Αναλυτικά στη Βουλή έφερε τα τρέχοντα θέματα των σεισμόπληκτων του Νομού Ηρακλείου ο Νίκος Ηγουμενίδης. Σε σχετική συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεσήμανε σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους σεισμόπληκτους μετά από συνεχείς του επισκέψεις στις περιοχές, και εν συνεχεία κατέθεσε στο Προεδρείο της Επιτροπής και στους Υπουργούς, αναλυτικά υπομνήματα του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, του Συλλόγου «Ελπίδα» καθώς και τις πρόσφατες προτάσεις του ΤΕΕ, ενώ μετέφερε και ερωτήσεις-ζητήματα πολιτών και φορέων με την αφορμή της συνεδρίασης.
Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής έθεσε το επίκαιρο ζήτημα της αναπροσαρμογής των τιμολογίων σε βάρος των σεισμοπαθών: «Δεν γίνεται να μιλάς για θεραπεία σε βλάβες και ζημιές σε κτίρια, είτε κατοικήσιμα, είτε μη κατοικήσιμα, με τιμές του 2011», όπως ανέφερε. Ο ίδιος τόνισε επίσης την κραυγαλέα υποστελέχωση του τμήματος για την Αποκατάσταση Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών στην περιοχή: «Δεν μπορείς με έναν μηχανικό, είτε φτιάξεις το τμήμα, είτε δεν το φτιάξεις, ουσιαστικά δεν μπορείς να προχωρήσεις», όπως είπε.
Παράλληλα, έθεσε το θέμα της κωλυσιεργίας στη διεκπεραίωση των αιτήσεων: «Ο ίδιος ο αρμόδιος Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, ο κ. Τριαντόπουλος, ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 2 Μαρτίου του 2022 είχαν οριστικοποιηθεί 2.292 αιτήσεις. Αυτό που δεν ανέφερε ο Υφυπουργός στη δήλωσή του είναι πόσο είναι το σύνολο», σημείωσε ο Νίκος Ηγουμενίδης.
Ειδικά για το τελευταίο ζήτημα, ο βουλευτής αποκάλυψε στη Βουλή ότι ο πρωτοβάθμιος έλεγχος δείχνει συνολικό αριθμό μη κατοικήσιμων 6.190, ενώ ο δευτεροβάθμιος έλεγχος 7.650. «Αν έχουν οριστικοποιηθεί από τις 7.650 μόνον οι 2.300, αντιλαμβάνεστε ούτε το 50%, έξι μήνες μετά τον σεισμό, δεν έχουν διεκπεραιωθεί», υπογράμμισε με νόημα ο Νίκος Ηγουμενίδης.
Επιπλέον, ο Νίκος Ηγουμενίδης μετέφερε την αγωνία για απουσία πρόνοιας για εκείνους που τα σπίτια τους έχουν χαρακτηριστεί “πράσινα” όμως έχουν υποστεί ζημιές, τύπου ρηγματώσεων, στις οικίες τους, οι οποίες με τους συνεχείς μετασεισμούς έχουν επεκταθεί, ενώ για την αποκατάστασή τους απαιτείται ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, το οποίο πολλοί αδυνατούν να καλύψουν.
«Αποκλείστηκαν ακόμη και από την αρωγή στην οικοσυσκευή για τα πράσινα κτίρια, τα κατοικήσιμα δηλαδή κτίρια που απαιτούνται μικρής κλίμακας έργα», σημείωσε ο βουλευτής θέτοντας το ερώτημα: «Το ερώτημα που κυκλοφορεί στα χείλη των ανθρώπων είναι ένα: Πόσα και πότε θα μπουν χρήματα στους λογαριασμούς τους για να ξεκινήσουν να θεραπεύουν κάποιες από τις επιπλοκές που δημιούργησαν οι σεισμοί πριν από έξι μήνες;».
Στο βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την τοποθέτηση του βουλευτή Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη: