Διάσταση απόψεων παρατηρήθηκε ανάμεσα στα κράτη μέλη κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, όσον αφορά στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία
Κράτη μέλη όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο τάχθηκαν κατά των περαιτέρω κυρώσεων ενώ άλλα, όπως η Πολωνία και η Εσθονία ζητούν σκληρότερες κυρώσεις.
Οι επιφυλακτικοί
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ετοιμότητα της Δύση να επιβάλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας όταν κριθεί απαραίτητο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως οι ισχυροί της Δύσης είναι έτοιμοι να επιβάλουν νέες κυρώσεις σε βάρος τη Ρωσίας εάν κριθεί αναγκαίο, καθώς συνεχίζουν τις προσπάθειες να απομονώσουν τη Μόσχα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και να την υποχρεώσουν σε εκεχειρία.
“ Αυτές οι κυρώσεις έχουν αντίκτυπο και είναι χειροπιαστές. Πρέπει να τις συνεχίσουμε ώστε να έχουν αποτρεπτική ισχύ”, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των ηγετών του NATO και της G7.
Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι τόνισε πως «τόσο από την σύνοδο του ΝΑΤΟ, όσο και του G7 προέκυψε μια εξαιρετική ενότητα όλων των συμμάχων, σε ό,τι αφορά την καταδίκη της επίθεσης σε βάρος της Ουκρανίας, τις κυρώσεις και την αυστηροποίησή τους, αν καταστεί αναγκαίο». Παράλληλα, πρόσθεσε: «Οι κυρώσεις χαρακτηρίσθηκαν εξαιρετικά αποδοτικές, η ρωσική οικονομία αποδυναμώθηκε ιδιαίτερα. Σε αυτή την ανάλυση συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχοντες στην σύνοδο του ΝΑΤΟ» και «πρέπει να είμαστε σταθεροί και αμετακίνητοι με τις κυρώσεις, αλλά και να συνεχίσουμε να αναζητάμε, συγχρόνως, με κάθε τρόπο την ειρήνη», καθιστώντας σαφές, παράλληλα, πως «σε ό,τι αφορά την αύξηση των εθνικών δαπανών για την άμυνα και η Ιταλία θα σεβαστεί αυτή τη δέσμευση προς το ΝΑΤΟ, όπως όλες οι κυβερνήσεις των υπόλοιπων χωρών μελών».
Λουξεμβούργο: Αντίθετος ο πρωθυπουργός στην επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία “προς το παρόν”
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ δήλωσε πως νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία θα έπρεπε να επιβληθούν ως αντίδραση σε κάποια νέα εξέλιξη στην κρίση, κάτι που, όπως υποστήριξε, δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή.
«Αν θέλουμε να έχουμε νέες κυρώσεις, χρειάζεται να τις επιβάλουμε ως αντίδραση σε κάτι. Προς το παρόν, η κατάσταση δεν βελτιώνεται, αυτό είναι βέβαιο», είπε ο Μπετέλ κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Όμως το γεγονός είναι ότι, αν επιβάλουμε κυρώσεις τώρα, περισσότερες κυρώσεις, με την υπάρχουσα κατάσταση των πραγμάτων, ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;» διερωτήθηκε, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.
Βέλγιο: Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν πρέπει να αποδυναμώνουν την ευρωπαϊκή οικονομία
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία, οι οποίες θα αποδυναμώνουν χωρίς λόγο τις δικές τους οικονομίες, υποστήριξε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρόο.
«Οι κυρώσεις θα πρέπει πάντα να έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στη ρωσική πλευρά και όχι στη δική μας. Δεν είναι στις προθέσεις μας να επιβάλουμε κυρώσεις που θα αποδυναμώνουν ασκόπως την οικονομία μας», είπε ο Ντε Κρόο κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής των «27» στις Βρυξέλλες.
Μαρκ Ρούτε: Δεν θα συμφωνηθούν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας στη σύνοδο της ΕΕ
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα συμφωνήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας κατά τη διήμερη σύνοδό τους, προειδοποίησε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, κατά την άφιξή του για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Δεν αναμένω συγκεκριμένες νέες κυρώσεις σήμερα», είπε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους.
«Δεν μπορούμε να ανταλλάζουμε ιδέες για τις κυρώσεις με μια τέτοια ευρεία σύνθεση, χρειαζόμαστε προτάσεις. Έχουμε ήδη επιβάλει πολλές κυρώσεις, τώρα μπαίνουμε σε πιο περίπλοκο έδαφος», πρόσθεσε.
Ιρλανδία: Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι υπάρχουσες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας εφαρμόζονται
Η Ιρλανδία είναι ανοιχτή στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, όμως πρώτα θα πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί για να τιμωρηθεί η Μόσχα, δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν.
«Είμαστε πολύ ανοιχτοί σε νέες κυρώσεις, όμως θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι υπάρχουσες κυρώσεις εφαρμόζονται», είπε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Μάρτιν πρόσθεσε ότι η στάση της Ινδίας απέναντι στην ουκρανική κρίση είναι απαράδεκτη. Η Ινδία είναι η μοναδική μεγάλη χώρα που διατηρεί στενούς δεσμούς με τις ΗΠΑ αλλά δεν έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ούτε έχει επιβάλει κάποια κύρωση.
Φινλανδία: Οι κυρώσεις δεν θα είναι αποτελεσματικές εφόσον η Κίνα βοηθάει τη Μόσχα
Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν υποστήριξε ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία δεν θα είναι αποτελεσματικές εάν η Κίνα βοηθάει τη Μόσχα. «Πιστεύω ότι είναι πολύ καλό που σήμερα θα κάνουμε και μια συζήτηση για την Κίνα, επίκειται η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας και αυτό θα είναι ένα θέμα κλειδί, φυσικά”, είπε η Μάριν κατά την άφιξή της στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Εάν η Κίνα βοηθά τη Ρωσία, τότε η κυρώσεις δεν θα λειτουργήσουν και εμείς θέλουμε να λειτουργήσουν. Επομένως, ασφαλώς η Κίνα είναι ένας σημαντικός παράγοντας και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Κίνα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας», πρόσθεσε.
Οι “αμείλικτοι”
Πολωνία: Να συντρίψουμε τη Ρωσία
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να «συντρίψει» τη Ρωσία με κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος, όπως είπε, έχει μετατραπεί σε μια «σφαγή».
«Η Ρωσία προσπαθεί να αποκαταστήσει την Αυτοκρατορία του Κακού», είπε ο Μοραβιέτσκι , αναφερόμενος στη Σοβιετική Ένωση.
Λετονία: Κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και τον άνθρακα
Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να εξετάσουν την επιβολή κυρώσεων στις εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλουν για να σταματήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λετονίας Άρτουρς Κάρινς.
«Οι ενεργειακές κυρώσεις είναι ένας τρόπος για να σταματήσει η ροή χρημάτων στο πολεμικό θησαυροφυλάκιο του (προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν, είπε ο Κάρινς κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Το πιο λογικό είναι να κινηθούμε (στην επιβολή κυρώσεων) στο πετρέλαιο και τον άνθρακα. Πρέπει να σταματήσουμε τον Πούτιν. Επειδή, αν δεν σταματήσουμε τον Πούτιν, ο Πούτιν δεν θα σταματήσει», πρόσθεσε.
Εσθονία: Να επιβληθούν οι σκληρότερες δυνατές κυρώσεις
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιβάλει τις ισχυρότερες δυνατές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, παρά τα άμεσα προβλήματα που θα δημιουργούσε κάτι τέτοιο για το μπλοκ, δήλωσε η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Θα έπρεπε ήδη να χρησιμοποιούμε τα πάντα τώρα, εννοώ να επιβάλουμε τις σκληρότερες κυρώσεις που μπορούμε… Μπορεί να πονέσουμε τώρα και να το τελειώσουμε αμέσως, ώστε εκείνος να μην προκαλέσει άλλη ζημιά», είπε η Κάλας αναφερόμενη στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.