Ουκρανία – 16η ημέρα: Ο ρωσικός στρατός κυκλώνει Κίεβο, Χάρκοβο, Τσερνιγκίβ και Μαριούπολη – Σε απελπιστική κατάσταση άμαχοι (Συνεχής ενημέρωση)

Βαθαίνει η ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση στην πολύπαθη Ουκρανία όπου οι εχθροπραξίες συνεχίζονται για 16η μέρα, δίχως μάλιστα να διαφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ και λύση σε διπλωματικό επίπεδο.

Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να προελαύνει με το αμερικανικό Πεντάγωνο να κάνει λόγο για κυκλωτικές κινήσεις σε τέσσερις πόλεις και συγκεκριμένα σε Κίεβο, Χάρκοβο, Τσερνιγκίβ και Μαριούπολη. Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας. Την ίδια ώρα συνεχίζεται το δράμα των αμάχων επιδεινώνεται στις υπό πολιορκία περιοχές.

Στη Μαριούπολη η κατάσταση είναι απελπιστική με τους αμάχους να μην έχουν νερό, ρεύμα και φυσικό αέριο. Οι προσπάθειες απομάκρυνσής τους μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει με Κρεμλίνο και Κίεβο να ξιφουλκούν για το ποιος έχει την ευθύνη.

Πάνω από 30 άμαχοι νεκροί στις περιοχές των αυτονομιστών

Πάνω από τριάντα άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις περιοχές οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουρανία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, δήλωσε αξιωματούχος της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Ραντιόν Μιρόσνικ, αξιωματούχος των αυτονομιστών αρχών, είπε πως έχουν χάσει τη ζωή τους 34 άμαχοι και έχουν τραυματιστεί άλλοι σχεδόν 180 μέσα σε 22 ημέρες, κάνοντας λόγο για «κλιμάκωση» των επιθέσεων των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων στο Λουγκάνσκ και στο Ντανιέτσκ.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Την ίδια ώρα, περιοχές όπου ζουν άμαχοι στην πόλη Ντνίπρο, στην κεντρική Ουκρανία, επλήγησαν από ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, νωρίς το πρωί βομβαρδίστηκαν «παιδικός σταθμός», «πολυκατοικία», καθώς και διώροφη «βιοτεχνία υποδημάτων», που έχει πάρει φωτιά. «Ένας άνθρωπος είναι νεκρός».

Η πόλη αυτή παρέμενε μέχρι σήμερα –συγκριτικά– αλώβητη από τα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων.

Ο  Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία για «επίθεση» εναντίον ανθρωπιστικού διαδρόμου

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι εμπόδισε την απομάκρυνση αμάχων από τις πολιορκούμενες πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάχα (νοτιοανατολικά) και ότι εξαπέλυσε «επίθεση» στην προβλεπόμενη τροχιά ανθρωπιστικού διαδρόμου.

«Τα ρωσικά στρατεύματα δεν έπαυσαν πυρ», κατήγγειλε. «Παρ’ όλα αυτά, αποφάσισε να στείλω οχηματοπομπή προς τη Μαριούπολη με τρόφιμα, νερό, φάρμακα (…). Όμως οι δυνάμεις κατοχής εξαπέλυσαν επίθεση με άρμα μάχης ακριβώς εκεί από όπου θα πέρναγε ο (ανθρωπιστικός) διάδρομος», πρόσθεσε.

Σε βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από τις υπηρεσίες του, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είπε επίσης πως περίπου 100.000 άμαχοι μπόρεσαν να φύγουν τις δύο τελευταίες ημέρες από άλλες ουκρανικές πόλεις όπου μαίνονται εχθροπραξίες.

Κινέζος πρωθυπουργός: «Αληθινά ανησυχητική» η κατάσταση

Ο πρωθυπουργός της Κίνας, ο Λι Κετσιάνγκ, δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στην Ουκρανία είναι «αληθινά ανησυχητική» και πρόσθεσε πως θεωρεί σημαντικό να υποστηριχθούν οι συνομιλίες της Μόσχας και του Κιέβου για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Ο κ. Λι, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της ετήσιας ολομέλειας του κοινοβουλίου, απέφυγε να απαντήσει άμεσα ερωτηθείς από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς εάν το Πεκίνο θα συνεχίσει να μην καταδικάζει τη Ρωσία και το εάν και κατά πόσον η Κίνα θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική στήριξη στη Μόσχα, που είναι αντιμέτωπη με ομοβροντίες δυτικών κυρώσεων.

«Ελπίζουμε ειλικρινά η κατάσταση να ηρεμήσει και να επιστρέψει η ειρήνη το συντομότερο δυνατόν», σημείωσε. «Υποστηρίζουμε και ενθαρρύνουμε όλες τις προσπάθειες που μπορεί να συμβάλουν στην ειρηνική επίλυση της κρίσης», πρόσθεσε.

Κάλεσε για αυτοσυγκράτηση και να αποφευχθεί ο κίνδυνος η ένταση να κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο και να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Ωστόσο, τάχθηκε εναντίον των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Οι κυρώσεις, έκρινε, «θα πλήξουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Η κινεζική κυβέρνηση έχει αποφύγει μέχρι σήμερα να καταδικάσει την επέμβαση του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία· αρνείται να χρησιμοποιήσει ακόμη και τον όρο «εισβολή». Εξάλλου, εναντιώνεται δημόσια στις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

ΔΟΑΕ: Ρωσία και Ουκρανία δεν συμφώνησαν για τις εγγυήσεις ως προς την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν παρείχαν στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) καμία εγγύηση για την προστασία των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων κατά τη διάρκεια των χθεσινών συνομιλιών τους στην Τουρκία, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του, ο Ραφαέλ Γκρόσι.

Ο κ. Γκρόσι συναντήθηκε με τους Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα, τους επικεφαλής της ρωσικής και της ουκρανικής διπλωματίας, χθες στην Αττάλεια.

Μίλησε πάντως για θετικές ενδείξεις. «Η Ουκρανία και η Ρωσική Ομοσπονδία θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας, συμφώνησαν να συνεργαστούν μαζί μας», είπε εξερχόμενος από το αεροδρόμιο της Βιέννης μετά την επιστροφή του. Πρόσθεσε πως ελπίζει οι συνομιλίες να συνεχιστούν.

Με αρκετές ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις να έχουν καταληφθεί, υποστεί ζημιές ή τεθεί σε κίνδυνο τις δύο εβδομάδες αφότου άρχισε η ρωσική εισβολή, ο Ραφαέλ Γκρόσι απηύθυνε επείγουσα έκκληση να διεξαχθούν κατεπείγουσες διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πυρηνικού δυστυχήματος.

Ο κ. Γκρόσι εξέφρασε εκ νέου ανησυχία για τον εξοπλισμό επιτήρησης των πυρηνικών υλικών στο Τσερνόμπιλ και στη Ζαπορίζια, από όπου ο ΔΟΑΕ δεν έχει δεδομένα για μέρες. «Αυτό που έχουμε είναι στην πραγματικότητα μια κατάσταση που επιδεινώνεται και μας ανησυχεί», είπε.

