηγία, η Ελβετία και το ΗΒ» αντιτάχθηκαν στην προσωρινή άρση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων κατά της COVID-19.
Παράλληλα «οι φαρμακευτικές εταιρείες», υπό την πίεση «ισχυρών κυβερνήσεων», έδωσαν «τη βασική προτεραιότητα στην παράδοση των εμβολίων στις χώρες με υψηλά εισοδήματα» επιδεινώνοντας τις ανισότητες. «Οι χώρες με υψηλά εισοδήματα δημιούργησαν απόθεμα εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων από όσες μπορούσαν να αξιοποιήσουν», και ορισμένες «ήταν σε θέση να εμβολιάσουν πέντε φορές όλο τον πληθυσμό τους» ενώ άλλες αντιμετώπιζαν τεράστια έλλειψη, υπογραμμίζει η ετήσια έκθεση της Αμνηστίας.
Ακόμη, η ΜΚΟ καταφέρεται εναντίον των εταιρειών που διαχειρίζονται ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, κρίνοντας πως προσέφεραν εύφορο έδαφος για την παραπληροφόρηση κάθε λογής όσον αφορά την πανδημία.
Ευρύτερα, η οργάνωση στηλιτεύει το ότι την περασμένη χρονιά «επωάστηκαν νέες ένοπλες συρράξεις» ενώ «ανεπίλυτες συγκρούσεις βάθυναν». «Στο Αφγανιστάν, στην Μπουρκίνα Φάσο, στην Αιθιοπία, στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη, στη Λιβύη, στη Μιανμάρ και στην Υεμένη (…) διαπράχθηκαν παραβιάσεις θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου σε μαζική κλίμακα», τονίζει. Κατάφωρες παραβιάσεις έμειναν ατιμώρητες, προσθέτει. «Σε ελάχιστες περιπτώσεις υπήρξε διεθνής αντίδραση· σε ελάχιστες περιπτώσεις υπήρξε δικαιοσύνη και λογοδοσία».
Δείτε live τις εξελίξεις
16:54 «Όχι» από Κομισιόν στην πληρωμή του αερίου σε ρούβλια
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απορρίπτει την πιθανότητα να πληρωθεί το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια.
Όπως έγραψε στο Twitter η Εσθονή επίτροπος για την Ενέργεια Kadri Simson: «Οι υπουργοί ενέργειας των G7 απέρριψαν την απαίτηση […] επομένως οι G7 συμφώνησαν να παροτρύνουν τις εταιρείες που έχουν έδρα στις χώρες τους να μη συμφωνήσουν με μια τέτοια απαίτηση».
16:46 «Διευκρινίσεις» για την Κριμαία και το Ντονμπάς από τη Μόσχα
Όπως είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διαπραγματευτικής αποστολής και σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, στις γραπτές προτάσεις που έχει λάβει η Μόσχα, οι Ουκρανοί αναφέρουν ότι οι εγγυήσεις για την ασφάλεια δεν θα ισχύσουν για την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη.
«Με άλλα λόγια», είπε, «η Ουκρανία αποποιείται της επιθυμίας να επιστραφεί η Κριμαία με στρατιωτικά μέσα και δηλώνει ότι αυτό είναι δυνατόν να επιτευχθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων. Φυσικά αυτό δεν συνάδει με τις δικές μας απόψεις, αλλά η Ουκρανία έχει σχηματίσει τη δική της προσέγγιση».
Το ίδιο ισχύει, είπε, και για «ορισμένες περιοχές» του Ντονμπάς, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
16:30 Τουλάχιστον επτά νεκροί από ρουκέτα σε διοικητικό κτίριο του Μικολάγιφ
Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 22 τραυματίστηκαν από το χτύπημα ρουκέτας στο κτίριο της περιφερειακής διοίκησης στη νότια ουκρανική πόλη Μικολάγιφ, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσαν τοπικές αρχές.
Διασώστες ανέσυραν 18 από τους τραυματίες από τα συντρίμμια. Οι επιχειρήσεις των διασωστών συνεχίζονται, σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία άμεσης βοήθειας.
«Κατέστρεψαν το μισό κτίριο», είπε ο τοπικός κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ, που εκτίμησε ότι το πλήγμα υποδηλώνει ότι η Ρωσία εγκαταλείπει την προσπάθεια να καταλάβει την πόλη.
