Την αντίθεση του ΚΚΕ στις τροπολογίες που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών, που συζητήθηκε στην Ολομέλεια, εξέφρασε στη δευτερολογία του χτες, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης,
Αναφερόμενος στην τροπολογία που αφορά στην αξιολόγηση και τροποποίηση των επενδυτικών σχεδίων οπτικοακουστικών έργων, επισήμανε ότι πρόκειται για αλλαγές που διευκολύνουν τους επενδυτές στο οπτικοακουστικό σύστημα, να ξεπερνούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που ίσχυαν μέχρι σήμερα.
Όσον αφορά στην τροπολογία για την παράταση συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, Α’ και Β βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επισήμανε ότι προβλέπει την παράταση μόνο δύο μηνών, σε ένα τμήμα των συμβασιούχων, παρότι η κυβέρνηση γνωρίζει ότι οι ανάγκες είναι μεγάλες και θα παραμείνουν και μετά την 31η Μάη, που λήγουν οι συμβάσεις.
Ζήτησε ακόμα την απόσυρση της απαράδεκτης διάταξης που προβλέπει την απόλυση των συμβασιούχων που έχουν συμπληρώσει 24 μήνες εργασίας.
Απαράδεκτη η τροπολογία που αφορά την «ευθύνη του Τύπου»
Όσον αφορά στην τροπολογία που αφορά την «ευθύνη του Τύπου», τόνισε πως αυτή αλλάζει τον νόμο περί Τύπου μόνο για τις εφημερίδες. Επισήμανε ότι με την τροπολογία, η κυβέρνηση επιδιώκει, σε περίπτωση καταδίκης μιας εφημερίδας μετά από δικαστική αγωγή σε αστικό δικαστήριο που επιδικάζει χρηματικές αποζημιώσεις, να εξασφαλίσει ότι θα πληρώσει το μέσο που καταδικάστηκε. Και εφόσον δεν πληρώνει η εταιρεία – ιδιοκτήτης του μέσου, θα πληρώνει ο μέτοχος που είναι ιδιοκτήτης του 50% των μετοχών.
Ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε τα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτήν τη διάταξη, όπως π.χ. γιατί περιορίζεται μόνο στις εφημερίδες και όχι στα άλλα μέσα όπως στο διαδίκτυο, ενώ αναδεικνύεται και ο ρόλος – φερέφωνο της εκάστοτε κυβέρνησης, του περιβόητου ΕΣΡ που δεν διασφαλίζει ούτε την αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων στα μέσα ενημέρωσης.
«Ζούμε έναν μιντιακό αυταρχισμό, μια ιδεολογική χειραγώγηση από τα Μέσα Ενημέρωσης» υπογράμμισε και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει την υποκριτική κριτική, αφού έχει βάλει το χέρι του σε αυτήν την κατάσταση, όπως για τη σύνθεση του ΕΣΡ που είναι προϊόν διακομματικής συναίνεσης, πλην του ΚΚΕ.
Ο Μ. Συντυχάκης κατήγγειλε ακόμα τη διάταξη που προβλέπει ότι ο διευθυντής και ο αρχισυντάκτης θα πρέπει να είναι μέλη των επαγγελματικών Ενώσεων του Τύπου, όπως για παράδειγμα η ΕΣΗΕΑ, τονίζοντας πως στις περισσότερες φορές όταν υπάρχει αγωγή για κάποιο μέσο, δεν δικάζεται ο διευθυντής αλλά ο δημοσιογράφος, που έχει γίνει σάκος του μποξ, και παρουσιάζει τα θέματα που χειρίζεται, με βάση την πολιτική που διαμορφώνει ο επιχειρηματικός όμιλος του μέσου. Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν την κύρια ευθύνη και δεν πρέπει να δικάζονται, τόνισε, αλλά οι ιδιοκτήτες και τα διευθυντικά στελέχη έχουν ολάκερη την ευθύνη.
Ξεκαθάρισε πως για το ΚΚΕ, τα διευθυντικά στελέχη δεν μπορούν να συμμετέχουν στις ίδιες ενώσεις και τα συνδικάτα που συμμετέχουν οι εργαζόμενοι – δημοσιογράφοι ενώ για το άρθρο που αφορά το επίδομα μετάβασης εργαζομένων σε εμπόλεμη ζώνη, σημείωσε πως αυτό το επίδομα πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυξημένο και να τους χορηγείται ο απαραίτητος εξοπλισμός.
Ολόκληρη η παρέμβαση του Μ. Συντυχάκη