Οι συνδέσεις δεν αφορούν την επιχειρησιακή ασφάλεια των εγκαταστάσεων, αλλά το να επαληθεύεται ότι η χρήση των πυρηνικών υλικών γίνεται για αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς, διευκρίνισε, χαρακτηρίζοντας πρόβλημα το ότι ο ΔΟΑΕ δεν λαμβάνει συνεχή ροή δεδομένων για αυτό.

Δείτε live τις εξελίξεις

15:45 FAO: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να φέρει άνοδο 20% στις τιμές τροφίμων

Οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να αυξηθούν από 8% έως και 20% ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, προειδοποίησε η υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ, FAO, που προειδοποίησε για «άλμα στον υποσιτισμό».

Σε μια προκαταρκτική μελέτη για αξιολόγηση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο FAO είπε ότι δεν είναι σαφές εάν η Ουκρανία θα μπορούσε να προχωρήσει σε συγκομιδή των καλλιεργειών της κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης σύγκρουσης, ενώ είναι μεγάλη η αβεβαιότητα και για τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο και η Ουκρανία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος, σύμφωνα με τον FAO. Μαζί, παρέχουν το 19% της παγκόσμιας προσφοράς κριθαριού, το 14% του σιταριού και το 4% του αραβοσίτου, που αποτελούν περισσότερο από το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του FAO, Κιου Ντονγκιού, «οι πιθανές διαταραχές στις γεωργικές δραστηριότητες αυτών των δύο μεγάλων εξαγωγέων βασικών αγαθών θα μπορούσαν να κλιμακώσουν σοβαρά την επισιτιστική ανασφάλεια παγκοσμίως».

«Περίπου 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, εξαρτώνται από τη Ρωσία και την Ουκρανία για το 30% ή περισσότερο των προμηθειών τους σε σιτάρι, γεγονός που τις αφήνει ιδιαίτερα ευάλωτες», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «ο παγκόσμιος αριθμός των υποσιτισμένων θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 8 έως 13 εκατομμύρια άτομα την περίοδο 2022/2023».

15:35 Η ρωσική εισαγγελία ζητά από τη δικαιοσύνη να χαρακτηρισθεί η εταιρεία Meta εξτρεμιστική οργάνωση

Κατά της εταιρείας Meta Platforms, μητρικής του Facebook, στρέφεται η ρωσική γενική εισαγγελία, η οποία ζήτησε από τη ρωσική δικαιοσύνη να τη χαρακτηρίσει «εξτρεμιστική οργάνωση».

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, η εισαγγελία ζήτησε επίσης από την ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας να περιορίσει την πρόσβαση στο Instagram, μέσο κοινωνικής δικτύωσης της Meta. Επίσης, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι οι ανακριτικές αρχές στοιχειοθέτησαν υπόθεση σχετική με τις ενέργειες της εταιρείας Meta.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε χθες, Πέμπτη, ότι η εταιρεία Meta επέτρεψε σε χρήστες του Facebook και του Instagram να κάνουν αναρτήσεις με τις οποίες καταδικάζουν τη βία που ασκούν η Ρωσία και οι Ρώσοι στρατιώτες στο πλαίσιο της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

15:28 Πεσκόφ: Η στρατιωτική επιχείρηση θα τερματιστεί όταν η Δύση πάρει στα σοβαρά τη Ρωσία

Στη Δύση και στην Ουκρανία επέρριψε για μια ακόμη φορά τις ευθύνες του πολέμου η Μόσχα, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να δηλώνει ότι η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα τερματιστεί όταν η Δύση αναλάβει δράση επί των ανησυχιών που έχει επανειλημμένως εκφράσει η Ρωσία σχετικά με τους θανάτους αμάχων στην ανατολική Ουκρανία και την επέκταση του ΝΑΤΟ ανατολικά.

Ο Πεσκόφ απαντώντας σε δημοσιογράφους για το πώς θα μπορούσε να τερματιστεί η κρίση, επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας, αναφέροντας ότι θεωρεί πως η Ουκρανία συζητά τα αιτήματα της Μόσχας με τις ΗΠΑ και με άλλους συμμάχους της.

«Η Ρωσία διατύπωσε σαφή αιτήματα στην Ουκρανία για την επίλυση αυτών των ερωτημάτων. Από ό,τι αντιλαμβανόμαστε, αυτά τα αιτήματα συζητιούνται από τους Ουκρανούς με τους συμβούλους τους, κυρίως τις ΗΠΑ και τις χώρες της Ε.Ε. Ας ελπίσουμε. Αυτό πρέπει να γίνει. Έπειτα όλα θα τελειώσουν».

Και πρόσθεσε: «Κατά την τελευταία οκταετία έχουμε επανειλημμένως επιχειρήσει να ζητήσουμε από τους δυτικούς συναδέλφους μας να ασκήσουν πίεση στο Κίεβο -και να αναγκάσουν το Κίεβο- να σταματήσει να σκοτώνει τον λαό του στο Ντονμπάς και να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ. Επίσης, τις τελευταίες πολλές δεκαετίες η χώρα μας έχει επανειλημμένως αναφέρει ότι αισθάνεται πως κινδυνεύει μετά την μετακίνηση προς την κατεύθυνσή μας των στρατιωτικών σας υποδομών. Δεν μας αρέσει και αισθανόμαστε ότι κινδυνεύουμε και δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε αυτό: γιατί τότε το κάνετε; Δεν δόθηκαν απαντήσεις. Πρέπει να βρούμε μια λύση για αυτά τα δύο ερωτήματα. Η Ρωσία διατύπωσε ξεκάθαρα αιτήματα στην Ουκρανία για την επίλυση αυτών των ζητημάτων».

15:21 H Deutsche Bank δεν αποσύρεται πλήρως από τη Ρωσία

H Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι δεν αποσύρεται πλήρως από τη Ρωσία, σε αντίθεση με αμερικανικές τράπεζες που κόβουν τους δεσμούς τους με τη Μόσχα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

«Συχνά μας ρωτούν γιατί δεν αποσυρόμαστε πλήρως από τη Ρωσία. Η απάντηση είναι ότι αυτό θα ήταν ενάντια στις αξίες μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, Κρίστιαν Ζέβινγκ, προσθέτοντας ότι αυτό δεν θα «ήταν το σωστό αναφορικά με τη διαχείριση των σχέσεων πελατών της και για να τους βοηθήσει να διαχειριστούν την κατάσταση».

Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τον Τιμ Ας, αναλυτή για αναδυόμενες αγορές της BlueBay Asset Management, αυτό «απλά δεν είναι αρκετά καλό για τη DB. Ίσως η DB πρέπει να ρίξει μία νέα ματιά στο πλαίσιο της για την περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση».