16:18 Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου
Οι δύο δείκτες αναφοράς πετρελαίου κατέγραψαν πτώση πάνω από 5% σήμερα, ως αντίκτυπο στην πρόοδο που ανακοινώθηκε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, αλλά και σε περιορισμό στην Κίνα που επιβαρύνει τη ζήτηση.
Γύρω στις 15:30 ώρα Ελλάδας το βαρέλι του Brent της Βόρειας Θάλασσας για παράδοση τον Μάιο υποχώρησε κατά 5,95% φτάνοντας στα 105,79 δολάρια το βαρέλι και ο αμερικανικός WTI υποχώρησε κατά 6,14%, φθάνοντας στα 99,45 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας κάτω από τον συμβολικό πήχη των 100 δολαρίων το βαρέλι.
16:15 Μέσω βιντεοδιάσκεψης η συνέχεια των διαπραγματεύσεων
Οι συνομιλίες ανάμεσα στις διαπραγματευτικές ομάδες της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συνεχιστούν μέσω βιντεοδιάσκεψης, δήλωσε στο RIA Novosti πηγή της ρωσικής αντιπροσωπείας.
«Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέσω βίντεο», είπε προσθέτοντας ότι η ρωσική αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη αύριο, Τρίτη.
16:00 «Σημαντική πρόοδο» είδε ο Τσαβούσογλου
Οι σημερινές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη σημείωσαν την πιο σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις μέχρι σήμερα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η Άγκυρα χαιρετίζει την επίτευξη συμβιβασμού και κοινής κατανόησης των δύο χωρών σε ορισμένα ζητήματα και πρόσθεσε ότι ο πόλεμος πρέπει να λήξει το συντομότερο δυνατό.
Συμπλήρωσε ότι τα «πιο ακανθώδη ζητήματα» αναμένεται να συζητηθούν αργότερα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, λέγοντας ότι οι ηγέτες των δύο χωρών θα συναντηθούν στη συνέχεια.
15:53 Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με Ευρωπαίους ηγέτες
Ο Λευκός Οίκος έκανε γνωστό ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συζητήσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους Ευρωπαίους ηγέτες.
#BREAKING Biden to discuss Ukraine war in phone call with European leaders: White House pic.twitter.com/ZHTvrWKsZL
— AFP News Agency (@AFP) March 29, 2022
15:20 Τι γνωρίζουμε μετά τις πρώτες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ρωσίας-Ουκρανίας
- Οι συνομιλίες διήρκεσαν περίπου τέσσερις ώρες με κάποια διαλείμματα.
- Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα συνεχίζουν τις συνομιλίες αύριο, αν τηρηθεί ο προγραμματισμός που είχε ανακοινωθεί.
- Στενός συνεργάτης του προέδρου Πούτιν και εκ των διαπραγματευτών της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, χαρακτήρισε τις συνομιλίες «εποικοδομητικές» και πρόσθεσε ότι μια συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι θα είναι εφικτή, «ταυτόχρονα με την οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών».
- Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ρωσία παρέλαβε γραπτές προτάσεις από την Ουκρανία για «ουδέτερο καθεστώς», χωρίς πυρηνικά.
- Η ουκρανική πλευρά λέει ότι δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σε τίποτα με τη Ρωσία και δεν έχουν λάβει καμία έγκριση από τη ρωσική αντιπροσωπεία.
Οι Ουκρανοί διαπραγματευτές τόνισαν μεταξύ άλλων:
- Δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με στρατιωτικό νόμο.
- Για οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να υπάρχει ειρήνη.
- Μόνο όταν αποδεχθούν και οι δύο πλευρές την κατάπαυση του πυρός θα προχωρήσουμε.
- Οι Ουκρανοί επιθυμούν οκτώ εγγυήτριες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
► Από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έγινε γνωστό ότι αποφασίστηκε μεγάλη μείωση της στρατιωτικής δραστηριότητας στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιβ .
14:56 Αποσύρει δυνάμεις η Ρωσία από περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιβ
Από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έγινε γνωστό ότι αποφασίστηκε μεγάλη μείωση της στρατιωτικής δραστηριότητας στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιβ .
14:46 Έκκληση του Ερυθρού Σταυρού για ανθρωπιστικούς διαδρόμους
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να καταλήξουν σε σαφή συμφωνία για την ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων από την πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη και όχι μόνο καθώς εξαντλούνται τα αποθέματα σε φαγητό και νερό.
