Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε το μεσημέρι της Παρασκευής παρέμβαση στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης της ΚΟ του κόμματος προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, με θέμα «Η αποτυχημένη διαχείριση, η υγειονομική τραγωδία και οι εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες για τους διασωληνωμένους-θανάτους εκτός ΜΕΘ». Ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση για την ακρίβεια, την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, την ενεργειακή κρίση και τις «δημοσκοπήσεις της χαράς».
«Δεν είναι υπερβολή ότι είστε η χειρότερη κυβέρνηση την χειρότερη στιγμή» είπε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας εξαπολύοντας επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για την υγειονομική κρίση και την ενεργειακή στρατηγική, ενώ ζήτησε εκλογές τώρα για να σωθεί «ό,τι μπορεί να σωθεί».
Στην αρχή της ομιλίας του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «χαλαρά» θεσμικά αντανακλαστικά του κοινοβουλίου καθώς η σημερινή συζήτηση διεξάγεται τέσσερις μήνες μετά την κατάθεση επίκαιρης επερώτησης σχετικά με τις κυβερνητικές ευθύνες για την εξέλιξη και τη διαχείριση της πανδημίας.
«Έπρεπε να ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία» για να γίνει η συζήτηση για την πανδημία, παρ’ όλο που, λέγοντας ότι είναι λάθος να συνηθίσουμε την απώλεια 50-60 ανθρώπων την ημέρα και είναι ενδιαφέρον πως το κλίμα χαρακτηρίζεται από τις εξελίξεις σχετικά με τον πόλεμο και την ακρίβεια .
Απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας, Θάνος Πλεύρη, και την αναπληρώτρια υπουργό, Μίνα Γκάγκα, σχολίασε πως ήρθαν σήμερα εδώ, να μας πουν πως «όλα τα έκαναν καλά» και ότι «για όλα φταίει η προηγούμενη διακυβέρνηση».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταλόγισε στην «κυβέρνηση της δικαιολογίας και της προπαγάνδας», όπως την αποκάλεσε, ότι αποποιείται των ευθυνών της για όλα γιατί για «όλα φταίνε οι εξωγενείς παράγοντες» κι ότι είναι «επικίνδυνη τη χώρα και την πλειοψηφία της κοινωνίας».
«Τότε να μην εκλέγουμε κυβερνήσεις» είπε και τόνισε πως στην Ελλάδα είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης σε αναλογία πληθυσμού στους νεκρούς της πανδημίας, πως εδώ, απ’ όλη την ανατολική μεσόγειο που βιώνει την κλιματική αλλαγή, είχαμε αναλογικά τις μεγαλύτερες καμένες εκτάσεις.
«Η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ το μόνο σχέδιο»
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την «χείριστη διαχείριση» της πανδημίας ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «το χειρότερο από όλα» είναι πως ο μέχρι τώρα σχεδιασμός της κυβέρνησης δείχνει ότι αδιαφορεί και κρύβει την πραγματικότητα κάτω από το χαλί και πως πως το μόνο σχέδιο που έχει και για την μετά covid εποχή είναι η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν ενδιαφέρεται για τις νέες ανάγκες ενίσχυσης της υγείας και τις προκλήσεις στον χώρο της υγείας επισημαίνοντας πως κι άλλες χώρες είχαν αφήσει απροστάτευτα τα νοσοκομεία, λόγω νεοφιλελεύθερης πολιτικής, αλλά αυτά τα δύο χρόνια προχώρησαν στην ενίσχυσή τους.
«Μόνη σας έγνοια να προχωρήσει η λογική συγχωνεύσεων, κλεισίματος νοσοκομείων και ανοίγματος σε ιδιώτες» είπε χαρακτηριστικά καταγγέλλοντας ξανά πως δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας μόνιμος νοσηλευτής, την ώρα που υπηρετούν περισσότερο από 15.000 συμβασιούχοι στους οποίους έπεσε το βάρος.