Η Goldman Sachs και η JP Morgan ήταν οι πρώτες αμερικανικές τράπεζες που διέκοψαν τις εργασίες τους στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα.

Η Goldman Sachs, που έχει πιστωτική έκθεση 650 εκατ. δολαρίων στη Ρωσία, ανακοίνωσε χθες ότι σταματά τη δραστηριότητά της εκεί, ενώ η JP Morgan ανέφερε επίσης ότι «σταματά τις εργασίες της στη Ρωσία» και δεν θα επιδιώξει κάποια νέα εκεί. Η JP Morgan έχει περίπου 160 εργαζόμενους στη Μόσχα.

Οι μεγαλύτεροι παγκοσμίως ασφαλιστικοί μεσίτες Marsh και Aon ανακοίνωσαν τη διακοπή των εργασιών τους στη Ρωσία.

Η πιστωτική έκθεση της Deutsche Bank στη Ρωσία και την Ουκρανία είναι 2,9 δισ. ευρώ και η τράπεζα ανακοίνωσε ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες είχε μειώσει περαιτέρω την έκθεσή της στη Ρωσία.

Η ελβετική τράπεζα Credit Suisse, η ιταλική UniCredit και η γαλλική BNP Paribas έχουν ανακοινώσει πιστωτική έκθεσή τους στη Ρωσία ύψους δισ. ευρώ.

15:10 O Ζελένσκι δεν περίμενε αυτές τις αποφάσεις από την Ε.Ε.

Δεν είναι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου κορυφής των Βερσαλιών ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, δήλωσε ότι «αν οι κυρώσεις ήταν αρκετές, η εισβολή θα είχε σταματήσει», αλλά «ρωσικό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου εξακολουθούν να αγοράζονται και να πωλούνται και δυτικές εταιρείες εξακολουθούν να παραμένουν στη ρωσική αγορά με διάφορα προσχήματα».

Ο Ζελένσκι είπε ότι «υπάρχουν και ηθικές εταιρείες που έφυγαν και τους είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό. Υπάρχουν όμως επιχειρηματικοί κολοσσοί, που επιμένουν να κερδίζουν χρήμα βαμμένο με αίμα. Όλοι πρέπει να είναι ηθικοί. Και να ενισχύσουμε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας γι’ αυτήν την απρόκλητη και βάναυση εισβολή, που θυμίζει τις χειρότερες εποχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου». 

Και πρόσθεσε: «Αν μιλάμε για κυρώσεις, αυτές πρέπει να αφορούν κυρίως το πετρέλαιο, τα προϊόντα πετρελαίου και το φυσικό αέριο. Τα λιμάνια πρέπει να είναι κλειστά για τα ρωσικά πλοία. Οι εταιρείες μεταφορών θα πρέπει να σταματήσουν να στέλνουν και να λαμβάνουν φορτία από τη Ρωσία. Δεν πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις για τις ρωσικές τράπεζες που αποσυνδέονται από το SWIFT. Αυτά είναι συγκεκριμένα πράγματα που μπορούν να γίνουν».

Επίσης, στο τακτικό μήνυμά του μέσω βίντεο, ο Ζελένσκι είπε ότι οι αποφάσεις των ηγετών της Ε.Ε. πρέπει να είναι σύμφωνες με τις επιθυμίες των λαών τους και «οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να δουν την Ουκρανία μέσα στην Ε.Ε.»

Να σημειωθεί ότι μετά το τέλος της πρώτης ημέρας της συνόδου των Βερσαλιών, στο κοινό ανακοινωθέν των 27 αφού καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή και κάλεσαν τη Μόσχα να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, χαιρέτισαν το θάρρος του ουκρανικού λαού που αντιστέκεται, παρέπεμψαν τη διαδικασία ένταξής της Ουκρανίας στην Κομισιόν και στις διαδικασίες που ισχύουν για όλα τα υποψήφια προς ένταξη κράτη.

14:49 Η Ρωσία ξεκίνησε διαδικασία απαγόρευσης των Whatsapp και Instagram

Η Πολίνα Ιβάνοβα, δημοσιογράφος που καλύπτει Ρωσία και Ουκρανία για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters, αναφέρει μέσω του λογαριασμού της στο Twitter:

«Η Ρωσία μόλις ξεκίνησε τη διαδικασία απαγόρευσης του Instagram. Είναι πολύ σημαντικό, γιατί πρόκειται για πολύ αγαπημένη πλατφόρμα στη Ρωσία και επίσης η πηγή εισοδήματος για πολλές μικρές επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Και για τα νεαρά μέλη των ελίτ της Μόσχας είναι… τα πάντα».

14:44 Η Ελβετία καλεί τους πολίτες της να φύγουν από τη Ρωσία

Ταξιδιωτική οδηγία με την οποία συμβουλεύει τους πολίτες να εγκαταλείψουν τη Ρωσία εξέδωσε το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του, αναφέρει:

«Το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Ελβετούς υπηκόους των οποίων η παρουσία στη Ρωσία δεν απολύτως απαραίτητη να εγκαταλείψουν τη χώρα προσωρινά και με δικά τους μέσα. Η απόφαση για έξοδο από τη χώρα είναι ατομική απόφαση».

14:33 Τι ξέρουμε έως τώρα – Οι εξελίξεις της ημέρας

  • Σαφές και επαναλαμβανόμενο είναι το μήνυμα του ΝΑΤΟ ότι δεν επιθυμεί «ανοικτό πόλεμο με τη Ρωσία». Το δήλωσε ξανά από την Αττάλεια όπου βρίσκεται για το διπλωματικό φόρουμ, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.
  • Δραματική η κατάσταση στην υπό πλήρη αποκλεισμό για 6η ημέρα η Μαριούπολη, όπου οι άμαχοι ζουν χωρίς θέρμανση, χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς πρόσβαση σε νερό, τρόφιμα και φάρμακα.
  • Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προέτρεψε τους Βρετανούς βετεράνους να μην ταξιδέψουν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν. Ο αρμόδιος υπουργός κάλεσε το πρώην στρατιωτικό προσωπικό αντί να συμμετάσχει στον πόλεμο, να βοηθήσει τους Ουκρανούς από το σπίτι, είτε μέσω φιλανθρωπίας είτε μέσω εθελοντισμού.
  • Συνολικά 48 σχολεία έχουν καταστραφεί στο Χάρκοβο, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, εξαιτίας των εν εξελίξει βομβαρδισμών. Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Χάρκοβο καταδίκασε την επίθεση σε ψυχιατρείο στο Ιζίουμ στην ίδια περιφέρεια, ευτυχώς ωστόσο δεν υπήρξαν θύματα.
  • Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε την συμμετοχή «εθελοντών» μαχητών από τη Μέση Ανατολή για να πολεμήσουν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων. Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είπε ότι υπάρχουν 16.000 εθελοντές στη Μέση Ανατολή που ήταν έτοιμοι να έρθουν να πολεμήσουν στην ανατολική Ουκρανία στην αποσχισθείσα περιοχή του Ντονμπάς.
  • Η Ε.Ε. θα διπλασιάσει το ποσό που δαπανά για την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία σε 1 δισ. ευρώ, ανακοινώθηκε στη σύνοδο κορυφής των ηγετών στις Βερσαλλίες. 
  • Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι μέχρι σήμερα περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία. Οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία έχουν ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει περισσότερους Ουκρανούς πολίτες παρά στρατιώτες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέκσι Ρεζνικόφ. 
  • Δώδεκα ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας άνοιξαν σήμερα, με την ελπίδα ότι δεν θα παραβιαστεί η εκεχειρία.