13:39 Η Emirates συνεχίζει τη δραστηριότητά της στη Ρωσία
Η κρατική αεροπορική εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έκανε σαφές πως θα συνεχίσει να πετά προς τη Ρωσία έως ότου λάβει μια εντολή για το αντίθετο, δήλωσε ο πρόεδρος της, Τιμ Κλαρκ.
«Όσο το κράτος μας ζητά να πετάμε εκεί, εμείς θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε.
«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το κάνουμε: μεταφέρουμε ανθρωπιστικά αγαθά. Έχουμε μέλη ΜΚΟ που ταξιδεύουν προς και από τη Ρωσία. Έχουμε τη διπλωματική κοινότητα», τόνισε.
Να θυμίσουμε πως οι περισσότερες δυτικές αεροπορικές εταιρείες έχουν σταματήσει τις πτήσεις τους από και προς τη Ρωσία.
13:29 Δυσαρέσκεια της Ουκρανίας για τους χειρισμούς της Γερμανίας
Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο πρέσβης της Ουκρανίας στη Γερμανία Αντριι Μέλνικ, εξέφρασε για άλλη μια φορά τη σαφή του δυσαρέσκεια για τον τρόπο που χειρίστηκε εξ αρχής το Βερολίνο την ρωσική εισβολή.
Ο πρεσβευτής είπε στην εφημερίδα για τις συνομιλίες που είχε με διάφορους Γερμανούς πολιτικούς και αναφέρθηκε ξεχωριστά στον υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λιντνερ, που ανήκει στο κόμμα των Φιλελευθέρων. Σύμφωνα με τον Ουκρανό διπλωμάτη, ο Λίντνερ μετά την εισβολή, κάθισε δίπλα του με ένα «πολύ ευγενικό χαμόγελο» στα χείλη, και μιλούσε σαν η ήττα της Ουκρανίας να είχε προαποφασισθεί.
«Εχετε μόνο λίγες ώρες», φέρεται να του είπε ο Λίντνερ, αποκλείοντας ταυτόχρονα την προμήθεια της Ουκρανίας με όπλα και τον αποκλεισμό της Ρωσίας από την τραπεζική πλατφόρμα SWIFT. Αντίθετα, υποστήριξε ο Μέλνικ, ο Λίντνερ ήθελε να συζητήσουν για τα κατεχόμενα από τη Ρωσία ουκρανικά εδάφη, με κυβέρνηση-μαριονέτα από τη Ρωσία. «Ηταν η χειρότερη συζήτηση που είχα ποτέ στη ζωή μου», συμπλήρωσε.
13:16 Συνομιλία Μακρόν-Πούτιν εντός της ημέρας
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν εντός της ημέρας, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
Ουκρανοί και ρώσοι διαπραγματευτές έχουν συνομιλίες στην Τουρκία στην πρώτη τετ-α-τετ συνάντησή τους εδώ και τρεις εβδομάδες.
13:03 Σαφής προειδοποίηση της Μόσχας προς το ΝΑΤΟ
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε επανέλαβε ότι η πρώτη φάση της «ρωσικής επιχείρησης» έχει ολοκληρωθεί και προειδοποίησε πως η Ρωσία θα απαντήσει καταλλήλως εάν το ΝΑΤΟ στείλει μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία.
«Παρακολουθούμε στις δηλώσεις ηγετών μεμονωμένων χωρών μελών του ΝΑΤΟ για την πρόθεσή τους να προμηθεύσουν αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία. Εάν εφαρμοστούν να αντιδράσουμε κατάλληλα» είπε αφού προηγουμένως είχε τονίσει πως η Ουκρανία «δεν διαθέτει πλέον αεροπορία».
12:31 Οι πρώτες πληροφορίες από τις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη
Οι συνομιλίες ξεκίνησαν με ένα «κρύο καλωσόρισμα» και χωρίς χειραψία μεταξύ των αντιπροσωπειών μεταδίδει η ουκρανική τηλεόραση.
Η συνάντηση είναι κλειστή για τον Τύπο με τις πρώτες διαρροές να γίνονται με το σταγονόμετρο.
Ένας εκ των Ρώσων διαπραγματευτών, ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, δήλωσε ότι θα υπάρξει δήλωση μετά τις συνομιλίες.