«Είστε πέρα από ανίκανοι, ιδεοληπτικοί, για να μην δώσετε δεκάρα στο ΕΣΥ. Δεν υπήρχε περίπτωση ακόμα κυβέρνηση της Δεξιάς να κάνει αυτό που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έκανε λόγο για 10.000 λιγότερο προσωπικό από το 2021, λόγω συνταξιοδοτήσεων, μη προσλήψεων και αναστολών.
Και αναρωτήθηκε που πήγαν τα 43 δισ., τα οποία κατά τον Άδωνη Γεωργιάδη, πήγαν σε αχάριστους, και δεν βρέθηκε ούτε ένα δισ. στο ΕΣΥ για προσλήψεις. Σε αυτό το σημείο επανέλαβε την κριτική για την επιλογή της κυβέρνησης να μοιράσει 6,6 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις μέχρι τον 2021, αντί να στηρίξει την κοινωνία και οτιδήποτε δημόσιο.
«Εγκλήματα στην ενεργειακή πολιτική για την εξυπηρέτηση συμφερόντων»
Στο μέτωπο της ακρίβειας απεύθυνε ακόμα μία φορά έκκληση για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα επαναλαμβάνοντας πώς αυτό έκαναν περισσότερες από 18 χώρες της Ε.Ε., με τελευταίες την Ιρλανδία, την Κύπρο και την Πορτογαλία.
«Μας λέει η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Αλήθεια; Αφού παρατείνεται και για το 2022 και από ότι μαθαίνουνε θα πάει και το 2023 η διαφυγή από την δημοσιονομική ρήτρα. Τι περιμένετε; Είμαστε οι μόνοι μαζί με την Εσθονία που επί 2 χρόνια δεν κάνουμε αύξηση του κατώτατου μισθού. Γιατί δεν προχωράτε στα αυτονόητα; Έχετε και το θράσος να λέτε ότι αν μειώναμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης θα ευνοούσατε όσους έχουν Καγιέν. Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά;»
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας πως σπεύδει για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΛΑΡΚΟ, πως εξυπηρετεί συμφέρονται και καλύπτει τα «εγκλήματά» της στην ενεργειακή πολιτική, αντί να πατάξει την πηγή αισχροκέρδειας, να φορολογήσει, όπως λέει η Κομισιόν, να αναστείλει το χρηματιστήριο της ενέργειας.
«Παρακολουθείτε ως τροχονόμοι τα καρτέλ στον χώρο της ενέργειας να έχουν ουρανοκατέβατα κέρδη, ουρανοκατέβατα τον Ιούνιο του 2021 σε ηλεκτροπαραγωγές εταιρίες πάνω από 1 δισ. ευρώ» είπε.
Και σημείωσε πως ο πρωθυπουργός δεν ντράπηκε να χαρακτηρίσει, πριν μια βδομάδα στη Βουλή, σωστή την απόφαση εσπευσμένου κλεισίματος λιγνιτικών μονάδων, την ώρα που τα αποθέματα σε λιγνίτη φτάνουν για μόνο δύο μήνες, γιατί είναι σε καθεστώς λουκέτου εδώ και δύο χρόνια.
«Ανθρωπιστική και επισιτιστική αν δεν αλλάξει πολιτική»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προειδοποίησε για ανθρωπιστική και επισιτιστική αν δεν αλλάξει άμεσα πολιτική
«Ο χειμώνας παρατείνεται και τον Μάρτιο και οι συμπολίτες μας δεν έχουν την δυνατότητα να χαμογελάσουν γιατί δεν μπορούν να θερμανθούν στα σπίτια τους. Είναι αυτοί που δεν έχουν την δυνατότητα να γεμίσουν το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους. Είναι αυτοί που βλέπουν μια τρομακτική αύξηση στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα, πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ και φεύγουν σκυθρωποί. Είναι οι παραγωγοί που δεν μπορούν να σπείρουν τα χωράφια τους. Και το ερώτημα είναι τι κάνετε; Παρατηρητές είστε;» αναρωτήθηκε.
Τέλος, επανέλαβε το αίτημα για προώρες κάλπες, αφού στα υπουργεία έχουν σηκώσει τα μολύβια. Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα κι αν αλλάξει ξανά τον εκλογικό νόμο η κυβέρνηση, πάλι θα βγει δεύτερο δεύτερο κόμμα.