14:19 Ο Πούτιν βλέπει «θετική πρόοδο» στις συνομιλίες με την Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι βλέπει «θετική πρόοδο» στις συνομιλίες με την Ουκρανία. Αυτό είπε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας και σταθερό σύμμαχό του, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

«Θα σας ενημερώσω πώς προχωρούν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες πλέον γίνονται σχεδόν καθημερινά. Υπάρχει θετική πρόοδος», είπε χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

14:15 Η κυβέρνηση Τζόνσον καλεί τους Βρετανούς βετεράνους να μην πάνε στην Ουκρανία

Η βρετανική κυβέρνηση προέτρεψε τους Βρετανούς βετεράνους να μην ταξιδέψουν στην Ουκρανία για να συμμετάσχουν στον πόλεμο, καλώντας τους αντ’ αυτού να βοηθήσουν από τη Βρετανία τους Ουκρανούς, είτε μέσω φιλανθρωπίας είτε μέσω εθελοντισμού.

Η ανακοίνωση του αρμόδιου υφυπουργού ήρθε εν μέσω αναφορών για βετεράνους από το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες που ταξιδεύουν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν. Η βρετανική κυβέρνηση, με επιστολή προς όλες τις στρατιωτικές φιλανθρωπικές οργανώσεις ζητώντας την υποστήριξή τους στην προσπάθεια να εμποδίσουν τους βετεράνους να πάνε στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι δεν υποστηρίζει τους εθελοντές που πηγαίνουν στην Ουκρανία, κάτι που, όπως είπαν, θα μπορούσε να τους θέσει σε σημαντικό κίνδυνο.

«Γνωρίζουμε ότι η παράνομη εισβολή της Ρωσίας έχει δικαίως αναδείξει έντονα συναισθήματα υποστήριξης για τον ουκρανικό λαό. Οι βετεράνοι πάντα εντείνονται σε στιγμές ανάγκης, αλλά πρέπει να διοχετεύουν τις δεξιότητες, την εμπειρία και το πάθος τους σε νομικές οδούς υποστήριξης για την Ουκρανία και να μην εμπλέκονται στη σύγκρουση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε όλοι να υποστηρίξουμε τον λαό της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων μέσω της δωρεάς χρημάτων σε φιλανθρωπικούς σκοπούς», αναφέρεται.

14:06 O ΟΗΕ έχει αξιόπιστες πληροφορίες για τη χρήση βομβών διασποράς από τους Ρώσους

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε πως έχει λάβει «αξιόπιστες αναφορές» για αρκετές περιπτώσεις όπου ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυρομαχικά διασποράς σε κατοικημένες περιοχές στην Ουκρανία, υπενθυμίζοντας πως η χρήση αδιακρίτως τέτοιων όπλων μπορεί να ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου.

«Λόγω των συνεπειών τους σε μια εκτεταμένη περιοχή, η χρήση πυρομαχικών διασποράς σε κατοικημένες περιοχές δεν συνάδει με τις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που πρέπει να τηρούνται κατά τις εχθροπραξίες», δήλωσε η εκπρόσωπος του οργανισμού, Λιζ Θρόσελ.

«Υπενθυμίζουμε στις ρωσικές αρχές πως οι επιθέσεις που κατευθύνονται εναντίον αμάχων και αστικών στόχων, καθώς και ο λεγόμενος βομβαρδισμός τομέα σε πόλεις και χωριά και άλλες μορφές επιθέσεων χωρίς διάκριση, απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο και μπορεί να ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου», πρόσθεσε ενώ χαρακτήρισε ανησυχητικό το ενδεχόμενο να αλλάξει η πολιτική του Facebook προκειμένου να επιτραπεί σε κάποιους χρήστες να καλούν σε βία εναντίον Ρώσων και Ρώσων στρατιωτών.

Όπως είπε, η Ύπατη Αρμοστεία θα θέσει το θέμα στην εταιρεία.

13:55 Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί «ανοικτό πόλεμο»

Σαφές και επαναλαμβανόμενο είναι το μήνυμα του ΝΑΤΟ ότι δεν επιθυμεί «ανοικτό πόλεμο με τη Ρωσία».

Το δήλωσε ξανά από την Αττάλεια όπου βρίσκεται για το διπλωματικό φόρουμ, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Έχουμε ευθύνη να εμποδίσουμε αυτή τη σύγκρουση να επεκταθεί πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας και να μετατραπεί σε ανοικτό πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ», επισήμανε στο περιθώριο του φόρουμ, εξηγώντας ότι η επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού πάνω από την Ουκρανία για να προστατεύσει τους αμάχους από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, πράγμα που ζητά καθημερινά η Ουκρανία, «ένα τέτοιο μέτρο θα σήμαινε ότι είμαστε έτοιμοι να καταρρίψουμε ρωσικά αεροσκάφη».

Και αυτό «είναι πολύ πιθανό να μας οδηγούσε σε έναν ανοικτό πόλεμο».

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ πρόκειται να συνομιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μία ημέρα μετά την πρώτη συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, που πάντως δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ζήτησε ξανά από τον Βλαντίμιρ Πούτιν «να βάλει τέλος σε αυτό τον παράλογο πόλεμο» και να βρει «μια πολιτική λύση», σημειώνοντας ότι «το πρώτο μέτρο θα ήταν να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι από τους οποίους θα μπορούν οι άνθρωποι να φεύγουν και η ανθρωπιστική βοήθεια να εισέρχεται στην Ουκρανία».

13:42 Τα δίκτυα ARD και ZDF σταματούν να εκπέμπουν στρατιωτικά ρεπορτάζ από τη Μόσχα

Τα γερμανικά δίκτυα ARD και ZDF ανακοίνωσαν ότι σταματούν να εκπέμπουν από τη Μόσχα τα ρεπορτάζ σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως διευκρινίζουν, οι μεταδόσεις και τα ρεπορτάζ θα μεταδίδονται από άλλα στούντιο των δύο σταθμών.