Όπως αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε στην αντιπροσωπεία της Ουκρανίας για την κακοποίηση Ρώσων αιχμαλώτων ενώ Ουκρανός διαπραγματευτής φέρεται να είπε πως το κύριο θέμα για την Ουκρανία στις συνομιλίες είναι οι εγγυήσεις ασφαλείας, με δεύτερο τα ανθρωπιστικά ζητήματα.
12:25 Ανοίγουν ξανά ανθρωπιστικοί διάδρομοι
Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι ξαναρχίζει σήμερα η απομάκρυνση αμάχων μέσω τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις, κυρίως από την Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα της χώρας.
12:14 Απέλαση διπλωματών
Άλλη μια διπλωματική εξέλιξη που προέκυψε σήμερα το πρωί αναφέρει (TASS-RIA) ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί πρεσβευτές από τα κράτη της Βαλτικής για να ανακοινώσει την απέλαση διπλωματών.
12:10 Ρώσικη επίθεση με πυράυλους στο κεντρικό κυβερνητικό κτίριο στο Μικολάιβ
Κεντρικό κυβερνητικό κτίριο στο Μικολάιβ υπέστη σοβαρές ζημιές από ρωσική επίθεση με πυραύλους σήμερα το πρωί. Ο τοπικός κυβερνήτης, Vitaliy Kim, δεν βρισκόταν στο κτίριο εκείνη τη στιγμή και επέζησε της επίθεσης.
UKRAINE: Main government building in Mykolaiv heavily damaged by Russian missile strike this morning. Local governor Vitaliy Kim was not in the building at the time, and has survived. pic.twitter.com/6zn62MGWd2
— Conflict News (@Conflicts) March 29, 2022
11:41 ΕΕ: Η αντίδραση του συστήματος υγείας στον πόλεμο στην Ουκρανία
[της Μαρίας Ψαρά]
Οι υπουργοί υγείας της ΕΕ θα συναντηθούν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την αντίδραση του συστήματος υγείας στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου θα ενημερώσει τους υπουργούς για τις προσπάθειες αντιμετώπισης των ιατρικών και ανθρωπιστικών προκλήσεων που προκύπτουν από τη σύγκρουση.
«Αντιμετωπίζουμε μια ανθρωπιστική κρίση που επιδεινώνεται λεπτό προς λεπτό», δήλωσε η Κυριακίδου στο POLITICO. «Υποστηρίζουμε μέσω της μεταφοράς ασθενών και με την πρόσβαση σε κρίσιμα φάρμακα, εμβόλια και εξοπλισμό».
Είπε ότι είναι καθήκον της ΕΕ να «προσφέρει μια ισχυρή υγειονομική απάντηση για να διασφαλίσει ότι οι εισερχόμενοι, πολλοί από τους οποίους είναι ευάλωτοι, θα λάβουν τη φροντίδα και τη θεραπεία που χρειάζονται. Αυτό αφορά την επείγουσα περίθαλψη, τη μακροχρόνια θεραπεία για χρόνιες παθήσεις καθώς και τους συνήθεις υγειονομικούς ελέγχους».
Οι υπουργοί θα συζητήσουν το σχέδιο της Επιτροπής για τη δημιουργία κέντρων ταξινόμησης στις γειτονικές χώρες, προκειμένου να βοηθηθούν οι πρόσφυγες να έχουν πρόσβαση στη σωστή υγειονομική περίθαλψη.
11:32 Ακτινογραφία της ενεργειακής εξάρτησης της Ε.Ε.
[του Γιάννη Κιμπουρόπουλου]
Αν και αφορούν το 2020, τα στοιχεία της Eurostat για τις πηγές από τις οποίες αντλεί ενεργειακούς πόρους η Ε.Ε. είναι αντιπροσωπευτικά της τεράστιας εξάρτησής της. Το 58% της ενέργειας που καταναλώνουν οι 27 χώρες της Ε.Ε. κάθε χρόνο -16 εκατ. γιγαβατώρες το 2020- βασίζεται σε εισαγόμενους πόρους και από αυτούς το 24,4% προέρχεται από τη Ρωσία.
Μόλις το 42% των ενεργειακών αναγκών της Ε.Ε. καλύπτεται από δικούς της πόρους και εγχώρια παραγωγή. Κύρια συνιστώσα της εξάρτησής της, άλλωστε, είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης ενέργειας βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα -35% στο πετρέλαιο και τα προϊόντα του, 24% στο φυσικό αέριο και 11% στα στερεά ορυκτά καύσιμα (λιγνίτης κ.ά.)-, 17% σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και 13% στην πυρηνική ενέργεια.