«Βάσει της ανάλυσης για την κατάσταση, αλλά και έπειτα από συνεννόηση με τους συνεργάτες στην EBU ( Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση), αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την κάλυψη γεγονότων από τα στούντιο της Μόσχας σχετικά με την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη Ρωσία, ωστόσο τα ρεπορτάζ σχετικά με τα στρατιωτικά γεγονότα στην Ουκρανία, η δουλειά αυτή θα πραγματοποιείται από άλλα στούντιο των δύο δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών», αναφέρουν.

Επίσης, επισημαίνουν ότι τα ARD και ZDF διατηρούν το δικαίωμα να επανεξετάσουν την κατάσταση ανά πάσα στιγμή.

13:15 Δεν υπάρχουν θύματα από το πλήγμα σε ψυχιατρικό νοσοκομείο

H ρωσική αεροπορική επίθεση σε ψυχιατρικό νοσοκομείο στην περιοχή του Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία δεν προκάλεσε θύματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση των ουκρανικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

«Και οι 30 εργαζόμενοι και οι 330 ασθενείς ήταν σε καταφύγιο την ώρα του χτυπήματος», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Νωρίτερα, η Ουκρανία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι έπληξαν ψυχιατρικό νοσοκομείο κοντά στην πόλη Ίζιουμ, μιλώντας για «βάναυση επίθεση κατά αμάχων».

13:10 Πεσκόφ: Η συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι θα έχει νόημα αν οδηγήσει σε αποτέλεσμα

Την αμετακίνητη θέση της Ρωσίας όσον αφορά τις απαιτήσεις της για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία επαναβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι. Ναι, είναι όντως εννοιολογικά εφικτή. Αλλά πρώτα, τόσο οι αντιπροσωπείες όσο και οι υπουργοί πρέπει να κάνουν το καθήκον τους, ώστε οι πρόεδροι να μη συναντηθούν χάριν της διαδικασίας και χάριν της συνομιλίας. Πρέπει να συναντηθούν χάριν των αποτελεσμάτων».

Και πρόσθεσε: «Οι θέσεις της ρωσικής πλευράς είναι γνωστές, είναι ξεκάθαρα διατυπωμένες και γνωστοποιούνται στους Ουκρανούς διαπραγματευτές, περιμένουμε αμοιβαίες διατυπώσεις».

Όταν ρωτήθηκες για το ενδεχόμενο νέας συνομιλίας του Ρώσου προέδρου με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι ο Πούτιν μιλάει με τον Γάλλο πρόεδρο «σχεδόν μέρα παρά μέρα, οπότε, φυσικά, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Είναι πολύ ενεργή η τηλεφωνική διπλωματία. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ρωσίας λόγω των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί, ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι «έχουμε συμβουλευθεί τους προϊσταμένους των οικονομικών μας υπηρεσιών, του Υπουργείου Οικονομικών κ.λπ. και έχουμε το απαραίτητο περιθώριο ασφαλείας για την πληρωμή όλων των εξωτερικών χρεών σε ρούβλια. Στην πραγματικότητα, ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για χρεοκοπία, εκτός εάν δημιουργηθούν και μας επιβληθούν τεχνητά».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ρωτήθηκε και για τη φημολογούμενη συνάντηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και αν συζήτησαν το ουκρανικό. «Δεν έχω καμία πληροφορία για τον Σρέντερ. Δεν μπορώ να πω τίποτα».

12:47 Δώδεκα ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Η ουκρανική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα κατορθώσει να απομακρύνει περισσότερους αμάχους σήμερα από τις πολιορκούμενες πόλεις.

Οι δώδεκα «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» που ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεστσουκ, είναι οι εξής:

  • Από τη Μαριούπολη στη Ζαπορίζια, με ανθρωπιστική βοήθεια που θα παραδοθεί στη Μαριούπολη στην ίδια διαδρομή
  • Η Ζαπορίζια είναι επίσης ο προορισμός για τους εκκενωμένους από το Πολόι και το Ενεροντάρ
  • Από τη Βολνοβάχα, που φέρεται να έχει καταληφθεί από τις φιλο-ρωσικές δυνάμεις, στο Ποκρόφσκ
  • Από το Ίζιουμ στην ανατολική Ουκρανία μέχρι τη Λόζοβα
  • Από Μπούτσα, Οστομέλ, Καζαροβίτσι και Μικουλίτσι (όλες περιοχές βορειοδυτικά του Κιέβου), προς την πόλη του Κιέβου
  • Από Αντρίιφκα, Κακάροφ και Μποροκιάνκα (όλα δυτικά του Κιέβου) προς το Ζιτομίρ

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν τις τελευταίες ημέρες μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, αλλά υπήρξαν και πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, καθώς οι συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός κατέρρευσαν.

12:37 Σταθερές οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου στους κύριους αγωγούς που κατευθύνονται προς την Ευρώπη παραμένουν σταθερές, σύμφωνα με τον φορέα εκμετάλλευσης του αγωγού Nord Stream 1.

Η ενημέρωση αναφέρει ότι η Ρωσία συνέχισε να στέλνει αέριο στη Γερμανία μέσω του Nord Stream 1 και στην Πολωνία και στη Σλοβακία μέσω Ουκρανίας χωρίς να μεταβληθούν τα επίπεδα των παροχών.

12.23 ΟΗΕ: Πάνω από 2,5 εκατ. άμαχοι εγκατέλειψαν την Ουκρανία

Η υπηρεσία μετανάστευσης του ΟΗΕ αναφέρει ότι μέχρι σήμερα περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, 116.000 ήταν υπήκοοι τρίτων χωρών. Η πλειοψηφία των προσφύγων, περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, έχουν καταφύγει στην Πολωνία.

Σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράμσι, ακόμη 2 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Ουκρανίας.


12.18 Ξεκίνησαν οι εργασίες της β’ ημέρας της συνόδου κορυφής στις Βερσαλίες

12.09 Καθησυχάζουν οι ουκρανικές αρχές για τα πυρηνικά στο Χάρκοβο

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν περιοχές κατοικιών στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας 89 φορές μέσα σε μία ημέρα, αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος για τους αμάχους μετά το πλήγμα σε ινστιτούτο που περιλαμβάνει έναν πειραματικό πυρηνικό αντιδραστήρα, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης, Όλεχ Σινεχούμποφ.

«Δεν υπάρχουν απειλές ακόμη για τον άμαχο πληθυσμό», ανέφερε ο Όλεχ Σινεχούμποφ.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο Ίγκορ Τερέχοβ, ο δήμαρχος της πόλης, δήλωσε ότι «μέχρι σήμερα, 48 από τα σχολεία της πόλης έχουν καταστραφεί.

Επίσης, η κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom, δήλωσε πως όλοι οι ουκρανικοί πυρηνικοί σταθμοί λειτουργούν σταθερά. Κατήγγειλε πάντως ότι το προσωπικό στη μονάδα της Ζαπορίζια που καταλήφθηκε από ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζει ψυχολογική πίεση.

«Όλο αυτό επηρεάζει αρνητικά την εργασία και θέτει σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια και την ασφάλεια της ακτινοβολίας», είπε.

11:57 «27»: Ανησυχούν για την κατάσταση των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων

Την ανάγκη άμεσης επιβεβαίωσης της ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία υπογραμμίζουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν τις πρώτες πρωινές της Παρασκευής.

Λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της άτυπης συνόδου κορυφής στις Βερσαλλίες, οι «27» επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να λάβουν οικονομικά πρόσθετα μέτρα, αν αυτό απαιτηθεί, κατά της Ρωσίας.

11:53 Αμυντική βοήθεια 1 δισ. ευρώ για την Ουκρανία συμφώνησαν οι «27»

Η Ε.Ε. θα διπλασιάσει το ποσό που δαπανά για την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία σε 1 δισ. ευρώ, ανακοινώθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των 27 στις Βερσαλλίες.

Σύμφωνα με τον ύπατο εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, είπε ότι η συμφωνία μεταξύ των 27 ηγετών δεν ήταν δύσκολο να εξασφαλιστεί.

Δήλωσε:

«Όλοι είχαν πλήρη συνείδηση ότι πρέπει να αυξήσουμε τη στρατιωτική μας υποστήριξη στην Ουκρανία για να αυξήσουμε την πίεση στη Ρωσία».

11:43 ΗΠΑ, Ε.Ε. και G7 θα ανακαλέσουν το καθεστώς του πλέον ευνοούμενου κράτους για τη Ρωσία

Εντός της ημέρας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να ανακοινώσει ότι, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες της Ομάδας των Επτά, θα ενεργήσουν για να ανακληθεί το εμπορικό καθεστώς του «πλέον ευνοημένου κράτους» για τη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Πράγμα που σημαίνει ότι οι ρωσικές εξαγωγές αναμένεται να επιβαρυνθούν με υψηλότερους δασμούς από αυτούς που επιβάλλονταν έως σήμερα.

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης, κάθε χώρα θα πρέπει να ακολουθήσει τις δικές της εθνικές διαδικασίες. Η αφαίρεση του καθεστώτος του πλέον ευνοημένου κράτους από τη Ρωσία θα αυξήσουν την απομόνωση της ρωσικής οικονομίας.

Η απόφαση του Τζο Μπάιντεν έρχεται και ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχεται και από τα δύο κόμματα στις ΗΠΑ για επιπλέον κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ακολουθεί την απόφαση για απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων.

Οι κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και λιγνίτη μείωσαν κατά περίπου 60% τις αμερικανικές εισαγωγές.

Το καθεστώς του πλέον ευνοημένου κράτους απαιτεί από μια χώρα να αντιμετωπίζει όλες τις χώρες με το ίδιο καθεστώς το ίδιο. Τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου μοιράζονται αυτό το καθεστώς, αν και ορισμένες χώρες έχουν ειδικά προνόμια λόγω της ιδιότητάς τους ως αναπτυσσόμενων οικονομιών.

11:27 Ο Ναβάλνι καλεί τους Ρώσους να διαδηλώσουν κατά του πολέμου

Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, που βρίσκεται στη φυλακή, κάλεσε για άλλη μια φορά τους Ρώσους πολίτες να διαδηλώσουν στις μεγάλες πόλεις της χώρας ενάντια στον πόλεμο.

Μέσα από τα μέσα κοινωνική δικτύωσης, ο Ναβάλνι, που ήταν θύμα δηλητηρίασης το 2020 και παραλίγο να πεθάνει, καλεί τους συμπολίτες του σε πορείες «ακόμα κι αν φαίνεται ότι όλοι έφυγαν ή φοβήθηκαν».

«Είστε η ραχοκοκαλιά του κινήματος κατά του πολέμου και του θανάτου. Είσαι το πιο σημαντικό άτομο στον πλανήτη», γράφει. «Μπορούμε να σταματήσουμε τον μανιακό του Πούτιν με τέτοιου είδους διαδηλώσεις».

11:21 Καταγγελία για επίθεση σε ψυχιατρικό νοσοκομείο

Στο Χάρκοβο, ο περιφερειακό διοικητής κατήγγειλε ότι οι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε ψυχιατρικό νοσοκομείο.

Εξήγησε ότι ακόμη είναι άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων, ωστόσο επισήμανε ότι την ώρα της επίθεσης στο νοσοκομείο βρίσκονταν 330 άνθρωποι.

11:08 Το Κίεβο ελπίζει ότι θα ανοίξει σήμερα «ανθρωπιστικός διάδρομος» από τη Μαριούπολη

Η Ουκρανία ελπίζει στο άνοιγμα σήμερα με επιτυχία «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για να μπορέσουν άμαχοι να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Για περισσότερο από μια εβδομάδα, οι περισσότεροι από 400.000 κάτοικοι αυτής της στρατηγικής σημασίας πόλης προσπαθούν να επιβιώσουν δεχόμενοι πυρά και χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ έχουν αποτύχει επανειλημμένες προσπάθειες για την επίτευξη τοπικής κατάπαυσης του πυρός και την ασφαλή έξοδό τους από την πόλη.

«Ελπίζουμε ότι σήμερα θα λειτουργήσει», δήλωσε η Βερεστσούκ σε τηλεοπτικά δίκτυα, σημειώνοντας ότι ελπίζει πως και άλλοι «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» θα ανοίξουν σήμερα στη χώρα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει διαδρόμους από το Κίεβο, το Σούμι, το Χάρκοβο, τη Μαριούπολη και το Τσερνίχοβ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ούτε ένας άμαχος δεν μπόρεσε να φύγει από την Μαριούπολη χθες, Πέμπτη, μία ημέρα έπειτα από επίθεση σε νοσοκομείο παίδων της πόλης από την οποία, όπως ανακοίνωσε, σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι.
 

11:04 Ο Πούτιν καλωσορίζει 16.000 «εθελοντές» από τη Μέση Ανατολή

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε σε συνεδρίαση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ανακοίνωσε τα σχέδιά του να σταλούν ξένοι εθελοντές στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως δήλωσε, θα πρέπει να επιτραπεί σε όσους ήθελαν να πολεμήσουν εθελοντικά στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν 16.000 εθελοντές στη Μέση Ανατολή που ήταν έτοιμοι να έρθουν να πολεμήσουν μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

10:56 Χωρίς νερό έμεινε και το Τσερνίχοβ

Η πόλη Τσερνίχοβ, στα βόρεια της Ουκρανίας, έμεινε χωρίς νερό εξαιτίας των αεροπορικών επιδρομών που έπληξαν την πόλη στη διάρκεια της νύχτας.

Η εταιρεία ύδρευσης, με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόνισε ότι εργάζεται για να αποκαταστήσει την υδροδότηση.