Η Ρωσία καλύπτει το 24% των αναγκών της Ε.Ε. σε ορυκτά καύσιμα, αν και ειδικά στο φυσικό αέριο το ποσοστό ανεβαίνει στο 41%. Μάλιστα, το 2020 η Ρωσία κάλυψε το 46% των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ε.Ε., το 26% των εισαγωγών πετρελαίου και το 53% στερεών καυσίμων άνθρακα. Μια πολύ ενδιαφέρουσα «λεπτομέρεια» στα στοιχεία της Eurostat για την Ελλάδα και τη βιαστική απολιγνιτοποίηση: Το 2020 η εξάρτηση της Ελλάδας από εισαγόμενες πηγές ενέργειας ήταν 81,4% (έναντι 57,5% της Ε.Ε.), το τέταρτο υψηλότερο μετά τις νησιωτικές Κύπρο και Μάλτα και το Λουξεμβούργο. Ενώ λοιπόν η Ελλάδα είναι 100% εξαρτημένη από εισαγόμενο αέριο και πετρέλαιο, καλύπτει το 90% των αναγκών της από τον εγχώριο λιγνίτη.
11:31 Καθησυχαστικός ο Πεσκόφ για τη χρήση πυρηνικών όπλων
Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο PBS, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστήριξε ότι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της εισβολής στην Ουκρανία, για τη Ρωσία «δεν θα είναι λόγος για τη χρήση πυρηνικών»:
«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι όλοι οι στόχοι της στρατιωτικής επιχείρησης θα επιτευχθούν. Αλλά όποιο και να είναι το απότέλεσμα φυσικά αυτό δεν θα είναι λόγος για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Εχουμε ένα πλαίσιο ασφάλειας που σαφώς αναφέρει ότι μπορούμε και θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα όταν υπάρχει υπαρξιακή απειλή για τη χώρα, προκειμένου να την εξαλείψουμε. Ας κρατήσουμε αυτά τα δυο χώρια, δηλαδή την υπαρξιακή απειλή και την επιχείρηση στην Ουκρανία. Δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο […] Κανείς δεν σκέφτεται να τα χρησιμοποιήσει… ακόμα και η ιδέα να γίνει χρήση πυρηνικών…».
11:28 Ο απολογισμός της Μόσχας και του Κιέβου
Από την έναρξη των επιχειρήσεων στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ρωσικού υπουργείου Αμυνας αντιστράτηγο Ιγκόρ Κονασένκοφ, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει, μεταξύ άλλων, 123 ουκρανικά μαχητικά, 74 ελικόπτερα, περισσότερα από 311 drones, 181 πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών και 1.738 τεθωρακισμένα οχήματα.
Από την άλλη πλευρά, το Γενικό Επιτελείο στο Κίεβο, αναφέρει ότι η Ρωσία έχει χάσει: περίπου 17.200 στρατιώτες, 597 τανκς, 1.710 τεθωρακισμένα, 127 μαχητικά, 129 ελικόπτερα, 54 μονάδες αεράμυνας.
11:24 Διμερής συνάντηση μεταξύ του στενού συνεργάτη του Βλ. Πούτιν και εκ των διαπραγματευτών της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι
Μια διμερής συνάντηση μεταξύ του στενού συνεργάτη του Βλ. Πούτιν και εκ των διαπραγματευτών της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι με τον του επικεφαλής του κόμματος «Υπηρέτης του Λαού» και εκ των διαπραγματευτών της Ουκρανίας, Ντέιβιντ Αραχαμία, ξεκίνησε στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε διπλωματική πηγή στο RIA Novosti.
1 1:13Ο Αμπράμοβιτς στις διαπραγματεύσεις
Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος έχει εμπλακεί «ζεστά» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών και δίνει το «παρών» στην Κωνσταντινούπολη παρά την περιπέτεια που πέρασε με την υγεία του.
Στο μεταξύ, ο Ερντογάν ανέφερε πως ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα παραμείνει στην Κωνσταντινούπολη «για να παρέχει υποστήριξη» στις διαπραγματευτικές ομάδες Ουκρανίας και Ρωσίας.