10.53 Τουλάχιστον δύο νεκροί στο Λουτσκ

Ο ρωσικός βομβαρδισμός του Λουτσκ, πόλη 87 χιλιόμετρα από τα πολωνικά σύνορα, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον δύο Ουκρανών στρατιωτών και τον τραυματισμό ακόμη έξι, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής, Γιούρι Ποουλιάικο, που ανέβασε σχετικό βίντεο στην σελίδα του στο Facebook.

Όπως μετέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας (πρακτορείο TASS), ότι οι επιθέσεις στο Λουτσκ και τις άλλες δυτικές πόλεις στην Ουκρανία πραγματοποιήθηκαν με όπλα «μεγάλου βεληνεκούς» και «υψηλής ακρίβειας» και πρόσθεσε ότι δύο ουκρανικές αεροπορικές βάσεις στο Ιβανο-Φράνκιφσκ και στο Λουσκ «έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, κατήγγειλε ότι «μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας υφίστανται για άλλη μια φορά καταστροφικά πλήγματα» και επισήμανε ότι, εκτός από τους βομβαρδισμούς κατά του Ιβανο-Φράνκιφσκ, του Λουτσκ και του Ντνίπρο, «ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας εναντίον των αμάχων και των μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας συνεχίζεται».

10.12 Πάνω από 2,3 εκατ. πρόσφυγες

Συνολικά, περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εγκαταλείψει μέχρι χθες Πέμπτης την Ουκρανία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ο Οργανισμός έχει προειδοποιήσει ότι έως και 5 εκατομμύρια άνθρωποι πιθανόν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρόκειται για την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

10.11 Η Κάμαλα Χάρις στη Ρουμανία

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, μεταβαίνει στη Ρουμανία για να συζητήσει για τη διογκούμενη προσφυγική κρίση στην περιοχή. Θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις στο Βουκουρέστι, στον δεύτερο σταθμό της τριήμερης περιοδείας της στην ανατολική Ευρώπη.

Χθες Πέμπτη η Κάμαλα Χάρις είχε συνάντηση με Πολωνούς ηγέτες και Ουκρανούς πρόσφυγες στη Βαρσοβία και πρόσφερε αμερικανική στήριξη στις εκκλήσεις για μια διεθνή έρευνα για εγκλήματα πολέμου εις βάρος της Ρωσίας.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα ζήτησε περισσότερη βοήθεια για τη στέγαση και τη σίτιση Ουκρανών που εγκαταλείπουν τη χώρα τους και είπε ότι έχει ζητήσει από την Χάρις να επισπεύσει η Ουάσιγκτον τη διαδικασία για τους πρόσφυγες που επιδιώκουν και καταφύγουν στις ΗΠΑ και πιθανόν έχουν συγγενείς εκεί.

Περίπου 1,43 εκατομμύριο Ουκρανοί έχουν καταφύγει στην Πολωνία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Κατά την ίδια περίοδο, περισσότεροι από 291.081 Ουκρανοί έχουν καταφύγει στη Ρουμανία.

10.05 «Έτοιμοι να μιλήσουμε με τον Πούτιν μόλις είναι αυτός έτοιμος»

«Η τελική απόφαση για λήξη του πολέμου και εκεχειρία, για αποχώρηση στρατευμάτων, λαμβάνεται μόνο από ένα πρόσωπο … ο Ζελένσκι είναι έτοιμος για διπλωματική λύση, αλλά δεν υπάρχει καμία επαφή από τον Ρώσο πρόεδρο, άμεσα ή μέσω των βοηθών του», είπε ο Ιγκόρ Ζόφκφα, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου στο CNN.

09.58 Καταγγελία για θάνατο αμάχων που είχαν διαφύγει από το Κίεβο

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι άνθρωποι που είχαν διαφύγει από το Κίεβο για να σωθούν, σκοτώθηκαν έπειτα από επίθεση στο χωριό Μαραλίφκα.

Δεν δίνει συνολικό αριθμό θυμάτων, αλλά αναφέρει ότι μόνο ένας άνδρας έχασε και τα 11 μέλη της οικογένειάς του όταν ρουκέτα χτύπησε το σπίτι του.

09.57 Ιβανο-Φρανκίφσκ: Ο δήμαρχος καλεί πολίτες να μείνουν μέσα στα σπίτια τους

Με μήνυμά του στο Facebook, ο δήμαρχος του Ιβανο-Φρανκίφσκ επιβεβαίωσε την επίθεση που δέχθηκε η πόλη στη διάρκεια της νύχτας από ρωσικές δυνάμεις, σημειώνοντας ότι το σύστημα προειδοποίησης δεν λειτούργησε.

Κάλεσε του κατοίκους να μην ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες και βίντεο από τις επιθέσεις και τις βομβαρδισμένες περιοχές, ενώ έκανε έκκληση στους πολίτες στις γειτονιές Κριχίβτσκι, Τσουκαλίνφκα, Οπρισίφτσι, Γκοροντόκ, να μην μετακινούνται και να μείνουν στα σπίτια τους.

«Μείνετε μέσα για να είστε ασφαλείς! Όταν περάσει ο κίνδυνος θα σας ενημερώσουμε!», έγραψε.

09.42 Ώρες αγωνίας για τους αμάχους στη Μαριούπολη

Υπό πλήρη αποκλεισμό είναι για 6η ημέρα η Μαριούπολη, όπου οι άμαχοι σε συνθήκες πείνας και ψύχους.

Οι κάτοικοι της πόλης ζουν χωρίς θέρμανση, χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς πρόσβαση σε νερό, τρόφιμα και φάρμακα.

Δραματικές ήταν οι περιγραφές από τον εκπρόσωπο του Ερυθρού Σταυρού για την κατάσταση στην πόλη: «Όλα τα καταστήματα και τα φαρμακεία λεηλατήθηκαν πριν από τέσσερις-πέντε ημέρες. Ορισμένοι έχουν ακόμη τρόφιμα, αλλά δεν ξέρω για πόσο ακόμη. Πολλοί δεν έχουν καθόλου πόσιμο νερό. Πολλοί άνθρωποι λένε ότι δεν έχουν φαγητό για τα παιδιά τους…»

09.40 Αναρτήσεις για σοβιετικό αναγνωριστικό drone που συνετρίβη στο Ζάγκρεμπ

Ένα περίεργο συμβάν φέρεται να καταγράφηκε τα ξημερώματα στην πρωτεύουσα της Κροατίας. Σε συνοικία του Ζάγκρεμπ ακούστηκε έκρηξη και οι κάτοικοι που έσπευσαν να ελέγξουν τι συμβαίνει φέρονται να βρήκαν κρατήρα με συντρίμια που θύμιζαν αεροσκάφος.

Αναρτήσεις σε social media και δημοσιεύματα φέρεται σχετικά γρήγορα να «αναγνωρίζουν» στα συντρίμια τμήματα ενός Tu-141 Strizh, μιας απαρχαιωμένης έκδοσης μη επανδρωμένου αεροσκάφους σοβιετικής τεχνολογίας που χρησιμοποιείτο για αναγνώριση (δείτε αναλυτικά εδώ).