11:05 Εκτός νόμου το γράμμα «Ζ»;
Ο Ουκρανός υπ. Εξωτερικών κάλεσε όλες τις χώρες να απαγορεύσουν τη δημόσια χρήση του γράμματος «Ζ», που έχει γίνει σύμβολο της ρωσικής εισβολής.
Σε μήνυμά του στο Twitter ο Ντμίτρι Κουλέμπα γράφει ότι «η δημόσια υποστήριξη αυτής της βαρβαρότητας πρέπει να απαγορευτεί. Καλώ όλες τις χώρες να ποινικοποιήσουν τη χρήση του “Ζ” ως σύμβολο του Ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας. “Ζ” σημαίνει εγκλήματα πολέμου, βομβαρδισμός των πόλεων μας, χιλιάδες δολοφονημένοι Ουκρανοί. Δημόσια υποστήριξη αυτής της βαρβαρότητας πρέπει να απαγορευτεί».
I call on all states to criminalize the use of the ‘Z’ symbol as a way to publicly support Russia’s war of aggression against Ukraine. ’Z’ means Russian war crimes, bombed out cities, thousands of murdered Ukrainians. Public support of this barbarism must be forbidden.
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) March 29, 2022
Ηδη η Γερμανία έχει κάνει την αρχή, με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας να δηλώνει ότι όσοι δημοσίως προβάλουν το γράμμα «Ζ» θα διώκονται ποινικά. Αναλογη τιμωρία έχουν προαναγγείλει οι τοπικές αρχές στο Βερολίνο, στη Βαυαρία και τη Κάτω Σαξονία.
11:03 H oμάδα Βάγκνερ
Μισθοφόροι της διαβόητης Ομάδας Βάγκνερ, μιας σκιώδους ομπρέλας μισθοφορικών εταιρειών που σχετίζονται με τον Ρώσο ολιγάρχη Γεβγένι Προγκόζιν, στενό σύμμαχο του Πούτιν, έχουν αναπτυχθεί στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε χθες Δευτέρα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, εκτιμώντας ότι πάνω από 1.000 μαχητές θα εμπλακούν ή εμπλέκονται ήδη στον πόλεμο.
«Η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Όμιλος Βάγκνερ αναπτύχθηκε στην ανατολική Ουκρανία», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω Twitter.
«Αναμένεται να στείλει πάνω από 1.000 μισθοφόρους, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων οργανωτικών στελεχών, για μάχιμες επιχειρήσεις», συνέχισε.
Ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ενημέρωσε ότι η «μικρή ποσότητα ραδιενεργού υλικού» σε εγκατάσταση επιστημονικής έρευνας στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο της Ουκρανίας παραμένει «άθικτη», παρά το ότι βομβαρδισμός που αποδίδεται στον ρωσικό στρατό προκάλεσε ζημιές στο κτίριο.
11:02 Μοντέλο… Χονγκ Κονγκ
Μέσα σε ένα θολό τοπίο για την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα τις επόμενες μέρες ενδιαφέρον είναι το ρεπορτάζ που φιλοξενούν οι βρετανικοί «Times». Σύμφωνα με αυτό, o εξ απορρήτων σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, έχει καταθέσει πρόταση ενός μοντέλου… Χονγκ Κονγκ για το Ντονμπάς και την Κριμαία.
Τι προβλέπει το μοντέλο αυτό;
Να παραμείνουν οι δύο περιοχές υπό ρωσικό έλεγχο βάσει συμφωνίας μακροχρόνιας εκχώρησης και το μέλλον τους να αποφασιστεί αργότερα.
10:56 Ξεκίνησε ο νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας
Ο πρόεδρος της Τουρκία, Ταγίπ Ερντογάν αφού καλωσόρισε τις αντιπροσωπείες είπε, ότι και Ρωσία και Ουκρανία «έχουν νόμιμες ανησυχίες» και ζήτησε και από τις δυο πλευρές «να βάλουν ένα τέλος σε αυτή την τραγωδία».
Είπε ακόμα: «Πούτιν και Ζελένσκι είναι “πολύτιμοι φίλοι” είπε ο Ερντογάν και οι δυο αντιπροσωπείες έχουν να επιτελέσουν ένα ιστορικό έργο για να επιτευχθεί η εκεχειρία και τελικώς και η ειρήνη». Τόνισε ότι η Τουρκία δεν είναι διαμεσολαβητής στις συνομιλίες αλλά θα κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει τη διαδικασία.
Στη συνέχεια αποχώρησε.