Σημειώνεται ότι ο όγκος των συντριμιών που απεικονίζεται στις φωτογραφίες και τα βίντεο δεν φαίνεται να αντιστοιχεί με το σύνολο του συγκεκριμένου drone, που είχε μήκος 14,3 μέτρα, άνοιγμα φτερών 3,9 μέτρα και βάρος 6,2 τόνους.

Σε κάθε περίπτωση, αν αυτή η ερμηνεία επιβεβαιωθεί (είτε πρόκειται για προσπάθεια της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει παλαιότερο στρατιωτικό εξοπλισμό, είτε για αντίστοιχη των Ρώσων), το γεγονός συνδέει τις συγκρούσεις στην Ουκρανία με την ασφάλεια των πολιτών επί εδάφους χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ.

09.30 Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν τη Βολνοβάχα

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν την ουκρανική πόλη Βολνοβάχα, στα βόρεια της Μαριούπολης, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η Βολνοβάχα είναι πόλη-λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα που πολιορκείται εδώ και ημέρες από τον ρωσικό στρατό.

Η Βολνοβάχα θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς αποτελεί τη βόρεια πύλη εισόδου προς τη Μαριούπολη.

09.25 Η απάντηση της Ουκρανίας στις ρωσικές κατηγορίες περί χημικών όπλων

Με αφορμή την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από τη Ρωσία, η οποία κατηγορεί την Ουκρανία για κατασκευή χημικών ή βιολογικών όπλων, με τη συμβολή των ΗΠΑ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε:

«Υποτίθεται ότι ετοιμάζουμε επίθεση με χημικά», είπε. «Αυτό με κάνει πραγματικά να ανησυχώ, γιατί έχουμε πειστεί κατ’ απανάληψη: αν θέλετε να μάθετε τα σχέδια της Ρωσίας, δείτε ποιες κατηγορίες εξαπολύει σε άλλους».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε μέσω Twitter:

«Η εμμονή σε βαθμό μανίας με την οποία διάφοροι Ρώσοι αξιωματούχοι φαντασιώνονται ανύπαρκτα βιολογικά ή χημικά όπλα ή κινδύνους στην Ουκρανία είναι βαθιά ανησυχητική και μπορεί στην πραγματικότητα να δείχνει ότι η Ρωσία προετοιμάζει άλλη μια φρικτή επιχείρηση προβοκάτσιας».

09.20 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα

Από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 7.142 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 2.289 είναι ανήλικοι.

09.10 Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του βρετανικού Guardian, ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν πόλεις στη δυτική Ουκρανία τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, μεταξύ των οποίων το Ντνίπρο, το Λουτσκ και το Ιβανοφρανκίβσκ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, επιδιωκόμενοι στόχοι των επιδρομών ήταν κυρίως αεροδρόμια, ωστόσο στο Ντνίπρο βομβαρδίστηκε κατοικημένη περιοχή σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες από το Λουτσκ, το κοντινό στην πόλη αεροδρόμιο επλήγη από τρεις επιδρομές.

Τρεις επιδρομές καταγράφηκαν και στο Ντνίπρο, στρατηγική πόλη στον ποταμό Δνείπερο. Το ένα από τα πλήγματα έγινε σε κατοικημένη περιοχή σκοτώνοντας ένα άτομο σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας.

Την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκε αύξηση των επιθέσεων στα δυτικά του ποταμού Δνείπερου με το Ζιτομίρ, η πιο κοντινή πόλη στα δυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας να δέχεται επιθέσεις τώρα σε τακτική βάση.

Στόχος των ρωσικών επιδρομών σε πόλεις μακριά από τις κύριες γραμμές του μετώπου την περασμένη εβδομάδα ήταν αεροδρόμια και εγκαταστάσεις αεράμυνας. Το αεροδρόμιο στη Βίνιτσια, όπου είναι το αρχηγείο της ουκρανικής αεροπορίας, χτυπήθηκε από οκτώ πυραύλους κρουζ.

09.05 Αδυνατεί να φτάσει στη Μαριούπολη ανθρωπιστική βοήθεια

Η Kyiv Independent αναφέρει ότι για έκτη συνεχή ημέρα και παρά τις συμφωνίες για δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, η Μαριούπολη παραμένει αποκλεισμένη, χωρίς ηλεκτρικό, νερό, φυσικό αέριο και με τα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων να είναι συνεχή. Αντίστοιχα αδύνατη είναι και η εκκένωση αμάχων.

09.00 Ζητούν από τους πολίτες να γίνουν τα «μάτια» των αμυνόμενων

Ο ουκρανικός στρατός καταφεύγει στους πολίτες της χώρας για να εντοπίσει κρίσιμες υποδομές των ρωσικών δυνάμεων, καθώς φαίνεται να χάνει σταδιακά την δυνατότητα εισροής πληροφοριών έξω από τα αστικά κέντρα που πολιορκούνται. Με ανάρτησή του το Γενικό Επιτελείο Στρατού της χώρας διανέμει φωτογραφίες τέτοιων κινητών μονάδων και ηλεκτρονικές διευθύνσεις στις οποίες μπορεί να δίνονται πληροφορίες.

08.45 Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει σήμερα Παρασκευή κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, σύμφωνα με διπλωμάτες, για να συζητήσει τους ισχυρισμούς της Μόσχας για βιολογικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

08.30 Εκρήξεις και στο Ιβάνο-Φρανκίφσκ

Αναφορές στα social media μεταφέρουν δηλώσεις του δημάρχου της πόλης των 240.000 κατοίκων για ρωσικά πλήγματα τα ξημερώματα. Το Ιβάνο-Φρανκίφσκ βρίσκεται στην δυτική Ουκρανία, που γίνεται για πρώτη φορά στόχος των ρωσικών δυνάμεων μετά από 2 εβδομάδες επιχειρήσεων σε ουκρανικό έδαφος. Την ίδια περίπου ώρα για πρώτη φορά έγινε στόχος το Λουτσκ, επίσης στα δυτικά της χώρας, καθώς και το Ντίπρο, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας με 1,1 εκατ. κατοίκους, που βρίσκεται στην κεντρική Ουκρανία και στις όχθες του ομώνυμου ποταμού.

08.15 Ουκρανία: Αεροπορικά πλήγματα σε τομείς όπου ζουν άμαχοι στη Ντνίπρο

Περιοχές όπου ζουν άμαχοι στην πόλη Ντνίπρο, στην κεντρική Ουκρανία, επλήγησαν από ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς με αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, νωρίς το πρωί βομβαρδίστηκαν «παιδικός σταθμός», «πολυκατοικία», καθώς και διώροφη «βιοτεχνία υποδημάτων», που έχει πάρει φωτιά. «Ένας άνθρωπος είναι νεκρός».

Η πόλη αυτή παρέμενε μέχρι σήμερα –συγκριτικά– αλώβητη από τα πλήγματα των ρωσικών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί